שער הבטחון - חובות הלבבות - פרקים א ב | הרב אמנון יצחק
תאריך פרסום: 25.11.2011, שעה: 12:23
בס"ד חובות הלבבות - שער הבטחון - פרקים א' ב'- 25-11-2011 https://www.shofar.tv/videos/1444
שער הבטחון חלק ראשון אך מהות הבטחון היא מנוחת נפש הבוטח ושיהיה לבו סמוך על מי שבטח עליו שיעשה הטוב והנכון לו בענין אשר יבטח עליו כפי יכלתו ודעתו במה שמפיק טובתו. מה היא מהות הבטחון? מנוחת נפש הבוטח, ולבו סמוך על מי שבטח עליו שיעשה הטוב והנכון לו בענין שהוא בוטח עליו, אז הבן אדם יכול לבטוח, שר יבטח עליו כפי יכלתו ודעתו במה שמפיק טובתו.
(קשה מאוד להבין מה משודר הרעש מפריע)
אבל העקר אשר בעבורו יהיה הבטחון מן הבוטח ואם יפקד לא ימצא הבטחון זה שיהיה לבו בטוח במי שיבטח בו, שיקיים מה שאמר, ויעשה מה שערב, ויחשוב עליו הטוב במה שלא התנה לו ולא ערב עשוהו שיעשהו נדבה וחסד.
מתי אדם יכול להיות בטוח בעיקר הבטחון --- שמה שהוא אומר הוא יעשה, כיוון שהוא ערב ---
(שידור קטוע)
אומרים בטוח בזולתי, --- לא ברור עד עוד פעם: מי בוטח בהשם? --- ואז לימדתי אותם את הדברים האלה, מה הם התנאים בכלל שבהם אפשר לבטוח? על מי אתה בוטח על מה אתה בוטח --- בהרצאה קודמת אמרתי רבותיי, אם יש ביטחון --- אז מישהו שאל אותי אם אפשר לבטוח על ביבי אם אפשר לבטוח ברק, במה אנחנו יכולים לבטוח? אנחנו לא בטוחים במה שהם עושים, איך אנחנו נבטח. אם ברק אומר --- אם ישמעו ימותו רק 500, ואם לא שמעו ימותו 100 אלף, ככה הוא אומר, ממש בטחון. ובזה הוא מרגיע עוד. ואם לא תהיה אזעקה?
(השידור קטוע)
אך מהות הבטחון היא מנוחת נפש הבוטח ושיהיה לבו סמוך על מי שבטח עליו שיעשה הטוב והנכון לו כפי יכלתו ודעתו והעיקר של הבטחון - זה שלבו יהיה בטוח במי שבטח עליו שיקיים מה שאמר, ויעשה מה שערב, ויחשוב עליו הטוב במה שלא התנה לו ולא ערב עשוהו שיעשהו נדבה וחסד. זה המהות של הבטחון. עכשיו הסיבות שבהן יתכן הבטחון מהבוטח? מה הן הסבות שיתכן הבטחון מהבוטח? שבע סיבות.
אחת מהן: שחייבת להיות שתוכל לבטוח, זה הרחמים והחמלה והאהבה. שמי שאתה בוטח עליו הוא אוהב וחומל ומרחם עליך, כי מי שיודע בחברו שהוא מרחם וחומל עליו יבטח בו ותנוח נפשו עליו בכל מה שיטריחהו מעניניו. זאת אומרת: אם אחד מטריח אותך בכל מיני עניינים, איך תוכל לבטוח עליו? אתה יודע שהוא מרחם עליך, ואוהב אותך, חומל עליך, אז הוא יבטח בו, גם שמה שהוא יטריח אותו בכל ענייניו --- בטחון בו.
