טוען...
שבירת הרצון וביטולו | הרב אמנון יצחק
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
‏קיצורי מקלדת
Shortcuts Open/Close/ or ?
‏עצור/נגן‏מקש רווח
‏הגבר עוצמת שמע
‏הנמך עוצמת שמע
‏העבר קדימה
‏העבר אחורה
‏הדלק / כבה כתוביותc
‏יציאה ממסך מלא/מסך מלאf
‏הפעל שמע/השתקm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
‏% העבר קדימה0-9
00:00
00:00
00:00
 

שבירת הרצון וביטולו | הרב אמנון יצחק

 בית מדרש 'קהילות פז', בני ברק
 תאריך פרסום: 09.02.2015, שעה: 22:11

הורדת MP4 הורדת MP3


"ויוצא משה את העם מן המחנה ויתייצבו בתחתית ההר".

אמרו ז"ל בשבת פ"ח. הדור קיבלוה בימי אחשוורוש, חזרו וקיבלו בימי אחשוורוש את התורה מחדש. וזה כמה זמן הייתי מצטער להבין איך יתכן שבמתן תורה אז שמעו מפי הגבורה ונפתחו להם שבילים דרקיע והגיעו למדרגת נביאים, לא היה אז קבלה כמו בימי אחשוורוש, ושמחתי מאד כי עזרני החונן להבין הדבר, הנה מצינו שהתורה ייעדה תמיד על יעודי עולם הזה, וכבר דיברו הראשונים ז"ל בזה, והנראה בזה כי השכל צופה מרחוק, והנפש הבהמית אך מקרוב, והנה יש כבישת הרצון ושבירת הרצון, השכל שצופה מרחוק יצווה לאדם לכבוש תאוותו עתה בשביל תמורתו הנפלאה לעולם הבא, אבל נפש הבהמית לא תתרצה בכך, כי היא צופה מקרוב. נסביר, חכמים אומרים שבזמן מרדכי ואסתר, בימי אחשוורוש, חזרו עם ישראל וקיבלו את התורה מחדש מאהבה, במדבר הם קיבלו מיראה, לכן כתוב "ויתייצבו בתחתית ההר", מלמד שכפה עליהם את ההר כגיגית, ואמר להם, אם אתם מקבים את התורה מוטב, ואם לא שם תהא קבורתכם, ז"א חייבים לקבל את התורה לא רק מרצון נעשה ונשמע, כשאתה אומר נעשה ונשמע אז אתה החלטת נעשה ואתה יכול אח"כ להחליט לא נעשה, לא, זה יפה מאד שאמרת לבד נעשה, אבל צריך שתהיה גם יראה.

"אל תהיו כעבדים המשמשים את הרב על מנת לקבל פרס, אנטיגנוס איש סוכו אומר, אלא הוו כעדים המשמשים את הרב שלא על מנת לקבל פרס. ותהי יראת ש מים עליכם, שלא תחשבו שזה הגעתם לדרגה שאתם עובדים שלא על מנת לקבל פרס, אז זהו, גם צריך שתהיה יראת שמים עליכם, אז צריך לכפות את ההר כגיגית, זה טעם אחד, יש עוד טעמים.

מכל מקום, איך זה שהם קיבלו כי המדרש אומר כשעם ישראל כששמעו תורה שבכתב אמרנו נעשה ונשמע, אבל מה, יש גם תורה שבעל פה, זה לא קיבלנו, הקב"ה כפה הר כגיגית אמר הלו הלו, זה לא הולך בלי זה עם זה, זה הולך ביחד, אי אפשר להבין תורה שבכתב בלי תורה שבעל פה, אז היה צריך לכפות עליהם את זה, אז הם קיבלו מיראה, אבל בימי אחשוורוש הם קיבלו מאהבה, והיה קשה למחבר פה, איך זה יכול להיות שמה הם ראו אותות ומופתים וה' דיבר איתם ושמע את הכל וכו' וכו', ונפתחו להם שבילים דרקיעא וראתה וכו' וכו', אז איך זה? אז הוא מסביר ככה: שמחתי שעזרני החונן דעת, להבין הדבר, מצינו בתורה, שהתורה אמרה לנו יעודים של העולם הזה, ונתתי גשמיכם בעיתם והארץ תתן יבולה ועץ השדה יתן פריו וכל ההבטחות יעודים מה התורה מייעדת בעולם הזה, לא דיברה התורה מה תקבל לעולם הבא, אלא הכל יעודים לעולם הזה. ודיברו בזה הראשונים ז"ל, והנראה מדבריהם, השכל זה החלק הרוחני הנשמה, השכל צופה מרחוק, הוא רואה את השכר העתידי הנצחי לנצח  נצחים, הוא מבין את הענין, אבל נפש הבהמית היא רואה רק מקרוב, היא רואה צלחת  חומוס עם שמן ועם גרגרים ופטרוזיליה ופפריקה, פיתחה חמה צי'פס וואו בכלל הוא כבר משתטח על השולחן, זה הנפש הבהמית מבינה, היא לא לרחוק, אל תספר לי סיפורים לעולם, תן ארוחה עכשיו עכשיו, אז השכל צופה מרחוק והנפש הבהמית אך מקרוב.

