טוען...

לא תחמד | הרב אמנון יצחק

 בית מדרש 'קהילות פז', בני ברק
 תאריך פרסום: 10.02.2015, שעה: 10:33



"לא תחמוד בית רעך, לא תחמוד אשת רעך ועבדו ואמתו".

האבן עזרא זללה"ה כתב על הלאו דלא תחמוד, אנשים רבים יתמהו על זאת המצוה, איך יהיה אדם שלא יחמוד דבר יפה בליבו, כל מה שהוא נחמד למראה עיניו, אז הרבה אנשים תמהים, היתכן להשתלט על החמדה? איך אדם לא יחמוד דבר יפה בליבו? כל מה שנחמד למראה עיניו, מה יכחישו? איך?

ועתה אתן לך משל, דע כי איש כפרי שיש לו דעת נכונה, הוא מדבר על כפרי שיש לו דעת נכונה, ז"א אדם פשוט, כפרי, אבל יש לו דעת נכונה, והוא ראה בת מלך, שהיא יפה, לא יחמוד אותה בליבו שישכב עמה, כי ידע שזה לא יתכן, ז"א אפילו כפרי והפרי הזה אבל יש לו דעת נכונה, לא יעלה בדעתו דברים כאלה, מה לו ולבת המלך? הוא יודע שזה לא יתכן, אז ממילא הוא לא יחמוד. ואל תחשוב זה הכפרי שהוא כאחד מן המשוגעים שיתאווה שיהיו לו כנפיים לעוף לשמים, כל אחד מבין שאדם שיתאווה ויחמוד שיהיה לו כנפיים לעוף לשמים זה משיגינער, זה משוגע, אז הוא אומר אחרי שאמרתי לך שיש כפרי כזה בעל דעה שהוא לא יחמוד את בת המלך, אז אל תחשוב את הכפרי הזה משוגע, כמו משוגע שרוצה שיהיה לו כנפיים לעוף לשמים, ז"א הוא הנורמלי, אתה המשוגע.

אנשים רבים מתמיהים, איך יתכן לאו של לא תחמוד, איך אפשר לצוות על בן אדם לאו כזה לא תחמוד? והאבן עזרא מתמיה, איך יתכן שתחמוד? איך אתה יכול לחמוד? ומרחק כל כך גדול הוא בין המצבים, לא לדמות ששאלה ותשובה יש כאן, זה שואל וזה משיב, לא, מי ששואל איך יתכן לא תחמוד אין לו ישוב בשום אופן, והוא עושה מה שליבו חפץ, בעולם לא מבינים כלל איך יכולים ללכת נגד מילוי רצונות וטבעים, כיון שלא מובן להם אחרת, מה פירוש, יש לי חשק, בא לי, אני רוצה, מה פירוש, איך אני יכול להלחם נגד הרצונות, נגד התאוות. אדם כזה אין לו ישוב בכלל בשום אופן ליישב את הדברים, הוא עושה מה שליבו חפץ, והעולם לא מבין איך אפשר ללכת נגד מילוי הרצונות והטבעים, לא מובן להם אחרת. והאבן עזרא זללה"ה תמה להיפך, איך יתכן תחמוד? אצלו זה ענין כמו לקפוץ אל השמים, שמישהו מבקש לקפוץ לשמים הוא אומר שיהיה לו כנפיים הוא יעלה לשמים. האבן עזרא מבין שאין מי שיחלום כמה טוב יהיה אם יהיה שוכן בגלגל מאדים, ויש מישהו שיחשוב איזה כיף אם הייתי גר עכשיו במאדים, זה כל כך לא שייך, כל כך רחוק, כל כך בלתי בלתי נישג, אז איך יכול בן אדם לחמוד מה שלא שלו? איך? איך? כמו שאין לך שייכות למאדים עכשיו אין שייכות למה שלא שלך.