דבר שני:
(השידור קטוע)
זה כמו שאתה בטוח במישהו ואתה אומר: תעשה לי טובה תן לי את המברגה, הוא בעזרת השם בסדר. אחרי שעה אתה מצלצל: מה עם המברגה? איך לא שמתי לב שכחתי, אני כבר בא. אחרי שעתיים אתה שואל אותו מה קרה? לא מישהו בא תפש אותי, --- דברים שקוראים כל פעם נכון? אבל אנחנו מדברים במי נוכל לבטוח, על מי שאוהב אותנו חומל עלינו וכו', הלא גם לעולם לא נתעצל בחפצנו, אלא אם ידוע משתדל ומסכים לעשות, --- כי אם לא יהיה לנו מבואר הדבר הזה- שאכן זה מה שאנחנו חושבים ו --- ואוהב וחומל וגם עושה לנו חסד --- ואינו מתעצל בחפצנו לקיים אותו,
שיהיה יודע בו עם אהבתו שאיננו מתעלם ממנו ולא מתעצל בחפצו אבל הוא יודע בו שהוא משתדל ומסכים לעשותו. אז אם נדע את הדברים באופן כזה - אז הבטחון שלנו יהיה שלם, מפני שאנחנו יודעים שלא יתעלם ולא יתרפה ברפיון מלעשות את חפצנו. ואם יהיה לבן אדם את שתי הבחינות האלה - גודל רחמנותו עליו ורב השגחתו על עניניו– שידע זה שהוא בוטח עליו הרחמנות שלו --- עליו, --- וגם ההשגחה עליו על ענייניו היא מלאה ושלמה- אז הוא יבטח בו מבלי ספק. {הם לא קולטים, הם עוד ישנים, אתם קולטים אתם יכולים לחזור על מה שאני אומר? מי יכול, נו תגיד. }
(יש מישהו שחוזר ומסביר מה הוא הבין.)
הרב: ומשגיח על חפצו, ולהשלים את רצונו, אז בגלל גודל רחמנותו והשגחתו על ענייניו הוא יבטח בו.
(השידור קטוע)
בקיצור דבר שלישי שהוא צריך שיהיה לו בטחון: שיהיה זה שהוא בוטח עליו חזק לא ינוצח באשר הוא חפץ, שאם אני רוצה ממנו משהו - הוא כל כך חזק למלא שאלתי, שלא יהיה שום גורם לנצח אותו מלקיים את מה שאני צריך וחפץ. אבל אם לא חזק מספיק לקיים את הדבר? אז על מה בטחנו? נגיד מבטיח לך, ואוהב אותך ואומר: אני מבטיח שיהיה לך מרצדס, --- או שמרצדס בכלל בשביתה, הרי יש פה עניין שהוא לא יכול להביא לי, אז מה זה מועיל שהוא רוצה ומשתדל והכל? אז זאת אומרת: צריך שהוא יהיה חזק, לא ינוצח באשר הוא חפץ.
ולא ימנעהו מונע מעשות בקשת הבוטח. שלא יהיה שום גורם שימנע אותו, הוא יכול למנוע אותו מלעשות את אשר אני חפץ, כי יהיה חלש מי יבצע זאת? ואפילו שנתברר לנו שהוא מרחם ומשגיח מפני שנמנע ממנו המנע דברים ברוב העניינים ואינו יכול לקיימו. אז אם יצטרף אליהם --- הדבר הזה השלישי שהוא חזק, שאין מי שיכול למנוע ממנו לקיים את שאלתנו, בקשתנו, ואת חפצנו- האם זה מספיק בשביל בטחון או שצריך עוד משהו? השואל: הוא מסנן את הבקשה שלו
הרב: מה זה מסנן?
השואל: שבן אדם מבקש משהוא שהוא לא עומד בו --- אז רק איזה בקשה טובה לתת לי ולא --- לבקש זה. האדם יכול לבקש משהו ----
הרב: ואז הכל בסדר ואז אפשר לסמוך?