והנה, יש כבישת הרצון ושבירת הרצון, לכבוש את הרצון פירושו שעדיין יש לי רצון, רק הוא כבוש תחתי, תחת כיבוש, כמו הישראלים, כובש, זהו, תחת כיבוש, ויש שבירת הרצון ששובר את הרצון, אין לי רצון, אין לי רצון, מה יש לי רק רצונו יתברך. השכל שצופה מרחוק יצווה לאדם לכבוש תאוותו עתה בשביל תמורתו הנפלאה לעולם הבא, השכל אומר תשמע, כמה שתשקיע יותר בחומר בקרוב בקרוב בקרוב אתה מפסיד מהשכר לעולם הבא. זה השכל מבין, כי כל מה שאתה מתעסק זה על חשבון העולם הבא, אבל נפש הבהמית לא תתרצה בכך, כי היא צופה רק מקרוב, עזוב אותי הבטחות, תן לנו עכשיו מה שיש לנו, אכול ושתו כי מחר נמות, תן ליהנות. לזאת בגלל זה ייעדה התורה בייעודי העולם הזה גם כן, לכן היא מדברת יותר ביעודים הקרובים שאתה רואה, שאתה מרגיש, שהגוף רוצה לראות מקרוב, תכלס, תכלס, יש חנות פה שאסור להכנס תכלס, למען לא תפריע הנפש הבהמית לאדם לבוא למדרגה של שבירת הרצון. אז התורה מרגיעה אותנו, מספרת לנו איזה יעודים נקבל בעולם הזה, לא דוחה אותנו עד לאחרית הימים, כל זה שלא תפריע הנפש הבהמית ותגיד נו נו, מה נו, נו, וזה יפריע לנפש הבהמית שאדם לא יגיע למדרגה של שבירת הרצון, אז בשביל זה נתנו לאדם יעודים בעולם הזה ושיתקיימו. כמו שאמרו חז"ל בנדרים ס"ב: למוד מאהבה וסוף הכבוד לבוא, אל תדאג, אל תדאג, תלמד מאהבה פירושו, תפקיר הכל, מאהבה זה מאהבת הבורא, אז אתה מפקיר את עצמך, אהבת עצמך, למוד מאהבה וסוף הכבוד לבוא, סוף הכבוד פירושו שבעוד זמן מסוים אתה תנחל כבוד וזה אתה מקבל פה בעולם הזה כבר, אתה כבר פה תראה שמכבדים אותך וכו' ויהיה לך מזה הנאות. מה כוונו בזה חכמים באמרם זאת? להשקיט את הנפש הבהמית שלא תפריע לשכל ללמוד מאהבה, כמו שאדם רוצה להתחיל לעבוד, אז הוא שואל ישר, וכמה אני מקבל? אז אומרים לו בסוף החודש תקבל כך וכך, או, כן, ויש גם הוצאות נלוות, או כך, ואז הוא עובד בכיף, הוא נרגע, הנפש הבהמית יודעת עוד חודש יש קופה.

כך הדרך בכוחות הנפש להערים עם נפשו הבהמית בחכמה, להיות חכם איך להערים על הנפש הבהמיתת, והנה כתב הרמב"ם ז"ל כי יש שתי הנהגות, הנהגה גלויה והנהגה נסתרת, הראשונה הגלויה זה כל הניסים שכולם יודעים שהם ניסים שמימיים, הם מעל הטבע, הנהגה שניה זה דברים שהם בטבעו של עולם כך, אך באמת אומר הרמב"ן, הכל על פי התורה לשכר ועונש בדרך נס. גם הלחם שאתה קונה במכולת שזה דבר טבעי שהולכים למכולת וקונםי לחם, זה לשכר ועונש בדרך נס, יש אדם אוכל לחם ושבע, יש אדם אוכל לחם ונהיה לו כאב בטן, יש אחד אוכל לחם ונמצא שם חרק, יש אחד אכל לחם ונשברה לו שן כי היתה אבן, ויש כל מיני, ז"א גם מה שבטבע לפניך ואתה מורגל בו, זה נס ולשכר ועונש, אין דבר שאתה משיג או לא משיג או מושג לך, שזה לא בדרך נס בין אם זה טבעי או לא טבעי, ולשכר ועונש.

והנה בימי אחשוורוש כלה דברים שהתרחשו מנהגו של עולם, אחשוורוש כעס על אשתו, למה אובמבה לא כועס? בפרט המלכים כועסים, כי אם הם כבר בדרגה כזאת מי יכול לעבור על דבריהם, אז אם היא לא נשמעת לו ועוד לעיני כל השרים, והיא מסרבת לבוא, איך הוא לא יכעס? מה הוא למד ותומר דבורה, 13 מידות? זה אחשוורוש, כל הרואהו חש בראשו. זה מעניין איך ראו אותו כי יש מאן דאמר שהוא היה אמה גובה ויש מאן דאמר היה גובהו טפח, תארו לכם שמי שרואה אותו חש בראשו. הוא נראה כמו רימון. חש בראשו.

אז כתוב שבימי אחשוורוש היו כל הדברים כמנהגו של עולם, אחשוורוש כעס על אשתו שלא שמעה לדבריו, נו, והמן יועץ למלך כדרך הארץ, מה הוא יועץ לו? מה שמתאים לו לשמוע, מה הוא יגיד לך נגד טבעו ואפיו? אז כמובן הוא מחזק את שררתו וצדקת דרכו, ואומר לו יש יותר יפות מזה, נעמיד לך לבחירה את כל נשות העולם, מה אתה דואג, זה יועץ מתוק, הא? ואח"כ יבקשו למלך נערה, כנהוג בעולם, מלך לא יכול להשאר ככה עם המן, אז זה לא היה כמו היום, אח"כ ביקשו לשלוח יד, אתם יודעים, יש תמיד כאלה שמחפשים להפיל את השלטון, כמו  ידיעות שרוצה להפיל את ביבי, נוני, נוני, מוזס מוזס, אז אח"כ ביקשו לשלוח יד, "ויוודע הדבר למרדכי" כנהוג שבעולם, אתם יודעים, יש תמיד כאלה ששומעים מרגלים מלשינים וכו', אז מרדכי בא ומודיע לו את כל מה שחרשו כנגדו בגתן ותרש. ואסתר כמובן נלקחת לבית המלך, כי מצאה חן, יש לך דבר יותר טבעי מזה שבת 76 ירקרוקת היא מצאה חן יותר מכל הנערות? אין יותר טבעי מזה. רואים שגם טבע ונס הכל הולך ביחד. טבע ונס.

