שלושת מצוות האמונה שחייב יהודי להאמין
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
‏קיצורי מקלדת
Shortcuts Open/Close/ or ?
‏עצור/נגן‏מקש רווח
‏הגבר עוצמת שמע
‏הנמך עוצמת שמע
‏העבר קדימה
‏העבר אחורה
‏הדלק / כבה כתוביותc
‏יציאה ממסך מלא/מסך מלאf
‏הפעל שמע/השתקm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
‏% העבר קדימה0-9
00:00
00:00
00:00
 

שלושת מצוות האמונה שחייב יהודי להאמין

 בית מדרש 'קהילות פז', בני ברק
 תאריך פרסום: 28.01.2015, שעה: 19:45

הורדת MP4 הורדת MP3


"וירא ישראל את היד הגדולה אשר עשה ה' במצרים ויראו העם את ה' ויאמינו בה' ובמשה עבדו". שיעור שני באותו ענין בהקפה נוספת.

השאלה המפורסמת, למה התורה מקדימה כאן את היראה לפני האמונה. לפי מושגינו קודם אדם מאמין אח"כ הוא ירא. על זה מובא בזוהר הקדוש בראשית נ"ט ע"א, כל בר נש דדחילי לקודש אבריך הוא, שריא עימי מהימנותא כדכא יאות, כל מי שהוא ירא את הקב"ה נמצאת עמו האמונה כראוי, ומאן דלית שריא בית דחלא דמרי לא שריא עימי מהימנותא, אבל מי שלא נמצאת עמו היראה של הקב"ה, לא נמצא אצלו גם האמונה, אין לו אמונה.

ולאו איהו כדיא למהוי לחולקא בעלמא דאתי, ולא ראוי הוא, לא כדאי הוא שיהיה לו חלק לעולם הבא. מי שאין לו יראה שקודמת לאמונה לא ראוי הוא לעולם הבא. הרי שדוקא אדם הירא את הקב"ה שורה עמו האמונה כראוי, והוא האדם השלם בעבודת בוראו ונמצא שהיראה היא ההתחלה לאמונה.

הרמב"ם מביא בספר המצוות שלש מצוות באמונה ואלו הן:  מצוה ראשונה היא הציווי אשר ציוונו בהאמנת האלוקות, והוא שנאמין שיש שם עילה וסיבה והוא פועל לכל הנמצאים, והוא אמרו "אנכי ה' אלהיך", אז הפסוק מעשרת הדברות זה אמונה שיש אלקים והוא העילה והסיבה והפועל לכל הנמצאים. דהיינו שיש ממציא ראשון שהמציא לכל הנמצאים בעולם וזהו הקב"ה. את זה לומדים מ"אנכי ה' אלהיך" ומקיים בזה מצות עשה, מצות האמונה, מצוה להאמין בבורא שהוא קיים והוא הפועל והוא הסיבה לכל הנמצאים.

מצוה שניה, היא הציווי שציוונו בהאמנת היחוד, והוא שנאמין שפועל המציאות וסיבתו הראשונה אחד, והוא אומרו יתברך "שמע ישראל ה' אלהינו ה' אחד".

מצות האמונה השניה היא להאמין באמונת ה יחוד, שהכל הוא באחדותו יתברך שפועל המציאות וסיבתו הראשונה אחד הוא, וכל מה שמתרחש בכל העולמות כולם בכל רגע מהבריאה בתחילתה עד שיהיה בסופה זה הכל אחד שמנהל את הכל משגיח בכל ופועל בכל.

על זה אנו אומרים את הפסוק "שמע ישראל ה' אלהינו ה' אחד", אל יחיד ומיוחד שולט בשבעה רקיעים וארץ וארבע רוחות השמים, ומשגיח בהם, לא רק פועל בהם אלא משגיח בהם. המאיר לארץ, עכשיו המאיר לארץ, מעריב ערבים, פוקח עורים, כל בנוכח בהווה. אז ה' אחד. זו המצוה השניה של אמונה, מצוה ראשונה זה להאמין שיש בורא לעולם והמציא אותם מהאפס והתוהו, דבר שני שהכל נמצא, כל הפעולות וסיבות הכל זה מאיתו יתברך אחד. זה נקרא האמנת היחוד,  מצוה שלישית של אמונה, היא שציוונו להאמין יראתו יתברך ולפחד ממנו, אז הציווי להאמין יראתו, פה הרמב"ם אומר להאמין יראתו, מה שאלנו בהתחלה, צריך להיות קודם יראה ואח"כ אמונה, ופה מה אומר הרמב"ם, להאמין יראתו יתברך ולפחד ממנו, ולא נהיה ככופרים ההולכים בשרירות ליבם ובקרי, שאומרים כל דבר זה מקרה מקרה וטבע וכו'. אבל נירא ביראת ענשו בכל עת, שאדם תמיד יהיה ירוי, פוחד מהעונש מאת האלקים אם יעבור על דבריו. וזהו נאמר "את ה' אלהיך תירא", מצות אמונה שלישית.