אז אומר רבינו בחיי עוד דבר: {רביעי} שיהיה יודע באפני תועלת הבוטח עליו, שגם זה שאנחנו בוטחים עליו יודע מה התועלת ומה האופנים של התועלת בשביל לתת לנו, כי זה לא יועיל, זה יזיק. אז על מי בטחת? זה כמו שאתה בידיים של רופא אבל הוא בעצמו לא יודע מה התרופה שמתאימה לו, אז איך אתה בוטח עליו? שיהיה יודע באפני תועלת הבוטח עליו, צריך ולא יעלם ממנו מה שהוא טוב לו בנסתר ובנראה. זאת אומרת: אם זה אחד שיודע מה חסר לך. כן, נגיד אחד רעב, הוא רעב, --- אז מה עכשיו אתה עושה, אתה מביא לו סוודר ברמאות, --- יכול להיות שיש לו הרעלת קיבה ומה זה קשור לסוודר? --- אז אתה צריך לדעת בשביל לעזור לו- אתה צריך לדעת מה בנסתר ומה בנגלה, אבל אם אתה לא יודע, אז גם אם תרצה לעזור- לפעמים תחיה באשליה שעזרת ובעצם לא פתרת בעיה.
כי אם לא ידע גם את הדברים האלה זה שאנחנו בוטחים עליו- אז איך נבטח בו? איך נבטח שאם אנחנו סמוכים ובטוחים שכל מה שאנחנו צריכים יגיענו?
השואל- אין אדם הכל יכול
הרב: מה הקשר לכול יכול?
--- אז מה זה מועיל? איך אנחנו יודעים שהקב"ה יעזור לנו? כי אנחנו בוטחים בו
הרב: תכף אני אגיד לך יש שני דברים שמחייבים אחד: שאתה עושה את רצונו ושתיים: שאתה בוטח בו --- הקב"ה בשעה שהוא רואה שבן אדם הוא לוקח על עצמו לעבוד אותו- יורה חטאים בדרך, הוא כבר מוביל אותו,
שואל: (לא מובן)
הרב: אין דבר כזה,
השואל: הוא מתפלל אבל הוא לא יודע לכוון
הרב: תקשיב למה שאני אומר, מי שמתכוון לעשות רצונו יתברך באמת ובתמים, כמו בעל תשובה שהחליט לעשות תשובה אמתית, מרגע זה עכשיו הוא לוקח את הזמן שלו, הקב"ה מחשיב לו שהוא כבר נמצא בדרך, כמו שאתה אומר, תבוא לירושלים, אומר לך בסדר. אחרי 5 דקות נותן לך עונש למה לא הגעת מתל-אביב?
שאלה: (לא ברור)
הרב: בטח, הוא יתן לך בדיוק אותו דבר, שרגע שידעתי שיצאת לדרך- --- בירושלים.
השואל: כל השכר, אפילו שעוד לא הגעתי לירושלים ?
הרב: ממש, --- הבנת באבי, למה? יש GPS הוא יודע איפה אתה, הוא יודע ש --- הוא לוקח בחשבון כאילו אתה כבר הגעת לשער הגיא,
עכשיו דבר חמישי שזה לא מספיק שזה שאנחנו בוטחים בו הוא אוהב אותנו וחומל עלינו הוא דואג לנו, ויכול, ואף אחד לא ימנע טוב, והוא חזק והכל. אלא צריך שיהיה אתנו מתחילת הווייתנו עד עכשיו. שזה יהיה ראייה ש --- והוא דואג לנו מתחילת הווייתנו, מתי זה יכול להיות? אם לפחות לפחות יש לנו משך זמן תחילת הוויותך עד עכשיו! הוא יהיה אתך ככה, ועמוד בתנאים ובקריטריונים ולא השתנה! אם יש לך דבר כזה אז יש לך סיבה לחשוב שזה ימשיך, אבל זה אף פעם לא היה כזה דבר, אז מה ההבטחה שלך שזה ימשיך ויתמיד? מה ההבטחה? זה לא בטחון גמור.
