טוען...

מה אפשר ללמוד אפילו מעשו | הרב אמנון יצחק שליט"א

 בית מדרש 'קהילות פז', בני ברק
 תאריך פרסום: 04.11.2013, שעה: 17:24



http://live.shofar-tv.com/videos/3308
4-11-13
"וישטום עשיו את יעקב ויאמר עשיו בליבו, יקרבו ימי אבל אבי ואהרגה את יעקב אחי". יקרבו ימי אבל אבי - כמשמעו, שלא אצער את אבא.
יש להתפעל מהסבלנות העצומה שמגלה כאן עשיו, הרי התורה מעידה עד כמה ההתנהגות של יעקב פגעה בו, הוא צועק ובוכה, את בכורתי לקח והנה עתה לקח ברכתי, וכל הנחמה שנשארה בפניו היא הנקמה נגד יעקב בגלל מעשהו זה. וכן אמרה רבקה ליעקב, הנה עשיו אחיך מתנחם לך להרגך, רק הריגתך תהווה נחמה בשבילו. וכך מסביר רבי שמחה זיסל, שבזמן שאדם פוגע בחברו ומזלזל בכבודו, ההוא שומר לו טינה ושנאה והדברים יכולים להגיע עד כדי רצח חס ושלום, וכך גואל הדם רודף ואינו נרגע עד שיהרוג. ומצבים אלו שכיחים גם כשמדובר בפגיעות אישיות שלא תמיד הן בעלי חשיבות, כל שכן כאן בעשיו שיעקב פגע בציפור נפשו בכל עתידו הרוחני והגשמי, כזו רמאות שלא העלה על דעתו. כל שכן בחשבו, אילו זכה בברכות איזה אושר היה מנת חלקו, איזו הצלחה, איזה תענוג, בכל זאת הוא מתאפק, כובש את כעסו ומחליט להמתין.
בטבע האדם לא רק שקשה לו להמתין אלא עוד מוסיף ומגדיל את הפגיעה כדי להצדיק את מזימותיו לנקמה, ז"א מנפח את הענין כדי להצדיק את מזימותיו לנקמה. וכן בהמן "ויבז בעיניו לשלוח יד במרדכי לבדו" הוא ביקש לפגוע בכל עם מרדכי תיכף ומיד. וכן בר קמצא, בגלל תרעומת על בעל הבית או על החכמים שנוכחו בסעודה, ביקש לפגוע בכל עם ישראל. זה כח השנאה ותאות הנקמה שאינה יודעת גבולות, וכל שכן עשיו שמתכונותיו הוא איש דמים, יודע ציד איש שדה ועל חרבך תחיה. והנה בא יעקב ולקח לו את הברכות, זה לא רק עלבון זמני או מקומי, זוהי פגיעה בכל השקפת הנצח שלו. וגם רבקה אמנו הביאה את הסכנה הזאת בחשבון באמרה, הנה עשיו אחיך מתנחם לך להרגך, יותר יש להתפעל איך עשיו התחשב באביו, הלא גם אביו סייע למזימה הזו, גם הוא נתן ידו בשלמות המעשה ואמר גם ברוך יהיה, ועוד בירך את יעקב שוב לפני צאתו לפדן ארם, והיכן יש להתחשב בצערו ולחכות? למה הוא צריך להתחשב בצערו של אביו אם הוא יהרוג את אביו ולחכות? הלא גם אביו לכאורה היה שותף פה, והלא גם השבטים לא התחשבו בצער אביהם ומכרו את יוסף בגלל כתונת הפסים ולא חסו עליו ועל אביהם, כמעט והורידו את שיבתו ביגון שאולה, וכל זה מחמת הקנאה ביוסף. וכאן אנו רואים עשיו במצב עוד יותר חמור ובכל זאת הוא מתאפק.
