טוען...
חייו של אדם - שרשרת ארוכה של נסיונות | הרב אמנון יצחק
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
‏קיצורי מקלדת
Shortcuts Open/Close/ or ?
‏עצור/נגן‏מקש רווח
‏הגבר עוצמת שמע
‏הנמך עוצמת שמע
‏העבר קדימה
‏העבר אחורה
‏הדלק / כבה כתוביותc
‏יציאה ממסך מלא/מסך מלאf
‏הפעל שמע/השתקm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
‏% העבר קדימה0-9
00:00
00:00
00:00
 

חייו של אדם - שרשרת ארוכה של נסיונות | הרב אמנון יצחק

 יביע אומר, בני ברק
 תאריך פרסום: 04.11.2012, שעה: 05:54



השיעור נמסר על הפסוק בפרשת וירא חומש בראשית כב, יט "וישב אברהם אל נעריו ויקומו וילכו יחדיו אל באר שבע וישב אברהם בבאר שבע" 
 

ע"פ הספר 'חכמת המצפון' מאמר תכו 

וישב אברהם אל נעריו ויקמו וילכו יחדיו אל באר שבע וישב אברהם בבאר שבע  בראשית כ"ב י"ט. 

איתא במדרש וישב אברהם אל נעריו, ויצחק היכן היה שלחו אצל שם ללמוד ממנו תורה, משל לאשה שהעשירה מפילכה, אמרה הואיל ומן הפלך הזה נתעשרתי עוד אינו זז מתחת ידי לעולם ילקו"ש שם, ויש להבין הכונה בחז"ל הקדושים, שלכאורה קשה כי אם יצחק זקוק היה לישיבה מדוע איחר עד כה לשלחו, מוכרחים לאמר שההכרח נולד רק עכשיו אחרי העקידה, וצריכים להבין מה התחדש אצל אברהם אבינו אחרי העקידה, שנאלץ לשלוח את יצחק בנו לישיבה רק עכשיו ולא קודם. 

כידוע שחיי האדם הם שרשרת ארוכה של נסיונות שעל ידם האדם זוכה לבנות עולמו הנצחי, הנסיונות לכל אחד הם לפי מדרגתו ובהם נבחנת אמונתו והכרתו בבורא יתברך, וכמו שכתב המסילת ישרים פ"א כ"ו, עיקר מציאות האדם בעוה"ז הוא לקיום המצוות ולעבוד ולעמוד בנסיון, יציר כפיו של הקב"ה תכף כשנברא הפעולה הראשונה היה נסיון עץ הדעת, קין נסיון של קנאה, אברהם אבינו נתנסה בעשרה נסיונות, וכן יצחק בעקידה, וכן יעקב שכל חייו היו רק נסיונות, גם בעת התגלות הבורא יתברך בסיני לעמו, תכלית הגילוי היה לבעבור נסות אתכם בא האלקים. 

הנסיונות הם תופעה מוכרחת בחיי האדם ואין מפלט מהם, אחרי שכל עלייתו תיקונו ושלימות נפשו בא לו רק ע"י עמידה בנסיון, וכמ"ש החסיד בעל חובת הלבבות, כי חפץ הבורא יתעלה בבריאת מין האדם היה לייסר הנפש ולנסותה בעוה"ז, בעבור שתזדכך ותהיה בתכונת המלאכים הקדושים, הרי שאין עליה בלעדי הנסיון, וזה מה שכתוב בתורה ובחרת בחיים דהיינו לעמוד בנסיון ויתרחק מן הרע ויבחר בטוב שהוא החיים. 

ויש להבין מדוע קשה לעמוד בנסיון, הלא ידוע שכל הנסיונות שורשם במדות רעות, הקנאה והתאוה והכבוד, וכל בעל שכל יודע ומבין הסכנה הכרוכה בזה וכמ"ש חז"ל מוציאין את האדם מן העולם, וכן פסוקים מפורשים בתוצאות החטא תמותת רשע רעה תהלים, רבים מכאובים לרשע שם, חטאים תרדוף רעה, תיסרך רעתך ירמיה ועוד ועוד. אם האדם קרוב רק קצת לעצמו יראה, איך שכל סבלו יסוריו ומכאוביו באים לו רק ממדותיו הרעות, אם זה קנאה תאוה כבוד או כעס, גם חוסר בטחונו בה́ וכדומה, וחסרונות אלה הם בעוכרו, ורק אלה וכדומה הם שמגלגלים עליו כל הצרות שבעולם ומי יבוא ויכחיש מציאות מרה זו, ולכאורה אחרי ידיעה זו אין מקום לנסיון בכלל, וכל בר דעת לא יתאוה למעדני מלך ביודעו שמכיל בתוכו רעל ממית רח"ל. 

