טוען...
והיא שעמדה לאבותינו | הרב אמנון יצחק
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
‏קיצורי מקלדת
Shortcuts Open/Close/ or ?
‏עצור/נגן‏מקש רווח
‏הגבר עוצמת שמע
‏הנמך עוצמת שמע
‏העבר קדימה
‏העבר אחורה
‏הדלק / כבה כתוביותc
‏יציאה ממסך מלא/מסך מלאf
‏הפעל שמע/השתקm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
‏% העבר קדימה0-9
00:00
00:00
00:00
 

והיא שעמדה לאבותינו | הרב אמנון יצחק

 בית מדרש 'קהילות פז', בני ברק
 תאריך פרסום: 13.01.2014, שעה: 17:13

הורדת MP4 הורדת MP3


"וישמע יתרו כהן מדין חותן משה את כל אשר עשה אלהים", נחלקו חכמים, אם יתרו בא קודם מתן תורה או לאחר מתן תורה, וכתב הרמב"ן, אני שואל על הדעת הזו, שאמר הכתוב, "וישמע יתרו את כל אשר עשה" למה לא אמר ששמע מתן תורה שהוא מהנפלאות הגדולות שנעשו להם, וכשאמר "ויספר משה לחותנו" למה לא סיפר לו מעמד הר סיני, וממנה ידע כי ה' אמת ותורתו אמת ואין עוד מלבדו. 

מבאר הרמב"ן דפשטות הכתובים מורים כמאן דאמר דלפני מתן תורה בא, אבל צריכים ליישב למאן דאמר דלאחר מתן תורה בא, למה לא סיפר לו ממתן תורה? לפי הפשטות של הכתובים מה שהוא לא סיפר לו ממתן תורה זה בגלל שהוא בא לפני מתן תורה, אבל לפי מאן דאמר שהוא בא אחרי מתן תורה למה לא סיפר לו ממתן תורה? 

איתא במדרש, בלשון שחטא פרעה בו עשה תשובה, והצילו הקב"ה מבין המתים לספר כח גבורתו, שנאמר "ואולם בעבור זאת העמדתיך", והלך ומלך בננווה, וכששלח הקב"ה יונה לננוה להנבא עליה להחריבה, שמע פרעה ועמד מעל כסאו וקרע את בגדיו ולבש שק ואפר, כך אומר המדרש. לספר את הנפלאות של יציאת מצרים אפילו פרעה יכול לספר, לכן הציל אותו הקב"ה כדי שיפרסם את הניסים והנפלאות של יציאת מצרים וקריעת ים סוף, אבל לספר מתן תורה במעמד הנבחר רק בני ישראל יכולים לספר ולא גויים. מעמד גדול כזה אם לא הכניסו לתוך עומק ליבו ופנימיות נפשו, עד שישוב אצלו חוש לא יועיל כלום. 

מעמד הר סיני צריך להכנס לפנימיות האדם. הגמרא בשבת אומרת שעל כל דיבור ודיבור פרחה נשמתם והחזירם הקב"ה, זהו גדר קבלת מעמד הר סיני, עד שפרחה נשמתם, דבלי זה עדיין אין כאן קבלת התורה, דקבלת התורה צריך להיות עם הפנימיות. זה הביאור למאן דאמר דיתרו בא אחר מתן תורה ולא הגידו לו ממעמד הר סיני, דמעמד הר סיני אי אפשר לספר לגויים. 

בזה חלוק מעמד הר סיני מיציאת מצרים, ביציאת מצרים כל העולם ראו הניסים, ואפשר לספר נפלאות הקב"ה, ולכן ניצל פרעה לספר נפלאותיו של הקב"ה, אבל מעמד הר סיני אי אפשר לספר רק למי שהרגיש בנפשו והכניס לתוך עומק ליבו כמו כלל ישראל, אז יכול להרגיש מעמד הר סיני, ומי שלא הרגיש כן אי אפשר לספר לו ממעמד הר סיני. 

כך דרכה של תורה, פת במלח תאכל, מים במשורה תשתה ועל הארץ תישן ואם אתה עושה כן אשריך בעולם הזה וטוב לך בעולם הבא. להרגיש ולהבין את ה"אשריך בעולם הזה" במצב כזה אי אפשר בשום אופן רק לאלו שעושים כן, ומי שלא קיים את זה בעצמו אי אפשר לו להבין איך יתכן להיות "אשריך בעולם הזה" כשאוכלים פת במלח, מים במשורה וישנים על הארץ, איך יכול להיות דבר כזה? רק מי שעושה כן מרגיש. לכן אמר התנא, ואם אתה עושה כן, פירוש שהוא קיים את זה בעצמו, אז אפשר להרגיש ולהבין את ה"אשריך בעולם הזה". ואני אומר לכם שאשריך הזה הוא ברור והרגשתי אותו טוב מאד שבע שנים, אין אשריך יותר מזה. ויתרו שלא היה במעמד הר סיני לא סיפרו לו כלום מאותו מעמד, ואף על גב דודאי שמע ממעמד הנבחר, מכל מקום לא יכול להרגיש כלום, דבלי פנימיות, בלי פנימיות, בלי פנימיות שמע, מה שהוא שמע זה שמיעת האוזן בלי פנימיות, ובלי פנימיות אין תורה. 