כמה יש ללמוד מעשיו את המעלה הזו של ההתגברות השכל על המידות, כאשר האדם נמצא בעיצומו של נסיון, כאשר יחם לבבו יש לתת ללב להתקרר ולהשתמש בשכל עד יעבור זעם, ולא לנקוט בפעולה מיידית, זה הביא את עשיו לשמור על קור רוח, כי הכיר היטב את הגדלות של יצחק אביו ומעלותיו ולא רצה לצער אותו, אע"פ שחכמים ז"ל דורשים מהמילים "ויאמר עשיו בליבו", שהרשעים הם ברשות ליבם, בכל זאת הבחירה לא נסתלקה ממנו לגמרי בעת הנסיון, והרי הוא דן את אביו לזכות וחס על כבודו. אין כאן לימוד זכות על עשיו, אלא הארה ולימוד בשבילנו, שלפעמים כשאדם נמצא במצב המידות אינו רוצה לחכות מלנקום שמא הוא יתקרר ויתחרט, הפוך, הוא רוצה עכשיו שהוא חם, ואכן כך קרה אצל עשיו, שהגיע עד למצב של "וישקהו".
מעשיו עלינו ללמוד איך לעבור את הנסיון. איך גם אחרי שאיבד את הברכות, שזעק זעקה גדולה ומרה עד מאד, שהפסיד את כל הנצח לו ולזרעו, הלך ועשה נחת רוח לאביו בקחתו את בת ישמעאל לאשה, כמו שכתוב "וירא עשיו כי רעות בנות כנען בעיני יצחק אביו וילך אל ישמעאל". עשיו מחייב כל אדם איך צריכים להשתמש בשכלם כדי להתגבר על הנסיון, כמו שהלל מחייב את העניים. עשיו מחייב את חסרי הסבלנות העצבנים.
הדברים מתאימים לתקופתו של הסבא זצ"ל שכידוע עיקר דרכו היתה שבירת המידות, את זה רואים בספרו "מדרגת האדם", המסביר כל הזמן את ההכרח הנורא של תיקון המידות. וכך הוא מסביר את הענין של רבי עקיבא, למה רבי עקיבא לא רצה ללמוד ארבעים שנה כל עוד לא נזדמן לו הענין של אבנים שחקו מים? כי הוא חשש שמא בלימוד התורה לא יצליח לתקן את מידותיו, הוא ילמד תורה אבל לא יצליח לתקן את המידות, ואז יותר גרוע ללמוד תורה ולהשאר עם מידות רעות מאשר לא ללמוד, הוא שדרשנו אתמול. ז"א כשהוא ראה שאבנים שחקו את המים, אז הוא ראה שלאט לאט לאט לאט זה יכול לעשות רושם, אז הוא אמר הוא ילמד ולאט לאט הוא יתקן, לאט לאט, עד שהוא יתקן את המידות ואז יש סיכוי, אבל כל זמן שזה הוא חשב לעולם הוא לא יוכל לתקן את המידות. לכן רבי עקיבא שהיה מעביר על מידותיו, אז שמעו לו בשמים לתפילתו וירדו גשמים, ורבו רבי אליעזר לא ירדו, לא ירדו, כי הוא מעביר על מידותיו, שואלים ומה, ורבו לא מעביר על מידותיו, רבי אליעזר הגדול? ודאי, אבל הוא נולד עם מידות טובות מבית טוב אז ממילא לא קשה לו, אבל מי שצריך לעבוד על המידות ולשבור אום זה נקרא מעביר, לכן נענו מן השמים לתפילתו מידה כנגד מידה, אתה מעביר על מידותיו אז גם אני הקב"ה אעביר ממידת הדין למידת רחמים ואוריד גשמים בזכותך.