אמרו חז"ל כל שמעשיו מרובים מחכמתו חכמתו מתקיימת, וכל שחכמתו מרובה ממעשיו אין חכמתו מתקיימת, כשהמעשים מרובים מן החכמה זה אומר שכל מה שמבין בשכלו והשיג בחכמתו אינו נשאר בעל חוב לשכלו אלא הכל מבצע למעשה, מעשיו אינם סתירה לחכמתו, ולא רק שמעשיו הולכים בד בבד עם חכמתו ואינו מוותר כחוט השערה מכל השגי הכרתו, עוד יותר מעשיו פורצים גדרי החכמה למעלה, וגם מה שלא מובן לו ואינו נתפס בשכלו מקיים בתמימות, בבחינת חוקה חקקתי גזירה גזרתי אין לך רשות להרהר אחריה, במצב כזה חכמתו מתקיימת, כי המעשים והחכמה תואמים יחדיו, וכפי שיעור עלייתו בחכמה לעומת זה המעשים ג"כ מתפתחים ומתרבים, ונמצא שלום בתוך מחנהו בין לבו ושכלו יחד. 

אבל אם חכמתו מרובה ממעשיו נמצא שהוא יודע ומבין הרבה, ומצד חכמתו והכרתו אינו פחות מחבירו ואולי אפילו למעלה ממנו, אך דא עקא שלמרות ידיעותיו הוא מוגבל בזה שאין התאמה למעשיו, אומר הרבה ועושה מעט חכמתו אין לה שליטה על הלב, הוא יודע שחי חיי סתירה נגד הכרתו אמנם תש כוחו למלאות רצון שכלו, וכאן הוא מקום הבחירה שפירושו נסיון, הנסיון נוצר בין ההכרה והשלימות ונסביר הענין. 

באי עשיית הרע ישנם שתי מדרגות, יש מדרגה של כובש יצרו, ר"ל אחרי שנטיית האדם היא לצד הרע בכ"ז מתגבר על יצרו וכובשו, וע"ז נאמר איזהו גיבור הכובש את יצרו, אבל ישנה עוד מדרגה יותר גבוהה שנאת הרע, שזה בבחינת תקון האדם ודבקותו בה́ וכמ"ש אוהבי ה́ שנאו רע, וכן הובא בחובת הלבבות וראוי לך אחי שתייסר נפשך בפרישות מכל מה שציוך האלקים לפרוש ממנו, עד שתגיע מן התיעוב והמיאוס במיני התענוגים המנועים ולקיחת איסור, כאכילת העכבר הדם והשקץ אשר יתעבהו טבעך ותשנאהו נפשך שער הפרישות פ"ה. 

כל עוד לא יגיע האדם למעלה רמה זו הוא נמצא במצב הנסיון, שמקומו מצא בהחלל שיש בין ההכרה והנטיה, והרפואה לזה היא שהאדם ע"י עבודתו בתורה ולימוד המוסר, וגם התבוננות בחובתו בעולמו יזכה לעמוד בנסיונות, ובזה ישלים את נפשו ויתקן את לבו שיתאימו עם שכלו והכרתו, ובמקום הנטיה להרע יווצר מצב חדש שנאת הרע, כמובן שבזה לא הגיע עדיין אל המנוחה ואל הנחלה. 

היות והכרתו שוב עולה מעלה מעלה, ואז רואה שהזיקוק לא נגמר ועבודתו לא נשלמה עדיין, וכמ"ש חז"ל בקש יעקב לישב בשלוה קפץ עליו רוגזו של יוסף, וכן אמר איוב ושם ינוחו יגיע כח, ועל זה אמרו חז"ל אמר רבי יוחנן מפני מה נגזרה מיתה על הצדיקים, אלא כל זמן שהצדיקים חיים נלחמים עם יצרם, וכיון שהם מתים הם נינוחין שנאמר ושם ינוחו יגיעי כח ילקו"ש איוב תתצ"ה. 

רואים מזה שעל האדם לא להניח חלל זה, שזהו סיבה וראש לכל חטאת ומקור לכל הנסיונות, החובה מוטלת עליו להאבק עם היצר, לברר לעצמו האמת לאמיתו עד שישלים את עצמו ויתאים להכרתו, וכן כותב חובת הלבבות שכל אדם נתבע לפי הכרתו, רוצה לומר שכל ההכרה נתונה לאדם רק לתכלית זה שתאיר לפניו הדרך הגבוה שעליו להשיג, וזהו תפקידו וחובתו בעולמו, ואם האדם לא יעמוד בנסיון ממילא ישאר במצב של אי תיקון. 