קיצורו של דבר, כל הדברים היו בכמה שנים, תשע שנים זה נמשך, ולא נתגלה כל הסוד של ההשגחה האלוקית רק בסוף כל המעשים שהכל היה בשביל ישראל, אם לא היה קורה מקרה אחד ברצף הזה של המקרים, לא היינו פה הערב בדרשה השניה. אבל הקב"ה הקדים תרופה למכה, וזה מה שאומרים עולם כמנהגו נוהג, מה זה כמנהגו, אין כמנהגו, כמנהגו כן, כמנהגו של בורא עולם ככה הוא נוהג, לא כמו ביבי שהוא הגה, שהוא לא מנהיג, אם מסובבים אותו שמאלה הוא שמאלי, אם מסובבים אותו ימינה הוא ימני, תלוי, הוא הגה, הוא לא נוהג, אבל הקב"ה עולמו כמנהגו נוהג. אח"כ נודע שהכל היה בשביל ישראל, ורואים מכאן כי הנהגה טבעית היא גם כן נס נסתר לשכר ועונש, למה? בגלל שהם סעדו, נהנו מהסעודה של אחשוורוש, מה יותר טבעי מללכת לסעודה של אחשוורוש? הרי אם יסרבו יהיה להם גזירת מוות. אבל התורה אמרה לא. לא תאכל פיתם שלא תקח בתם. אז ז"א, שגם הנהגה טבעית, לא מוזכר שם ה' בכלל במגילה, הכל טבע כאילו הכל טבע, הטבע האלוקי, ואז נשקטת הנפש הבהמית לקבל את התורה בשבירת הרצון, אחרי שעם ישראל ראו שכל התהלוכות האלה שהתרחשו זה יד מכוונת מן השמים להגיע לרגע שתולים את המן והגזירה חוזרת על הגוזרים, איייי, אז העם הסכים לשבור את הרצון, לא לכבוש, לשבור את הרצון ולקבל את התורה מאהבה. כי הם ראו שגם הטבע הולך עם התורה,אין טבע חוץ לתורה, כאילו יש תורה ויש טבע, לא, הטבע זה התורה, רק זה בגלוי, אבל זה נסתר, מה שאתה שזה גלוי וזה טבע זה נסתר, כי בתוך הטבע הגלוי הזה נסתרים דרכי ה' ותהלוכותיו, וכשראו שהכל הולך במכוון מלמעלה, אז מה לי תורה מה לי טבע, מה לי שכל מה לי נפש בהמית. אז הם הסכימו לקבל את התורה מאהבה.

נמצא שגם במעמד הנבחר הזה בסיני ראו אז בחוש הנהגה גלויה, הנהגה ניסית על פי התורה, הכל היה בדרך נס, אבל לא ראו עדיין בחוש כי הנהגה הטבעית גם כן על פי התורה ועונש, כי לחם בא משמים זה נס, מים מסלע זה נס, ענני כבוד זה נס, כל מה שהיה שמה זה נס, הם יודעים כן, זה על פי התורה, על פי התורה הכל ניסים, אבל טבע אם צריך לזרוע או לקצור או הכל, מה זה קשור לתורה, זה דבר טבעי, מה זה שייך שכר ועונש, אם אני אזרע אז יהיה לי תבואה, לא אזרע אז זה, כאילו זה הכל טבע, מה את הרוצה, תורה זה אני מבין, וטבע אני גם מבין, לא, הם לא ראו את הטבע שהוא לשכר ועונש, עדיין לא ראו אותו, הכל היה ניסים, ארבעים שנה הם היו בגן עדן.

אם כן הנפש הבהמית שמטרתה רק להשיג הנאות בקרוב, בקרוב, בקירוב, לא נתרצתה לשבור את רצונה, לכן הם ביקשו שלו, אבטיחים, שומים, רוצים, זכרנו את הדגה, בלתי אל המן עינינו, מה זה, תביא סעודה מה אתה מביא לי גרגרים? פתח, שים סטיקים. אז אם כן הנפש הבהמית שמטרתה רק להשיג הנאות בקרוב לא רצתה אז בזמן המדבר לשבור את הרצון, אבל בימי אסתר הם ראו שההנהגה הטבעית גם היא שכר ועונש, אם כן הרי קיום התורה הןא עסק כשאר עסקים רק בדרך נסתר, כמו שאתה מתעסק בזריעה, בנטיעה, בקצירה וכו', בדיוק אותו דבר גם בתורה, זה מביא שכר ועונש שאתה יושב ולומד ועושה מצוות, וגם זה שאתה מתעסק בהבלי העולם ובטבע זה גם שכר ועונש, מה אתה חושב, שזה תלוי בך וכוחי ועוצם ידי עושה שטויות, זה הכל טבע ונס, זה הכל מאיתו יתברך הנהגה גלויה ונסתרת אותו דבר, לשכר ועונש. אין דבר שאתה עושה שאין בו או שכר או עונש, אין מצב. אז הם קיבלו את התורה ברצון, אז כבר זה לא נפקא מינא, אז תחשוב עכשיו, תחשוב, תחשוב, אם אתה יושב ולומד, זה בדיוק כמו שאתה עובד בחוץ, אז למה אני צריך להתעייף ולהתלכלך ולכבס כל פעם את הבגדים וכו' אם אני יכול לשבת פה מאוורר וצח ושותה ואוכל ולומד תורה ומקבל תרי" געל כל מילה, למה אני צריך לעשות את זה? זה בדיוק אותו דבר, בדיוק אותו דבר, הנהגה ניסית וטבעית זה בדיוק אותו דבר, זו אותה תורה, רק אחת בגלוי ואחת בנסתר, אבל הכל זה לשכר ועונש. אז קיבלו את התורה ברצון, היינו שברו את הרצון.

ועכשיו הביאור הוא כפתור ופרח, למה הם לא קיבלו? כי הם לא ראו את הטבע, הם חיו בנס והם סברו שהטבע זה משהו אחר, אבל פה שהם ראו שהטבע כל כולו נס ושכר ועונש מתחבאים בכל המהלכים הטבעיים הכי פשוטים, הכי נורמלים, הכי מובנים, אבל רצף האירועים המכוון מלמעלה זה נס שאין כדוגמתו, הרי אם יפסד רק אירוע אחד ברצף האירועים, אם היה מקדים מרדכי ולא היה שומע את בגתן ותרש, או מאחר אחרי שהם דיברו, היו יוצאים כל היהודים להורג. אם לא היה פותח אחשוורוש את דברי הימים בדיוק איפה שצריך להסתכל, שום דבר לא היה קורה, וכן על זה הדרך. אז ז"א הכלה כל רצף רצף רצף של טבע טבע טבע שכל כולו נס נס נס נס נס. לכן יש שכותבים המלך, המלך בראשי כל הדפים של המגילה, לרמוז שזה הכל המלך מלכו של עולם שסידר את הכל, אבל שם ה' בפירוש לא כתוב. אז קיבלו את התורה ברצון בשבירת הרצון.