הרי הרמב"ם מונה את היראה פה כמצות אמונה להאמין יראתו יתברך, נמצא כי יראה היא חלק מהאמונה, ולפי הנתבאר במקום אחר עיקר האמונה הוא ציור, הציורים שמעוררים פחד מהדר גאון עוזו יתברך, וגם יראה מהמשפט והעונש השמימי גם הם באמונה יסודם, ז"א מהי היראה בעצם? איך אדם ירא? זה לא שאומר אני ירא את הבורא וזהו, אם אין לנגד עיניו ציור שמרתיע אותו מלעבור עבירה חלילה אז הוא לא ירא. אם אדם עובר עבירה הוא לא ירא, כי איך אתה עובר, הרי אתה יודע שיש עונש, ועונש אתה לא רוצה, ומהעונש עצמו אתה פוחד, אז איך עשית את זה? אלא אתה לא ירא באמת, ואתה גם לא מאמין כל כך, ואולי לא מאמין כל כך, כי אמרנו שצריך להאמין ביראה, דהיינו לדעת שיש עונש על הכל ולצייר את זה, אם לא איך אתה מאמין? אתה מאמין שיש בורא, אתה מאמין שהכל מושגח על ידו, ואתה מאמין שיש גם עונש ועושה, איך יכול להיות שאתה עושה|? אדם שיודע שיכניס עכשיו את היד לאש והוא ישרף הוא יכניס את היד? הוא לא יכניס, למה הוא לא יכניס? כי הוא ירא מהאש, והוא מאמין שהאש הזאת שורפת, למה הוא לא יכניס? ומה האש הזאת יותר קשה מאש גיהינום? אז אם אתה מאמין ואתה ירא, אז אתה לא יכול לעשות עבירה כי עבירה זה גיהינום, אז איך אתה עושה?

והנה האמנת האלוקות, כלומר האמונה במציאות ה' יתברך, היא לבדה מסוגלת לעשות רושם כה עמוק בליבנו, עד לשנות את כל הלך מחשבותינו, מי שמאמין שיש אלקים והוא מצוי, חבל על הזמן, זה יכול להפוך אותו ולשנות את כל הלך המחשבה. ובאמת כותב הרמב"ן בהשגותיו שם בספר המצוות, הוא משיג על הרמב"ם, כי מצוה זו היא קבלת עול מלכות שמים, בכל זאת לרוב המאמינים נשארת אמונה זו מופשטת למדי, זה עדיין לא מעמיד את הבן אדם כירא שמים באמת, כמאמין גדול, זה עדיין  מופשט, רושם עוד יותר חזק צריך להתקבל מהאמונה, אמונת היחוד, שהיא הידיעה הנוראה שאין עוד מלבדו. שום כח בעולם לא פועל, חיזבאללה לא עשה כלום היום, צה"ל לא עשה שום דבר, זה הכל בחשבון מאיתו יתברך בהשגחה גמורה לפי חשבון שמים הידוע לפניו. אין שום כח בעולם שפועל בלעדי רצונו יתברך.

אז ז"א זה נורא, שאדם מבין שאין עוד מלבדו, אז אין טעם שתבקש, תתחנן, תפציר ותחשוב שבהשתדלויות שלך אתה מניע דברים, הפוך, כמה שאתה תעבוד את הבורא ואין בלתו, ורק אותו, הכל יגיע עדיך. לא תצטרך לטרוח כלום, תחשוב על משהו והוא כבר בדרך אליך, לא תצטרך אפילו לעשות שום דבר, כבר ה' יזמין לך את כל חפציך מה שאתה צריך. אם תגיע לדרגה זו, מסביב לך יהיו עוזרים בלי סוף ומסייעים ויגיעו אנשים ובדיוק מה שאתה צריך הכל יגיע מיד. אם אתה מאמין באמונת היחוד.

אכן הרמב"ן כותב שם, כי מצוה זו היא קבלת עול מלכות שמים, שהיא מחייבת את האדם לכל ימי חייו להשתעבד אך ורק לרצון ה', זה אמונה בדרגה גבוהה מאד שאדם מרגיש משועבד לה' כל ימי חייו, שהוא עבד לקב"ה ולא סוטה ולא סר מדברו.

אך גם אמונה זו מתעוררת בכל תוקפה רק לרגעים, בשעת התעלות יתרה, כגון בשעת קריאת שמע, הלואי ויהי רצון, מדברים בדורות ששמע ישראל היה משפיע על האדם ומביא אותו ממש להרגשה שהוא עומד לפני מלך מלכי המלכים ומקבל עול מלכותו. וקשה מאד לחיות באמונה זו בכל שעות היום, קשה, ורק ביראת החטא והעונש היא עשויה ללוות את האדם תמיד, לרסן את יצריו ולדרבנו, ורק יראת החטא והעונש היא עשויה ללוות את האדם תמיד לרסן את יצריו ולדרבן אותו למעשים טובים.

נמצא כי האמונה בפועל הגמור היא אמונת היראה דוקא, ז"א האמונה הראשונה היא מופשטת מיד מדי, זה עדיין זה שאתה מאמין שיש בורא לעולם זה עדיין לא מביא אותך ליראה אמיתית, יש הרבה אנשים, שאל אותו אתה מאמין? בטח אני מאמין, אז למה אתה חילוני? אני מאמין זה הדרך שלי אני יודע מה זה הכל בסדר .... אדם שמאמין ביחוד, אדם שמאמין ביחוד ה' יתברך שהכל מושגח ואין עוד מלבדו והכל הולך על פי ה', אדם כזה קשה לו לעמוד בזה כל ימי חייו בכל השעות ובכל העיתים. אבל יש את האמונה האחרונה, זה האמונה של החטא והעונש, והיא עשויה ללוות את האדם תמיד לרסן את יצריו ולדרבן אותו למעשים טובים.