אבל סו"ס המלחמה בין ההכרה והנטיה אל הרע במקומה עומדת וההפסד בכפליים, כי אם אינו עולה מעלה מעלה אז מוכרח לרדת מטה מטה הגר"א, וזה הכוונה בחז"ל וכל שחכמתו מרובה ממעשיו אין חכמתו מתקיימת, ר"ל כי אם לא זכה לכוון לבו על פי הכרתו ועצת שכלו, אז יצטרך לעקם שכלו כדי שיתאים לרצונו ומאויי טבעו. ולכן מצאנו אצל גדולי ישראל ויסודי האומה, שתמיד התרחקו מהארות וגילויים שאינם לפי מדתם, השתדלו שהכרתם תגדל בד בבד עם עלייתם ושלימות נפשם, שלא יווצר בלבם חלל גדול כי פחדו מהנסיונות, יעקב אבינו בחלומו והנה סולם מוצב ארצה והנה מלאכי אלקים עולים ויורדים בו, 

וע"ז אמרו חז"ל אמר ר́ ברכיה בשם רבי חלבו ור"ש בן יוסינה, מלמד שהראה לו הקב"ה ליעקב אבינו שרה של בבל עולה ויורד, ושל מדי עולה ויורד, ושל יון עולה ויורד, ושל אדום עולה ויורד, 

א"ל הקב"ה ליעקב למה אין אתה עולה, 

באותה שעה נתירא אבינו יעקב ואמר כשם שיש לאלו ירידה כך אני יש לי ירדה, 

א"ל הקב"ה אם אתה עולה אין לך ירידה ולא האמין ולא עלה תנחומא ויצא ב́. 

ומפרש המהר"ל שאמר לו הקב"ה שיתעלה לדרגה רוחנית עליונה, ומשום מה לא עשה כצווי הקב"ה, משום שבאותה שעה היה חסר משהו למדרגת הדבקות השלמה עי"ש דבריו מובאים במכתב מאליהו ח"ג, יעקב אבינו פחד להכניס עצמו למדרגה שחשב שאינה לפי שיעור קומתו של עכשיו, לא רצה גלויים גבוהים שהם למעלה ממדרגתו האמיתית, וזה פירוש לא האמין ולא עלה. 

וכן מצאנו אצל משה רע"ה, ויסתר משה פניו כי ירא מהביט אל האלקים, הקב"ה מתגלה אליו בסנה וחושף לו את כל תעלומות הבריאה, לראות את כל ההוד וההדר של בורא עולם, והוא מסרב לראות ומחליט שאינו ראוי לכך כי ירא מהביט אל האלקים, זו היתה דרכם של אבותינו הקדושים מדדו עצמם העריכו נפשם ולא הרשו לעצמם לטייל ולהציץ כאוות נפשם והכל בגלל הטעם הנ"ל. 

וכן עוד אצל משרע"ה הוסיף יום אחד מדעתו שמות רש"י יט, לכאורה זה מבהיל מאוד איך יתכן לדחות את קבלת התורה של שישים רבוא מישראל לעוד יום אחד, כל הבריאה נתונה בציפיה ממושכת ובגעגועים עזים לאותו יום השישי של מתן תורה, והנה משה רבינו בא ודוחה את ההופעה האדירה ליום שלם והקב"ה מסכים לו. אמנם דעתו היתה דעת המקום, בכדי לסבול אור חזק ואדיר כזה של מעמד הר סיני שהכל ברור וגלוי, כל הרקיעים היו פתוחים ומפי הגבורה שמעו אנכי ולא יהיה לך, לקבל תועלת במעמד זה תלוי בהכנה זיכוך הלב וטהרת הנפש, ואם כי מאז יציאת מצרים הכינו עצמם, הרגיש משה רבינו ע"ה שצריך להוסיף עוד יום אחד, וכדאי כל האיחור כדי להגיע להתכלית. 

להפך אלו שלא הכשירו את עצמם מספיק, והרשו לעצמם להכנס לפני ולפנים להנות מהאור הגנוז, למרות חכמתם וגדולתם לא יכלו לסבול את האור הגדול, ואי התאמת עצמם להכרתם יצרה חלל גדול שלא היה אפשר לחבר שתי הקצוות ונפגעו בגלל זה, וזה היה גורלו של אלישע בן אבויה שהיה מארבעה שנכנסו לפרדס וזכה לכ"כ גילויים, אך מפני שלא הגיע במציאות להתאים מדרגתו להכרתו נפגע, לא כן רבי עקיבא שהכשיר עצמו והשלים נפשו והתאימה לקבלת האור, נכנס בשלום ויצא בשלום. 

ואפשר להעמיד רעיון זה בדברי חז"ל הקדושים, ויצחק היכן היה שלחו ללמוד תורה אצל שם ועבר, אברהם אבינו הרגיש אצל יצחק שע"י מעשה העקידה הגיע לגילויים ולהארות אדירים, ובזה הגיע להכרה חזקה והשיג אור בהיר במידה מאוד גדולה, ואברהם אע"ה מפחד ליצחק שלא יסתכן מהחלל הגדול שנוצר בין עצם מציאותו האמיתית ובין הכרתו, ולמלא החלל הגדול הזה שלחו ללמוד תורה אצל גדולי הדור, הציור הגבוה והמושג בעבודת ה́ בזה יתאים עצמו להכרתו הגבוהה. 

