מי ששומע לאחרים, ישמעו אותו! וכן להיפך...
דבר שני זה שמיעת האוזן, בפשטות הפירוש הוא שילמד בקול, שישמעו אזניו מה שמוציא בפיו, למשל אחד מהקנינים זה בשמיעת האוזן, אבל יש לומר עוד כי יש אנשים שהם מתמידים ועמלים בתורה אבל הוא לא מסוגל לשמוע מאחרים ולהיות דבק עם חברים בלימודו, אתם יודעים כמה פעמים נתתי דרשות בבתי כנסת, ואתה רואה שאברכים שרואים שבא מישהו לתת איזה דרשה, אז הם תופסים איזה גמרא וכאילו מעיינים, הם לא יכולים להקשיב למישהו אחר, לשמוע דרשה, מה יש לחדש בדרשה, אז הם מעיינים, צוללים בתוך הגמרא, אבל ביני וביני ככה מציצים לראות מה קרה. כמו התינוקות בבית המדרש עושים שמע ישראל ומציצים ככה מהעין. לא יכולים, מה הוא יגיד שהוא שמע את פלוני אלמוני והוא קיבל ממנו? אולי הוא יודע את המשנה שאומרת שאם הוא למד דבר אחד או שניים אז צריך לקרוא לו רבו אלופו ומיודעו, ואז אוי ואבוי הוא יעניק לו את התואר? יבבי אוי ואבוי, לא יכול לשמוע. אבל יש סוד גדול, כתוב והיה אם שמוע תשמעו, המדרש אומר, מי ששומע לאחרים ישמעו אותו, מי שלא שומע לאחרים לא ישמעו אותו. אם אתה הולך לדרשה ואתה רואה שאנשים לא מקשיבים לבן אדם שמדבר גם הוא לא שומע אחרים, מידה כנגד מידה, אם אתה הולך לדרשה ורואה שכולם מקשיבים לו - שומע גם לאחרים, זה הכלל מידה כנגד מידה.
אז יש כאלה שלא מסוגלים לשמוע מאחרים ולהיות דבקים עם חברים בלימוד, מכונסים הם בתוך ארבע אמות שלהם, אדם זה לא רק שהוא נענש על זה נוראות, גם לימוד עצמו אינו עולה ולא מצליח כלל וכלל, כי לא קנה את זה בשמיעת האוזן לשמוע את סברת חברו, וזה פשוט גם בדרך ה טבעי כי אדם קרוב אצל עצמו ומשוחד להבין כל אשר עולה על רוחו, הוא אף פעם לא טועה כי מה שהוא אומר סברה - זה הסברה, יש עוד סברה מנוגדת? אין סברה מנוגדת, מי אמר לו? איך התימנים אומרים, מאן גרי אנדומו מחווי, מי שלומד אצל אמא שלו אף פעם לא טועה, למה אמא שלו אומרת לו יופי יופי תמשיך תמשיך כל הכבוד תמשיך תמשיך, מישהו יכול להעיר לו שהוא לא בסדר? שהוא לא מבין, שהוא לא אומר נכון? זה נקרא הקורא אצל אמו.
אז לכן אדם זה משוחד להבין את כל אשר עולה על רוחו ולכן לא יוכל לברר דבר לאמיתו אם לא ישמע דעת זולתו, וכל זה כלול במעלה השניה שאמרו חכמים שהתורה נקנית בשמיעת האוזן, אז גם צריך להשמיע לעצמו והוא גם צריך להשמיע לאחרים. צריך ללמוד בלא הפסקה ולהתמיד בזה, ובכל התנאים והמצבים כמו שאמרנו, וצריך לשמוע ולהשמיע ולהקשיב לאחרים, ולדעת סברות נוגדות וככה יתחיל לקנות תורה.