נמצא כי האמונה בפועל הגמור היא אמונת היראה דוקא, אמור מעתה מה שבא חבקוק והעמידן על אחת "וצדיק באמונתו יחיה", נאמר על אמונת היראה. ז"א אם אדם רוצה לעבוד את הבורא צריך להיות מאמין. "וצדיק באמונתו יחיה" על איזה אמונה משלשת האמונות שלמדנו עכשיו? יש אמונה אמרנו במציאוו יתברך שזה אנכי ה' אלקיך, יש אמונה שניה זה שמע ישראל ה' אלקינו ה' אחד, אמונת היחוד, ויש אמונה שלישית המצוה של "את ה' אלקיך תירא", על מה מדבר חבקוק? "וצדיק באמונתו יחיה" על אמונת היראה השלישית, כי היא היותר מעשית, שאדם יכול לצייר לעצמו את העונשים שעלולים לבוא עליו וככה יכול להעמיד את עצמו על קיום הדת.

ובזה נעמוד בעזהי"ת על דברי הגאון רבי ישראל סלנטר באגרת המוסר, ששמה הוא כותב: בלי דעת ובלי תבונה נכיר שהאמונה המרחפת בנו שהאלקים שופט הוא לתת לאיש כפרי מעלליו, היא ראשית מצעדנו לעבודתו יתברך, והוא מאמר חז"ל, בא חבקוק והעמידן על אחת, וצדיק באמונתו יחיה, ומאמר חז"ל, על כן יאמרו המושלים בואו חשבון, הפסד מצוה כנגד שכרה ושכר עבירה כנגד הפסדה. מה זה הפסד מצוה כנגד שכרה? עכשיו אדם לא עושה מצוה, הוא הפסיד את המצוה כרגע לא עשה אותה, מה הרווחת? שתי דקות של מצוה, של טרחה, של עמל של יגיעה, של מה? של חסרון כיס נגיד, של גרוש וחצי, מה מה ההפסד? כמה הפסדת, אם זה בממון ואם זה בזמן ואם זה בטרחה, כמה הפסדת? אבל תסתכל מה השכר שהיית מקבל לנצח נצחים, כנגד הפסד המצוה. מצד שני שכר עבירה כנגד הפסדה, מה זה שכר עבירה? כמה נהנית מהעבירה עכשיו? חמש דקות? חמש דקות, רבע שעה, כמה נהנית, שעה נהנית מעבירה, אתה טרוד בעבירה, שעה נהנית? וכמה שנים תהיה בגיהינום עליה? שהרי אמר רבינו הרמב"ם שכדאי לאדם לקבל שבעים שנה יסורי איוב ולא לעבור על לאו אחד מן התורה. נו זה משתלם. אז אם אדם יסתכל המושלים ביצרם יעשו חשבון, הפסד מצוה כנגד שכרה ושכר עבירה כנגד הפסדה, אז אדם יעמוד על מה שאמר חבקוק "וצדיק באמונתו יחיה" אמונת היראה.

אכן למורת רוח ודאבון לב, כח הכללי הזה רק מסתתר בנו, נחבא במצפוני הלב בל יראה החוצה, אם לא נשים לב לשדד אדמת לבבנו בהרחבת רעיוני המוסר. אז ז"א אדם יש לו את היראה, יש לו, יש לו, אנשים פחדנים, כולם פחדנים, אבל זה לא נראה, כלפי חוץ זה לא יוצא, זה נסתר אצלו, אבל צריך לשדד את אדמת לבבנו ואיך משדדים וגורמים לשינוי ומהפך שהיראה תבצבץ החוצה ותשלוט עלינו? על ידי הרחבת רעיוני המוסר, שלומדים מוסר אז זה מביא אותך להסתכלות והתבוננות עד שזה מפעיל לך את כל הרגשות של היראה המצויים בך והגיע האדם לידי החלטות שהוא יותר לא נוגע בזה ולא מתקרב לזה ונזהר מזה ומתרחק מזה וכן הלאה.

אז באמת רואים שבאיגרת המוסר הגאון רבי ישראל סלנטר אומר, שחבקוק התכוון ביראה שאמר באמונה, צדיק באמונתו יחיה, בהאמנת היראה כמו שאמר הרמב"ם, שזו המצוה השלישית שלנו יותר קל איתה לעבוד ולהשמר

הרי שרבינו גאון ישראל נשמתו עדן בדברו על האמונה המסתתרת בלב כל איש מישראל, מתכוון בפשטות אל יראת העונש שהאלקים שופט הוא, ורק אמונה זו בכוחה להעמיד אותנו על רגלנו בעבודת ה'.

והנה ידוע כי רבנו הגאון רבי ישראל נשמתו עדן, משתית את עבודת האדם דוקא על יראת העונש, מי שרוצה להיות עובד ה' ועבד ה' צריך שהעונש יהיה לנגד עיניו תמיד, ורגילים להבין בזה שהוא היקל עלינו, שלא נצטרך להתעלות אל יראת הרוממות דוקא. עלינו להבין שיראת העונש זה הדרגה הנמוכה בדרגות היראה, יש יראה ועוד יראה ועוד יראה עד יראת הרוממות, שכבר לא פוחדים  מעונשו של הקב"ה אלא מיראתו, מיראת רוממותו. זה כמו שאדם רואה צדיק גדול גדול ויש לו פחד ממנו, הוא פוחד להתקרב אליו, פוחד זה פוחד זה, מה פוחד, הוא ירביץ לך? לא מדובר שהוא מפחד ממנו שהוא יעניש אותו, יש לו יראת הרוממות ממנו, זאת הדרגה הגבוהה ביראה. אבל חושבים לפי מה שדיבר רבי ישראל סלנטר שהוא היקל עלינו, כאילו לא צריך להגיע ליראה, נסתפק ביראת העונש שהיא תעמיד אותנו.

