שלושת מצוות האמונה שחייב יהודי להאמין
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
‏קיצורי מקלדת
Shortcuts Open/Close/ or ?
‏עצור/נגן‏מקש רווח
‏הגבר עוצמת שמע
‏הנמך עוצמת שמע
‏העבר קדימה
‏העבר אחורה
‏הדלק / כבה כתוביותc
‏יציאה ממסך מלא/מסך מלאf
‏הפעל שמע/השתקm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
‏% העבר קדימה0-9
00:00
00:00
00:00
 

שלושת מצוות האמונה שחייב יהודי להאמין

 בית מדרש 'קהילות פז', בני ברק
 תאריך פרסום: 28.01.2015, שעה: 19:45

הורדת MP4 הורדת MP3


"וירא ישראל את היד הגדולה אשר עשה ה' במצרים ויראו העם את ה' ויאמינו בה' ובמשה עבדו". שיעור שני באותו ענין בהקפה נוספת.

השאלה המפורסמת, למה התורה מקדימה כאן את היראה לפני האמונה. לפי מושגינו קודם אדם מאמין אח"כ הוא ירא. על זה מובא בזוהר הקדוש בראשית נ"ט ע"א, כל בר נש דדחילי לקודש אבריך הוא, שריא עימי מהימנותא כדכא יאות, כל מי שהוא ירא את הקב"ה נמצאת עמו האמונה כראוי, ומאן דלית שריא בית דחלא דמרי לא שריא עימי מהימנותא, אבל מי שלא נמצאת עמו היראה של הקב"ה, לא נמצא אצלו גם האמונה, אין לו אמונה.

ולאו איהו כדיא למהוי לחולקא בעלמא דאתי, ולא ראוי הוא, לא כדאי הוא שיהיה לו חלק לעולם הבא. מי שאין לו יראה שקודמת לאמונה לא ראוי הוא לעולם הבא. הרי שדוקא אדם הירא את הקב"ה שורה עמו האמונה כראוי, והוא האדם השלם בעבודת בוראו ונמצא שהיראה היא ההתחלה לאמונה.

הרמב"ם מביא בספר המצוות שלש מצוות באמונה ואלו הן:  מצוה ראשונה היא הציווי אשר ציוונו בהאמנת האלוקות, והוא שנאמין שיש שם עילה וסיבה והוא פועל לכל הנמצאים, והוא אמרו "אנכי ה' אלהיך", אז הפסוק מעשרת הדברות זה אמונה שיש אלקים והוא העילה והסיבה והפועל לכל הנמצאים. דהיינו שיש ממציא ראשון שהמציא לכל הנמצאים בעולם וזהו הקב"ה. את זה לומדים מ"אנכי ה' אלהיך" ומקיים בזה מצות עשה, מצות האמונה, מצוה להאמין בבורא שהוא קיים והוא הפועל והוא הסיבה לכל הנמצאים.

מצוה שניה, היא הציווי שציוונו בהאמנת היחוד, והוא שנאמין שפועל המציאות וסיבתו הראשונה אחד, והוא אומרו יתברך "שמע ישראל ה' אלהינו ה' אחד".

מצות האמונה השניה היא להאמין באמונת ה יחוד, שהכל הוא באחדותו יתברך שפועל המציאות וסיבתו הראשונה אחד הוא, וכל מה שמתרחש בכל העולמות כולם בכל רגע מהבריאה בתחילתה עד שיהיה בסופה זה הכל אחד שמנהל את הכל משגיח בכל ופועל בכל.

על זה אנו אומרים את הפסוק "שמע ישראל ה' אלהינו ה' אחד", אל יחיד ומיוחד שולט בשבעה רקיעים וארץ וארבע רוחות השמים, ומשגיח בהם, לא רק פועל בהם אלא משגיח בהם. המאיר לארץ, עכשיו המאיר לארץ, מעריב ערבים, פוקח עורים, כל בנוכח בהווה. אז ה' אחד. זו המצוה השניה של אמונה, מצוה ראשונה זה להאמין שיש בורא לעולם והמציא אותם מהאפס והתוהו, דבר שני שהכל נמצא, כל הפעולות וסיבות הכל זה מאיתו יתברך אחד. זה נקרא האמנת היחוד,  מצוה שלישית של אמונה, היא שציוונו להאמין יראתו יתברך ולפחד ממנו, אז הציווי להאמין יראתו, פה הרמב"ם אומר להאמין יראתו, מה שאלנו בהתחלה, צריך להיות קודם יראה ואח"כ אמונה, ופה מה אומר הרמב"ם, להאמין יראתו יתברך ולפחד ממנו, ולא נהיה ככופרים ההולכים בשרירות ליבם ובקרי, שאומרים כל דבר זה מקרה מקרה וטבע וכו'. אבל נירא ביראת ענשו בכל עת, שאדם תמיד יהיה ירוי, פוחד מהעונש מאת האלקים אם יעבור על דבריו. וזהו נאמר "את ה' אלהיך תירא", מצות אמונה שלישית.