אז ז"א, גם רבי עקיבא לא רצה ללמוד תורה כל עוד לא נזדמן לו הענין של אבנים שחקו מים, כי הוא חשש שמא בלימוד התורה לא יצליח לתקן את מידותיו, אנשים חושבים הם לומדים תורה אז כבר הם מתוקנים, מה פתאום, איפה זה ואיפה זה, יכול להיות בעל גאוה סרוחה שמאבד את כל מה שלמד והכל הולך לסטרא אחרא כי המידות לא מתוקנות, ואז יותר גרוע ללמוד תורה ולהשאר עם מידות רעות מאשר מבלי ללמוד.
את היסוד הזה עלינו לזכור בימים אלה, שמתקרבת יום ההילולא של הסבא מנובהרדוק זצ"ל, כדי ללמוד ממנו שרצון הנקמה לא יבער באדם כל כך, אלא לחכות ולהמתין עד יעבור זעם, וצריך להתחזק בשבירת המידות כי זוהי דרך החיים, והוא למד ארבע שעות מוסר כל יום, הסבא מנובהרדוק, גאון ישראל, ארבע שעות מוסר, אני מבקש רק שעה ביום, ארבע שעות הוא למד, והוא נהפך לאדם אחר. הפוך בה והפוך בה דכולה בה.
היה אבא שהשאיר צוואה לבן שלו, הצוואה היתה - המתן עם כעסך יום אחד, לין עם כעסך לילה אחד, זהו מה שהוא ביקש ממנו, כשאתה כועס - לילה אחד שיעבור אחרי זה תחליט מה שתחליט. פעם הוא נסע למדינת הים, חזר אחרי הרבה שנים, שנים רבות, והנה הוא מגיע הביתה בהפתעה, עולה למעלה, שומע את אשתו מתנשקת, שלף את חרבו והתכוון להכנס ולדקור אותה ואת מי שנמצא איתה ונזכר בצוואת אביו, החזיר אותה לנדן, התחיל לרדת. פתאום הוא שומע אותה אומרת, אה, אם אבא שלך היה בא ורואה אותך איך גדלת כמה היה מאושר, נכנס לבפנים וראה את הבן שלו שלא ראה אותו מאז שהוא קטן, חיבק ונישק אותם אמר, צוואת אבי הצילה את אשתי ואת בני, אם לא היה נכנס בסערת רגשות לא מבחין בין ימין ובין שמאל, דוקר את שניהם ומאבד את עולמו. לילה אחד תלין את כעסך, זה מה שעשה עשיו. נו, אפשר ללמוד מעשיו משהו, חוץ מכיבוד אב ואם אפשר ללמוד ממנו להשהות את הנקמה בכח אדיר, אפילו השבטים ראינו לא יכלו וגרמו צער גדול לאביהם בזה שמכרו את אחיהם בגלל הקנאה שהיתה להם.
אז אם כן, רואים מפה "וישטום עשיו את יעקב", ולמרות זאת "ויאמר עשיו בליבו יקרבו ימי אבל אבי ואהרגה את יעקב אחי", אני אמתין, ואם זה יקח עשרות שנים, אני אמתין. אבל אני לא הולך לעשות את זה עכשיו, ובסוף מה קרה? שהוא נשק לו, "וישקהו" גם לא הרג אותו, אבל אם זה היה על חם - הוא היה גיבור גדול, צד ציד, והוא הרג את נמרוד. לא היה בית ישראל חס ושלום. מידה אחת הצילה את כולנו.
אם כן יהודים יקרים יש מה ללמוד גם מהרשעים הגדולים, צריך לקחת מכל מקום את הטוב, לאמץ, להפנים ולהתאמן בביצוע עד שזה יהפוך להיות הרגל וטבע.
רבי חנניה בן עקשיא אומר, רצה הקב"ה לזכות את ישראל....