וכן מצינו אצל יעקב אבינו, שאחרי שעזב את בית אביו במקום ללכת ישר אצל לבן עיכב עצמו והלך לישיבה אצל שם ועבר, ולמד תורה ארבע עשרה שנה יום ולילה, ולכאורה עד עכשיו מדוע לא נסע לישיבה? ולפי הנ"ל ניחא שגם יעקב אבינו ע"ה אחרי קבלת הברכות מאביו יצחק, כ"כ עתיד מזהיר רוחניות וגשמיות, עליו הוטל האחריות לבנות עם ישראל, משימה כל כך קשה ונוראה, יעקב אבינו הרגיש כדי להצליח בתפקידו עליו להתאים עצמו לתפקיד זה שיהיה במציאות ראוי לה, והמקום לזה הוא אצל שם ועבר, גדולי הדור שרק אצלם אפשר להשתלם, ששיעור קומתו תתאים לתפקידו הגבוה המוטל עליו. 

וכן מצינו בחז"ל על חנניה מישאל ועזריה, שאחרי שעלו מכבשן האש נעלמו, וחז"ל שואלים: איפה הלכו?

רבי יהושע בן לוי אמר: שינו מקומם והלכו להם אצל יהושע בן יהוצדק ללמוד תורה ילקוט בראשית ק"ב,

גם כאן אותה התמיהה: מה פתאום רק עכשיו הלכו ללמוד תורה, אמנם כנ"ל שבטח מעשה נורא כזה לעיני כל העולם, מובן מאליו שהכרתם והשגתם בה́ גדלה ללא שיעור וגבול, ופחדו מהמרחק הזה שיש בין השגתם והכרתם, לבין מדרגתם האמיתית שלא יהיה סיבה לנפילתם בגדר הציץ ונפגע, ולכן הלכו ללמוד תורה כדי שיתאימו עצמם להכרתם. 

  •    שיתוף   

הכרת הטוב לרב שליט"א

  • 07.04 14:08

    אין ספק שכל מי שנתקל בקהילה הקדושה שהרב שליט"א מקים ומייסד - פשוט מתפעל מהקדושה מאהבת הזולת ומאהבת המצוות! כל כך מתאים לדרכו של רבינו גדול הדור שליט"א. ומצטרף לברכות ולמילים החמות. בטוחני שכתר המלכות של משיח צדקנו מוכן להכתרה רק שהפירות צריכים עכשיו לקדש עצמם ולהשפיע על השורש ולתת לו כוח על ידי מעשינו להחיש את הגאולה: 'אין הדבר תלוי אלא בי!' תודה רבנו שליט"א גדול הדור תברך את כולנו: שנזכה לפקוח את השכל והלב, ושתזכה לשנים רבות וטובות וליישם את רצונותיך הנשגבים, אמן.

  • 07.04 13:56

    כבוד הרב, תודה. תודה שאתה פה איתנו, בדור לא פשוט בכלל, כשהחושך וההסתרה גוברים ויוצרים בלבול וניכור בעמנו. תודה שאתה כמו מגדלור של אור שמאיר למרחוק ומחמם את ליבנו. תודה שאתה אולי היחיד שצועק את האמת בכל מקום. תודה שלא משנה מתי: כשהזדקקתי למענה והכוונה ממך, היית שם. ענית, השבת, הגבת. ובצניעות וענווה אל מול אנשים דלים ופשוטים ממך בעם ישראל. אתה יורד עד למטה בשבילנו. תודה על החכמה שלך, על ההגינות והיושרה, על האמונה והדבקות בהשי"ת שאתה מחדיר בנו. אתה שליח נאמן של בורא עולם. ואתה מייצג אותו בצורה הטובה ביותר! תודה על הקהילה הקדושה והטהורה שהקמת (קהילות פז), שהיא בית רוחני שומר ומגונן ועוטף ומחבק... בית אמיתי. של נשמות טהורות שמסייעות ועוזרות ללא גבול וללא הרף. חסדים על גבי חסדים על גבי חסדים! זרעו של אברהם אבינו ישתבח הבורא ויתעלה. תודה על סגולת השיר "עִבְדוּ אֶת ה' בְּשִׂמְחָה בֹּאוּ לְפָנָיו בִּרְנָנָה"! (תהלים ק, ב) שב"ה פועלת ישועות, ניסים ונפלאות! "אַשְׁרֵינוּ מַה טּוֹב חֶלְקֵנוּ וּמַה נָּעִים גּוֹרָלֵנוּ..." אני יכולה רק להודות ושוב להודות, ולברך אותך ואת בני משפחתך שכל מה שתרצו יתגשם לטובה (ובכלל זה, שתזכה להחזיר את כל עם ישראל בתשובה!) שתמיד תהיו דבוקים בבורא עולם, שתעשו לו נחת, ותזכו להיות במחיצתם של צדיקים בגן עדן. אכי"ר תודה כבוד הרב. (נ.ב. מדובר במי שניצלה מבית חולים פסיכאטרי בזכות; השיר "עִבְדוּ" לימוד 1/2 שערי תשובה, תרומה לקמפיין וכו'. (לסגולת השמחה shofar.tv/articles/15096 לקמפיין שופר גדול shofar.tv/donations/51).

  • 07.04 13:31

    כבוד הרב שלום גם לנו מהעדה האתיופית יש באותו מקום קוראים לזה 'קונטיט' צביטה בירך. חח🙂 (פטנט להרגעת ילדים שובבים shofar.tv/videos/15963).