הרי הרמב"ם מונה את היראה פה כמצות אמונה להאמין יראתו יתברך, נמצא כי יראה היא חלק מהאמונה, ולפי הנתבאר במקום אחר עיקר האמונה הוא ציור, הציורים שמעוררים פחד מהדר גאון עוזו יתברך, וגם יראה מהמשפט והעונש השמימי גם הם באמונה יסודם, ז"א מהי היראה בעצם? איך אדם ירא? זה לא שאומר אני ירא את הבורא וזהו, אם אין לנגד עיניו ציור שמרתיע אותו מלעבור עבירה חלילה אז הוא לא ירא. אם אדם עובר עבירה הוא לא ירא, כי איך אתה עובר, הרי אתה יודע שיש עונש, ועונש אתה לא רוצה, ומהעונש עצמו אתה פוחד, אז איך עשית את זה? אלא אתה לא ירא באמת, ואתה גם לא מאמין כל כך, ואולי לא מאמין כל כך, כי אמרנו שצריך להאמין ביראה, דהיינו לדעת שיש עונש על הכל ולצייר את זה, אם לא איך אתה מאמין? אתה מאמין שיש בורא, אתה מאמין שהכל מושגח על ידו, ואתה מאמין שיש גם עונש ועושה, איך יכול להיות שאתה עושה|? אדם שיודע שיכניס עכשיו את היד לאש והוא ישרף הוא יכניס את היד? הוא לא יכניס, למה הוא לא יכניס? כי הוא ירא מהאש, והוא מאמין שהאש הזאת שורפת, למה הוא לא יכניס? ומה האש הזאת יותר קשה מאש גיהינום? אז אם אתה מאמין ואתה ירא, אז אתה לא יכול לעשות עבירה כי עבירה זה גיהינום, אז איך אתה עושה?

והנה האמנת האלוקות, כלומר האמונה במציאות ה' יתברך, היא לבדה מסוגלת לעשות רושם כה עמוק בליבנו, עד לשנות את כל הלך מחשבותינו, מי שמאמין שיש אלקים והוא מצוי, חבל על הזמן, זה יכול להפוך אותו ולשנות את כל הלך המחשבה. ובאמת כותב הרמב"ן בהשגותיו שם בספר המצוות, הוא משיג על הרמב"ם, כי מצוה זו היא קבלת עול מלכות שמים, בכל זאת לרוב המאמינים נשארת אמונה זו מופשטת למדי, זה עדיין לא מעמיד את הבן אדם כירא שמים באמת, כמאמין גדול, זה עדיין  מופשט, רושם עוד יותר חזק צריך להתקבל מהאמונה, אמונת היחוד, שהיא הידיעה הנוראה שאין עוד מלבדו. שום כח בעולם לא פועל, חיזבאללה לא עשה כלום היום, צה"ל לא עשה שום דבר, זה הכל בחשבון מאיתו יתברך בהשגחה גמורה לפי חשבון שמים הידוע לפניו. אין שום כח בעולם שפועל בלעדי רצונו יתברך.

אז ז"א זה נורא, שאדם מבין שאין עוד מלבדו, אז אין טעם שתבקש, תתחנן, תפציר ותחשוב שבהשתדלויות שלך אתה מניע דברים, הפוך, כמה שאתה תעבוד את הבורא ואין בלתו, ורק אותו, הכל יגיע עדיך. לא תצטרך לטרוח כלום, תחשוב על משהו והוא כבר בדרך אליך, לא תצטרך אפילו לעשות שום דבר, כבר ה' יזמין לך את כל חפציך מה שאתה צריך. אם תגיע לדרגה זו, מסביב לך יהיו עוזרים בלי סוף ומסייעים ויגיעו אנשים ובדיוק מה שאתה צריך הכל יגיע מיד. אם אתה מאמין באמונת היחוד.

אכן הרמב"ן כותב שם, כי מצוה זו היא קבלת עול מלכות שמים, שהיא מחייבת את האדם לכל ימי חייו להשתעבד אך ורק לרצון ה', זה אמונה בדרגה גבוהה מאד שאדם מרגיש משועבד לה' כל ימי חייו, שהוא עבד לקב"ה ולא סוטה ולא סר מדברו.

אך גם אמונה זו מתעוררת בכל תוקפה רק לרגעים, בשעת התעלות יתרה, כגון בשעת קריאת שמע, הלואי ויהי רצון, מדברים בדורות ששמע ישראל היה משפיע על האדם ומביא אותו ממש להרגשה שהוא עומד לפני מלך מלכי המלכים ומקבל עול מלכותו. וקשה מאד לחיות באמונה זו בכל שעות היום, קשה, ורק ביראת החטא והעונש היא עשויה ללוות את האדם תמיד, לרסן את יצריו ולדרבנו, ורק יראת החטא והעונש היא עשויה ללוות את האדם תמיד לרסן את יצריו ולדרבן אותו למעשים טובים.

נמצא כי האמונה בפועל הגמור היא אמונת היראה דוקא, ז"א האמונה הראשונה היא מופשטת מיד מדי, זה עדיין זה שאתה מאמין שיש בורא לעולם זה עדיין לא מביא אותך ליראה אמיתית, יש הרבה אנשים, שאל אותו אתה מאמין? בטח אני מאמין, אז למה אתה חילוני? אני מאמין זה הדרך שלי אני יודע מה זה הכל בסדר .... אדם שמאמין ביחוד, אדם שמאמין ביחוד ה' יתברך שהכל מושגח ואין עוד מלבדו והכל הולך על פי ה', אדם כזה קשה לו לעמוד בזה כל ימי חייו בכל השעות ובכל העיתים. אבל יש את האמונה האחרונה, זה האמונה של החטא והעונש, והיא עשויה ללוות את האדם תמיד לרסן את יצריו ולדרבן אותו למעשים טובים.

נמצא כי האמונה בפועל הגמור היא אמונת היראה דוקא, אמור מעתה מה שבא חבקוק והעמידן על אחת "וצדיק באמונתו יחיה", נאמר על אמונת היראה. ז"א אם אדם רוצה לעבוד את הבורא צריך להיות מאמין. "וצדיק באמונתו יחיה" על איזה אמונה משלשת האמונות שלמדנו עכשיו? יש אמונה אמרנו במציאוו יתברך שזה אנכי ה' אלקיך, יש אמונה שניה זה שמע ישראל ה' אלקינו ה' אחד, אמונת היחוד, ויש אמונה שלישית המצוה של "את ה' אלקיך תירא", על מה מדבר חבקוק? "וצדיק באמונתו יחיה" על אמונת היראה השלישית, כי היא היותר מעשית, שאדם יכול לצייר לעצמו את העונשים שעלולים לבוא עליו וככה יכול להעמיד את עצמו על קיום הדת.