אז זה לא יכול להיות שאתה תסמוך עליו, לכן, צריך שזה יהיה --- ואז תנוח נפשו עליו, ולהישען עליו, כי זה כבר עשרות בשנים שהוא יודע שתמיד מה שהוא צריך והכל הוא מקבל.
דבר שישי: שיהיה ענין הבוטח כלו מסור בידו, ולא יוכל אדם להזיקו ולהועילו ולא להטיב אליו ולא לדחות נזק מעליו. זה שאנחנו בוטחים עליו אנחנו צריכים להיות בטוחים שכל מה שאנחנו בוטחים עליו מסור בידו, ואין מי שיוכל להזיק או להועיל יותר ממנו --- להיטיב או לגרום נזק. אלא מאי: כעבד האסור אשר הוא בבית האסורים אשר הוא בבית הבור ברשות אדוניו.
לדוגמה: יש אדם שהוא נקרא נגיד עבריין, ואז מחפשים החבר'ה לחסל אותו, איפה הוא יהיה בטוח? בבית הסוהר, גם שם זה לא בטוח, אבל אם זה בבית האסורים - מיוחד לו, סגור, אין שמה עוד אסירים, יש עליו השגחה, 24 שעות --- גדרות טייל, חשמל הכל, אי אפשר להגיע לשמה - אז הוא יכול להיות בטוח בהצלתו, ואז ברור אין מי שיכול להיטיב או מי שיכול להזיק, כי כל כולו מסור ביד הסוהרים. אם יש לך בטחון כזה שאתה --- אז הגיע אליך מה שחפצת, ונלקח ממך ממקום אחר. מה עשינו עם זה? אז אתה לא יכול לבטוח שאתה תהיה במצב שאתה שואף להגיע אליו.
והדבר השביעי והאחרון: זה מי שאתה בוטח עליו יהיה בתכלית הנדיבות והחסד, גם למי שראוי וגם ולמי שלא ראוי לחסד. והבני אדם משתנים, ואומר לו סמוך עליי ואני מסדר לך הכל. ואחר כך יתברר לו שאתה בעצמך לא עמדת בקריטריונים שהוא דרש ממך, ואז מה יקרה? אז גם הוא לא יעמוד. אומר לו אתה צריך לבטוח באחד שאצלו הבטחוןן שאתה בוטח בו זה תכלית הנדיבות והחסד גם למי שראוי וגם למי שלא ראוי, אפשר לדבר,
ותהיה הנדיבות מתמדת אפשר לדבר, שתהיה הנדיבות מתמדת וחסדו נמשך, לא ייכרת ולא ייפסק, ומי ומי שנקבצו בו כל המידות האלה עם כל מה שהזכרנו קודם לזה נשלמו תנאי הבטחון בו והתחיב היודע זה ממנו לבטח בו ושתנוח נפשו עליו בגלויו ובנסתרו בלבו ובאבריו. באדם שיש לו במי לבטוח באדם כזה – צריך להימסר אליו! ולרצות בגזרותיו,בגזרות כאלה או אחרות, כי הוא בטוח שהגזרות האלה שהוטא מביא עליו זה מאהבתו, וחמלתו, ואהדתו, וצריך לדון אותו גם על דיניו ומפעליו לטוב.
כי ודאי הוא עושה הכל לטובתו, כי אחרי שראה את כל הדברים באלה של הבטחון הוא לא צריך לבטוח בו? ודאי שאדם יכול, הוא ימסור את חייו את נפשו, להסכים לגזרותיו, כל מה שהוא עשה ולא ישאל שאלה. שאלה ולא חצי שאלה הוא לא ישאל. אם יתברר שקרה משהו שלא נראה שקרה טוב - הוא יגיד זה רק לטובה. הוא יכול.
שאלה: יש אדם כזה בעולם!?