איך היא הדרך לבוא לידי הרגשה של פנימיות התורה? זה על ידי היראה, וכן מפורש בפסוק, והחכמה מאין תמצא, "ויאמר לאדם הן יראת ה' היא חכמה" כך כתוב באיוב כ"ח. הביאור הוא, דנהי דתורה היא חכמה, ולכאורה תלוי בכשרון האדם, ולפי גודל הכשרון כן יהיה מידת גדלותו בתורה, אבל לכן בא הכתוב להורות שזה טעות, אלא חכמה נמצא במי שיש לו יראה, יראה היא המפתח לחכמה, "רק השמר לך ושמור נפשך מאד פן תשכח את הדברים אשר ראו עיניך והודעתם לבניך ולבני בניך יום אשר עמדת לפני ה' אלהיך בחורב", פירש הרמב"ן וז"ל: שהכתוב בא להזהיר לשמור מאד את מעמד הר סיני, כל הדברים אשרו ראו עיניך, הקולות והלפידים לא נסירם מליבנו לעולם, וציוה במצות עשה שנודיע לכל זרענו מדור דור כל מה שהיה שם, בראיה ובשמיעה. הביאור בזה, כדי לזכות לתורה צריכים תמיד לזכור מעמד הר סיני, ולזכור את אותה התקרבות שהיה לכלל ישראל אז. זה הביאור במה שאמר "והודעתם לבניך ולבני בניך", מה כתוב אחרי זה - "יום אשר עמדת לפני ה' אלהיך בחורב", מה להלן באימה וביראה ברטט ובזיע, אף כאן באימה ביראה וברטט ובזיע. מכאן אמרו בגמרא בברכות כ"ב ע"א, שבעלי קריין אסורין בתלמוד תורה. כדי לזכות לתורה צריך להיות מקורב, ויראה הוא סוד הקרבה, אבל בעלי קרי שהם בקלות ראש אין להם יראה, והם עומדים בריחוק, וממילא אי אפשר להם לזכות לידע את התורה, ולכן אסור להם ללמוד, דהיסוד לזכות לתורה הוא ע"י התקרבות ויראה, הרוצה לזכות לעלות במעלות התורה ולהתקרב אל הקב"ה צריך לעמול וליגע עצמו לקנות מידת היראה, ואז יזכה לתורה. אם כן ראינו שיש חילוק בין גוי לבין ישראלי בענין של הבנת מעמד הר סיני, אי אפשר לספר את זה כמו יציאת מצרים, כי פה צריך פנימיות, מצב של יצאה נפשי בדברו, שנשמתם פרחה בכל דיבור ודיבור וחזרה, וה' החזיר להם אותו. זה כל כך היה פנימי, ולא התלהבות לראות זיקוקי דינור וכו' וכו', זה היה כל כך פנימי שהם לא יכלו להיכל את זה והנשמה יצאה והיתה צריכה לחזור על כל דיבור ודיבור. איך אפשר להסביר את זה? אם תספר למישהו את זה אז תפרח נשמתו והיא תחזור? ז"א זה קשה מאד, אבל אנחנו מצווים להעביר את המסר הזה ולכן יש אחד מעשר זכירות להעביר מעמד הר סיני, לזכור זה לא לזכור שהיה, זה לזכור איך היה, לצייר את הציורים, ללמוד טוב טוב מה היה במעמד הר סיני, לצייר את זה בעיני רוחך ולהעביר את זה הלאה לאחר. 

מכאן רואים שיש חילוק גדול, בשביל לזכות לתורה צריך יראה כמו שקיבלו את התורה ביראה ברטט בזיע, ככה גם כרגע צריך ללמוד את התורה באותן רגשות בשביל לזכות לה, אם לא אז אתה קורא, אתה לומד כאילו אתה יודע ידיעות, יש לך ידיעות בתורה, אבל זה לא אחד מהקנינים שנקנית בהם התורה, צריך יראה, צריך שמיעת האוזן וכן הלאה. 

אז אם כן תנאי ללימוד התורה זה יראה והיראה היא המביאה לחכמה והן יראת ה' היא חכמה, הן זה בלשון יווני אחת, אחת היא היראה היא החכמה, ומי שאין לו יראה אין לו חכמה, לא יעזור שום דבר, הוא חכמולוג אבל חכמה אמיתית, חכמת התורה אין לו.