וזה יסוד מוסד לאמונה, בנהגה נסתרת גם בעולם הזה, כי זה היה בחוש ופרסום גדול. וזה מה שאמרו חכמים, מודעה רבה לאורייתא, פרסום גדול לתורה נהיה מכל המגילה הזאת והאירועים האלה, לא לפטור לגמרי, רק לפטור מבחינת שבירת הרצון. אבל בחינת כבישת הרצון, לכבוש את הרצון, גם קודם אחשוורוש הם לא היו יכולים לפטור את עצמם. לא היו יכולים. אפילו לכבוש, כי הנפש חושקת בדברים בקירוב, ובימי אחשוורוש אחרי כל האירועים הנפלאים האלה, עלתה בידם גם שבירת הרצון.

ואחרי שאנחנו לומדים את זה, אז גם לנו יש לעלות למדרגה של שבירת הרצון, לא מספיק לכפות את הרצון, זה נפלא מאד, זה נפלא אמד לכפות את הרצון, אבל זה עדיין לא המדרגה האמיתית, המדרגה האמיתית זה שבירת הרצון, "לעשות רצונך חפצתי" לי אין רצון. לי אין. עשה רצונך כרצונו, זה דרגה ראשונה, אבל הדרגה האמיתית מהי? הא? הדרגה האמיתית זה שאתה אין לך שום רצון, לא עשה רצונך שיש לך עדיין רצון, אלא לך אין רצון בכלל, בטל רצונך מפני רצונו כדי שיבטל רצון אחרים מפני רצונך, אתם שומעים מהזה, אתה יודע לבטל רצון של מישהו? בן אדם רוצה משהו אתה אומר לו לא עזוב, מה זה עזוב? אנירוצה, נו, לא, עזוב, איזה עזוב? כמה שאתה אומר לו יותר עזוב הוא נהיה משתוקק עוד יותר. אומר הקב"ה, אם תבטל את הרצון שלך, תבטל, מפני הרצון שלי ז"א שאתה עושה רק את רצוני ולך אין רצון, אני אבטל רצון אחרים מפני רצונך, אף אחד לא יעמוד בפניך, אני אבטל את הרצון. לא הבנת, רצונך זה רצוני, אני רוצה לדוגמא להחזיר יהודים בתשובה, זה הרצון שלי? זה ה' רוצה, לכן אני רץ כל היום להחזיר יהודים בתשובה בכל הדרכים האפשריות, אז אני מבטל את רצוני, כי מה אני יכול לשבת בבית לטייל לנסוע לזה, ללכת כל יום לחתונות ופפפם מה זה, אני צריך לעשות שתי שיעורים בערב?  מה קרה? אבל אבל, אומר הקב"ה תשמע, אתה תרויח אבל, אני אבטל רצון אחרים מפני רצונך, הם יחזרו בתשובה, אפילו שהרצון שלהם אומר לא כדאי זה קשה זה מסובך זה ככה עכשיו תכנס לזה ותתחיל זה אווווו לא רוצה לפרט אפילו שלא להפחיד, והם יבטלו את הרצון מפני רצונך, כי אתה באת ורצית להחזיר אותם, אני אבטל את רצונם מפני רצונך. זה הדרגה הכי גבוהה שאדם יכול להשיג, בטל רצונך מפני רצונו. בהתחלה זה "עשה רצונך כרצונו" אבל זה לא הדרגה השלמה, לכן יש דרגה של כפיית הרצון ויש שבירת הרצון, כפיה זה עדיין שיש לי רצון שלי רק אני כופה אותו, לא נותן לו להשתלט עלי, לא נותן לו להנהיג אותי, אני שולט בזה, אני לא ויתרתי עליו לגמרי, מידי פעם הוא צץ החוצה מבקש בקשות ואני סוגר עליו עוד פעם, אבל שבירת הרצון – אין לי שום רצון.

רבי חנניה בן עקשיא אומר, רצה הקב"ה לזכות את ישראל לפיכך הרבה להם תורה ומצוות שנאמר ה' חפץ למען צדקו יגדיל תורה ויאדיר. 

  •    שיתוף   

הכרת הטוב לרב שליט"א

  • 24.04 11:01

    [ריקוד של אמונה – תודה על החיזוק] כבוד הרב ב"ה הרצאה באילת היתה ממש מרגשת ומיוחדת (כחה של מצוה אחת 23.04.2025 shofar.tv/lectures/1656) רגע השיא לדעתי זה היה כשאֵם הבן החולה שהקימה את ההרצאה - דיברה וביקשה ברכת הרב לרפואת בנה והרב יעץ לה את סגולת השמחה: 'לשיר ולרקוד "עִבְדוּ" 15 דקות כל יום במשך חודש ימים!' ("עִבְדוּ אֶת ה' בְּשִׂמְחָה בֹּאוּ לְפָנָיו בִּרְנָנָה"! (תהלים ק, ב) כמה תקוה ואמונה העצה הזאת נותנת לאנשים בנסיונות החיים וגם לי באופן אישי וכמה חשוב להפיץ אותה כדי שיזכו כולם לעבוד את ה' יתברך בשמחה (אמן) חזק וברוך👏 (לסגולת השמחה shofar.tv/articles/15096).

  • 24.04 10:39

    [מעשים של גיבורים – תודה על ההשראה] כבוד הרב שלום ובוקר טוב🌸 ב"ה הרצאה יפייפיה (אילת 23.4.25) התחברתי מאד לסיפור של הנטילת ידיים. ויחודה של מצווה בכוונה באופן תמידי. והנעילת נעליים... - מעשים של גיבורים ממש! ישר כח.