הרב כן, כן, כן כן כן. בגלל שאני בוטח,
(יש ויכוח בין השואל והרב ולא מובן)
הרב: אתה מתחייב שתוך שנה אתה תחלק 2 מיליון דיסקים לעם ישראל?
השואל אני לא מתחייב
הרב: או, אז אני התחייבתי,
(ויכוח ולא מובן)
הרב: טסתי ותפס אותי שוטר, אומר לי, מה יש לך להגיד, אמרתי שום דבר אין לי מה להגיד, אני בוטח בלב שלם, הוא חוזר וחפוי ראש, אני שואל מה קרה? אומר נמחק לי המחשב, אמר לי סע! ככה בעצבים, סע!!
אחד עצר אותי במהירות --- אמר לי בא אלי, כן, יצאתי אליו, פתאום אומר לי כבוד הרב אני לא ידעתי שזה אתה, לא נורא תן לי ברכה וסטירה אז השוטר עצר אותי נתתי לו סטירה וחזרתי לרכב. ---
(כל מיני סיפורים על עבירות תנועה עם שוטרים וכו'. לא ברור)
הרב: אדוני אם לא הייתה לך ברירה והיתה צריך לעשות את זה, ועשית את זה ואתה בוטח בהשם, ואתה שליח של מצוה והכל טוב ויפה - אז אתה מודאג בכלל אם צילם אותך מישהו,
(הויכוח ממשיך --- )
אז אתה תלמד לאט לאט,
(השידור קטוע)
הוא מקבל אוכל? הוא מקבל, יש מישהו אחר שהוא יכול לסמוך עליו שאם הוא לא יעשה רצונו הוא יקבל? אתה עובד אצל מישהו ואחרי העבודה אני משלם, ואחרי כמה ימים הוא משלם? במי אפשר לבטוח .... דברים. במי שמוכן לתת ....... לא שאתה לא ראוי,
השואל: אז למה הוא נותן?
הרב: חכה רגע, קודם כל כדי שיהיה ראוי שיבטח בו - זה אחד כזה אחר כך למה אדם ירצה לעשות רצונו? כי הסיום אחר כל השבעה האלה - נאמר ככה: יתחייב --- ממנו, זה שיש לו את שבעת המעלות האלה, שיבטח בו, ושתנוח נפשו עליו, נאמר אני: אהיה בטוח בגילויו בנסתרות ובאיבריו, בכל מכל כל, --- הכל יהיה בטוח בהשם יתברך, ולהתמסר אליו, רק להיות מסור אליו, ולרצות בגזרותיו כי מה לי זו ומה לי זו? אם הוא גוזר עניות או עשירות, חולי או בריאות, כל מה שהוא גוזר הן הגזרות הכי טובות שהוא יכול לתת לי לפי מצבי וערכי לפי מה שראוי לי, אז אני צריך להימסר אליו ולרצות, לרצות את גזרותיו.
השואל: כל הגזרות באים בגלל המעשים
הרב: --- לרצות בגזרותיו ולדון אותו לטוב, ולדון אותו לטוב, בכל דין הבא עליו, ואז גם אם יקרה משהו שזה לכאורה חורג מהתכניות שלי - אני לא יתלונן על זה, אני ידון אותו לטוב בכל מפעליו שהוא עושה. עכשיו מה שאתה אומר: שהקב"ה עושה דברים כאלה ואחרים כי אני לא שלם, אז זה לטוב, אם אתה נפלת - הייתי מבין הכל, הבעיה שאתה לא הייתה ברחוב הנכון ובכתובת הנכונה, בגלל שאתה יוצא למלאכה בגלל שאתה בוטח בו ובעצם אתה בוטח בעצמך, אז הוא אמר לך כבר בפתיחה, אם אתה תבטח בזולתו - אני יניח אותך על האיש, כי בטחת עליו, אז מה אתה רוצה ממנו? אם אתה בוטח מתחת ידו משתחרר ועוד חסר משהו --- הכל, נאמר הוא מחזיק אותך ואומר לך יש פה סכנה יש מכוניות לא לזוז אל תעזוב אותי בסדר, ואתה עוזב לו את היד בריצה וקופץ לכביש- אז על מי התלונה? עליך.