וזה דבר קשה שכל אחד יגיע לדרגת הרוממות, יראת הרוממות, מה שאין כן יראת העונש שהיא מצויה גם אצל פשוטי העם, לפחד כולם יודעים לפחד. אולם לפי מה שלמדנו יתבארו הדברים כמין חומר, כי יראת העונש אינה קולה לעומת יראת הרוממות, אלא בפועל, הבפועל והשיא שבאמונה, בודאי יש לכל אדם לשאוף ליראת הרוממות, אך אמונה בלי יראת העונש עדיין לקויה היא. בדחילו ורחימו, מה זה בדחילו? ביראה, מה זה ורחימו? באהבה, אי אפשר להגיע לאהבה בלי היראה, צריך בדחילו ורחימו, שניהם.

בזה נבין בשטחיות את דברי הזוהר הקדוש, כי רק הירא את הקב"ה שורה עמו האמונה, ורק הוא השלם בעבודת בוראו. איך אמר יוסף הצדיק, "את האלהים אני ירא", ומי שאין יראת בוראו שורה עמו גם אמונה אינה שורה עמו, ואין אדם זה כדאי להיות לו חלק בעולם הבא, כדברי הזוהר הקדוש. כי ציור הוא ברור מעולם הבא דהיינו שכר ועונש יש רק למי שמאמין יראתו  יתברך. מי שלא מאמין יראתו יתברך ואין לו ציורים מזה, הוא רחוק מאד מהעולם הבא.

אז רוב האנשים טועים וחיים בדמיונות, בפרט אלה שעוברים על עבירות דאורייתא בפרהסיא, ואם זה בינם לבין עצמם זה איום ונורא, ואם זה כלפי אחרים זה הרבה יותר נורא, ואם זה כלפי רבים זה לאין שיעור, ואם זה נגד מזכה הרבים אין להם חלק לעולם הבא.

רבי חנניה בן עקשיא אומר, רצה הקב"ה לזכות את ישראל לפיכך הרבה להם....

  •    שיתוף   

הכרת הטוב לרב שליט"א

  • 07.04 14:08

    אין ספק שכל מי שנתקל בקהילה הקדושה שהרב שליט"א מקים ומייסד - פשוט מתפעל מהקדושה מאהבת הזולת ומאהבת המצוות! כל כך מתאים לדרכו של רבינו גדול הדור שליט"א. ומצטרף לברכות ולמילים החמות. בטוחני שכתר המלכות של משיח צדקנו מוכן להכתרה רק שהפירות צריכים עכשיו לקדש עצמם ולהשפיע על השורש ולתת לו כוח על ידי מעשינו להחיש את הגאולה: 'אין הדבר תלוי אלא בי!' תודה רבנו שליט"א גדול הדור תברך את כולנו: שנזכה לפקוח את השכל והלב, ושתזכה לשנים רבות וטובות וליישם את רצונותיך הנשגבים, אמן.

  • 07.04 13:56

    כבוד הרב, תודה. תודה שאתה פה איתנו, בדור לא פשוט בכלל, כשהחושך וההסתרה גוברים ויוצרים בלבול וניכור בעמנו. תודה שאתה כמו מגדלור של אור שמאיר למרחוק ומחמם את ליבנו. תודה שאתה אולי היחיד שצועק את האמת בכל מקום. תודה שלא משנה מתי: כשהזדקקתי למענה והכוונה ממך, היית שם. ענית, השבת, הגבת. ובצניעות וענווה אל מול אנשים דלים ופשוטים ממך בעם ישראל. אתה יורד עד למטה בשבילנו. תודה על החכמה שלך, על ההגינות והיושרה, על האמונה והדבקות בהשי"ת שאתה מחדיר בנו. אתה שליח נאמן של בורא עולם. ואתה מייצג אותו בצורה הטובה ביותר! תודה על הקהילה הקדושה והטהורה שהקמת (קהילות פז), שהיא בית רוחני שומר ומגונן ועוטף ומחבק... בית אמיתי. של נשמות טהורות שמסייעות ועוזרות ללא גבול וללא הרף. חסדים על גבי חסדים על גבי חסדים! זרעו של אברהם אבינו ישתבח הבורא ויתעלה. תודה על סגולת השיר "עִבְדוּ אֶת ה' בְּשִׂמְחָה בֹּאוּ לְפָנָיו בִּרְנָנָה"! (תהלים ק, ב) שב"ה פועלת ישועות, ניסים ונפלאות! "אַשְׁרֵינוּ מַה טּוֹב חֶלְקֵנוּ וּמַה נָּעִים גּוֹרָלֵנוּ..." אני יכולה רק להודות ושוב להודות, ולברך אותך ואת בני משפחתך שכל מה שתרצו יתגשם לטובה (ובכלל זה, שתזכה להחזיר את כל עם ישראל בתשובה!) שתמיד תהיו דבוקים בבורא עולם, שתעשו לו נחת, ותזכו להיות במחיצתם של צדיקים בגן עדן. אכי"ר תודה כבוד הרב. (נ.ב. מדובר במי שניצלה מבית חולים פסיכאטרי בזכות; השיר "עִבְדוּ" לימוד 1/2 שערי תשובה, תרומה לקמפיין וכו'. (לסגולת השמחה shofar.tv/articles/15096 לקמפיין שופר גדול shofar.tv/donations/51).