  • 24.04 10:38

    [מעיין חי של תורה וחסד] בוקר אור לרב היקר! ישר כח עצום על הרצאה נפלאה ומרגשת מאוד. (אילת 23.4.25) החלק הראשון בו הרב היקר העביר את הדרשה כדרכו בקודש באופן ברור ורהוט מאוד משולב בפרקטיקות ליישום לכל אדם מישראל ששומע. בחלק השני שאלות ובקשות הציבור, מאוד ריגש! - הרב היקר סיפק תשובות ועצות שונות בהתאמה לכל השואלים ומבקשי הברכות שנכחו (גם שלא הגיעו פיזית). יה"ר שכל הברכות הכתובות בתורה יחולו על הרב היקר שמהווה דוגמה אישית באופן בולט לעשיית רצון האל יתברך כרצונו!!! (אמן).

  • 24.04 10:37

    [השגחה פרטית מחט מחט – תודה על ההרצאה שחדרה ללב] תודה רבה על ההרצאה קודם כל! (אילת 23.4.25) ראשית כל כשנשלחה התמונה של סט מחטים בצהריים - לא הבנתי: למה נשלחה תמונה של סט מחטים? אולי מישהו בהפצה שלח בטעות... אבל ברוך השם השגחה פרטית מדוייקת הסט מחטים ב"ה. והבחור עם העגילים. והרעיון לפתוח מסעדת בייגלה בשר. והסיפורים על ההשגחה פרטית - ב"ה חיזקוני מאוד! אז תודה רבה כבוד הרב שליט"א יה"ר שהשם יתברך ישמור לנו אותך עד ביאת גואל צדק וגם לאחר מכן אמכי"ר 🙏.

  • 23.04 10:14

    ["הודו לה' כי טוב" – בענווה ובשמחה] כבוד הרב ב"ה שיעור בוקר מרתק ומחזק הנפש על הענוה ומעלתה (הענווה ומעלתה - חלק ד' 23.04.2025, shofar.tv/videos/17841) להכיר את ערך עצמנו ולא החזיק טובה לעצמנו ושהכל מאיתו יתברך הידיעה שהקב"ה משפיע עלינו טובות וחסדים בכל עת - היא השמחה העצומה שבלב! חזק וברוך👏.

  • 22.04 11:29

    [ברכת הרב והישועה בצהרון: עבודה קבועה, ליד הבית, ובתנאים מופלאים] שלום כבוד הרב, ב"ה אתמול בירכת אותי שאעבוד בצהרונים אחרי העבודה. ולמרות שסוף שנה, מצאו לי לעבוד כמדריכה ויש איתי סייעת לעזר, 60 ש"ח לשעה, שעתיים וחצי, ליד הבית. חשוב לציין: שלמרות שהאחראית קצת קשוחה - היא באה לקראתי, אמרה לי: 'לפנות לצהרונים שיעזרו לי' והם אמרו: 'שאין להם משהו מתאים וגם שאין קביעות, אז אצטרך להסתובב וכל פעם ללכת לגן או בית ספר שיצטרכו ולהחליף את הצוות מתי שצריך...' יצאתי משם ואז האחראית ישבה בחוץ ואמרתי לה: 'שאין מקום' והלכתי לאחר שהתרחקתי ממש, היא קראה לי וביקשה: 'שאקרא למישהי' היא דיברה איתה, ממש ניסתה לעזור. ובדקו ומצאו לי משהו קבוע! ואפילו היה אופציה או בגן או בבית הספר. ב"ה כמו תמיד הרב מברך ויש הצלחה זוכים לישועה🌹! נ.ב. ואני גם לא מאכילה, אלא הסייעת דואגת להביא לילדים לאכול. תודה כבוד הרב.

  • 22.04 11:26

    [ניצחון בזכות האמונה: הצלחה מלאה בתביעה ללא עו"ד בעקבות עצת הרב] שלום לכבוד רבי. שאלתי את הרב: 'האם לתבוע נכות עם עורך דין או לבד?' כי עם עוד היה נראה לי השתדלות יתרה! וב"ה כבודו הורה לי: 'לבד'. ואני רוצה לבשר: 'שהבורא עשה את כל העבודה! התביעה הצליחה מאה אחוז (100%) בזכות השם יתברך בלבד, רואים מעשי ידיו. הכל היה חלק וקל ומוצלח כמו שבחיים לא היה צפוי - אפילו עם עו"ד. תודה להשם יתברך ולכבוד הרב שעשיתי על פיך וברכה מצויה בכל מוצא פיך כבוד הרב. תודה רבה.

  • 20.04 20:36

    [בזכות כבוד הרב: ניצלנו משקוצי הנפש – מוסר מפרשת צו על מאכלות אסורות] כבוד הרב שליט"א, בלימוד של 'חוק לישראל' בחלק של המוסר מדבר על מאכלות אסורות, שיראו ממה ניצלנו ב"ה בזכות כבוד הרב! [חוק לישראל, פרשת צו יום שלישי, מוסר משערי קדושה ח"ב ש"ו] ציטוט: 'מַאֲכָלוֹת אֲסוּרוֹת יָדוּעַ כִּי אֲפִילוּ אֶת הַנֶּפֶשׁ הֵן מְשַׁקְצִין כְּמוֹ שֶׁכָּתוּב (ויקרא כ'): "וְלֹא תְשַׁקְצוּ אֶת נַפְשׁוֹתֵיכֶם" וְלֹא עוֹד אֶלָא שֶׁהַפּוֹרֵשׁ מֵהֶן נִקְרָא: 'קָדוֹשׁ!' כְּמוֹ שֶׁכָּתוּב: "וְלֹא תְשַׁקְצוּ אֶת נַפְשׁוֹתֵיכֶם וְגו' וְהִתְקַדְשְׁתֶּם וְגו' כִּי אֲנִי ה' הַמַּעֲלֶה וְגוֹ' וִהְיִיתֶם קְדוֹשִׁים כִּי קָדוֹשׁ אָנִי". וְיָדַעְתָּ כִּי הַקְדוּשָׁה מְבִיאָה לִידֵי רוּחַ הַקֹּדֶשׁ'. (לכתבה: חוק לישראל, סט כיס, 54 כרכים 145 ש"ח shofar.tv/articles/15320. לאשכול כשרות הבשר העוף והמאכלים בימינו shofar.tv/threads/9).