אז מה הענין, יש פה חילוק מצבים, מצבו של האבן עזרא ז"ל היה, שאצלו לא תחמוד זה בחינת הכרח, לחמוד דבר שהוא לא שלו זה כמו לעוף לשמים, מה זה נוגע לי? אתה שמעת,פלוני קנה מכונית חדשה, מה זה עניני בכלל, מה אתה מספר לי את זה בכלל, מה זה נוגע אלי? מה אני צריך לשקלל, איזה שקלול אני צריך לעשות, מה זה קשור אלי בכלל? וכמו שהוא ביאר שאי אפשר לקחת דבר שאינו שלו, כמו איש כפרי בעל דעת נכונה שלא יעלה על דעתו אפילו אם יראה את בת המלך שהיא יפה, לא יחמוד, לא יחמוד, מה זה שייך אליו? מה זה שייך אליו? אז כמו שביאר שאי אפשר לקחת דבר שאינו שלו, על כן ישמח בחלקו ולא ישים אל ליבו לחמוד ולהתאוות דבר שאינו שלו. אדרבה, אצל האבן עזרא זה בחינת הכרח, אבל יש אנשים וזה רוב העולם כמעט, מה זה רוב, איך אפשר לא לחמוד שהם אומרים? איך אפשר מצוה לצוות אותי על לא תחמוד? אצלם לא יתיישב התירוץ של האבן עזרא, הם לא מבינים בכלל כי המצב שלהם הוא לא מצב של מוכרח אלא ההיפך, הוא חושב שהוא חופשי בדמיונו, הוא יכול לעשות מה שהוא רוצה. במצבם הם אינם מבינים את ה'לא תחמוד', אבל זה בגלל מצבם, בגלל שהם מקולקלים, מהשכל הישר ומהמידות הטובות, לכן זה כמו שאנשים שיגידו לך איך אפשר לא לרצוח, בן אדם מרגיז אותי מה אני אשאיר אותי חי? זה אתה כן יכול להבין? זה בדיוק אותו דבר, זה לא תגנוב לא תרצח לא תחמוד, זה אותם דבר, אותם לאוים. איך אני יכול לא לגנוב, אני רעב ואני רואה פה כסף, מה זה אני לא אגנוב? מה זה שונה מלא תחמוד? הכסף בלא תגנוב זה לא שלך אבל לא תחמוד זה גם לא שלך, אז מה אתה חומד מה שלא שלך? הלא תרצח מה אתה נוטל דבר שלא שלך, אתה נוטל נשמה, נוטל נשמה של מישהו, זה שלך? אתה יכול לעשות בנשמה מה שאתה רוצה? זה בדיוק אותו דבר. רק לא תחמוד זה סבבה, הא, זה הנאות, זה תאוות, זה בא לי, אה, לא תגנוב חינכו אותי, ללא תגנוב מחנכים ילדים, לא תרצח לא להרביץ לא זה מחנכים ילדים, לא תחמוד לא מחנכים ילדים, ההורים מלמדים לא תחמוד? לא תחמוד? מסבירים לילד לא תחמוד? אל תסתכל בצלחת של השני, תאכל מה שלפניך, איך הוא לא יסתכל, הוא רואה שהוא קיבל יותר כפול, איך הוא לא ישר שואל מה קורה פה? מישהו חינך אותו על ה? מישהו מחנך על לא תחמוד? ממילא כל העולם תמה מה זה לא תחמוד? אף אחד לא מלמד דבר כזה. אבל אם היו מלמדים אז היו פותרים הרבה בעיות, הרבה בעיות שכולן נובעות מלא תחמוד. קנאה ולא תחמוד הולכים ביחד, לאבן עזרא זה היה פשוט, פשוט, איך אפשר זה הכרח לא לחמוד, מה זה לא שלי, זה לא שלי כמו לא תגנוב, כמו לא תרצח, כמו כל דבר. הבעיה זה חינוך, אין חינוך.

טוב, לא חינכו אותנו אז אנחנו צריכים להתחנך לבד, כי זה כתוב בעשרת הדברות, מה לעשות, לא חינכו אותך אתה לא יכול להגיד אבא שלי לא לימד אותי לא חינך אותי וגם הוא עבר על לא תחמוד, זה לא מעניין, אתה מחויב בלא תחמוד, אז תלמד תתחיל ללמוד, תתחיל ללמוד להתבונן בדברים, תבין, אני אמרתי בקצרה ועליכם להמשיך.

רבי חנניה בן עקשיא אומר, רצה הקב"ה לזכות את ישראל לפיכך הרבה להם תורה ומצוות... 