ש. לא שומעים

 

הרב: הפוך, היה להם יראה לקבל את התורה שבעל פה, שהם לא יחזיקו מעמד, הם הסכימו לתורה שבכתב, אבל פתאום התברר שלתורה שבכתב יש תורה שבעל פה, עכשיו מי יוכל להחזיק ולהכיל את כל זה, הם פחדו, אז הם לא קיבלו את זה מרצון, אז כפה עליהם הר כגיגית, זה החבילה, זה הולך בחבילה הכל ביחד, אי אפשר זה בלי זה, וגם שלא יקבל אדם רק מה שהוא רוצה כי אח"כ הוא יכול להגיד טוב, אני רציתי היום אני לא רוצה, אין, יש כפיה דתית, אתה חייב לקבל בכפיה, יש יראה ויש אהבה, אם קיבלת מאהבה כל הכבוד, צריך גם יראה. "הוו משמשין את הרב שלא על מנת לקבל פרס", נכון? נכון? אל תהיו כעבדים המשמשים את הרב על מנת לקבל פרס, נכון? נכון? אבל "ויהי מורא שמים עליכם", צריך שיהיה יראת שמים, חייבים שיהיה יראת שמים, בדחילו ורחימו, בדחילו זה יראה ורחימו זה אהבה, צריך בשניהם לעבוד את ה'. ז"א צריך יראה. עם ישראל קבלו בזמן מרדכי ואסתר את התורה מאהבה דהיינו את התורה שבעל פה, ואז התחילה תקופה חדשה. מכל מקום, שמה כשהם ראו איך הקב"ה בכל פרטי הפרטים משגיח עליהם וכו' והציל אותם ממיתה גמורה, אז הם קיבלו על עצמם הכל, למה שמה הם חשבו שיש יותר מידי כאילו התורה שבעל פה מחייבת יותר מידי דברים, יותר מידי דברים, בגלל שנהנו מסעודתו של אחשוורוש, מה יש אסור לאכול, המלך הזמין אותך אז מה יש, אסור לאכול? אסור ליהנות קצת משהו? בשביל זה היתה הגזרה, מה זה לא מוגזם בשביל שכמה הלכו שמה, 18 אלף הלכו ליהנות שמה צריכים כזאת גזרה כל היהודים? אבל כשהם ראו את גודל ההצלה שהיה להם והכל, אז הם הבינו שהכל כדאי לסבול, הכל, מה שהקב"ה אומר. אייייי. 

אנחנו אומרים בהגדה של פסח, "והיא שעמדה והיא שעמדה לאבותינו ולנו", וכתוב שמגביהים את הכוס של היין, עד מתי מחזיקים אותה? עד שאומרים צא ולמד מה ביקש לבן הארמי, מה ביקש? לעקור את הכל, מורידים את הכוס כתוב, כשמגיעים לשם מורידים את הכוס. למה והיא שעמדה מרימים למה שמה מורידים, אלא הבן הרשע אומר, מה העבודה הזאת לכם, מה אתם מעמיסים על עצמכם כתוב, איפה זה כתוב, מה קרה לך, אתה יותר מידי מגזים די נמאס כבר, תן לנו, תן לעבוד בכיף, תן לנו מאהבה, מה אתה כל הזמן ביראה ביראה ביראה, כל הגזרות וכל הדברים האלה זה גורם לנו רק צרות וכל הגויים רודפים אותנו בגלל דקדוקים שאנחנו מתרחקים מהם וזה וזה ואומרים זה גוי וזה ככה וזה זה ולא לשתות את היין שלהם ולא ככה ולא ככה, ולא תשתה את יינם שלא תקח את בתם וכל מיני, מה מה מה מה מה מה, אז אנחנו אומרים לו כשלוקחים את היין דוקא, מה דיברת על יין נסך, הא? והיא שעמדה והיא שעמדה לנו ולאבותינו, דוקא כל מה שגזרו חכמים זה מה שהעמיד אותנו, מאיפה אתה יודע? הנה אני מוריד את הכוס, אין גזרות של חכמים, הורדתי את הכוס, נכון? אין יין נסך הורדתי, צא ולמד מה ביקש לבן הארמי? אז עוד לא היה תורה שבעל פה, לא היה גזרות של חכמים, לא היה תקנות, מה ביקש - לעקור את הכל, אז הגוי רוצה לעקור אותנו בלי גזרות חכמים ואל תתלה בזה, שטויות והבלים, אבל אם לא היינו מקיימים את הגזרות של חכמים והיינו מתקרבים אליהם היינו מתבוללים, אוי ואבוי מי היה מעמיד את העם הזה, לכן והיא שעמדה והיא שעמדה... ז"א אנחנו צריכים יראה, וצריכים לדעת שהקב"ה רוצה מאיתנו יראה, אם יש לנו יראה ונשמע בקולו ובקול החכמים חכמי הגמרא שנתנו לנו את הדרך ואת התורה שבעל פה, או, אם נלך לפי זה הקב"ה ישמר אותנו, ישמור אותנו, יציל אותנו ויגאל אותנו במהרה בימינו אמן.

רבי חנניא בן עקשיא אומר, רצה הקב"ה לזכות את ישראל לפיכך...

  •    שיתוף   

הכרת הטוב לרב שליט"א

  • 24.04 11:01

    [ריקוד של אמונה – תודה על החיזוק] כבוד הרב ב"ה הרצאה באילת היתה ממש מרגשת ומיוחדת (כחה של מצוה אחת 23.04.2025 shofar.tv/lectures/1656) רגע השיא לדעתי זה היה כשאֵם הבן החולה שהקימה את ההרצאה - דיברה וביקשה ברכת הרב לרפואת בנה והרב יעץ לה את סגולת השמחה: 'לשיר ולרקוד "עִבְדוּ" 15 דקות כל יום במשך חודש ימים!' ("עִבְדוּ אֶת ה' בְּשִׂמְחָה בֹּאוּ לְפָנָיו בִּרְנָנָה"! (תהלים ק, ב) כמה תקוה ואמונה העצה הזאת נותנת לאנשים בנסיונות החיים וגם לי באופן אישי וכמה חשוב להפיץ אותה כדי שיזכו כולם לעבוד את ה' יתברך בשמחה (אמן) חזק וברוך👏 (לסגולת השמחה shofar.tv/articles/15096).