  • 20.04 19:07

    [מגיפה, מסכות וסנקציות – רמזים שנאמרו מפי הרב כבר בשנת תשס"ג] חלק משיעור, לפני 22 שנים! הרב שליט"א בהרצאה בקרית הרצוג בשם "בְּצֶדֶק תִּשְׁפֹּט עֲמִיתֶךָ" (ויקרא יט, טו. shofar.tv/lectures/1057) ומיד אחרי שהרב מספר על תלמידי רבי עקיבא 'שלא חלקו כבוד זה לזה...' ורבי עקיבא הזהיר את החמישה שנותרו: 'שלא יעשו כמעשיהם!... יצאו מיד ומילאו את כל הארץ תורה..." ואז כבוד הרב משלב עם זה את המגיפה 'סרס' שהתפרצה באותה שנה(2003) שידועה גם בשם: 'שקורונה'. ואומר: 'מגיפה עולמית שיכולה להיפרץ ואף מדבר על כמה בודדים שמתו ואלפים הולכים עם מסיכות...!' אכן, אפשר לומר: 'נבואה!' והנמשל ברור... לבסוף הקטע: 'רבי יהונתן אייבשיץ, מה זה שנאת חינם? - אף אחד לא דאג רוחנית אחד לשני! "וְהֶחֱזַקְתָּ בּוֹ" (ויקרא כה, לה) לא רק פיזית, אלא רוחנית!'

  • 20.04 18:03

    [העקידה באור חדש – חידוש מהרצאה שפתר לי קושיות של שנים] מועדים לשמחה רבינו היקר! ב"ה באמת חידוש גדול ומחייב לימדתנו בהרצאה (בני ברק - הקבלת פני רבו "מעלת הזריזות" 18.04.2025 shofar.tv/lectures/1655) ונפתרו לי כמה קושיות שהיו לי בעניין העקידה תמיד שאלתי 1. למה עקידת יצחק נספר ונמדד כניסיון לאברהם ולא גם ליצחק? הרי בכל זאת הוא הנעקד! 2. מה כבר הניסיון לעקוד את הבן אחרי שכבר קפץ לאש ויצא למלחמה בודד נגד מיליונים וכו' הרי כל חייו נתן את כל כולו להשי"ת! 3. "כִּי עַתָּה יָדַעְתִּי כִּי יְרֵא אֱלֹהִים אַתָּה" (בראשית כב, יב) קצת מבייש שרק עכשיו הוכתר כירא שמים?! אחרי כל מה שעבר אברהם בחייו למען הבורא! אבל עכשיו אחרי החידוש הנפלא! שהניסיון היה על אופן ביצוע העקידה שאפילו ביקע לבדו את העצים ובזריזות ב"ה זה פותר את כל השאלות! לעיל, כדלהלן: 1. דווקא אברהם שהיה אז בן 137 ניסיון הזריזות גדול לאין שיעור מיצחק שהיה בן 37. 2. באמת העקדה עצמה היא לא הנקודה אלא הזריזות, מה שלא היה שייך לבדיקה בשאר הניסיונות. ואם נבוא ונקשה: הרי במלחמה נגד 4 המלכים, אברהם הריק את חניכיו בזריזות? אין זה דומה, כיוון ששם ההצלה תלויה בזמן! כי הצבאות הולכים ומתרחקים, מה שאין כן העקידה שהיצר טוען: 'שום דבר לא בוער...' 3. כאן אברהם הוכיח לבורא וגילה על כל מפעל חייו שאכן היה בשמחה! בזכות הזריזות, כמו שהסביר הרב בהרצאה. ישר כוח!!! עד כאן תאוריה נפלאה מאד מאד, מכאן החלק הפרקטי, יה"ר שנזכה לקיים, חג שמח (אמן).