  •    שיתוף   

הכרת הטוב לרב שליט"א

  • 03.12 17:36

    שלום כבוד הרב, אני בהלם... ב"ה בסוף ההרצאה שלכם ברמלה (26.11.25) ביקשתי ממכם ברכה לתינוק בן שנה שמאושפז בטיפול נמרץ ומועמד לניתוח לקוצב לב (ל"ע), הרב בירך לרפואה ואמר: 'שיצא מבית החולים מהרה!' מאז הברכה התחילה הטבה בליבו ואתמול הוא חזר הביתה ללא ניתוח, וואו תודה רבה כבוד הרב יה"ר שהשי"ת ישמור עליכם תמיד! (אמן) (רמלה - והוא יהיה פרא אדם 26.11.2025 shofar.tv/lectures/1689).

  • 02.12 18:28

    כבוד הרב היקר שליט"א תודה רבה על ברכתכם, ב"ה קיבלתי היום תשובה שנתנו לי נכות כללית לעוד שנתיים. קיבלתי על עצמי לאסוף לפחות 10 נשים לומר יחד "מזמור לתודה" ו: 'נשמת כל חי'. אם אפשר בבקשה להפיץ לינק הצטרפות לקבוצה שפתחתי במיוחד לזה. תודה רבה כבוד הרב היקר שליט"א על הכל מכל וכל.

  • 27.11 14:05

    שלום כבוד הרב, יהודי שחי בצרפת, לקחתיו לשדה התעופה, חזר היום אחרי חופשה בארץ של כמה ימים, מוסר ד"ש ומשבח את הרב הוא מאוד אוהב את הרב הבאתי לו שני דיסק און קי של הרב הוא ממש התרגש! (מאגר השו"ת הגדול בעולם shofar.tv/articles/14569).

  • 27.11 13:10

    שלום עליכם כבוד הרב שליט''א, בדיוק מה שכבוד הרב דיבר בשיעור של הבוקר ,תודה לכבוד הרב שמכוון אותנו לאמת 🤗 (🎞 מדוע מבני עשיו באים להתגייר ולא מבני ישמעאל? shofar.tv/videos/16401).

  • 27.11 10:28

    בוקר אור לרב היקר והאהוב! יישר כח עצום לאין ערוך על עוד דרשה מרתקת ועמוקה ממש - ניתוח עברו של העם היהודי בהתאמה למציאות היומית בהווה היא הרבה יותר ממדהימה בעיניי (ללא ספק אזדקק לחזור לשמוע דרשה זו עוד מספר פעמים על אף הבהירות שהרב היקר והאהוב העביר את העניין בשלימות כדרכו בקודש). כמובן שהחלק של ההתייחסות לשאלות ולבקשות הציבור היה מרגש ועינייני. מכאן, אני רוצה לאחל לרב היקר והאהוב בלב שלם ונפש חפצה בריאות ואריכות ימים ושנים שהקדוש ברוך הוא יתברך ישמור ויצליח את דרכך בכל עניין ועניין לנצח נצחים. אמן ואמן!!! (רמלה - והוא יהיה פרא אדם 26.11.2025 shofar.tv/lectures/1689).

  • 26.11 10:14

    בוקר אור ומבורך לרב היקר והאהוב! יישר כח עצום על עוד דרשה מרתקת ומיוחדת כדרכך בקודש. (ועשה לי מטעמים 26.11.2025, shofar.tv/videos/18186) יה"ר שהקדוש ברוך הוא יתברך ירעיף על הרב היקר והאהוב כל מילי דמיטב ושמחה לנצח. אמן ואמן!!!

  • 23.11 18:00

    מורינו ורבינו הקדוש, ב"ה מאוד הזדהתי עם השיעור "לב שבור" (shofar.tv/videos/18174) גם אני הייתי תקופה ארוכה ללא ילדים (ל"ע). מה לא ניסינו?! טיפולים, תפילות, ברכות, סגולות... עד שיום אחד הייתי לבד בבית, התחלתי להתפלל ופתאום פרצתי בבכי ללא שליטה, ממש בכי חזק מלב שבור! התחננתי לזרע קודש, והיאומן!... ב"ה אחרי כחודש קיבלתי תשובה חיובית... 🥹☺️