  • 07.04 10:48

    [ברוך השם – יצא זכאי ותודה גדולה לרב!] ברוך השם באותו יום של הנציב - הוא יצא נקי וחף מכל אשמה! התקשרה להודות לכבוד הרב ולומר: שמאוד ריגש את המשפחה איך זה עבד כל כך מהר! ממש מודה לכבוד הרב.

  • 07.04 10:46

    [שבת – מתנה שמחברת אותנו אל השי"ת] כבוד הרב שיעור בוקר מעין עולם הבא👏👏 על קדושת השבת והתפילות ממש מחזק לשמוע איך לנצל את היום הקדוש שנתן השי"ת במתנה לעם ישראל כדי לזכות להתחבר אליו באמת (לכתבה ע"פ הספר פורים דיליה: "שבת קודש" - חשיבות התפילות והקידוש shofar.tv/articles/14917).

  • 05.04 21:43

    [השי"ת פתח לנו שערי שפע – בזכות ברכת הרב] שבת שלום רבי ומורי שליט"א נס גדול נעשה לנו בניסן, חודש הניסים. פתחנו לפני חצי שנה עסק חדש עם ברכתו של הרב, ב"ה תרמנו 'מטר' (קמפיין שופר גדול) היה לנו קושי רב אבל ב"ה סוגרים את החודש בדרך נס! החג קרב ובא יש הוצאות רבות והתחייבויות לתשלומים. בליבי התפללתי: שנקנה בגדים לילדים ונערוך קניות. וב"ה אתמול זיכו אותנו דרך ה: 'ביטוח לאומי' ב 33.500 אלף קצבת נכות של הבן. (לקמפיין שופר גדול shofar.tv/donations/51).

  • 05.04 21:11

    [הטעם הראשון של מלאכי] רבנו היקר בשורות טובות! אני רוצה להודות לכבוד הרב שעשה 'נציב יום' בשושן פורים לרפואת מלאכי חיים, בדגש שיתחיל לאוכל אוכל רגיל ויתחיל לדבר. (נהנו מסעודתו של אחשורוש 16.03.2025, shofar.tv/lessons/17792) ב"ה היום הגננת שלחה לי סרטול קצר שהוא טועם לראשונה קלמנטינה ומנסה לומר את המילה: "תפוז" ניסי ניסים כבוד הרב!!!!! מלאכי חיים כבר בן 6 וחצי והיום זכינו לראות אותו ממש טועם מהקלמנטינה, בחסד השי"ת בזכות ברכת הרב, וכל הקהילה הקדושה שמתפללים ולומדים עברו - ברוכים תהיו!!! באם תחליט לפרסם את הנס אני רוצה להעביר מסר לכולם, כמה שזה לא מובן מובן מאליו הזכות שניתנה לנו לאכול ולשתות בנקל וכמה חשוב לכוון בברכות כמו שרבנו מלמד כמה שצריך להודות בלי סוף!!! שבת שלום ומבורכת (אמן).

  • 03.04 16:24

    "בזכות השמחה – מסע של טרמפים וישועות" ביום שלישי בלילה יצאתי מהבית אחרי שהאוטובוס האחרון נסע מבני ברק לירושלים ומתחת לבנין הקפיצני השכן לכניסה לעיר, ושם שמתי את הרב שליט"א בשיר "עִבְדוּ אֶת ה' בְּשִׂמְחָה בֹּאוּ לְפָנָיו בִּרְנָנָה"! (תהלים ק, ב) כ-15 דקות וב"ה הגיע טרמפ שלקחני עד לכותל המערבי. וכן ברביעי בלילה, 15 דקות "עִבְדוּ" והטרמפ מקפיצני לראשונה לקבר רחל אמנו, ועוד כ-15 דקות "עִבְדוּ" וטרמפ משם ישירות לכותל המערבי, ישר כוח לכבוד הרב שליט"א על סגולת השמחה, תבורכו מפי עליון! (לסגולת השמחה shofar.tv/articles/15096).

  • 03.04 13:41

    [כוחה של תפילה – הודיה וברכה לקבוצה היקרה] קבוצה יקרה ומקסימה ב"ה זוכה דרככם לפרסם את הנס "הוֹדוּ לַה' כִּי טוֹב כִּי לְעוֹלָם חַסְדּוֹ" (תהלים קלו, א) לאחר שביקשתי שתתפללו על בתי, שנפלה במדרגות והרגישה כאבים עזים (ל"ע) השם ישמור: הדסה מלציה בת גילה רונית, ואחרי שזכינו לשיר 15 פעמים "עִבְדוּ אֶת ה' בְּשִׂמְחָה בֹּאוּ לְפָנָיו בִּרְנָנָה"! (תהלים ק, ב) (דומה ל-15 שיר המעלות בשבת) כפי שהזכירו לנו מחברות הקבוצה מכ"ק הרב, ב"ה זכינו להטבה משמעותית במצבה בדרך לרפואה שלימה גם הלאה אמו"א כי"ר. "הוֹדוּ לַה' כִּי טוֹב כִּי לְעוֹלָם חַסְדּוֹ" "עִבְדוּ אֶת ה' בְּשִׂמְחָה בֹּאוּ לְפָנָיו בִּרְנָנָה!... כִּי טוֹב ה' לְעוֹלָם חַסְדּוֹ וְעַד דֹּר וָדֹר אֱמוּנָתוֹ" (תהלים פרק ק, פסוקים: א, ה) (לסגולת השמחה shofar.tv/articles/15096).