  • 07.04 13:31

    כבוד הרב שלום גם לנו מהעדה האתיופית יש באותו מקום קוראים לזה 'קונטיט' צביטה בירך. חח🙂 (פטנט להרגעת ילדים שובבים shofar.tv/videos/15963).

  • 07.04 10:48

    [ברוך השם – יצא זכאי ותודה גדולה לרב!] ברוך השם באותו יום של הנציב - הוא יצא נקי וחף מכל אשמה! התקשרה להודות לכבוד הרב ולומר: שמאוד ריגש את המשפחה איך זה עבד כל כך מהר! ממש מודה לכבוד הרב.

  • 07.04 10:46

    [שבת – מתנה שמחברת אותנו אל השי"ת] כבוד הרב שיעור בוקר מעין עולם הבא👏👏 על קדושת השבת והתפילות ממש מחזק לשמוע איך לנצל את היום הקדוש שנתן השי"ת במתנה לעם ישראל כדי לזכות להתחבר אליו באמת (לכתבה ע"פ הספר פורים דיליה: "שבת קודש" - חשיבות התפילות והקידוש shofar.tv/articles/14917).

  • 05.04 21:43

    [השי"ת פתח לנו שערי שפע – בזכות ברכת הרב] שבת שלום רבי ומורי שליט"א נס גדול נעשה לנו בניסן, חודש הניסים. פתחנו לפני חצי שנה עסק חדש עם ברכתו של הרב, ב"ה תרמנו 'מטר' (קמפיין שופר גדול) היה לנו קושי רב אבל ב"ה סוגרים את החודש בדרך נס! החג קרב ובא יש הוצאות רבות והתחייבויות לתשלומים. בליבי התפללתי: שנקנה בגדים לילדים ונערוך קניות. וב"ה אתמול זיכו אותנו דרך ה: 'ביטוח לאומי' ב 33.500 אלף קצבת נכות של הבן. (לקמפיין שופר גדול shofar.tv/donations/51).

  • 05.04 21:11

    [הטעם הראשון של מלאכי] רבנו היקר בשורות טובות! אני רוצה להודות לכבוד הרב שעשה 'נציב יום' בשושן פורים לרפואת מלאכי חיים, בדגש שיתחיל לאוכל אוכל רגיל ויתחיל לדבר. (נהנו מסעודתו של אחשורוש 16.03.2025, shofar.tv/lessons/17792) ב"ה היום הגננת שלחה לי סרטול קצר שהוא טועם לראשונה קלמנטינה ומנסה לומר את המילה: "תפוז" ניסי ניסים כבוד הרב!!!!! מלאכי חיים כבר בן 6 וחצי והיום זכינו לראות אותו ממש טועם מהקלמנטינה, בחסד השי"ת בזכות ברכת הרב, וכל הקהילה הקדושה שמתפללים ולומדים עברו - ברוכים תהיו!!! באם תחליט לפרסם את הנס אני רוצה להעביר מסר לכולם, כמה שזה לא מובן מובן מאליו הזכות שניתנה לנו לאכול ולשתות בנקל וכמה חשוב לכוון בברכות כמו שרבנו מלמד כמה שצריך להודות בלי סוף!!! שבת שלום ומבורכת (אמן).

  • 03.04 16:24

    "בזכות השמחה – מסע של טרמפים וישועות" ביום שלישי בלילה יצאתי מהבית אחרי שהאוטובוס האחרון נסע מבני ברק לירושלים ומתחת לבנין הקפיצני השכן לכניסה לעיר, ושם שמתי את הרב שליט"א בשיר "עִבְדוּ אֶת ה' בְּשִׂמְחָה בֹּאוּ לְפָנָיו בִּרְנָנָה"! (תהלים ק, ב) כ-15 דקות וב"ה הגיע טרמפ שלקחני עד לכותל המערבי. וכן ברביעי בלילה, 15 דקות "עִבְדוּ" והטרמפ מקפיצני לראשונה לקבר רחל אמנו, ועוד כ-15 דקות "עִבְדוּ" וטרמפ משם ישירות לכותל המערבי, ישר כוח לכבוד הרב שליט"א על סגולת השמחה, תבורכו מפי עליון! (לסגולת השמחה shofar.tv/articles/15096).