ובזה נעמוד בעזהי"ת על דברי הגאון רבי ישראל סלנטר באגרת המוסר, ששמה הוא כותב: בלי דעת ובלי תבונה נכיר שהאמונה המרחפת בנו שהאלקים שופט הוא לתת לאיש כפרי מעלליו, היא ראשית מצעדנו לעבודתו יתברך, והוא מאמר חז"ל, בא חבקוק והעמידן על אחת, וצדיק באמונתו יחיה, ומאמר חז"ל, על כן יאמרו המושלים בואו חשבון, הפסד מצוה כנגד שכרה ושכר עבירה כנגד הפסדה. מה זה הפסד מצוה כנגד שכרה? עכשיו אדם לא עושה מצוה, הוא הפסיד את המצוה כרגע לא עשה אותה, מה הרווחת? שתי דקות של מצוה, של טרחה, של עמל של יגיעה, של מה? של חסרון כיס נגיד, של גרוש וחצי, מה מה ההפסד? כמה הפסדת, אם זה בממון ואם זה בזמן ואם זה בטרחה, כמה הפסדת? אבל תסתכל מה השכר שהיית מקבל לנצח נצחים, כנגד הפסד המצוה. מצד שני שכר עבירה כנגד הפסדה, מה זה שכר עבירה? כמה נהנית מהעבירה עכשיו? חמש דקות? חמש דקות, רבע שעה, כמה נהנית, שעה נהנית מעבירה, אתה טרוד בעבירה, שעה נהנית? וכמה שנים תהיה בגיהינום עליה? שהרי אמר רבינו הרמב"ם שכדאי לאדם לקבל שבעים שנה יסורי איוב ולא לעבור על לאו אחד מן התורה. נו זה משתלם. אז אם אדם יסתכל המושלים ביצרם יעשו חשבון, הפסד מצוה כנגד שכרה ושכר עבירה כנגד הפסדה, אז אדם יעמוד על מה שאמר חבקוק "וצדיק באמונתו יחיה" אמונת היראה.

אכן למורת רוח ודאבון לב, כח הכללי הזה רק מסתתר בנו, נחבא במצפוני הלב בל יראה החוצה, אם לא נשים לב לשדד אדמת לבבנו בהרחבת רעיוני המוסר. אז ז"א אדם יש לו את היראה, יש לו, יש לו, אנשים פחדנים, כולם פחדנים, אבל זה לא נראה, כלפי חוץ זה לא יוצא, זה נסתר אצלו, אבל צריך לשדד את אדמת לבבנו ואיך משדדים וגורמים לשינוי ומהפך שהיראה תבצבץ החוצה ותשלוט עלינו? על ידי הרחבת רעיוני המוסר, שלומדים מוסר אז זה מביא אותך להסתכלות והתבוננות עד שזה מפעיל לך את כל הרגשות של היראה המצויים בך והגיע האדם לידי החלטות שהוא יותר לא נוגע בזה ולא מתקרב לזה ונזהר מזה ומתרחק מזה וכן הלאה.

אז באמת רואים שבאיגרת המוסר הגאון רבי ישראל סלנטר אומר, שחבקוק התכוון ביראה שאמר באמונה, צדיק באמונתו יחיה, בהאמנת היראה כמו שאמר הרמב"ם, שזו המצוה השלישית שלנו יותר קל איתה לעבוד ולהשמר

הרי שרבינו גאון ישראל נשמתו עדן בדברו על האמונה המסתתרת בלב כל איש מישראל, מתכוון בפשטות אל יראת העונש שהאלקים שופט הוא, ורק אמונה זו בכוחה להעמיד אותנו על רגלנו בעבודת ה'.

והנה ידוע כי רבנו הגאון רבי ישראל נשמתו עדן, משתית את עבודת האדם דוקא על יראת העונש, מי שרוצה להיות עובד ה' ועבד ה' צריך שהעונש יהיה לנגד עיניו תמיד, ורגילים להבין בזה שהוא היקל עלינו, שלא נצטרך להתעלות אל יראת הרוממות דוקא. עלינו להבין שיראת העונש זה הדרגה הנמוכה בדרגות היראה, יש יראה ועוד יראה ועוד יראה עד יראת הרוממות, שכבר לא פוחדים  מעונשו של הקב"ה אלא מיראתו, מיראת רוממותו. זה כמו שאדם רואה צדיק גדול גדול ויש לו פחד ממנו, הוא פוחד להתקרב אליו, פוחד זה פוחד זה, מה פוחד, הוא ירביץ לך? לא מדובר שהוא מפחד ממנו שהוא יעניש אותו, יש לו יראת הרוממות ממנו, זאת הדרגה הגבוהה ביראה. אבל חושבים לפי מה שדיבר רבי ישראל סלנטר שהוא היקל עלינו, כאילו לא צריך להגיע ליראה, נסתפק ביראת העונש שהיא תעמיד אותנו.

וזה דבר קשה שכל אחד יגיע לדרגת הרוממות, יראת הרוממות, מה שאין כן יראת העונש שהיא מצויה גם אצל פשוטי העם, לפחד כולם יודעים לפחד. אולם לפי מה שלמדנו יתבארו הדברים כמין חומר, כי יראת העונש אינה קולה לעומת יראת הרוממות, אלא בפועל, הבפועל והשיא שבאמונה, בודאי יש לכל אדם לשאוף ליראת הרוממות, אך אמונה בלי יראת העונש עדיין לקויה היא. בדחילו ורחימו, מה זה בדחילו? ביראה, מה זה ורחימו? באהבה, אי אפשר להגיע לאהבה בלי היראה, צריך בדחילו ורחימו, שניהם.