עכשיו הקב"ה --- לברוח ממנו, הוא יכול להחזיק אותך --- אבל אתה לא רוצה להיות מתוכנת, אתה רוצה שיהיה לך בחירה נכון? --- אם אתה משחרר את היד אתה משחרר, אתה להמשיך להחזיק - תחזיק. אני אומר לך אל תשחרר את היד.
שאלה: (לא ברור)
הרב: תלוי, תלוי לפי חשבונו של האדם, --- שלו לפי חשבון סביבתו, --- האם הילדים ישארו יתומים, האם זה החשבון? האם אשתו צריכה להיות עכשיו אלמנה וכו'? האם ככה וככה? אז הוא ישקול את כל השיקולים חוץ ממך, מה אתה ראוי ולא ראוי כרגע, עם כל השיקולים של כל הסובבים, ואז יתברר מה קרה ולמה.
שאלה: (לא ברור)
הרב: --- בגלל שאתה --- שופט אדם על 25 שנה, עושה עוול, מה צריך להרחיק את הפושע מהציבור, אז למה הוא עשה עול? כי הוא גזר על אשתו להיות אלמנה 25 שנה והיא לא עשתה כלום, ובניו יתומים 25 שנה והם לא עשו כלום, אז זה נקרא עוול. אבל השם לא מוציא את גזר שינו על שום אדם שהוא רשע עד שהוא מסתכל סביבותיו שלא יהיה עוול לאחד מהם. עד שיתחייבו כולם ברמת הצער הראוי
(שידור קטוע)
הרב: נכון, נבוכדנצר הרשע שדניאל יעץ לו לתת צדקה כדי שלא ייענש, וכל זמן שהוא נותן לישראל צדקה 12 חודש, הוא לא נענש. וברגע שהוא פסק- הוא הפך להיות חיית השדה.
אז זאת אומרת: כשאתה עושה דברים שהציבור צריך להם, יש לך אינטרס לציבור, נכון כתוב שלעולם אדם אל יפרוש מן הציבור, יש פרנס לציבור כשהוא בציבור, כשהוא יחיד אין לו ---
שאלה: (לא ברור)
הרב: נחמד מאוד השאלה אם זה מספיק ואם הוא--- ואם הוא אחד שכולם צריכים את תפילתו כמו חנינה בן דוסא - אז ודאי שאתה צודק, אבל אחד שאפילו התפילה שלו לא עולה- אז התפילות שלו על הציבור כן יעלו?. התפילו שלו בקושי מגיעה לתקרה. כי בשעה שהוא מתפלל הוא חושב על החובות על הבעיות וכל מיני דברים, אז זה אחד שיכול להתפלל על אחרים? זה לא חכמה להגיד בפה מילים ככה וככה דברים,
שאלה: (לא ברור)
הרב: השאלה מה הכוונה שלך דיבורים לא פועלים שום דבר.