  • 03.04 13:41

    [כוחה של תפילה – הודיה וברכה לקבוצה היקרה] קבוצה יקרה ומקסימה ב"ה זוכה דרככם לפרסם את הנס "הוֹדוּ לַה' כִּי טוֹב כִּי לְעוֹלָם חַסְדּוֹ" (תהלים קלו, א) לאחר שביקשתי שתתפללו על בתי, שנפלה במדרגות והרגישה כאבים עזים (ל"ע) השם ישמור: הדסה מלציה בת גילה רונית, ואחרי שזכינו לשיר 15 פעמים "עִבְדוּ אֶת ה' בְּשִׂמְחָה בֹּאוּ לְפָנָיו בִּרְנָנָה"! (תהלים ק, ב) (דומה ל-15 שיר המעלות בשבת) כפי שהזכירו לנו מחברות הקבוצה מכ"ק הרב, ב"ה זכינו להטבה משמעותית במצבה בדרך לרפואה שלימה גם הלאה אמו"א כי"ר. "הוֹדוּ לַה' כִּי טוֹב כִּי לְעוֹלָם חַסְדּוֹ" "עִבְדוּ אֶת ה' בְּשִׂמְחָה בֹּאוּ לְפָנָיו בִּרְנָנָה!... כִּי טוֹב ה' לְעוֹלָם חַסְדּוֹ וְעַד דֹּר וָדֹר אֱמוּנָתוֹ" (תהלים פרק ק, פסוקים: א, ה) (לסגולת השמחה shofar.tv/articles/15096).

  • 02.04 11:05

    [קלטת אחת שהובילה לתשובה] ב"ה הזמנו טכנאי מקרר. וסיפר: כשהיה בצבא, לפני כמה עשורים, חבר הביא לו קלטת של הרב שליט"א מספר 45 שב"ה ענתה לו על כל השאלות ומשם החל בחזרה בתשובה וכיום ממשיך מאז בישיבה בפתח תקוה כפר גנים. ישר כוחכם! (בת ים - דיסק 45 - חשבון צעיר 25.09.1997 shofar.tv/lectures/968).