  • 02.04 11:05

    [קלטת אחת שהובילה לתשובה] ב"ה הזמנו טכנאי מקרר. וסיפר: כשהיה בצבא, לפני כמה עשורים, חבר הביא לו קלטת של הרב שליט"א מספר 45 שב"ה ענתה לו על כל השאלות ומשם החל בחזרה בתשובה וכיום ממשיך מאז בישיבה בפתח תקוה כפר גנים. ישר כוחכם! (בת ים - דיסק 45 - חשבון צעיר 25.09.1997 shofar.tv/lectures/968).

יוצרים קשר עם שופר

 משרדי שופר

 03-6777779

 דואר אלקטרוני

 main@shofar.tv

 מספר פקס

 03-6740578

 שופר קול

 02-372-4787 | שידור חי:  073-337-6900

תגובות, ראיונות ופרסומים אחרונים בתקשורת

קליפים וסרטונים

ניתן להשתמש בחצי המקלדת בכדי לנווט בין כפתורי הרכיב
",e=e.removeChild(e.firstChild)):"string"==typeof o.is?e=l.createElement(a,{is:o.is}):(e=l.createElement(a),"select"===a&&(l=e,o.multiple?l.multiple=!0:o.size&&(l.size=o.size))):e=l.createElementNS(e,a),e[Ni]=t,e[Pi]=o,Pl(e,t,!1,!1),t.stateNode=e,l=Ae(a,o),a){case"iframe":case"object":case"embed":Te("load",e),u=o;break;case"video":case"audio":for(u=0;u<$a.length;u++)Te($a[u],e);u=o;break;case"source":Te("error",e),u=o;break;case"img":case"image":case"link":Te("error",e),Te("load",e),u=o;break;case"form":Te("reset",e),Te("submit",e),u=o;break;case"details":Te("toggle",e),u=o;break;case"input":A(e,o),u=M(e,o),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;case"option":u=B(e,o);break;case"select":e._wrapperState={wasMultiple:!!o.multiple},u=Uo({},o,{value:void 0}),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;case"textarea":V(e,o),u=H(e,o),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;default:u=o}Me(a,u);var s=u;for(i in s)if(s.hasOwnProperty(i)){var c=s[i];"style"===i?ze(e,c):"dangerouslySetInnerHTML"===i?(c=c?c.__html:void 0,null!=c&&Aa(e,c)):"children"===i?"string"==typeof c?("textarea"!==a||""!==c)&&X(e,c):"number"==typeof c&&X(e,""+c):"suppressContentEditableWarning"!==i&&"suppressHydrationWarning"!==i&&"autoFocus"!==i&&(ea.hasOwnProperty(i)?null!=c&&Ie(n,i):null!=c&&x(e,i,c,l))}switch(a){case"input":L(e),j(e,o,!1);break;case"textarea":L(e),$(e);break;case"option":null!=o.value&&e.setAttribute("value",""+P(o.value));break;case"select":e.multiple=!!o.multiple,n=o.value,null!=n?q(e,!!o.multiple,n,!1):null!=o.defaultValue&&q(e,!!o.multiple,o.defaultValue,!0);break;default:"function"==typeof u.onClick&&(e.onclick=Fe)}Ve(a,o)&&(t.effectTag|=4)}null!==t.ref&&(t.effectTag|=128)}return null;case 6:if(e&&null!=t.stateNode)Ll(e,t,e.memoizedProps,o);else{if("string"!=typeof o&&null===t.stateNode)throw Error(r(166));n=yn(yu.current),yn(bu.current),Jn(t)?(n=t.stateNode,o=t.memoizedProps,n[Ni]=t,n.nodeValue!==o&&(t.effectTag|=4)):(n=(9===n.nodeType?n:n.ownerDocument).createTextNode(o),n[Ni]=t,t.stateNode=n)}return null;case 13:return zt(vu),o=t.memoizedState,0!==(64&t.effectTag)?(t.expirationTime=n,t):(n=null!==o,o=!1,null===e?void 0!==t.memoizedProps.fallback&&Jn(t):(a=e.memoizedState,o=null!==a,n||null===a||(a=e.child.sibling,null!==a&&(i=t.firstEffect,null!==i?(t.firstEffect=a,a.nextEffect=i):(t.firstEffect=t.lastEffect=a,a.nextEffect=null),a.effectTag=8))),n&&!o&&0!==(2&t.mode)&&(null===e&&!0!==t.memoizedProps.unstable_avoidThisFallback||0!==(1&vu.current)?rs===Qu&&(rs=Yu):(rs!==Qu&&rs!==Yu||(rs=Gu),0!==us&&null!