מצרף לכסף וכור לזהב, ואיך לבחון בן אדם?
רבינו יונה אומר בשערי תשובה על הפסוק "מצרף לכסף וכור לזהב ואיש לפי מהללו", איך בודקים כסף? יש מצרף צורף את הכסף מסירים את הסירים מן הכסף ונהיה כסף צרוף מזוקק שבעתיים. שמים עליו חותמת, זה כסף. שם בוחנים את הכסף. איך בוחנים את הזהב? יש כור לזהב, מקום ששמים מתיכים את הזהב מוציאים את הסיגים שמה בוחנים את הזהב. ואיך בוחנים בן אדם מי הוא? לפי מהללו, לפי הפה שלו, את מי הוא מהלל? האם הוא מהלל צדיקים או הוא מהלל רשעים. מעלות האדם זה לפי מה שהוא מהלל, אם הוא משבח אומר רבינו יונה את המעשים הטובים, את החכמים ואת הצדיקים, תדע שהוא איש טוב, אבל מי שמשבח מעשים מגונים או מהלל רשעים, הוא רשע הגמור.
שאלו את אחד מהחכמים של ש"ס, איך לקחו את דורעי שאמר עליו מרן הרב עובדיה יוסף שהוא גנב ורשע. אז הוא אמר, אז מה אם הוא רשע וזהב, אבל הוא בונה בית הכנסת ותלמודי תורה. ז"א גנב ורשע זה אין שום בעיה, הוא מהלל אותו, אדרבא, זה שבח, אנחנו צריכים גנבים, מי יגנוב לנו כסף מהממשלה? מי יגנוב? אז צריך גנב ורשע.
לפי האדם רואים לפי ההילולים שלו רואים את הפרכוסים שלו, והפרכוסים הם בחינה ודאית באיזו דרך הוא נמצא, וכבר אין ב ידו יכולת לסור מן הדרך ההיא כי לא לאדם דרכו כשכבר בחר לו דרך, ולכן ה' יצילנו מדרכם של אלה.