  • 24.04 10:39

    [מעשים של גיבורים – תודה על ההשראה] כבוד הרב שלום ובוקר טוב🌸 ב"ה הרצאה יפייפיה (אילת 23.4.25) התחברתי מאד לסיפור של הנטילת ידיים. ויחודה של מצווה בכוונה באופן תמידי. והנעילת נעליים... - מעשים של גיבורים ממש! ישר כח.

  • 24.04 10:38

    [מעיין חי של תורה וחסד] בוקר אור לרב היקר! ישר כח עצום על הרצאה נפלאה ומרגשת מאוד. (אילת 23.4.25) החלק הראשון בו הרב היקר העביר את הדרשה כדרכו בקודש באופן ברור ורהוט מאוד משולב בפרקטיקות ליישום לכל אדם מישראל ששומע. בחלק השני שאלות ובקשות הציבור, מאוד ריגש! - הרב היקר סיפק תשובות ועצות שונות בהתאמה לכל השואלים ומבקשי הברכות שנכחו (גם שלא הגיעו פיזית). יה"ר שכל הברכות הכתובות בתורה יחולו על הרב היקר שמהווה דוגמה אישית באופן בולט לעשיית רצון האל יתברך כרצונו!!! (אמן).

  • 24.04 10:37

    [השגחה פרטית מחט מחט – תודה על ההרצאה שחדרה ללב] תודה רבה על ההרצאה קודם כל! (אילת 23.4.25) ראשית כל כשנשלחה התמונה של סט מחטים בצהריים - לא הבנתי: למה נשלחה תמונה של סט מחטים? אולי מישהו בהפצה שלח בטעות... אבל ברוך השם השגחה פרטית מדוייקת הסט מחטים ב"ה. והבחור עם העגילים. והרעיון לפתוח מסעדת בייגלה בשר. והסיפורים על ההשגחה פרטית - ב"ה חיזקוני מאוד! אז תודה רבה כבוד הרב שליט"א יה"ר שהשם יתברך ישמור לנו אותך עד ביאת גואל צדק וגם לאחר מכן אמכי"ר 🙏.

  • 23.04 10:14

    ["הודו לה' כי טוב" – בענווה ובשמחה] כבוד הרב ב"ה שיעור בוקר מרתק ומחזק הנפש על הענוה ומעלתה (הענווה ומעלתה - חלק ד' 23.04.2025, shofar.tv/videos/17841) להכיר את ערך עצמנו ולא החזיק טובה לעצמנו ושהכל מאיתו יתברך הידיעה שהקב"ה משפיע עלינו טובות וחסדים בכל עת - היא השמחה העצומה שבלב! חזק וברוך👏.

  • 22.04 11:29

    [ברכת הרב והישועה בצהרון: עבודה קבועה, ליד הבית, ובתנאים מופלאים] שלום כבוד הרב, ב"ה אתמול בירכת אותי שאעבוד בצהרונים אחרי העבודה. ולמרות שסוף שנה, מצאו לי לעבוד כמדריכה ויש איתי סייעת לעזר, 60 ש"ח לשעה, שעתיים וחצי, ליד הבית. חשוב לציין: שלמרות שהאחראית קצת קשוחה - היא באה לקראתי, אמרה לי: 'לפנות לצהרונים שיעזרו לי' והם אמרו: 'שאין להם משהו מתאים וגם שאין קביעות, אז אצטרך להסתובב וכל פעם ללכת לגן או בית ספר שיצטרכו ולהחליף את הצוות מתי שצריך...' יצאתי משם ואז האחראית ישבה בחוץ ואמרתי לה: 'שאין מקום' והלכתי לאחר שהתרחקתי ממש, היא קראה לי וביקשה: 'שאקרא למישהי' היא דיברה איתה, ממש ניסתה לעזור. ובדקו ומצאו לי משהו קבוע! ואפילו היה אופציה או בגן או בבית הספר. ב"ה כמו תמיד הרב מברך ויש הצלחה זוכים לישועה🌹! נ.ב. ואני גם לא מאכילה, אלא הסייעת דואגת להביא לילדים לאכול. תודה כבוד הרב.

  • 22.04 11:26

    [ניצחון בזכות האמונה: הצלחה מלאה בתביעה ללא עו"ד בעקבות עצת הרב] שלום לכבוד רבי. שאלתי את הרב: 'האם לתבוע נכות עם עורך דין או לבד?' כי עם עוד היה נראה לי השתדלות יתרה! וב"ה כבודו הורה לי: 'לבד'. ואני רוצה לבשר: 'שהבורא עשה את כל העבודה! התביעה הצליחה מאה אחוז (100%) בזכות השם יתברך בלבד, רואים מעשי ידיו. הכל היה חלק וקל ומוצלח כמו שבחיים לא היה צפוי - אפילו עם עו"ד. תודה להשם יתברך ולכבוד הרב שעשיתי על פיך וברכה מצויה בכל מוצא פיך כבוד הרב. תודה רבה.