==es&&(To(es,ns),Co(es,us)))),(n||o)&&(t.effectTag|=4),null);case 4:return wn(),Ol(t),null;case 10:return Zt(t),null;case 17:return It(t.type)&&Ft(),null;case 19:if(zt(vu),o=t.memoizedState,null===o)return null;if(a=0!==(64&t.effectTag),i=o.rendering,null===i){if(a)mr(o,!1);else if(rs!==Qu||null!==e&&0!==(64&e.effectTag))for(i=t.child;null!==i;){if(e=_n(i),null!==e){for(t.effectTag|=64,mr(o,!1),a=e.updateQueue,null!==a&&(t.updateQueue=a,t.effectTag|=4),null===o.lastEffect&&(t.firstEffect=null),t.lastEffect=o.lastEffect,o=t.child;null!==o;)a=o,i=n,a.effectTag&=2,a.nextEffect=null,a.firstEffect=null,a.lastEffect=null,e=a.alternate,null===e?(a.childExpirationTime=0,a.expirationTime=i,a.child=null,a.memoizedProps=null,a.memoizedState=null,a.updateQueue=null,a.dependencies=null):(a.childExpirationTime=e.childExpirationTime,a.expirationTime=e.expirationTime,a.child=e.child,a.memoizedProps=e.memoizedProps,a.memoizedState=e.memoizedState,a.updateQueue=e.updateQueue,i=e.dependencies,a.dependencies=null===i?null:{expirationTime:i.expirationTime,firstContext:i.firstContext,responders:i.responders}),o=o.sibling;return Mt(vu,1&vu.current|2),t.child}i=i.sibling}}else{if(!a)if(e=_n(i),null!==e){if(t.effectTag|=64,a=!0,n=e.updateQueue,null!==n&&(t.updateQueue=n,t.effectTag|=4),mr(o,!0),null===o.tail&&"hidden"===o.tailMode&&!i.alternate)return t=t.lastEffect=o.lastEffect,null!==t&&(t.nextEffect=null),null}else 2*ru()-o.renderingStartTime>o.tailExpiration&&1t)&&vs.set(e,t)))}}function Ur(e,t){e.expirationTimee?n:e,2>=e&&t!==e?0:e}function qr(e){if(0!==e.lastExpiredTime)e.callbackExpirationTime=1073741823,e.callbackPriority=99,e.callbackNode=$t(Vr.bind(null,e));else{var t=Br(e),n=e.callbackNode;if(0===t)null!==n&&(e.callbackNode=null,e.callbackExpirationTime=0,e.callbackPriority=90);else{var r=Fr();if(1073741823===t?r=99:1===t||2===t?r=95:(r=10*(1073741821-t)-10*(1073741821-r),r=0>=r?99:250>=r?98:5250>=r?97:95),null!==n){var o=e.callbackPriority;if(e.callbackExpirationTime===t&&o>=r)return;n!==Yl&&Bl(n)}e.callbackExpirationTime=t,e.callbackPriority=r,t=1073741823===t?$t(Vr.bind(null,e)):Wt(r,Hr.bind(null,e),{timeout:10*(1073741821-t)-ru()}),e.callbackNode=t}}}function Hr(e,t){if(ks=0,t)return t=Fr(),No(e,t),qr(e),null;var n=Br(e);if(0!==n){if(t=e.callbackNode,(Ju&(Wu|$u))!==Hu)throw Error(r(327));if(lo(),e===es&&n===ns||Kr(e,n),null!==ts){var o=Ju;Ju|=Wu;for(var a=Yr();;)try{eo();break}catch(t){Xr(e,t)}if(Gt(),Ju=o,Bu.current=a,rs===Ku)throw t=os,Kr(e,n),To(e,n),qr(e),t;if(null===ts)switch(a=e.finishedWork=e.current.alternate,e.finishedExpirationTime=n,o=rs,es=null,o){case Qu:case Ku:throw Error(r(345));case Xu:No(e,2=n){e.lastPingedTime=n,Kr(e,n);break}}if(i=Br(e),0!==i&&i!==n)break;if(0!==o&&o!==n){e.lastPingedTime=o;break}e.timeoutHandle=Si(oo.bind(null,e),a);break}oo(e);break;case Gu:if(To(e,n),o=e.lastSuspendedTime,n===o&&(e.nextKnownPendingLevel=ro(a)),ss&&(a=e.lastPingedTime,0===a||a>=n)){e.lastPingedTime=n,Kr(e,n);break}if(a=Br(e),0!==a&&a!==n)break;if(0!==o&&o!==n){e.lastPingedTime=o;break}if(1073741823!==is?o=10*(1073741821-is)-ru():1073741823===as?o=0:(o=10*(1073741821-as)-5e3,a=ru(),n=10*(1073741821-n)-a,o=a-o,0>o&&(o=0),o=(120>o?120:480>o?480:1080>o?1080:1920>o?1920:3e3>o?3e3:4320>o?4320:1960*Uu(o/1960))-o,n=o?o=0:(a=0|l.busyDelayMs,i=ru()-(10*(1073741821-i)-(0|l.timeoutMs||5e3)),o=i<=a?0:a+o-i),10 component higher in the tree to provide a loading indicator or placeholder to display."