  • 23.11 17:59

    🌺 שלום וברכה כבוד הרב היקר! חייב לשתף מה שהיה אתמול בערב בבני ברק: יעקב ברקולי הזמין אותנו לסעודת הודיה, לא אמר על מה, הגעתי מחולון עם מאור יהודה שותפי, אמרו שמתחילים עם סרט במקרן. הסרט התחיל עם לוגו העמותה שלנו ואז המון-המון חברים ממשפחות הקהילה מודים בוידאו לנו ולעמותה על כל השנים של התמיכה והעזרה הגדולה וכו', ממש ממש יפה ומרגש מאד! ❤️ היינו ממש מופתעים, לי אישית עדיין לא נפל האסימון ושאלתי את ברקולי 'ומה עכשיו? על מה הסעודת הודיה?'... ואמרו שכל הסעודה בשבילנו ולעמותה כהכרת הטוב! כל הארגון וההשקעה להוקיר טובה לעמותה ולנו היינו בהלם, מתרגשים מאד, שמחים מאד ולא ציפינו ולא חלמנו לדבר שכזה כי אנחנו לא מחפשים 'תודה' ושבחים, רק עושים באהבה בהתנדבות לשם שמים... היו אולי 30 חברים מהקהילה בבני ברק, חלק הגיעו מירושלים כמו אלחנן, בנצי ועוד, שי קדושים ניגן, הרב שמעון רחמים דיבר דברים מרגשים ומסר שיעור (צילמנו) כולם התארגנו והביאו לנו מתנות יפות ומושקעות מאד לי, למאור ולשלומי צעירי שמתנדב איתנו, תעודות הוקרה מרגשות, טרחו במיוחד לקייטרינג עם איתן אזולאי, בקיצור הרגשנו את ההשקעה בלב שלנו בצורה בלתי רגילה, כולם שמחו ששמעו על זה וחיכו להשתתף ולהוקיר טובה, פשוט מדהים ביותר! יישר כח ענק ליעקב ברקולי ואוריאל יפת הי"ו שארגנו את רוב הדברים והזמינו את כולם, הם אמרו שהלוואי שזה יהיה מעט מן המעט ממה שכל משפחות הקהילה יכולים להחזיר טובה! תודה לכבוד הרב היקר על כל העזרה וההכוונה מתחילת הדרך שלנו והלאה, לא מובן מאליו! יהי רצון שנזכה להגדיל את מפעל החסד והצדקה עשרות מונים, שנשמח את הבנים והבנות של הקב"ה ובזכות הצדקה נזכה לגאולה השלמה ברחמים בחיינו בימינו אמן ואמן! ארז ומאור, עמותת בצדקה תכונני (לכתבה הגדה של פסח מבית בצדקה תכונני shofar.tv/articles/15376).

  • 01.11 23:33

    כבוד הרב שלום שבוע טוב🌹קודם כל אני מודה לרב על הכל, אתמול בכניסת שבת בלחץ ב"ה בירכת את אימי, תודה. ביקשתי בנרות שבת שהשי"ת יתן לי סימן בתהילים שלא אדאג שקשור למילה של 'שופר' שאמא שלי תבריא בזכותך, ויצא לי תהילים (מז, ו) "עָלָה אֱלֹהִים בִּתְרוּעָה ה' בְּקוֹל שׁוֹפָר" ושמחתי ובכיתי שבזכותך אמא שלי תבריא . וב"ה השי"ת שומע בקולך כל כך. אמא שלי בדקה לחץ דם ויצא לה 167 ואחרי שעה בערך בדקה שוב ולפני אמרה: 'בזכות הרב אמנון יצחק יעבור לי!' הלחץ דם ירד ל144 תודה כבוד הרב. 🙂🙂 רציתי לפרסם את זה.

  • 25.10 19:44

    כל כך מודה לה' יתברך ולעוסקים במלאכה של אפלקצית הרב אמנון יצחק ללא ההפסקה, אין... ב"ה ממש לטהר את הלב והשכל מכל הטומאות שבעולם ומעניק שמחה ושלוות נפש לשמוע את הרב הקדוש הצדיק הפרוש והגאון שלנו (לכתבה shofar.tv/articles/15403 להורדה play.google.com/store/apps/details?id=tv.shofar.nonstop&pli=1).

יוצרים קשר עם שופר

 משרדי שופר

 03-6777779

 דואר אלקטרוני

 main@shofar.tv

 מספר פקס

 03-6740578

 שופר קול

077-353-2243 או 8724*
לשידור חי יש ללחוץ כוכבית (*) ואז 0

תגובות, ראיונות ופרסומים אחרונים בתקשורת

קליפים וסרטונים