בזה נבין בשטחיות את דברי הזוהר הקדוש, כי רק הירא את הקב"ה שורה עמו האמונה, ורק הוא השלם בעבודת בוראו. איך אמר יוסף הצדיק, "את האלהים אני ירא", ומי שאין יראת בוראו שורה עמו גם אמונה אינה שורה עמו, ואין אדם זה כדאי להיות לו חלק בעולם הבא, כדברי הזוהר הקדוש. כי ציור הוא ברור מעולם הבא דהיינו שכר ועונש יש רק למי שמאמין יראתו  יתברך. מי שלא מאמין יראתו יתברך ואין לו ציורים מזה, הוא רחוק מאד מהעולם הבא.

אז רוב האנשים טועים וחיים בדמיונות, בפרט אלה שעוברים על עבירות דאורייתא בפרהסיא, ואם זה בינם לבין עצמם זה איום ונורא, ואם זה כלפי אחרים זה הרבה יותר נורא, ואם זה כלפי רבים זה לאין שיעור, ואם זה נגד מזכה הרבים אין להם חלק לעולם הבא.

רבי חנניה בן עקשיא אומר, רצה הקב"ה לזכות את ישראל לפיכך הרבה להם....

  •    שיתוף   

הרצאות קרובות

היום!

הכרת הטוב לרב שליט"א

  • 30.03 14:10

    שבוע טוב וחודש טוב כבוד הרב!! לפני בערך שלושה חודשים אמא שלי קבלה אבחנה שיש לה סרטן מסוג לימפומה ובשלב מאוד מתקדם (ל"ע) במקביל לאבחנה ב"ה הוספנו ברגע האחרון את השם שלה להרצאה שעשינו (גם להבדיל לעילוי נשמת חמי ז"ל) אמא שלי עברה 3 טיפולים מאוד מאוד אגרסיביים שבמהלכם נשר לה השיער והגוף והנפש שלה מאוד נחלשו (ל"ע). ב"ה כבר תקופה ארוכה רציתי לקחת על עצמי כיסוי ראש, ולפני כחודשיים החלטתי לעשות את הצעד לכיסוי ראש מלא ואמרתי: 'שזה גם לרפואתה!'. בשבוע שעבר אמא שלי עברה בדיקה כדי לגלות אם הטיפולים בכלל עוזרים, וב"ה היום קבלה תשובה שהלימפומה האגרסיבית נעלמה!!! יש עוד נגעים קטנים אך לא משמעותיים, וממשיכים עוד את הטיפולים... אבל כל הנגעים המשמעותיים פשוט נעלמו!! אני מתרגשת ומאמינה על הנס!! תודה לקב"ה על הנס המדהים!! ולכבוד הרב על הברכות בהרצאה.

  • 30.03 13:13

    שבוע טוב חודש מבורך🌹 ביום חמישי בלילה הייתי ב: 'אושר עד' חיפשתי דגים שיהיה כשר לפסח בהשגחת בד"ץ העדה החרדית (קשה מאוד למצוא את זה) התחלתי לחפש והיו שם גם בהשגחות אחרות... חיפשתי וחיפשתי לבסוף נזכרתי: לשיר "עבדו" ("עִבְדוּ אֶת ה' בְּשִׂמְחָה בֹּאוּ לְפָנָיו בִּרְנָנָה"! (תהלים ק, ב) התחלתי לשיר בכל המרץ (לא בקול) וב"ה בפינת המקרר היה שם מלא דגים בהשגחה מהודרת מלאת יחד עם בעלי כמה שקיות (היה לידי חרדי עם 2 ילדיו מחפשים ולא מוצאים מסתכלים עלי: 'איך היא מצאה?!'😵) "אֵין עוֹד מִלְבַדּוֹ" (דברים ד, לה) ב"ה כמה שזה עובד, הודתי לאבינו שבשמים ואמרתי: "מזְמוֹר לְתוֹדָה" תודה לך הרב שמדריך אותנו רק לפי התורה הקדושה יה"ר שהשי"ת ישמח אותך ויתן לך בריאות בגוף ונפש ויאריך ימיך בטוב ובנעימים, שמחה ונחת יהא מנת חלקך אכי"ר המשך יומבורך (אמן) (לסגולת השמחה shofar.tv/articles/15096).

  • 30.03 13:02

    מה שכתוב בליקוטי מוהר"ן זיע"א - זה עליך: 'הַצַּדִּיק בְּעַצְמוֹ אִי אֶפְשָׁר לְהַשִּׂיגוֹ כִּי אֵין בּוֹ שׁוּם תְּפִיסָה, כִּי הוּא לְמַעְלָה מִשִּׂכְלוֹ רַק עַל יְדֵי אֲנָשָׁיו הַמְקרָבִין אֵלָיו, יוּכַל לְהָבִין מַעֲלַת הַצַּדִּיק כִּי עַל יְדֵי שֶׁרוֹאִין אֲנָשָׁיו, שֶׁהֵם אַנְשֵׁי מַעֲשֶׂה יְרֵאִים וּשְׁלֵמִים וּבָהֶם יֵשׁ לָהֶם תְּפִיסָה וְהַשָּׂגָה כִּי הָעוֹלָם אֵינָם רְחוֹקִים עֲדַיִן מֵהֶם כָּל כָּך כְּמוֹ מֵהַצַּדִּיק בְּעַצְמוֹ עַל כֵּן מִי שֶׁרוֹצֶה הָאֱמֶת אֶפְשָׁר לוֹ לֵידַע מַעֲלַת הַצַּדִּיק עַל יְדֵי אֲנָשָׁיו'.