  • 20.04 20:36

    [בזכות כבוד הרב: ניצלנו משקוצי הנפש – מוסר מפרשת צו על מאכלות אסורות] כבוד הרב שליט"א, בלימוד של 'חוק לישראל' בחלק של המוסר מדבר על מאכלות אסורות, שיראו ממה ניצלנו ב"ה בזכות כבוד הרב! [חוק לישראל, פרשת צו יום שלישי, מוסר משערי קדושה ח"ב ש"ו] ציטוט: 'מַאֲכָלוֹת אֲסוּרוֹת יָדוּעַ כִּי אֲפִילוּ אֶת הַנֶּפֶשׁ הֵן מְשַׁקְצִין כְּמוֹ שֶׁכָּתוּב (ויקרא כ'): "וְלֹא תְשַׁקְצוּ אֶת נַפְשׁוֹתֵיכֶם" וְלֹא עוֹד אֶלָא שֶׁהַפּוֹרֵשׁ מֵהֶן נִקְרָא: 'קָדוֹשׁ!' כְּמוֹ שֶׁכָּתוּב: "וְלֹא תְשַׁקְצוּ אֶת נַפְשׁוֹתֵיכֶם וְגו' וְהִתְקַדְשְׁתֶּם וְגו' כִּי אֲנִי ה' הַמַּעֲלֶה וְגוֹ' וִהְיִיתֶם קְדוֹשִׁים כִּי קָדוֹשׁ אָנִי". וְיָדַעְתָּ כִּי הַקְדוּשָׁה מְבִיאָה לִידֵי רוּחַ הַקֹּדֶשׁ'. (לכתבה: חוק לישראל, סט כיס, 54 כרכים 145 ש"ח shofar.tv/articles/15320. לאשכול כשרות הבשר העוף והמאכלים בימינו shofar.tv/threads/9).

  • 20.04 19:07

    [מגיפה, מסכות וסנקציות – רמזים שנאמרו מפי הרב כבר בשנת תשס"ג] חלק משיעור, לפני 22 שנים! הרב שליט"א בהרצאה בקרית הרצוג בשם "בְּצֶדֶק תִּשְׁפֹּט עֲמִיתֶךָ" (ויקרא יט, טו. shofar.tv/lectures/1057) ומיד אחרי שהרב מספר על תלמידי רבי עקיבא 'שלא חלקו כבוד זה לזה...' ורבי עקיבא הזהיר את החמישה שנותרו: 'שלא יעשו כמעשיהם!... יצאו מיד ומילאו את כל הארץ תורה..." ואז כבוד הרב משלב עם זה את המגיפה 'סרס' שהתפרצה באותה שנה(2003) שידועה גם בשם: 'שקורונה'. ואומר: 'מגיפה עולמית שיכולה להיפרץ ואף מדבר על כמה בודדים שמתו ואלפים הולכים עם מסיכות...!' אכן, אפשר לומר: 'נבואה!' והנמשל ברור... לבסוף הקטע: 'רבי יהונתן אייבשיץ, מה זה שנאת חינם? - אף אחד לא דאג רוחנית אחד לשני! "וְהֶחֱזַקְתָּ בּוֹ" (ויקרא כה, לה) לא רק פיזית, אלא רוחנית!'

  • 20.04 18:03

    [העקידה באור חדש – חידוש מהרצאה שפתר לי קושיות של שנים] מועדים לשמחה רבינו היקר! ב"ה באמת חידוש גדול ומחייב לימדתנו בהרצאה (בני ברק - הקבלת פני רבו "מעלת הזריזות" 18.04.2025 shofar.tv/lectures/1655) ונפתרו לי כמה קושיות שהיו לי בעניין העקידה תמיד שאלתי 1. למה עקידת יצחק נספר ונמדד כניסיון לאברהם ולא גם ליצחק? הרי בכל זאת הוא הנעקד! 2. מה כבר הניסיון לעקוד את הבן אחרי שכבר קפץ לאש ויצא למלחמה בודד נגד מיליונים וכו' הרי כל חייו נתן את כל כולו להשי"ת! 3. "כִּי עַתָּה יָדַעְתִּי כִּי יְרֵא אֱלֹהִים אַתָּה" (בראשית כב, יב) קצת מבייש שרק עכשיו הוכתר כירא שמים?! אחרי כל מה שעבר אברהם בחייו למען הבורא! אבל עכשיו אחרי החידוש הנפלא! שהניסיון היה על אופן ביצוע העקידה שאפילו ביקע לבדו את העצים ובזריזות ב"ה זה פותר את כל השאלות! לעיל, כדלהלן: 1. דווקא אברהם שהיה אז בן 137 ניסיון הזריזות גדול לאין שיעור מיצחק שהיה בן 37. 2. באמת העקדה עצמה היא לא הנקודה אלא הזריזות, מה שלא היה שייך לבדיקה בשאר הניסיונות. ואם נבוא ונקשה: הרי במלחמה נגד 4 המלכים, אברהם הריק את חניכיו בזריזות? אין זה דומה, כיוון ששם ההצלה תלויה בזמן! כי הצבאות הולכים ומתרחקים, מה שאין כן העקידה שהיצר טוען: 'שום דבר לא בוער...' 3. כאן אברהם הוכיח לבורא וגילה על כל מפעל חייו שאכן היה בשמחה! בזכות הזריזות, כמו שהסביר הרב בהרצאה. ישר כוח!!! עד כאן תאוריה נפלאה מאד מאד, מכאן החלק הפרקטי, יה"ר שנזכה לקיים, חג שמח (אמן).

