שבת הגדול
נציב יום: לטובת משה רבנו בן עמרם - זכותו תגן עלינו אמן!
הקהל: אמן.
ולרפואה שלמה: אורנה בת שולמית ויסיר ממנה כל חולי ויעביר אותו לסינוואר מהרה אמן!
הקהל: אמן
'שבת הגדול'
תשמעו דבר-דבר דבר-דבר!
'כל שבתות השנה יונקות את כוחן משבת הגדול ומשבת תשובה. השבתות עד שבת תשובה - יונקות את כוחן משבת הגדול. והשבתות שעד שבת הגדול יונקות את כוחן משבת תשובה. כל הכוחות והאורות שיש בכל ימות השנה גנוזים בתוכם! בשתי השבתות האלה והם משפיעות על כל השבתות בשנה.
בזוהר הקדוש מבואר: שורשן ויסודן של כל ההשפעות שתרדנה בכל שבעת ימי הפסח מתעוררים בשבת הגדול! זו אחת הסיבות שהוא נקרא: 'שבת הגדול!'.
רבים נוהגים לברך בנוסח זה: 'שבת הגדול שלום!' ולהשיב בנוסח: 'שבת הגדול שלום ומבורך!' כי תמיד המשיב צריך להוסיף אז הוא מוסיף: 'ומבורך'.
אין לזלזל בכבוד שבת הגדול ולאכול את סעודות השבת 'בין תנור וכיריים' כדי לשמור על ניקיון הבית... זאת אומרת אדם ניקה את הבית והוא נמצא כבר ארבע (4) ימים לפני פסח! אז הוא חושש: שיפזרו פירורים... וכל מיני דברים! אבל חייבים לכבד את השבת הגדול מפני הנס שנעשה בה!! אז אתה לא מצטנע לאיזה פינה ועושה את השבת הזאת בצמצום וזה... לא לזלזל בכבוד השבת ולאכול את הסעודות 'בין תנור וכירים' בשביל לשמור על הניקיון... צריך לאכול כמו שצריך! להיזהר, אבל לאכול כמו שאתה רגיל איפה שאתה אוכל כרגיל לאכול ולשמור, אז אפשר לאכול פיתות! פיתות לא עושה פירורים וזה... אז יכולים לאכול וזה... לא יתפזר שום דבר.
לכן נוהגים לדרוש בשבת הגדול שהדגש הוא: ללמד טעם הלכות מעשיות; בדיקת חמץ, מכירת חמץ, שריפת חמץ, ארבע כוסות, הסיבה, מצה, כל ענייני הסדר. ואין יוצאים ידי חובה בפלפולים או בדרשות בעלמא' ככה אומר המשנה ברורה: עיקר הדרשה של הרב בשבת גדול תתמקד בהלכות נחוצות המצויות בפסח ובסיפור גבורות השם; במכות וביציאת מצרים!
רבי יצחק מקובנה היה מעורר כל שנה בדרשת שבת הגדול: שאסור להכניס מצה לתוך צלחת המרק בשבת בפסח! אם פסח חל בשבת, אז להיזהר לא להכניס מצה לתוך צלחת המרק, למה? חיישינן: שיש בישול אחר אפיה. המצה היא מקלי הבישול ולא מועילה לה היתר אפילו בכלי שני (2)! הרי הצלחת זה 'כלי שני' ואפילו על ידי מצקת, כך היה גם רגיל לומר משמו הגאון הרב אלישיב. אז בשבת צריך להיזהר מהדבר הזה.
בשבת הגדול יש גם לעורר את הציבור: לצפות לגאולה! שהרי 'בניסן נגאלו ובניסן עתידים להגאל!' לכן גם מפטירים בשבת זו ב: "וְעָרְבָה לַה' מִנְחַת יְהוּדָה וִירוּשָׁלָ͏ִם" (מלאכי ג, ד) שם נאמר: "הִנֵּה אָנֹכִי שֹׁלֵחַ לָכֶם אֵת אֵלִיָּה הַנָּבִיא לִפְנֵי בּוֹא יוֹם ה' הַגָּדוֹל וְהַנּוֹרָא" (מלאכי ג, כג)
(כבוד הרב שליט"א שר עם הלומדים הי"ו): "הִנֵּה אָנֹכִי שֹׁלֵחַ לָכֶם אֵת אֵלִיָּה הַנָּבִיא לִפְנֵי בּוֹא יוֹם ה' הַגָּדוֹל וְהַנּוֹרָא: וְהֵשִׁיב לֵב אָבוֹת עַל בָּנִים וְלֵב בָּנִים עַל אֲבוֹתָם" (מלאכי ג, כג-כד).
אז בשבת הגדול לעורר את הציבור לצפות לגאולה! כי 'בניסן נגאלו ובניסן עתידים להגאל!'
ואין להקשות על הרב בדרשה של שבת הגדול באמצע הדרשה, אם יש קושיות, לגשת אליו לאחר הדרשה לשאול, בלחש...
בקיצור, זה תמצית הדברים ככה בשביל שיהיה לנו נגיעות קצת. וצריך ליקר את השבת הזאת! יש בה מעלות עצומות וגדולות!! והיא משפעת על חצי (1/2) שנה לפחות של שבתות! אז צריך לדעת איך להוקיר ולכבד וליתן את הדעת 'שבת הגדול!' לא סתם 'הגדול!' יש בזה טעמים רבים למה נקרא: 'שבת הגדול1' אתם כבר יודעים חלק מהם, אולי יתחדשו לכם גם עוד כמה, תמיד יש עוד ועוד חידושים!
והיום אני ביום רביעי היום אתם יודעים (כבוד הרב שליט"א שר עם הלומדים הי"ו לאחר תפילת הנץ החמה): 'יִשְׂמְחוּ בְמַלְכוּתָךְ שׁוֹמְרֵי שַׁבָּת וְקוֹרְאֵי עֹנֶג עַם מְקַדְּשֵׁי שְׁבִיעִי'
ברוכים תהיו, יום טוב!