  • 25.03 14:59

    הרב, חייבת לספר... ישתבח הבורא יתברך בכל מעשיו. ב"ה ניקינו את המקרר לפסח, אני ואבא שלי, אחרי שסיימנו, הכנסנו בחזרה למקומו וכשרצינו להפעילו - לא עבד (ל"ע). אז התחלנו לשיר: "עִבְדוּ אֶת ה' בְּשִׂמְחָה בֹּאוּ לְפָנָיו בִּרְנָנָה"! (תהלים ק, ב) אך עדין לא עבד... אחרי הכל התיישבתי לנוח וב"ה נזכרתי שאתמול כשנכנס הכסף - תודה להשם יתברך, אך עדין לא העברתי לארגון: 'שופר' להקמת הבית כנסת (קמפיין שופר גדול) ולפני העברה, קוראת את תפילת רבי מאיר בעל הנס ומבקשת מבורא עולם יתברך שיגן על עם ישראל (אמן) והעברתי . הילד שלי התחיל להתעייף וכמובן נרדם רק עם השיר "עִבְדוּ אֶת ה' בְּשִׂמְחָה" אבל שאתה שר... אז שמתי את השיר והתחלנו לרקוד ולשיר איתך. והנה אחי סיפר שהיה ניסיון לפיגוע (רח"ל) בכניסה למעלה אדומים ומביתנו רואים את הכניסה למעלה אדומים... התקשרנו לאמא שלי שעובדת בביטחון העיר וסיפרה: שב"ה המחבל גוסס ואין נפגעים - תודה להשם יתברך! לפי מה שדיווחו בקשר... ובנוסף, המקרר חזר לפעול! אז אמרתי: ישתבח הבורא יתברך! לתת צדקה להקמת בית כנסת עם רב אמיתי ולשיר "עִבְדוּ אֶת ה' בְּשִׂמְחָה" - כמה כוח יש לדברים הללו לבטל גזרות קשות! (לסגולת השמחה shofar.tv/articles/15096 לקמפיין שופר גדול shofar.tv/donations/51).

  • 24.03 12:07

    שלום עליכם מורנו ורבנו שליט"א! רצינו לומר תודה גדולה על כל העצות, הברכות, המוסר והדרך חיים האמיתית שכבוד הרב נותן לנו ללא שום גמול וב"ה זכינו גם לחזק אחרים ממה שהרב לימד אותנו ובפרט בענין הכוונה במצוות שֶׁיִּדַּעְנוּ אנשים על זה וחילקנו ספרים של: 'כאשר ציווה השם' (shofar.tv/articles/14749) וכשדיברתי עם אחד האברכים בכולל הוא אמר: שבספר 'מעלות התורה' לרבנו אברהם אחי הגר"א מונה כיותר ממאה מצוות בתלמוד תורה (ספרתי רק בהתחלה 72 מצוות)...

  • 24.03 12:06

    שלום כבוד הרב ב"ה רוצה לשתף אותך בנפלאות הסגולה של הרב בשיר "עִבְדוּ אֶת ה' בְּשִׂמְחָה". בני בן ה-15 שכח באוטובוס את התפילין היקרות שלו (ל"ע), שעלו לנו 4 אלף שקל! ממש רגעים ספורים אחרי הירידה מהאוטובוס הבן קלט את העניין וישר התקשר למחלקת אבדות של אגד בתקווה שיעזרו לאתר את הנהג שעדיין על האוטובוס. מחלקת אבדות לא עזרו הרבה רק פתחו קריאה על אבידה... הבן התקשר לבעלי וביחד החליטו שמנסים לאתר את נהג באוטובוס. העניין מורכב מכיוון שהאוטובוס 'עירוני' ולכן מספר הקו קיים בתדירות גבוהה אבל לא הנהג שחיפשו. בעלי ובני רדפו אחרי אוטובוסים 3 שעות עד שמצאו את הנהג והאוטובוס. ולמרבה האכזבה הנהג טען: 'שלא ראה שום תפילין!' וגם כשהבן עלה בעצמו לבדוק באוטובוס אכן התפילין לא היו במקום ששכח אותם. חזרו מאוכזבים הביתה. החלטנו: שאין יאוש! מתחילים לעשות את סגולת הרב לשיר כל יום: "עִבְדוּ אֶת ה' בְּשִׂמְחָה" עם החידוד הנפלא שהרב חידד בהרצאה האחרונה ברחובות (10.02.2025) שממש להאמין שכל מה שהשי"ת עושה זה לטובתי! ולקבל את הכל בשמחה!! אציין: שעל התפילין לא היו שום פרטים של בני; לא שם מלא. לא מספר טל'. רק רקום על התיק האותיות הראשונות של השם ושם המשפחה. וכל יום במשך 5 ימים שרים: "עִבְדוּ אֶת ה' בְּשִׂמְחָה" ומאמינים שכל מה שהשי"ת עושה זה לטובה. וברצונו התפילין יחזרו גם בלי פרטים מזהים. ואולי יתרכך לב הגנב. ואולי זכינו שמישהו מניח תפילין בזכותינו... וכל הזמן רק שרים ושומעים את השיר המוקלט של הרב. פתאום השי"ת נתן בלב בעלי מחשבה: 'אולי יש מצלמה בתוך האוטובוס?'. הפנו אותנו לתלונות הציבור של אגד. שם אחרי בירור זריז התגלה שאכן מותקנות מצלמות בתוך האוטובוס. לאחר יומיים מהשיחה עם תלונות הציבור. התקשרו ממחלקת אבידות ובישרו שהתפילין נמצאו - 5 ימים אחרי האבידה! "הוֹדוּ לַה' כִּי טוֹב כִּי לְעוֹלָם חַסְדּוֹ" (תהלים קלו, א) תודה לרב שמחזק אותנו באמונה ומחזיר לנו את השמחה שכל מה שהשי"ת עושה הכל לטובה ואין יאוש רק להאמין שהכל אפשרי. תודה. (לסגולת השמחה shofar.tv/articles/15096).