שאלה: (לא ברור)
הרב: נכון ובעל הבטחון ככה יהיה, שמעת, בעל הבטחון אכן לא יהיה לו, --- שאדם בעל בחירה יהיה להרע ולהיטיב, התורה גם מזהירה שלא להיכנס למקום סכנה, "ונשמרתם לנפשותכם" שאדם לא ילך למקום סכנה, לא אומרים שאפילו הולך לדבר מצוה אז יש לו הצלה, כי אדם צריך לעשות ה כל לברוח מן הסכנה. אם אין לו ברירה והוא חייה לעבור במקום סכנה והוא בוטח בהשם, אז השם יצילהו, אבל אם הוא נכנס סתם לגוב האריות הוא בעל בטחון פוצי מוצי, פוצי מוצי ככה- ופתאום --- ואכלו אותו,
שאלה: (לא ברור)
הרב: מה פירוש? הבנתי לאם אתה חותר, --- ובכן תקשיב למה שאני אומר לך, ---
(לא ברור על מה הויכוח)
הרב: מה הבעיה, אם אתה בא לעשות מצוה, אבל עכשיו אתה לקחת מצוה אתך, אחד לא בא אומר לך קח שתי דולר, אחד בא ואמר לך תעשה טובה --- אני צריך להחזיר לחבר שלי --- איפה שאתה הולך, נכון? זה אתה כן מבין, אז זה אותו דבר, אז הוא אומר קח 2 דולר 10 דולר קח שם לעני, לא אנחנו לא אומרים שאדם הולך לפשוע, אנחנו אומרים שאדם הולך לאיזה מטרה. עם אני אומר לך שעכשיו אסור לנסוע לחוץ לארץ, והוא נסע לטיול אז העבירה בידו, אבל אם הוא עושה מצוה - אז המצוה יכולה להגן. כמו שחכמים אומרים לך "וצדקה תציל ממות".
אם האדם היה צריך למות אומרים לו עצה, אם תיתן צדקה היא תציל אותך ממות, זאת אומרת: הגזרה היתה צריכה להיות עליו-והצדקה יכולה לפדות אותו ממות, אז פרושו של דבר שיש פה כאילו תחכום נכון? אחרת היה צריך למות אז בשביל מה הוא צריך לתת צדקה, אז אמרו לו צדקה תציל אפילו ממות, אתה צריך למות? צריך למות, צדקה בכוחה למנוע את המיתה,
שאלה: כמה צדקה בשביל שתציל ממות? חצי מיליון? 10 מיליון?
הרב: הקב"ה יכול למדוד כל אחד בצדקתו. לא אתה חושב שהשאלות שלך מסובכות? עכשיו, בתו של רבי עקיבא נאמר לו בחלום שהיא תמות ביום חופתה, נו, אז אבא שלה אמר לה תשמעי הרי בשביל להינצל צריך לעשות צדקה, ואם תעשי צדקה את תוכלי להינצל, הוא לא אמר לה, --- איך לא אמר לה? מכל מקום הוא חיכה לבוקר והוא ראה שהיא חיה, ובדקו ומצאו שהיא תקעה את ההינומה שלה עם הסיכה בקיר, וכשמשכו את זה ראו שנסחב עם זה נחש.
אז הוא שאל מה המצוה החסד שעשית? אז היא אמרה לו, אתמול הגיע עני שהיה בחתונה, ואף אחד לא --- ונתתי לו את הסעודה שלי של הכלה, נתתי לו לאכול, אמר לה והכריז שצדקה תציל ממות. אז זאת אומרת עכשיו מה? אם היא היתה נותנת לו שילינג אז גם זה היה מועיל? --- שהיא נתנה לו --- מה, הקב"ה יודע מה הרמה שצריכה להיות בכל עניין ומצב, אבל יש לנו סוד גדול ש --- מגלה, כשעני דופק בדלת קורה לו --- כך: ---- דקוב"ה, העני הזה שדופק לך בדלת זה דורון ששלח לך הקב"ה לדלת ואמר שצדקה תציל ממות.
שואל: אז אני צריך לדעת שאני צריך למות?
הרב: אתה צריך לתת לו --- של הקב"ה, אבל אם הוא כבר שולח לך מישהו- סימן שכדאי לך אתה מבין לשחרר.
שאלה: אבל כמה לשחרר? 10 דולר---
הרב: אם תישאר הרי סימן שנתת מספיק, ודבר נוסף אני עניתי אתה לא שומע, אתה רוצה להיות בטוח? תן לכל אחד אלף דולר, נו עכשיו נראה אותך.
שואל: אין לי
הרב: אז מה אתה שואל?