  •    שיתוף   

הכרת הטוב לרב שליט"א

  • 03.12 17:36

    שלום כבוד הרב, אני בהלם... ב"ה בסוף ההרצאה שלכם ברמלה (26.11.25) ביקשתי ממכם ברכה לתינוק בן שנה שמאושפז בטיפול נמרץ ומועמד לניתוח לקוצב לב (ל"ע), הרב בירך לרפואה ואמר: 'שיצא מבית החולים מהרה!' מאז הברכה התחילה הטבה בליבו ואתמול הוא חזר הביתה ללא ניתוח, וואו תודה רבה כבוד הרב יה"ר שהשי"ת ישמור עליכם תמיד! (אמן) (רמלה - והוא יהיה פרא אדם 26.11.2025 shofar.tv/lectures/1689).

  • 02.12 18:28

    כבוד הרב היקר שליט"א תודה רבה על ברכתכם, ב"ה קיבלתי היום תשובה שנתנו לי נכות כללית לעוד שנתיים. קיבלתי על עצמי לאסוף לפחות 10 נשים לומר יחד "מזמור לתודה" ו: 'נשמת כל חי'. אם אפשר בבקשה להפיץ לינק הצטרפות לקבוצה שפתחתי במיוחד לזה. תודה רבה כבוד הרב היקר שליט"א על הכל מכל וכל.

  • 27.11 14:05

    שלום כבוד הרב, יהודי שחי בצרפת, לקחתיו לשדה התעופה, חזר היום אחרי חופשה בארץ של כמה ימים, מוסר ד"ש ומשבח את הרב הוא מאוד אוהב את הרב הבאתי לו שני דיסק און קי של הרב הוא ממש התרגש! (מאגר השו"ת הגדול בעולם shofar.tv/articles/14569).

  • 27.11 13:10

    שלום עליכם כבוד הרב שליט''א, בדיוק מה שכבוד הרב דיבר בשיעור של הבוקר ,תודה לכבוד הרב שמכוון אותנו לאמת 🤗 (🎞 מדוע מבני עשיו באים להתגייר ולא מבני ישמעאל? shofar.tv/videos/16401).

  • 27.11 10:28

    בוקר אור לרב היקר והאהוב! יישר כח עצום לאין ערוך על עוד דרשה מרתקת ועמוקה ממש - ניתוח עברו של העם היהודי בהתאמה למציאות היומית בהווה היא הרבה יותר ממדהימה בעיניי (ללא ספק אזדקק לחזור לשמוע דרשה זו עוד מספר פעמים על אף הבהירות שהרב היקר והאהוב העביר את העניין בשלימות כדרכו בקודש). כמובן שהחלק של ההתייחסות לשאלות ולבקשות הציבור היה מרגש ועינייני. מכאן, אני רוצה לאחל לרב היקר והאהוב בלב שלם ונפש חפצה בריאות ואריכות ימים ושנים שהקדוש ברוך הוא יתברך ישמור ויצליח את דרכך בכל עניין ועניין לנצח נצחים. אמן ואמן!!! (רמלה - והוא יהיה פרא אדם 26.11.2025 shofar.tv/lectures/1689).

  • 26.11 10:14

    בוקר אור ומבורך לרב היקר והאהוב! יישר כח עצום על עוד דרשה מרתקת ומיוחדת כדרכך בקודש. (ועשה לי מטעמים 26.11.2025, shofar.tv/videos/18186) יה"ר שהקדוש ברוך הוא יתברך ירעיף על הרב היקר והאהוב כל מילי דמיטב ושמחה לנצח. אמן ואמן!!!

  • 23.11 18:00

    מורינו ורבינו הקדוש, ב"ה מאוד הזדהתי עם השיעור "לב שבור" (shofar.tv/videos/18174) גם אני הייתי תקופה ארוכה ללא ילדים (ל"ע). מה לא ניסינו?! טיפולים, תפילות, ברכות, סגולות... עד שיום אחד הייתי לבד בבית, התחלתי להתפלל ופתאום פרצתי בבכי ללא שליטה, ממש בכי חזק מלב שבור! התחננתי לזרע קודש, והיאומן!... ב"ה אחרי כחודש קיבלתי תשובה חיובית... 🥹☺️