  • 24.03 12:01

    אהבת תלמידי חכמים שלום וברכה כבוד הרב אני רוצה להגיד לך שוב תודה רבה על כל מה שאתה בשבילנו בפרטי ובשביל כל מה שאתה עושה בכללי לעם ישראל תודה רבה לך על הכל אין מילים פשוט תודה רבה רבה רבה אני אוהב אותך מאוד ולא יפסיק לעולמי עד "שְׁמַע יִשְׂרָאֵל השם אלוקינו השם אֶחָד" (דברים ו, ד) פשוט תודה תודה תודה אתה מכניס אור לחיינו פשוט בן של מלך❤️❤️.

  • 24.03 12:00

    כבוד הרב, ב"ה שיעור בוקר יפיפה על כוחו של הניגון משמח ומחזק🌹 (לכתבה כוחו של ניגון ע"פ הספר פורים דיליה shofar.tv/articles/14959).

  • 24.03 11:59

    'היזהרו בממון חבריכם - א'' (shofar.tv/videos/4448) ב"ה שיעור שכל פעם ששומע בדיסק און קי - מתפעם מזהירותו של החפץ חיים זצ"ל זיע"א בענייני ממון. וזה גורם לבדוק עצמי בכל עניין ממוני ב"ה 🙏 תודה רבה לכבוד הרב שמאיר את עינינו בכל מקצועות התורה.

  • 18.03 10:34

    שירת האמונה שפתחה את הדלת: הילדה הקטנה נעלה בטעות את דלת הבית בלי אפשרות להכנס, הציר של המפתח לא הסתובב וב"ה שרו "עבדו"... ("עִבְדוּ אֶת ה' בְּשִׂמְחָה בֹּאוּ לְפָנָיו בִּרְנָנָה"! (תהלים ק, ב) כ-10 דקות שרו וגם הילד קיבל על עצמו להתנהג יפה בתלמוד תורה וב"ה הציר הסתדר והדלת נפתחה מודה להשי"ת ולכבוד הרב שליט"א. התקשרה ל: 'שופר' לספר. (לסגולת השמחה shofar.tv/articles/15096).