יוצרים קשר עם שופר

 משרדי שופר

 03-6777779

 דואר אלקטרוני

 main@shofar.tv

 מספר פקס

 03-6740578

 שופר קול

 02-372-4787 | שידור חי:  073-337-6900

תגובות, ראיונות ופרסומים אחרונים בתקשורת

קליפים וסרטונים

ניתן להשתמש בחצי המקלדת בכדי לנווט בין כפתורי הרכיב
",e=e.removeChild(e.firstChild)):"string"==typeof o.is?e=l.createElement(a,{is:o.is}):(e=l.createElement(a),"select"===a&&(l=e,o.multiple?l.multiple=!0:o.size&&(l.size=o.size))):e=l.createElementNS(e,a),e[Ni]=t,e[Pi]=o,Pl(e,t,!1,!1),t.stateNode=e,l=Ae(a,o),a){case"iframe":case"object":case"embed":Te("load",e),u=o;break;case"video":case"audio":for(u=0;u<$a.length;u++)Te($a[u],e);u=o;break;case"source":Te("error",e),u=o;break;case"img":case"image":case"link":Te("error",e),Te("load",e),u=o;break;case"form":Te("reset",e),Te("submit",e),u=o;break;case"details":Te("toggle",e),u=o;break;case"input":A(e,o),u=M(e,o),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;case"option":u=B(e,o);break;case"select":e._wrapperState={wasMultiple:!!o.multiple},u=Uo({},o,{value:void 0}),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;case"textarea":V(e,o),u=H(e,o),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;default:u=o}Me(a,u);var s=u;for(i in s)if(s.hasOwnProperty(i)){var c=s[i];"style"===i?ze(e,c):"dangerouslySetInnerHTML"===i?(c=c?c.__html:void 0,null!=c&&Aa(e,c)):"children"===i?"string"==typeof c?("textarea"!==a||""!==c)&&X(e,c):"number"==typeof c&&X(e,""+c):"suppressContentEditableWarning"!==i&&"suppressHydrationWarning"!==i&&"autoFocus"!==i&&(ea.hasOwnProperty(i)?null!=c&&Ie(n,i):null!=c&&x(e,i,c,l))}switch(a){case"input":L(e),j(e,o,!1);break;case"textarea":L(e),$(e);break;case"option":null!=o.value&&e.setAttribute("value",""+P(o.value));break;case"select":e.multiple=!!o.multiple,n=o.value,null!=n?q(e,!!o.multiple,n,!1):null!=o.defaultValue&&q(e,!!o.multiple,o.defaultValue,!0);break;default:"function"==typeof u.onClick&&(e.onclick=Fe)}Ve(a,o)&&(t.effectTag|=4)}null!==t.ref&&(t.effectTag|=128)}return null;case 6:if(e&&null!=t.stateNode)Ll(e,t,e.memoizedProps,o);else{if("string"!=typeof o&&null===t.stateNode)throw Error(r(166));n=yn(yu.current),yn(bu.current),Jn(t)?(n=t.stateNode,o=t.memoizedProps,n[Ni]=t,n.nodeValue!==o&&(t.effectTag|=4)):(n=(9===n.nodeType?n:n.ownerDocument).createTextNode(o),n[Ni]=t,t.stateNode=n)}return null;case 13:return zt(vu),o=t.memoizedState,0!==(64&t.effectTag)?(t.expirationTime=n,t):(n=null!==o,o=!1,null===e?void 0!==t.memoizedProps.fallback&&Jn(t):(a=e.memoizedState,o=null!==a,n||null===a||(a=e.child.sibling,null!==a&&(i=t.firstEffect,null!==i?(t.firstEffect=a,a.nextEffect=i):(t.firstEffect=t.lastEffect=a,a.nextEffect=null),a.effectTag=8))),n&&!o&&0!==(2&t.mode)&&(null===e&&!0!==t.memoizedProps.unstable_avoidThisFallback||0!==(1&vu.current)?rs===Qu&&(rs=Yu):(rs!==Qu&&rs!==Yu||(rs=Gu),0!==us&&null!==es&&(To(es,ns),Co(es,us)))),(n||o)&&(t.effectTag|=4),null);case 4:return wn(),Ol(t),null;case 10:return Zt(t),null;case 17:return It(t.type)&&Ft(),null;case 19:if(zt(vu),o=t.memoizedState,null===o)return null;if(a=0!==(64&t.effectTag),i=o.rendering,null===i){if(a)mr(o,!1);else if(rs!==Qu||null!==e&&0!==(64&e.effectTag))for(i=t.child;null!==i;){if(e=_n(i),null!==e){for(t.effectTag|=64,mr(o,!1),a=e.updateQueue,null!==a&&(t.updateQueue=a,t.effectTag|=4),null===o.lastEffect&&(t.firstEffect=null),t.lastEffect=o.lastEffect,o=t.child;null!==o;)a=o,i=n,a.effectTag&=2,a.nextEffect=null,a.firstEffect=null,a.lastEffect=null,e=a.alternate,null===e?(a.childExpirationTime=0,a.expirationTime=i,a.child=null,a.memoizedProps=null,a.memoizedState=null,a.updateQueue=null,a.dependencies=null):(a.childExpirationTime=e.childExpirationTime,a.expirationTime=e.expirationTime,a.child=e.child,a.memoizedProps=e.memoizedProps,a.memoizedState=e.memoizedState,a.updateQueue=e.updateQueue,i=e.dependencies,a.dependencies=null===i?null:{expirationTime:i.expirationTime,firstContext:i.firstContext,responders:i.responders}),o=o.sibling;return Mt(vu,1&vu.current|2),t.child}i=i.sibling}}else{if(!a)if(e=_n(i),null!==e){if(t.effectTag|=64,a=!0,n=e.updateQueue,null!==n&&(t.updateQueue=n,t.effectTag|=4),mr(o,!0),null===o.tail&&"hidden"===o.tailMode&&!i.alternate)return t=t.lastEffect=o.lastEffect,null!==t&&(t.nextEffect=null),null}else 2*ru()-o.renderingStartTime>o.tailExpiration&&1t)&&vs.set(e,t)))}}function Ur(e,t){e.expirationTimee?n:e,2>=e&&t!==e?0:e}function qr(e){if(0!==e.lastExpiredTime)e.callbackExpirationTime=1073741823,e.callbackPriority=99,e.callbackNode=$t(Vr.bind(null,e));else{var t=Br(e),n=e.callbackNode;if(0===t)null!==n&&(e.callbackNode=null,e.callbackExpirationTime=0,e.callbackPriority=90);else{var r=Fr();if(1073741823===t?r=99:1===t||2===t?r=95:(r=10*(1073741821-t)-10*(1073741821-r),r=0>=r?99:250>=r?98:5250>=r?97:95),null!==n){var o=e.callbackPriority;if(e.callbackExpirationTime===t&&o>=r)return;n!==Yl&&Bl(n)}e.callbackExpirationTime=t,e.callbackPriority=r,t=1073741823===t?$t(Vr.bind(null,e)):Wt(r,Hr.bind(null,e),{timeout:10*(1073741821-t)-ru()}),e.callbackNode=t}}}function Hr(e,t){if(ks=0,t)return t=Fr(),No(e,t),qr(e),null;var n=Br(e);if(0!