שואל: כמה לתת
הרב: כמה שאתה יכול
שואל: כמה שאני יכול? אולי אני לא יכול בכלל
הרב: אפשר להסביר לו שהוא טעה, אם טעית אז תשלם
שואל: איך אני יודע ריבונו של עולם!
הרב: אתה יכול להתקשר אליו ויגיד לך בדיוק, עכשיו --- מה שאתה יכול אתה תיתן, מי שלא נותן לצדקה- נותן את הכסף לתרופות, אז כדאי לתת לצדקה
שואל: 2 שקל ביום אחד, יש לו עשרה ביום זה עשרים,
הרב: כמה עולה תרופות?
שואל: הרבה יותר
הרב: אז תן יותר בשביל שלא יקחו לך לתרופות,
השואל: כמה תרופות? אם חס ושלום הבן שלו חולה והוא צריך כימו --- עולה 500שקל זריקה, אז הוא צריך לתת 500 שקל לכל מי שהוא פוגש?
הרב: היה מישהו שעשה אתי עסק שבמקום שהוא יתן לתרופות יתן לשופר והוא נרפא.
השואל: אז בסדר הוא יודע כמה הוא צריך לתת לתרופות אז הוא בא ונתן לכם
הרב: שמעתי, הוא יחליט מה שהוא רוצה אף אחד לא יכול להגיד לו כמה הוא צריך לתת.
שמעתם, אני אומר לאנשים, שבן אדם שרוצה להינצל ממחלה מבעיה והכל- יש לו שתי אופציות קלה וחמורה, במוסגים של נותני הצדקה,
אחד: אם עושה מניה והוא שותף במיליון ושבע מאוד חמישים אלף דיסקים שניצלו ממות, מוות ממש, למה? כי הם הלכו ונתנו את הכסף להציל יהודים --- ממות בגיהינום, אז המתפלל על חברו נענה תחילה, ואם אתה רוצה להציל אחרים למה שלא יצילו אותך? אם צדקה תציל ממות, --- כמו שאומרים לעני פת לחם, יכול להציל אותך ממות --- ורבים ועוון --- נצחי, זה שיש לך זכויות יותר - אז זה לשיעור לדוגמה אם אתה רוצה, ממה שאני מבין זה שיעור מוגדר של סכומים שאדם יכול איך קוראים לו להבין את מירב שבכל --- שבעולם הוא לא יכול להשיג בסכומים כאלה זכויות באופן מידי כדי לעמוד מול הבורא ולומר בלי נדר ---
השואל: אז כמה פעם אחד בשנה?
הרב: אם יש לו סכנה
השואל: אבל הוא לא יודע, הוא לא יודע
הרב: אדם שיודע, שיש לו סכנה כלשהי, --- אדם שיודע שיש לו סכנה ושומר תורה ומצוות כראוי- הוא לא צריך לחשוש ממיתה, אם הוא בסדר אז הוא לא צריך. אבל אם הוא יודע שהוא עבריין ועובר עבירות, והוא יודע חס ושלום שהעבירות שהוא עובר הוא מהסוג שחייבים עליהם מיתה, וכרגע זה לא בא עליו, ולא חוזר בתשובה וקשה לו ואני לא יודע מה - הרי --- וכו', והוא רוצה לשריין את עצמו עד שבינתיים הוא מוכן לחיות, אז ודאי שאם הוא יעשה צדקה בכל עת הוא יוכל להינצל, כמו שכתוב בספרים.
השואל: הוא יכול להינצל מכל צרה או רק מות?
הרב: יכולה להציל גם מיסורים, כמו שאומר רבינו יונה בשערי תשובה, אז זאת אומרת: גזרה תציל ממות פה אבל החשבון פתוח, גזרה תציל ממות פה אבל הוא לא בוחר חשבון, ודאי בצדקה, אבל, העבירות, צביי דינים ודאי בצביי דינים, אז אנחנו נפסיק בצביי דינים ואנחנו נמשיך בשלישים וברביעים מחר.