יוצרים קשר עם שופר

 משרדי שופר

 03-6777779

 דואר אלקטרוני

 main@shofar.tv

 מספר פקס

 03-6740578

 שופר קול

 02-372-4787 | שידור חי:  073-337-6900

תגובות, ראיונות ופרסומים אחרונים בתקשורת

קליפים וסרטונים

ניתן להשתמש בחצי המקלדת בכדי לנווט בין כפתורי הרכיב
",e=e.removeChild(e.firstChild)):"string"==typeof o.is?e=l.createElement(a,{is:o.is}):(e=l.createElement(a),"select"===a&&(l=e,o.multiple?l.multiple=!0:o.size&&(l.size=o.size))):e=l.createElementNS(e,a),e[Ni]=t,e[Pi]=o,Pl(e,t,!1,!1),t.stateNode=e,l=Ae(a,o),a){case"iframe":case"object":case"embed":Te("load",e),u=o;break;case"video":case"audio":for(u=0;u<$a.length;u++)Te($a[u],e);u=o;break;case"source":Te("error",e),u=o;break;case"img":case"image":case"link":Te("error",e),Te("load",e),u=o;break;case"form":Te("reset",e),Te("submit",e),u=o;break;case"details":Te("toggle",e),u=o;break;case"input":A(e,o),u=M(e,o),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;case"option":u=B(e,o);break;case"select":e._wrapperState={wasMultiple:!!o.multiple},u=Uo({},o,{value:void 0}),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;case"textarea":V(e,o),u=H(e,o),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;default:u=o}Me(a,u);var s=u;for(i in s)if(s.hasOwnProperty(i)){var c=s[i];"style"===i?ze(e,c):"dangerouslySetInnerHTML"===i?(c=c?c.__html:void 0,null!=c&&Aa(e,c)):"children"===i?"string"==typeof c?("textarea"!==a||""!==c)&&X(e,c):"number"==typeof c&&X(e,""+c):"suppressContentEditableWarning"!==i&&"suppressHydrationWarning"!==i&&"autoFocus"!==i&&(ea.hasOwnProperty(i)?null!=c&&Ie(n,i):null!=c&&x(e,i,c,l))}switch(a){case"input":L(e),j(e,o,!1);break;case"textarea":L(e),$(e);break;case"option":null!=o.value&&e.setAttribute("value",""+P(o.value));break;case"select":e.multiple=!!o.multiple,n=o.value,null!=n?q(e,!!o.multiple,n,!1):null!=o.defaultValue&&q(e,!!o.multiple,o.defaultValue,!0);break;default:"function"==typeof u.onClick&&(e.onclick=Fe)}Ve(a,o)&&(t.effectTag|=4)}null!==t.ref&&(t.effectTag|=128)}return null;case 6:if(e&&null!=t.stateNode)Ll(e,t,e.memoizedProps,o);else{if("string"!=typeof o&&null===t.stateNode)throw Error(r(166));n=yn(yu.current),yn(bu.current),Jn(t)?(n=t.stateNode,o=t.memoizedProps,n[Ni]=t,n.nodeValue!==o&&(t.effectTag|=4)):(n=(9===n.nodeType?n:n.ownerDocument).createTextNode(o),n[Ni]=t,t.stateNode=n)}return null;case 13:return zt(vu),o=t.memoizedState,0!==(64&t.effectTag)?(t.expirationTime=n,t):(n=null!==o,o=!1,null===e?void 0!==t.memoizedProps.fallback&&Jn(t):(a=e.memoizedState,o=null!==a,n||null===a||(a=e.child.sibling,null!==a&&(i=t.firstEffect,null!==i?(t.firstEffect=a,a.nextEffect=i):(t.firstEffect=t.lastEffect=a,a.nextEffect=null),a.effectTag=8))),n&&!o&&0!==(2&t.mode)&&(null===e&&!0!==t.memoizedProps.unstable_avoidThisFallback||0!==(1&vu.current)?rs===Qu&&(rs=Yu):(rs!==Qu&&rs!==Yu||(rs=Gu),0!==us&&null!==es&&(To(es,ns),Co(es,us)))),(n||o)&&(t.effectTag|=4),null);case 4:return wn(),Ol(t),null;case 10:return Zt(t),null;case 17:return It(t.type)&&Ft(),null;case 19:if(zt(vu),o=t.memoizedState,null===o)return null;if(a=0!==(64&t.effectTag),i=o.rendering,null===i){if(a)mr(o,!1);else if(rs!==Qu||null!==e&&0!==(64&e.effectTag))for(i=t.child;null!==i;){if(e=_n(i),null!==e){for(t.effectTag|=64,mr(o,!1),a=e.updateQueue,null!==a&&(t.updateQueue=a,t.effectTag|=4),null===o.lastEffect&&(t.firstEffect=null),t.lastEffect=o.lastEffect,o=t.child;null!==o;)a=o,i=n,a.effectTag&=2,a.nextEffect=null,a.firstEffect=null,a.lastEffect=null,e=a.alternate,null===e?(a.childExpirationTime=0,a.expirationTime=i,a.child=null,a.memoizedProps=null,a.memoizedState=null,a.updateQueue=null,a.dependencies=null):(a.childExpirationTime=e.childExpirationTime,a.expirationTime=e.expirationTime,a.child=e.child,a.memoizedProps=e.memoizedProps,a.memoizedState=e.memoizedState,a.updateQueue=e.updateQueue,i=e.dependencies,a.dependencies=null===i?null:{expirationTime:i.expirationTime,firstContext:i.firstContext,responders:i.responders}),o=o.sibling;return Mt(vu,1&vu.current|2),t.child}i=i.sibling}}else{if(!a)if(e=_n(i),null!==e){if(t.effectTag|=64,a=!0,n=e.updateQueue,null!==n&&(t.updateQueue=n,t.effectTag|=4),mr(o,!0),null===o.tail&&"hidden"===o.tailMode&&!i.alternate)return t=t.lastEffect=o.lastEffect,null!==t&&(t.nextEffect=null),null}else 2*ru()-o.renderingStartTime>o.tailExpiration&&1t)&&vs.set(e,t)))}}function Ur(e,t){e.expirationTimee?n:e,2>=e&&t!==e?0:e}function qr(e){if(0!==e.lastExpiredTime)e.callbackExpirationTime=1073741823,e.callbackPriority=99,e.callbackNode=$t(Vr.bind(null,e));else{var t=Br(e),n=e.callbackNode;if(0===t)null!==n&&(e.callbackNode=null,e.callbackExpirationTime=0,e.callbackPriority=90);else{var r=Fr();if(1073741823===t?r=99:1===t||2===t?r=95:(r=10*(1073741821-t)-10*(1073741821-r),r=0>=r?99:250>=r?98:5250>=r?97:95),null!==n){var o=e.callbackPriority;if(e.callbackExpirationTime===t&&o>=r)return;n!==Yl&&Bl(n)}e.callbackExpirationTime=t,e.callbackPriority=r,t=1073741823===t?$t(Vr.bind(null,e)):Wt(r,Hr.bind(null,e),{timeout:10*(1073741821-t)-ru()}),e.callbackNode=t}}}function Hr(e,t){if(ks=0,t)return t=Fr(),No(e,t),qr(e),null;var n=Br(e);if(0!