יוצרים קשר עם שופר

 משרדי שופר

 03-6777779

 דואר אלקטרוני

 main@shofar.tv

 מספר פקס

 03-6740578

 שופר קול

 02-372-4787 | שידור חי:  073-337-6900

תגובות, ראיונות ופרסומים אחרונים בתקשורת

קליפים וסרטונים

ניתן להשתמש בחצי המקלדת בכדי לנווט בין כפתורי הרכיב
",e=e.removeChild(e.firstChild)):"string"==typeof o.is?e=l.createElement(a,{is:o.is}):(e=l.createElement(a),"select"===a&&(l=e,o.multiple?l.multiple=!0:o.size&&(l.size=o.size))):e=l.createElementNS(e,a),e[Ni]=t,e[Pi]=o,Pl(e,t,!1,!1),t.stateNode=e,l=Ae(a,o),a){case"iframe":case"object":case"embed":Te("load",e),u=o;break;case"video":case"audio":for(u=0;u<$a.length;u++)Te($a[u],e);u=o;break;case"source":Te("error",e),u=o;break;case"img":case"image":case"link":Te("error",e),Te("load",e),u=o;break;case"form":Te("reset",e),Te("submit",e),u=o;break;case"details":Te("toggle",e),u=o;break;case"input":A(e,o),u=M(e,o),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;case"option":u=B(e,o);break;case"select":e._wrapperState={wasMultiple:!!o.multiple},u=Uo({},o,{value:void 0}),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;case"textarea":V(e,o),u=H(e,o),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;default:u=o}Me(a,u);var s=u;for(i in s)if(s.hasOwnProperty(i)){var c=s[i];"style"===i?ze(e,c):"dangerouslySetInnerHTML"===i?(c=c?c.__html:void 0,null!=c&&Aa(e,c)):"children"===i?"string"==typeof c?("textarea"!==a||""!==c)&&X(e,c):"number"==typeof c&&X(e,""+c):"suppressContentEditableWarning"!==i&&"suppressHydrationWarning"!==i&&"autoFocus"!==i&&(ea.hasOwnProperty(i)?null!=c&&Ie(n,i):null!=c&&x(e,i,c,l))}switch(a){case"input":L(e),j(e,o,!1);break;case"textarea":L(e),$(e);break;case"option":null!=o.value&&e.setAttribute("value",""+P(o.value));break;case"select":e.multiple=!!o.multiple,n=o.value,null!=n?q(e,!!o.multiple,n,!1):null!=o.defaultValue&&q(e,!!o.multiple,o.defaultValue,!0);break;default:"function"==typeof u.onClick&&(e.onclick=Fe)}Ve(a,o)&&(t.effectTag|=4)}null!==t.ref&&(t.effectTag|=128)}return null;case 6:if(e&&null!=t.stateNode)Ll(e,t,e.memoizedProps,o);else{if("string"!=typeof o&&null===t.stateNode)throw Error(r(166));n=yn(yu.current),yn(bu.current),Jn(t)?(n=t.stateNode,o=t.memoizedProps,n[Ni]=t,n.nodeValue!==o&&(t.effectTag|=4)):(n=(9===n.nodeType?n:n.ownerDocument).createTextNode(o),n[Ni]=t,t.stateNode=n)}return null;case 13:return zt(vu),o=t.memoizedState,0!==(64&t.effectTag)?(t.expirationTime=n,t):(n=null!==o,o=!1,null===e?void 0!==t.memoizedProps.fallback&&Jn(t):(a=e.memoizedState,o=null!==a,n||null===a||(a=e.child.sibling,null!==a&&(i=t.firstEffect,null!==i?(t.firstEffect=a,a.nextEffect=i):(t.firstEffect=t.lastEffect=a,a.nextEffect=null),a.effectTag=8))),n&&!o&&0!==(2&t.mode)&&(null===e&&!0!==t.memoizedProps.unstable_avoidThisFallback||0!==(1&vu.current)?rs===Qu&&(rs=Yu):(rs!==Qu&&rs!==Yu||(rs=Gu),0!==us&&null!==es&&(To(es,ns),Co(es,us)))),(n||o)&&(t.effectTag|=4),null);case 4:return wn(),Ol(t),null;case 10:return Zt(t),null;case 17:return It(t.type)&&Ft(),null;case 19:if(zt(vu),o=t.memoizedState,null===o)return null;if(a=0!==(64&t.effectTag),i=o.rendering,null===i){if(a)mr(o,!1);else if(rs!==Qu||null!==e&&0!==(64&e.effectTag))for(i=t.child;null!==i;){if(e=_n(i),null!==e){for(t.effectTag|=64,mr(o,!1),a=e.updateQueue,null!==a&&(t.updateQueue=a,t.effectTag|=4),null===o.lastEffect&&(t.firstEffect=null),t.lastEffect=o.lastEffect,o=t.child;null!==o;)a=o,i=n,a.effectTag&=2,a.nextEffect=null,a.firstEffect=null,a.lastEffect=null,e=a.alternate,null===e?(a.childExpirationTime=0,a.expirationTime=i,a.child=null,a.memoizedProps=null,a.memoizedState=null,a.updateQueue=null,a.dependencies=null):(a.childExpirationTime=e.childExpirationTime,a.expirationTime=e.expirationTime,a.child=e.child,a.memoizedProps=e.memoizedProps,a.memoizedState=e.memoizedState,a.updateQueue=e.updateQueue,i=e.dependencies,a.dependencies=null===i?null:{expirationTime:i.expirationTime,firstContext:i.firstContext,responders:i.responders}),o=o.sibling;return Mt(vu,1&vu.current|2),t.child}i=i.sibling}}else{if(!a)if(e=_n(i),null!==e){if(t.effectTag|=64,a=!0,n=e.updateQueue,null!==n&&(t.updateQueue=n,t.effectTag|=4),mr(o,!0),null===o.tail&&"hidden"===o.tailMode&&!i.alternate)return t=t.lastEffect=o.lastEffect,null!==t&&(t.nextEffect=null),null}else 2*ru()-o.renderingStartTime>o.tailExpiration&&1t)&&vs.set(e,t)))}}function Ur(e,t){e.expirationTimee?n:e,2>=e&&t!==e?0:e}function qr(e){if(0!==e.lastExpiredTime)e.callbackExpirationTime=1073741823,e.callbackPriority=99,e.callbackNode=$t(Vr.bind(null,e));else{var t=Br(e),n=e.callbackNode;if(0===t)null!==n&&(e.callbackNode=null,e.callbackExpirationTime=0,e.callbackPriority=90);else{var r=Fr();if(1073741823===t?r=99:1===t||2===t?r=95:(r=10*(1073741821-t)-10*(1073741821-r),r=0>=r?99:250>=r?98:5250>=r?97:95),null!==n){var o=e.callbackPriority;if(e.callbackExpirationTime===t&&o>=r)return;n!==Yl&&Bl(n)}e.callbackExpirationTime=t,e.callbackPriority=r,t=1073741823===t?$t(Vr.bind(null,e)):Wt(r,Hr.bind(null,e),{timeout:10*(1073741821-t)-ru()}),e.callbackNode=t}}}function Hr(e,t){if(ks=0,t)return t=Fr(),No(e,t),qr(e),null;var n=Br(e);if(0!