  • 23.11 17:59

    🌺 שלום וברכה כבוד הרב היקר! חייב לשתף מה שהיה אתמול בערב בבני ברק: יעקב ברקולי הזמין אותנו לסעודת הודיה, לא אמר על מה, הגעתי מחולון עם מאור יהודה שותפי, אמרו שמתחילים עם סרט במקרן. הסרט התחיל עם לוגו העמותה שלנו ואז המון-המון חברים ממשפחות הקהילה מודים בוידאו לנו ולעמותה על כל השנים של התמיכה והעזרה הגדולה וכו', ממש ממש יפה ומרגש מאד! ❤️ היינו ממש מופתעים, לי אישית עדיין לא נפל האסימון ושאלתי את ברקולי 'ומה עכשיו? על מה הסעודת הודיה?'... ואמרו שכל הסעודה בשבילנו ולעמותה כהכרת הטוב! כל הארגון וההשקעה להוקיר טובה לעמותה ולנו היינו בהלם, מתרגשים מאד, שמחים מאד ולא ציפינו ולא חלמנו לדבר שכזה כי אנחנו לא מחפשים 'תודה' ושבחים, רק עושים באהבה בהתנדבות לשם שמים... היו אולי 30 חברים מהקהילה בבני ברק, חלק הגיעו מירושלים כמו אלחנן, בנצי ועוד, שי קדושים ניגן, הרב שמעון רחמים דיבר דברים מרגשים ומסר שיעור (צילמנו) כולם התארגנו והביאו לנו מתנות יפות ומושקעות מאד לי, למאור ולשלומי צעירי שמתנדב איתנו, תעודות הוקרה מרגשות, טרחו במיוחד לקייטרינג עם איתן אזולאי, בקיצור הרגשנו את ההשקעה בלב שלנו בצורה בלתי רגילה, כולם שמחו ששמעו על זה וחיכו להשתתף ולהוקיר טובה, פשוט מדהים ביותר! יישר כח ענק ליעקב ברקולי ואוריאל יפת הי"ו שארגנו את רוב הדברים והזמינו את כולם, הם אמרו שהלוואי שזה יהיה מעט מן המעט ממה שכל משפחות הקהילה יכולים להחזיר טובה! תודה לכבוד הרב היקר על כל העזרה וההכוונה מתחילת הדרך שלנו והלאה, לא מובן מאליו! יהי רצון שנזכה להגדיל את מפעל החסד והצדקה עשרות מונים, שנשמח את הבנים והבנות של הקב"ה ובזכות הצדקה נזכה לגאולה השלמה ברחמים בחיינו בימינו אמן ואמן! ארז ומאור, עמותת בצדקה תכונני (לכתבה הגדה של פסח מבית בצדקה תכונני shofar.tv/articles/15376).

  • 01.11 23:33

    כבוד הרב שלום שבוע טוב🌹קודם כל אני מודה לרב על הכל, אתמול בכניסת שבת בלחץ ב"ה בירכת את אימי, תודה. ביקשתי בנרות שבת שהשי"ת יתן לי סימן בתהילים שלא אדאג שקשור למילה של 'שופר' שאמא שלי תבריא בזכותך, ויצא לי תהילים (מז, ו) "עָלָה אֱלֹהִים בִּתְרוּעָה ה' בְּקוֹל שׁוֹפָר" ושמחתי ובכיתי שבזכותך אמא שלי תבריא . וב"ה השי"ת שומע בקולך כל כך. אמא שלי בדקה לחץ דם ויצא לה 167 ואחרי שעה בערך בדקה שוב ולפני אמרה: 'בזכות הרב אמנון יצחק יעבור לי!' הלחץ דם ירד ל144 תודה כבוד הרב. 🙂🙂 רציתי לפרסם את זה.

  • 25.10 19:44

    כל כך מודה לה' יתברך ולעוסקים במלאכה של אפלקצית הרב אמנון יצחק ללא ההפסקה, אין... ב"ה ממש לטהר את הלב והשכל מכל הטומאות שבעולם ומעניק שמחה ושלוות נפש לשמוע את הרב הקדוש הצדיק הפרוש והגאון שלנו (לכתבה shofar.tv/articles/15403 להורדה play.google.com/store/apps/details?id=tv.shofar.nonstop&pli=1).

יוצרים קשר עם שופר

 משרדי שופר

 03-6777779

 דואר אלקטרוני

 main@shofar.tv

 מספר פקס

 03-6740578

 שופר קול

077-353-2243 או 8724*
לשידור חי יש ללחוץ כוכבית (*) ואז 0

תגובות, ראיונות ופרסומים אחרונים בתקשורת

קליפים וסרטונים