==n){if(t=e.callbackNode,(Ju&(Wu|$u))!==Hu)throw Error(r(327));if(lo(),e===es&&n===ns||Kr(e,n),null!==ts){var o=Ju;Ju|=Wu;for(var a=Yr();;)try{eo();break}catch(t){Xr(e,t)}if(Gt(),Ju=o,Bu.current=a,rs===Ku)throw t=os,Kr(e,n),To(e,n),qr(e),t;if(null===ts)switch(a=e.finishedWork=e.current.alternate,e.finishedExpirationTime=n,o=rs,es=null,o){case Qu:case Ku:throw Error(r(345));case Xu:No(e,2=n){e.lastPingedTime=n,Kr(e,n);break}}if(i=Br(e),0!==i&&i!==n)break;if(0!==o&&o!==n){e.lastPingedTime=o;break}e.timeoutHandle=Si(oo.bind(null,e),a);break}oo(e);break;case Gu:if(To(e,n),o=e.lastSuspendedTime,n===o&&(e.nextKnownPendingLevel=ro(a)),ss&&(a=e.lastPingedTime,0===a||a>=n)){e.lastPingedTime=n,Kr(e,n);break}if(a=Br(e),0!==a&&a!==n)break;if(0!==o&&o!==n){e.lastPingedTime=o;break}if(1073741823!==is?o=10*(1073741821-is)-ru():1073741823===as?o=0:(o=10*(1073741821-as)-5e3,a=ru(),n=10*(1073741821-n)-a,o=a-o,0>o&&(o=0),o=(120>o?120:480>o?480:1080>o?1080:1920>o?1920:3e3>o?3e3:4320>o?4320:1960*Uu(o/1960))-o,n=o?o=0:(a=0|l.busyDelayMs,i=ru()-(10*(1073741821-i)-(0|l.timeoutMs||5e3)),o=i<=a?0:a+o-i),10 component higher in the tree to provide a loading indicator or placeholder to display."+N(i))}rs!==Zu&&(rs=Xu),l=yr(l,i),f=a;do{switch(f.tag){case 3:u=l,f.effectTag|=4096,f.expirationTime=t;var w=Ar(f,u,t);ln(f,w); break e;case 1:u=l;var E=f.type,k=f.stateNode;if(0===(64&f.effectTag)&&("function"==typeof E.getDerivedStateFromError||null!==k&&"function"==typeof k.componentDidCatch&&(null===ms||!ms.has(k)))){f.effectTag|=4096,f.expirationTime=t;var _=Ir(f,u,t);ln(f,_);break e}}f=f.return}while(null!==f)}ts=no(ts)}catch(e){t=e;continue}break}}function Yr(){var e=Bu.current;return Bu.current=Cu,null===e?Cu:e}function Gr(e,t){eus&&(us=e)}function Jr(){for(;null!==ts;)ts=to(ts)}function eo(){for(;null!==ts&&!Gl();)ts=to(ts)}function to(e){var t=Fu(e.alternate,e,ns);return e.memoizedProps=e.pendingProps,null===t&&(t=no(e)),qu.current=null,t}function no(e){ts=e;do{var t=ts.alternate;if(e=ts.return,0===(2048&ts.effectTag)){if(t=br(t,ts,ns),1===ns||1!==ts.childExpirationTime){for(var n=0,r=ts.child;null!==r;){var o=r.expirationTime,a=r.childExpirationTime;o>n&&(n=o),a>n&&(n=a),r=r.sibling}ts.childExpirationTime=n}if(null!==t)return t;null!==e&&0===(2048&e.effectTag)&&(null===e.firstEffect&&(e.firstEffect=ts.firstEffect),null!==ts.lastEffect&&(null!==e.lastEffect&&(e.lastEffect.nextEffect=ts.firstEffect),e.lastEffect=ts.lastEffect),1e?t:e}function oo(e){var t=qt();return Vt(99,ao.bind(null,e,t)),null}function ao(e,t){do lo();while(null!==gs);if((Ju&(Wu|$u))!==Hu)throw Error(r(327));var n=e.finishedWork,o=e.finishedExpirationTime;if(null===n)return null;if(e.finishedWork=null,e.finishedExpirationTime=0,n===e.current)throw Error(r(177));e.callbackNode=null,e.callbackExpirationTime=0,e.callbackPriority=90,e.nextKnownPendingLevel=0;var a=ro(n);if(e.firstPendingTime=a,o<=e.lastSuspendedTime?e.firstSuspendedTime=e.lastSuspendedTime=e.nextKnownPendingLevel=0:o<=e.firstSuspendedTime&&(e.firstSuspendedTime=o-1),o<=e.lastPingedTime&&(e.lastPingedTime=0),o<=e.lastExpiredTime&&(e.lastExpiredTime=0),e===es&&(ts=es=null,ns=0),1u&&(c=u,u=l,l=c),c=Ue(w,l),f=Ue(w,u),c&&f&&(1!==k.rangeCount||k.anchorNode!==c.node||k.anchorOffset!==c.offset||k.focusNode!==f.node||k.focusOffset!==f.offset)&&(E=E.createRange(),E.setStart(c.node,c.offset),k.removeAllRanges(),l>u?(k.addRange(E),k.extend(f.node,f.offset)):(E.setEnd(f.node,f.offset),k.addRange(E)))))),E=[];for(k=w;k=k.parentNode;)1===k.nodeType&&E.push({element:k,left:k.scrollLeft,top:k.scrollTop});for("function"==typeof w.focus&&w.focus(),w=0;w=t&&e<=t}function To(e,t){var n=e.firstSuspendedTime,r=e.lastSuspendedTime;nt||0===n)&&(e.lastSuspendedTime=t),t<=e.lastPingedTime&&(e.lastPingedTime=0),t<=e.lastExpiredTime&&(e.lastExpiredTime=0)}function Co(e,t){t>e.firstPendingTime&&(e.firstPendingTime=t);var n=e.firstSuspendedTime;0!==n&&(t>=n?e.firstSuspendedTime=e.lastSuspendedTime=e.nextKnownPendingLevel=0:t>=e.lastSuspendedTime&&(e.lastSuspendedTime=t+1),t>e.nextKnownPendingLevel&&(e.nextKnownPendingLevel=t))}function No(e,t){var n=e.lastExpiredTime;(0===n||n>t)&&(e.lastExpiredTime=t)}function Po(e,t,n,o){var a=t.current,i=Fr(),l=su.suspense;i=jr(i,a,l);e:if(n){n=n._reactInternalFiber;t:{if(J(n)!==n||1!==n.tag)throw Error(r(170));var u=n;do{switch(u.tag){case 3:u=u.stateNode.context;break t;case 1:if(It(u.type)){u=u.stateNode.__reactInternalMemoizedMergedChildContext;break t}}u=u.return}while(null!==u);throw Error(r(171))}if(1===n.tag){var s=n.type;if(It(s)){n=Dt(n,s,u);break e}}n=u}else n=Al;return null===t.context?t.context=n:t.pendingContext=n,t=on(i,l),t.payload={element:e},o=void 0===o?null:o,null!==o&&(t.callback=o),an(a,t),Dr(a,i),i}function Oo(e){if(e=e.current,!e.child)return null;switch(e.child.tag){case 5:return e.child.stateNode;default:return e.child.stateNode}}function Ro(e,t){e=e.memoizedState,null!==e&&null!==e.dehydrated&&e.retryTime