==n){if(t=e.callbackNode,(Ju&(Wu|$u))!==Hu)throw Error(r(327));if(lo(),e===es&&n===ns||Kr(e,n),null!==ts){var o=Ju;Ju|=Wu;for(var a=Yr();;)try{eo();break}catch(t){Xr(e,t)}if(Gt(),Ju=o,Bu.current=a,rs===Ku)throw t=os,Kr(e,n),To(e,n),qr(e),t;if(null===ts)switch(a=e.finishedWork=e.current.alternate,e.finishedExpirationTime=n,o=rs,es=null,o){case Qu:case Ku:throw Error(r(345));case Xu:No(e,2=n){e.lastPingedTime=n,Kr(e,n);break}}if(i=Br(e),0!==i&&i!==n)break;if(0!==o&&o!==n){e.lastPingedTime=o;break}e.timeoutHandle=Si(oo.bind(null,e),a);break}oo(e);break;case Gu:if(To(e,n),o=e.lastSuspendedTime,n===o&&(e.nextKnownPendingLevel=ro(a)),ss&&(a=e.lastPingedTime,0===a||a>=n)){e.lastPingedTime=n,Kr(e,n);break}if(a=Br(e),0!==a&&a!==n)break;if(0!==o&&o!==n){e.lastPingedTime=o;break}if(1073741823!==is?o=10*(1073741821-is)-ru():1073741823===as?o=0:(o=10*(1073741821-as)-5e3,a=ru(),n=10*(1073741821-n)-a,o=a-o,0>o&&(o=0),o=(120>o?120:480>o?480:1080>o?1080:1920>o?1920:3e3>o?3e3:4320>o?4320:1960*Uu(o/1960))-o,n=o?o=0:(a=0|l.busyDelayMs,i=ru()-(10*(1073741821-i)-(0|l.timeoutMs||5e3)),o=i<=a?0:a+o-i),10 component higher in the tree to provide a loading indicator or placeholder to display."+N(i))}rs!==Zu&&(rs=Xu),l=yr(l,i),f=a;do{switch(f.tag){case 3:u=l,f.effectTag|=4096,f.expirationTime=t;var w=Ar(f,u,t);ln(f,w); break e;case 1:u=l;var E=f.type,k=f.stateNode;if(0===(64&f.effectTag)&&("function"==typeof E.getDerivedStateFromError||null!==k&&"function"==typeof k.componentDidCatch&&(null===ms||!ms.has(k)))){f.effectTag|=4096,f.expirationTime=t;var _=Ir(f,u,t);ln(f,_);break e}}f=f.return}while(null!==f)}ts=no(ts)}catch(e){t=e;continue}break}}function Yr(){var e=Bu.current;return Bu.current=Cu,null===e?Cu:e}function Gr(e,t){eus&&(us=e)}function Jr(){for(;null!==ts;)ts=to(ts)}function eo(){for(;null!==ts&&!Gl();)ts=to(ts)}function to(e){var t=Fu(e.alternate,e,ns);return e.memoizedProps=e.pendingProps,null===t&&(t=no(e)),qu.current=null,t}function no(e){ts=e;do{var t=ts.alternate;if(e=ts.return,0===(2048&ts.effectTag)){if(t=br(t,ts,ns),1===ns||1!==ts.childExpirationTime){for(var n=0,r=ts.child;null!==r;){var o=r.expirationTime,a=r.childExpirationTime;o>n&&(n=o),a>n&&(n=a),r=r.sibling}ts.childExpirationTime=n}if(null!==t)return t;null!==e&&0===(2048&e.effectTag)&&(null===e.firstEffect&&(e.firstEffect=ts.firstEffect),null!==ts.lastEffect&&(null!==e.lastEffect&&(e.lastEffect.nextEffect=ts.firstEffect),e.lastEffect=ts.lastEffect),1e?t:e}function oo(e){var t=qt();return Vt(99,ao.bind(null,e,t)),null}function ao(e,t){do lo();while(null!==gs);if((Ju&(Wu|$u))!==Hu)throw Error(r(327));var n=e.finishedWork,o=e.finishedExpirationTime;if(null===n)return null;if(e.finishedWork=null,e.finishedExpirationTime=0,n===e.current)throw Error(r(177));e.callbackNode=null,e.callbackExpirationTime=0,e.callbackPriority=90,e.nextKnownPendingLevel=0;var a=ro(n);if(e.firstPendingTime=a,o<=e.lastSuspendedTime?e.firstSuspendedTime=e.lastSuspendedTime=e.nextKnownPendingLevel=0:o<=e.firstSuspendedTime&&(e.firstSuspendedTime=o-1),o<=e.lastPingedTime&&(e.lastPingedTime=0),o<=e.lastExpiredTime&&(e.lastExpiredTime=0),e===es&&(ts=es=null,ns=0),1u&&(c=u,u=l,l=c),c=Ue(w,l),f=Ue(w,u),c&&f&&(1!==k.rangeCount||k.anchorNode!==c.node||k.anchorOffset!==c.offset||k.focusNode!==f.node||k.focusOffset!==f.offset)&&(E=E.createRange(),E.setStart(c.node,c.offset),k.removeAllRanges(),l>u?(k.addRange(E),k.extend(f.node,f.offset)):(E.setEnd(f.node,f.offset),k.addRange(E)))))),E=[];for(k=w;k=k.parentNode;)1===k.nodeType&&E.push({element:k,left:k.scrollLeft,top:k.scrollTop});for("function"==typeof w.focus&&w.focus(),w=0;w=t&&e<=t}function To(e,t){var n=e.firstSuspendedTime,r=e.lastSuspendedTime;nt||0===n)&&(e.lastSuspendedTime=t),t<=e.lastPingedTime&&(e.lastPingedTime=0),t<=e.lastExpiredTime&&(e.lastExpiredTime=0)}function Co(e,t){t>e.firstPendingTime&&(e.firstPendingTime=t);var n=e.firstSuspendedTime;0!==n&&(t>=n?e.firstSuspendedTime=e.lastSuspendedTime=e.nextKnownPendingLevel=0:t>=e.lastSuspendedTime&&(e.lastSuspendedTime=t+1),t>e.nextKnownPendingLevel&&(e.nextKnownPendingLevel=t))}function No(e,t){var n=e.lastExpiredTime;(0===n||n>t)&&(e.lastExpiredTime=t)}function Po(e,t,n,o){var a=t.current,i=Fr(),l=su.suspense;i=jr(i,a,l);e:if(n){n=n._reactInternalFiber;t:{if(J(n)!==n||1!==n.tag)throw Error(r(170));var u=n;do{switch(u.tag){case 3:u=u.stateNode.context;break t;case 1:if(It(u.type)){u=u.stateNode.__reactInternalMemoizedMergedChildContext;break t}}u=u.return}while(null!==u);throw Error(r(171))}if(1===n.tag){var s=n.type;if(It(s)){n=Dt(n,s,u);break e}}n=u}else n=Al;return null===t.context?t.context=n:t.pendingContext=n,t=on(i,l),t.payload={element:e},o=void 0===o?null:o,null!==o&&(t.callback=o),an(a,t),Dr(a,i),i}function Oo(e){if(e=e.current,!e.child)return null;switch(e.child.tag){case 5:return e.child.stateNode;default:return e.child.stateNode}}function Ro(e,t){e=e.memoizedState,null!==e&&null!==e.dehydrated&&e.retryTime