כך פוסקים כדרכה של תורה (2 סיפורים קצרים!)
סיפר אחר מתלמידי מרן החזון איש זצ"ל: "למדתי איתו תקופה ארוכה בכל שבת אחר הצהרים במשך עשרים דקות לאחר זמן עברתי ללמוד בעיר אחרת והופסקה הקביעות לימים שבתי חזרתי לבני ברק פחדתי להכנס אליו שלא ישאל אותי: 'מה אתה לומד?' ולא ימצא דבר חידוש אבל הגעגועים גברו על הרגשות והחלטתי להכנס 'נו, מה לומדים עתה?' שאל אותי החזון איש השבתי: 'סוגית תקפו כהן בריש מסכת בבא מציעא' – 'נו, מה אתה אומר?' חזר ושאל.
בלית ברירה שיננתי לו את השיטות של הראשוניים בסוגיא על דברי הגהות הגר"א ותירוץ מפורסם על דברי הרמב"ם המוקשים וכשסיימתי הביט בי עוד פעם ואמר: 'נו, ומה אתה אומר?' חזרתי שוב על סיכום הסוגיא והוא הקשיב לי באין מפריע ובסוף אמר לי: 'בני רחימאי! בני אהובי שאלתי: 'מה אתה אומר! מה הסברא שלך? אל תגיד לי מה למדת, תגיד לי מה אתה אומר!'
כך סיפר לי אחד מהדיינים החשובים שנבחן ל'היתר הוראה' אצל מרן הגאון רבי שמואל ואזנר זצ"ל: 'בחן אותו לעומק על השלחן ערוך ונושאי כליו ואחר כך הניח לפניו מספר שאלות מעשיות לראות איך הוא מכריע בהלכה והנה כששאל אותו הרב ואזנר שאלה החל לפרט לו מי מהאחרונים דן בשאלה ומה מסקנת הדברים, 'זה מה שהם אומרים!' אמר הרב ואזנר: 'אבל מה אתה אומר? מה אתה פוסק? עליך לדעת שלא כך פוסקים! אתה חייב לחשוב מתוך הגמרא והראשונים מתוך השלחן ערוך והנושאי כלים מה צריכה להיות ההכרעה וכך אתה תכריע! לא מה שכתוב בספר פלוני ובספר אלמוני ברור שצריך לעיין ולהעזר בסברות ולהעמיק לחקור סוף סוף ההכרעה צריכה להיות שלך וכך נהיים פוסקים כדת של תורה!"
כי כל מה שכתוב בפוסקים זה ציור מסויים אבל בחיים הציורים יותר מורכבים! זה לא בדיוק אותו ציור יש פה גם זה הזה וצד ההוא אומר ככה ואומר ככה ואי אפשר לקחת ציור אחד מהפוסקים ולהביא צריך לשקול היטב היטב! מה הסברא בכל דבר ודבר ולמה פה אמרו כך ולמה פה לא כך ואתה צריך בסוף להגיע למסקנה בשביל זה אתה פוסק.