יוצרים קשר עם שופר

 משרדי שופר

 03-6777779

 דואר אלקטרוני

 main@shofar.tv

 מספר פקס

 03-6740578

 שופר קול

 02-372-4787 | שידור חי:  073-337-6900

תגובות, ראיונות ופרסומים אחרונים בתקשורת

קליפים וסרטונים

ניתן להשתמש בחצי המקלדת בכדי לנווט בין כפתורי הרכיב
",e=e.removeChild(e.firstChild)):"string"==typeof o.is?e=l.createElement(a,{is:o.is}):(e=l.createElement(a),"select"===a&&(l=e,o.multiple?l.multiple=!0:o.size&&(l.size=o.size))):e=l.createElementNS(e,a),e[Ni]=t,e[Pi]=o,Pl(e,t,!1,!1),t.stateNode=e,l=Ae(a,o),a){case"iframe":case"object":case"embed":Te("load",e),u=o;break;case"video":case"audio":for(u=0;u<$a.length;u++)Te($a[u],e);u=o;break;case"source":Te("error",e),u=o;break;case"img":case"image":case"link":Te("error",e),Te("load",e),u=o;break;case"form":Te("reset",e),Te("submit",e),u=o;break;case"details":Te("toggle",e),u=o;break;case"input":A(e,o),u=M(e,o),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;case"option":u=B(e,o);break;case"select":e._wrapperState={wasMultiple:!!o.multiple},u=Uo({},o,{value:void 0}),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;case"textarea":V(e,o),u=H(e,o),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;default:u=o}Me(a,u);var s=u;for(i in s)if(s.hasOwnProperty(i)){var c=s[i];"style"===i?ze(e,c):"dangerouslySetInnerHTML"===i?(c=c?c.__html:void 0,null!=c&&Aa(e,c)):"children"===i?"string"==typeof c?("textarea"!==a||""!==c)&&X(e,c):"number"==typeof c&&X(e,""+c):"suppressContentEditableWarning"!==i&&"suppressHydrationWarning"!==i&&"autoFocus"!==i&&(ea.hasOwnProperty(i)?null!=c&&Ie(n,i):null!=c&&x(e,i,c,l))}switch(a){case"input":L(e),j(e,o,!1);break;case"textarea":L(e),$(e);break;case"option":null!=o.value&&e.setAttribute("value",""+P(o.value));break;case"select":e.multiple=!!o.multiple,n=o.value,null!=n?q(e,!!o.multiple,n,!1):null!=o.defaultValue&&q(e,!!o.multiple,o.defaultValue,!0);break;default:"function"==typeof u.onClick&&(e.onclick=Fe)}Ve(a,o)&&(t.effectTag|=4)}null!==t.ref&&(t.effectTag|=128)}return null;case 6:if(e&&null!=t.stateNode)Ll(e,t,e.memoizedProps,o);else{if("string"!=typeof o&&null===t.stateNode)throw Error(r(166));n=yn(yu.current),yn(bu.current),Jn(t)?(n=t.stateNode,o=t.memoizedProps,n[Ni]=t,n.nodeValue!==o&&(t.effectTag|=4)):(n=(9===n.nodeType?n:n.ownerDocument).createTextNode(o),n[Ni]=t,t.stateNode=n)}return null;case 13:return zt(vu),o=t.memoizedState,0!==(64&t.effectTag)?(t.expirationTime=n,t):(n=null!==o,o=!1,null===e?void 0!==t.memoizedProps.fallback&&Jn(t):(a=e.memoizedState,o=null!==a,n||null===a||(a=e.child.sibling,null!==a&&(i=t.firstEffect,null!==i?(t.firstEffect=a,a.nextEffect=i):(t.firstEffect=t.lastEffect=a,a.nextEffect=null),a.effectTag=8))),n&&!o&&0!==(2&t.mode)&&(null===e&&!0!==t.memoizedProps.unstable_avoidThisFallback||0!==(1&vu.current)?rs===Qu&&(rs=Yu):(rs!==Qu&&rs!==Yu||(rs=Gu),0!==us&&null!==es&&(To(es,ns),Co(es,us)))),(n||o)&&(t.effectTag|=4),null);case 4:return wn(),Ol(t),null;case 10:return Zt(t),null;case 17:return It(t.type)&&Ft(),null;case 19:if(zt(vu),o=t.memoizedState,null===o)return null;if(a=0!==(64&t.effectTag),i=o.rendering,null===i){if(a)mr(o,!1);else if(rs!==Qu||null!==e&&0!==(64&e.effectTag))for(i=t.child;null!==i;){if(e=_n(i),null!==e){for(t.effectTag|=64,mr(o,!1),a=e.updateQueue,null!==a&&(t.updateQueue=a,t.effectTag|=4),null===o.lastEffect&&(t.firstEffect=null),t.lastEffect=o.lastEffect,o=t.child;null!