==n){if(t=e.callbackNode,(Ju&(Wu|$u))!==Hu)throw Error(r(327));if(lo(),e===es&&n===ns||Kr(e,n),null!==ts){var o=Ju;Ju|=Wu;for(var a=Yr();;)try{eo();break}catch(t){Xr(e,t)}if(Gt(),Ju=o,Bu.current=a,rs===Ku)throw t=os,Kr(e,n),To(e,n),qr(e),t;if(null===ts)switch(a=e.finishedWork=e.current.alternate,e.finishedExpirationTime=n,o=rs,es=null,o){case Qu:case Ku:throw Error(r(345));case Xu:No(e,2=n){e.lastPingedTime=n,Kr(e,n);break}}if(i=Br(e),0!==i&&i!==n)break;if(0!==o&&o!==n){e.lastPingedTime=o;break}e.timeoutHandle=Si(oo.bind(null,e),a);break}oo(e);break;case Gu:if(To(e,n),o=e.lastSuspendedTime,n===o&&(e.nextKnownPendingLevel=ro(a)),ss&&(a=e.lastPingedTime,0===a||a>=n)){e.lastPingedTime=n,Kr(e,n);break}if(a=Br(e),0!==a&&a!==n)break;if(0!==o&&o!==n){e.lastPingedTime=o;break}if(1073741823!==is?o=10*(1073741821-is)-ru():1073741823===as?o=0:(o=10*(1073741821-as)-5e3,a=ru(),n=10*(1073741821-n)-a,o=a-o,0>o&&(o=0),o=(120>o?120:480>o?480:1080>o?1080:1920>o?1920:3e3>o?3e3:4320>o?4320:1960*Uu(o/1960))-o,n=o?o=0:(a=0|l.busyDelayMs,i=ru()-(10*(1073741821-i)-(0|l.timeoutMs||5e3)),o=i<=a?0:a+o-i),10 component higher in the tree to provide a loading indicator or placeholder to display."+N(i))}rs!==Zu&&(rs=Xu),l=yr(l,i),f=a;do{switch(f.tag){case 3:u=l,f.effectTag|=4096,f.expirationTime=t;var w=Ar(f,u,t);ln(f,w); break e;case 1:u=l;var E=f.type,k=f.stateNode;if(0===(64&f.effectTag)&&("function"==typeof E.getDerivedStateFromError||null!==k&&"function"==typeof k.componentDidCatch&&(null===ms||!ms.has(k)))){f.effectTag|=4096,f.expirationTime=t;var _=Ir(f,u,t);ln(f,_);break e}}f=f.return}while(null!==f)}ts=no(ts)}catch(e){t=e;continue}break}}function Yr(){var e=Bu.current;return Bu.current=Cu,null===e?Cu:e}function Gr(e,t){eus&&(us=e)}function Jr(){for(;null!==ts;)ts=to(ts)}function eo(){for(;null!==ts&&!Gl();)ts=to(ts)}function to(e){var t=Fu(e.alternate,e,ns);return e.memoizedProps=e.pendingProps,null===t&&(t=no(e)),qu.current=null,t}function no(e){ts=e;do{var t=ts.alternate;if(e=ts.return,0===(2048&ts.effectTag)){if(t=br(t,ts,ns),1===ns||1!==ts.childExpirationTime){for(var n=0,r=ts.child;null!==r;){var o=r.expirationTime,a=r.childExpirationTime;o>n&&(n=o),a>n&&(n=a),r=r.sibling}ts.childExpirationTime=n}if(null!==t)return t;null!==e&&0===(2048&e.effectTag)&&(null===e.firstEffect&&(e.firstEffect=ts.firstEffect),null!==ts.lastEffect&&(null!==e.lastEffect&&(e.lastEffect.nextEffect=ts.firstEffect),e.lastEffect=ts.lastEffect),1e?t:e}function oo(e){var t=qt();return Vt(99,ao.bind(null,e,t)),null}function ao(e,t){do lo();while(null!==gs);if((Ju&(Wu|$u))!==Hu)throw Error(r(327));var n=e.finishedWork,o=e.finishedExpirationTime;if(null===n)return null;if(e.finishedWork=null,e.finishedExpirationTime=0,n===e.current)throw Error(r(177));e.callbackNode=null,e.callbackExpirationTime=0,e.callbackPriority=90,e.nextKnownPendingLevel=0;var a=ro(n);if(e.firstPendingTime=a,o<=e.lastSuspendedTime?e.firstSuspendedTime=e.lastSuspendedTime=e.nextKnownPendingLevel=0:o<=e.firstSuspendedTime&&(e.firstSuspendedTime=o-1),o<=e.lastPingedTime&&(e.lastPingedTime=0),o<=e.lastExpiredTime&&(e.lastExpiredTime=0),e===es&&(ts=es=null,ns=0),1u&&(c=u,u=l,l=c),c=Ue(w,l),f=Ue(w,u),c&&f&&(1!==k.rangeCount||k.anchorNode!==c.node||k.anchorOffset!==c.offset||k.focusNode!==f.node||k.focusOffset!==f.offset)&&(E=E.createRange(),E.setStart(c.node,c.offset),k.removeAllRanges(),l>u?(k.addRange(E),k.extend(f.node,f.offset)):(E.setEnd(f.node,f.offset),k.addRange(E)))))),E=[];for(k=w;k=k.parentNode;)1===k.nodeType&&E.push({element:k,left:k.scrollLeft,top:k.scrollTop});for("function"==typeof w.focus&&w.focus(),w=0;w=t&&e<=t}function To(e,t){var n=e.firstSuspendedTime,r=e.lastSuspendedTime;nt||0===n)&&(e.lastSuspendedTime=t),t<=e.lastPingedTime&&(e.lastPingedTime=0),t<=e.lastExpiredTime&&(e.lastExpiredTime=0)}function Co(e,t){t>e.firstPendingTime&&(e.firstPendingTime=t);var n=e.firstSuspendedTime;0!==n&&(t>=n?e.firstSuspendedTime=e.lastSuspendedTime=e.nextKnownPendingLevel=0:t>=e.lastSuspendedTime&&(e.lastSuspendedTime=t+1),t>e.nextKnownPendingLevel&&(e.nextKnownPendingLevel=t))}function No(e,t){var n=e.lastExpiredTime;(0===n||n>t)&&(e.lastExpiredTime=t)}function Po(e,t,n,o){var a=t.current,i=Fr(),l=su.suspense;i=jr(i,a,l);e:if(n){n=n._reactInternalFiber;t:{if(J(n)!==n||1!==n.tag)throw Error(r(170));var u=n;do{switch(u.tag){case 3:u=u.stateNode.context;break t;case 1:if(It(u.type)){u=u.stateNode.__reactInternalMemoizedMergedChildContext;break t}}u=u.return}while(null!==u);throw Error(r(171))}if(1===n.tag){var s=n.type;if(It(s)){n=Dt(n,s,u);break e}}n=u}else n=Al;return null===t.context?t.context=n:t.pendingContext=n,t=on(i,l),t.payload={element:e},o=void 0===o?null:o,null!==o&&(t.callback=o),an(a,t),Dr(a,i),i}function Oo(e){if(e=e.current,!e.child)return null;switch(e.child.tag){case 5:return e.child.stateNode;default:return e.child.stateNode}}function Ro(e,t){e=e.memoizedState,null!==e&&null!==e.dehydrated&&e.retryTime