==o;)a=o,i=n,a.effectTag&=2,a.nextEffect=null,a.firstEffect=null,a.lastEffect=null,e=a.alternate,null===e?(a.childExpirationTime=0,a.expirationTime=i,a.child=null,a.memoizedProps=null,a.memoizedState=null,a.updateQueue=null,a.dependencies=null):(a.childExpirationTime=e.childExpirationTime,a.expirationTime=e.expirationTime,a.child=e.child,a.memoizedProps=e.memoizedProps,a.memoizedState=e.memoizedState,a.updateQueue=e.updateQueue,i=e.dependencies,a.dependencies=null===i?null:{expirationTime:i.expirationTime,firstContext:i.firstContext,responders:i.responders}),o=o.sibling;return Mt(vu,1&vu.current|2),t.child}i=i.sibling}}else{if(!a)if(e=_n(i),null!==e){if(t.effectTag|=64,a=!0,n=e.updateQueue,null!==n&&(t.updateQueue=n,t.effectTag|=4),mr(o,!0),null===o.tail&&"hidden"===o.tailMode&&!i.alternate)return t=t.lastEffect=o.lastEffect,null!==t&&(t.nextEffect=null),null}else 2*ru()-o.renderingStartTime>o.tailExpiration&&1t)&&vs.set(e,t)))}}function Ur(e,t){e.expirationTimee?n:e,2>=e&&t!==e?0:e}function qr(e){if(0!==e.lastExpiredTime)e.callbackExpirationTime=1073741823,e.callbackPriority=99,e.callbackNode=$t(Vr.bind(null,e));else{var t=Br(e),n=e.callbackNode;if(0===t)null!==n&&(e.callbackNode=null,e.callbackExpirationTime=0,e.callbackPriority=90);else{var r=Fr();if(1073741823===t?r=99:1===t||2===t?r=95:(r=10*(1073741821-t)-10*(1073741821-r),r=0>=r?99:250>=r?98:5250>=r?97:95),null!==n){var o=e.callbackPriority;if(e.callbackExpirationTime===t&&o>=r)return;n!==Yl&&Bl(n)}e.callbackExpirationTime=t,e.callbackPriority=r,t=1073741823===t?$t(Vr.bind(null,e)):Wt(r,Hr.bind(null,e),{timeout:10*(1073741821-t)-ru()}),e.callbackNode=t}}}function Hr(e,t){if(ks=0,t)return t=Fr(),No(e,t),qr(e),null;var n=Br(e);if(0!==n){if(t=e.callbackNode,(Ju&(Wu|$u))!==Hu)throw Error(r(327));if(lo(),e===es&&n===ns||Kr(e,n),null!==ts){var o=Ju;Ju|=Wu;for(var a=Yr();;)try{eo();break}catch(t){Xr(e,t)}if(Gt(),Ju=o,Bu.current=a,rs===Ku)throw t=os,Kr(e,n),To(e,n),qr(e),t;if(null===ts)switch(a=e.finishedWork=e.current.alternate,e.finishedExpirationTime=n,o=rs,es=null,o){case Qu:case Ku:throw Error(r(345));case Xu:No(e,2=n){e.lastPingedTime=n,Kr(e,n);break}}if(i=Br(e),0!==i&&i!==n)break;if(0!==o&&o!==n){e.lastPingedTime=o;break}e.timeoutHandle=Si(oo.bind(null,e),a);break}oo(e);break;case Gu:if(To(e,n),o=e.lastSuspendedTime,n===o&&(e.nextKnownPendingLevel=ro(a)),ss&&(a=e.lastPingedTime,0===a||a>=n)){e.lastPingedTime=n,Kr(e,n);break}if(a=Br(e),0!==a&&a!==n)break;if(0!==o&&o!==n){e.lastPingedTime=o;break}if(1073741823!==is?o=10*(1073741821-is)-ru():1073741823===as?o=0:(o=10*(1073741821-as)-5e3,a=ru(),n=10*(1073741821-n)-a,o=a-o,0>o&&(o=0),o=(120>o?120:480>o?480:1080>o?1080:1920>o?1920:3e3>o?3e3:4320>o?4320:1960*Uu(o/1960))-o,n=o?o=0:(a=0|l.busyDelayMs,i=ru()-(10*(1073741821-i)-(0|l.timeoutMs||5e3)),o=i<=a?0:a+o-i),10 component higher in the tree to provide a loading indicator or placeholder to display."+N(i))}rs!==Zu&&(rs=Xu),l=yr(l,i),f=a;do{switch(f.tag){case 3:u=l,f.effectTag|=4096,f.expirationTime=t;var w=Ar(f,u,t);ln(f,w); break e;case 1:u=l;var E=f.type,k=f.stateNode;if(0===(64&f.effectTag)&&("function"==typeof E.getDerivedStateFromError||null!==k&&"function"==typeof k.componentDidCatch&&(null===ms||!ms.has(k)))){f.effectTag|=4096,f.expirationTime=t;var _=Ir(f,u,t);ln(f,_);break e}}f=f.return}while(null!==f)}ts=no(ts)}catch(e){t=e;continue}break}}function Yr(){var e=Bu.current;return Bu.current=Cu,null===e?Cu:e}function Gr(e,t){eus&&(us=e)}function Jr(){for(;null!==ts;)ts=to(ts)}function eo(){for(;null!==ts&&!Gl();)ts=to(ts)}function to(e){var t=Fu(e.alternate,e,ns);return e.memoizedProps=e.pendingProps,null===t&&(t=no(e)),qu.current=null,t}function no(e){ts=e;do{var t=ts.alternate;if(e=ts.return,0===(2048&ts.effectTag)){if(t=br(t,ts,ns),1===ns||1!==ts.childExpirationTime){for(var n=0,r=ts.child;null!==r;){var o=r.expirationTime,a=r.childExpirationTime;o>n&&(n=o),a>n&&(n=a),r=r.sibling}ts.childExpirationTime=n}if(null!==t)return t;null!==e&&0===(2048&e.effectTag)&&(null===e.firstEffect&&(e.firstEffect=ts.firstEffect),null!==ts.lastEffect&&(null!==e.lastEffect&&(e.lastEffect.nextEffect=ts.firstEffect),e.lastEffect=ts.lastEffect),1e?t:e}function oo(e){var t=qt();return Vt(99,ao.bind(null,e,t)),null}function ao(e,t){do lo();while(null!==gs);if((Ju&(Wu|$u))!==Hu)throw Error(r(327));var n=e.finishedWork,o=e.finishedExpirationTime;if(null===n)return null;if(e.finishedWork=null,e.finishedExpirationTime=0,n===e.current)throw Error(r(177));e.callbackNode=null,e.callbackExpirationTime=0,e.callbackPriority=90,e.nextKnownPendingLevel=0;var a=ro(n);if(e.firstPendingTime=a,o<=e.lastSuspendedTime?e.firstSuspendedTime=e.lastSuspendedTime=e.nextKnownPendingLevel=0:o<=e.firstSuspendedTime&&(e.firstSuspendedTime=o-1),o<=e.lastPingedTime&&(e.lastPingedTime=0),o<=e.lastExpiredTime&&(e.lastExpiredTime=0),e===es&&(ts=es=null,ns=0),1u&&(c=u,u=l,l=c),c=Ue(w,l),f=Ue(w,u),c&&f&&(1!==k.rangeCount||k.anchorNode!==c.node||k.anchorOffset!==c.offset||k.focusNode!==f.node||k.focusOffset!==f.offset)&&(E=E.createRange(),E.setStart(c.node,c.offset),k.removeAllRanges(),l>u?(k.addRange(E),k.extend(f.node,f.offset)):(E.setEnd(f.node,f.offset),k.addRange(E)))))),E=[];for(k=w;k=k.parentNode;)1===k.nodeType&&E.push({element:k,left:k.scrollLeft,top:k.scrollTop});for("function"==typeof w.focus&&w.focus(),w=0;w=t&&e<=t}function To(e,t){var n=e.firstSuspendedTime,r=e.lastSuspendedTime;nt||0===n)&&(e.lastSuspendedTime=t),t<=e.lastPingedTime&&(e.lastPingedTime=0),t<=e.lastExpiredTime&&(e.lastExpiredTime=0)}function Co(e,t){t>e.firstPendingTime&&(e.firstPendingTime=t);var n=e.firstSuspendedTime;0!==n&&(t>=n?e.firstSuspendedTime=e.lastSuspendedTime=e.nextKnownPendingLevel=0:t>=e.lastSuspendedTime&&(e.lastSuspendedTime=t+1),t>e.nextKnownPendingLevel&&(e.nextKnownPendingLevel=t))}function No(e,t){var n=e.lastExpiredTime;(0===n||n>t)&&(e.lastExpiredTime=t)}function Po(e,t,n,o){var a=t.current,i=Fr(),l=su.suspense;i=jr(i,a,l);e:if(n){n=n._reactInternalFiber;t:{if(J(n)!==n||1!==n.tag)throw Error(r(170));var u=n;do{switch(u.tag){case 3:u=u.stateNode.context;break t;case 1:if(It(u.type)){u=u.stateNode.__reactInternalMemoizedMergedChildContext;break t}}u=u.return}while(null!==u);throw Error(r(171))}if(1===n.tag){var s=n.type;if(It(s)){n=Dt(n,s,u);break e}}n=u}else n=Al;return null===t.context?t.context=n:t.pendingContext=n,t=on(i,l),t.payload={element:e},o=void 0===o?null:o,null!==o&&(t.callback=o),an(a,t),Dr(a,i),i}function Oo(e){if(e=e.current,!e.child)return null;switch(e.child.tag){case 5:return e.child.stateNode;default:return e.child.stateNode}}function Ro(e,t){e=e.memoizedState,null!==e&&null!==e.dehydrated&&e.retryTime