+N(i))}rs!==Zu&&(rs=Xu),l=yr(l,i),f=a;do{switch(f.tag){case 3:u=l,f.effectTag|=4096,f.expirationTime=t;var w=Ar(f,u,t);ln(f,w); break e;case 1:u=l;var E=f.type,k=f.stateNode;if(0===(64&f.effectTag)&&("function"==typeof E.getDerivedStateFromError||null!==k&&"function"==typeof k.componentDidCatch&&(null===ms||!ms.has(k)))){f.effectTag|=4096,f.expirationTime=t;var _=Ir(f,u,t);ln(f,_);break e}}f=f.return}while(null!==f)}ts=no(ts)}catch(e){t=e;continue}break}}function Yr(){var e=Bu.current;return Bu.current=Cu,null===e?Cu:e}function Gr(e,t){eus&&(us=e)}function Jr(){for(;null!==ts;)ts=to(ts)}function eo(){for(;null!==ts&&!Gl();)ts=to(ts)}function to(e){var t=Fu(e.alternate,e,ns);return e.memoizedProps=e.pendingProps,null===t&&(t=no(e)),qu.current=null,t}function no(e){ts=e;do{var t=ts.alternate;if(e=ts.return,0===(2048&ts.effectTag)){if(t=br(t,ts,ns),1===ns||1!==ts.childExpirationTime){for(var n=0,r=ts.child;null!==r;){var o=r.expirationTime,a=r.childExpirationTime;o>n&&(n=o),a>n&&(n=a),r=r.sibling}ts.childExpirationTime=n}if(null!==t)return t;null!==e&&0===(2048&e.effectTag)&&(null===e.firstEffect&&(e.firstEffect=ts.firstEffect),null!==ts.lastEffect&&(null!==e.lastEffect&&(e.lastEffect.nextEffect=ts.firstEffect),e.lastEffect=ts.lastEffect),1e?t:e}function oo(e){var t=qt();return Vt(99,ao.bind(null,e,t)),null}function ao(e,t){do lo();while(null!==gs);if((Ju&(Wu|$u))!==Hu)throw Error(r(327));var n=e.finishedWork,o=e.finishedExpirationTime;if(null===n)return null;if(e.finishedWork=null,e.finishedExpirationTime=0,n===e.current)throw Error(r(177));e.callbackNode=null,e.callbackExpirationTime=0,e.callbackPriority=90,e.nextKnownPendingLevel=0;var a=ro(n);if(e.firstPendingTime=a,o<=e.lastSuspendedTime?e.firstSuspendedTime=e.lastSuspendedTime=e.nextKnownPendingLevel=0:o<=e.firstSuspendedTime&&(e.firstSuspendedTime=o-1),o<=e.lastPingedTime&&(e.lastPingedTime=0),o<=e.lastExpiredTime&&(e.lastExpiredTime=0),e===es&&(ts=es=null,ns=0),1u&&(c=u,u=l,l=c),c=Ue(w,l),f=Ue(w,u),c&&f&&(1!==k.rangeCount||k.anchorNode!==c.node||k.anchorOffset!==c.offset||k.focusNode!==f.node||k.focusOffset!==f.offset)&&(E=E.createRange(),E.setStart(c.node,c.offset),k.removeAllRanges(),l>u?(k.addRange(E),k.extend(f.node,f.offset)):(E.setEnd(f.node,f.offset),k.addRange(E)))))),E=[];for(k=w;k=k.parentNode;)1===k.nodeType&&E.push({element:k,left:k.scrollLeft,top:k.scrollTop});for("function"==typeof w.focus&&w.focus(),w=0;w=t&&e<=t}function To(e,t){var n=e.firstSuspendedTime,r=e.lastSuspendedTime;nt||0===n)&&(e.lastSuspendedTime=t),t<=e.lastPingedTime&&(e.lastPingedTime=0),t<=e.lastExpiredTime&&(e.lastExpiredTime=0)}function Co(e,t){t>e.firstPendingTime&&(e.firstPendingTime=t);var n=e.firstSuspendedTime;0!==n&&(t>=n?e.firstSuspendedTime=e.lastSuspendedTime=e.nextKnownPendingLevel=0:t>=e.lastSuspendedTime&&(e.lastSuspendedTime=t+1),t>e.nextKnownPendingLevel&&(e.nextKnownPendingLevel=t))}function No(e,t){var n=e.lastExpiredTime;(0===n||n>t)&&(e.lastExpiredTime=t)}function Po(e,t,n,o){var a=t.current,i=Fr(),l=su.suspense;i=jr(i,a,l);e:if(n){n=n._reactInternalFiber;t:{if(J(n)!==n||1!==n.tag)throw Error(r(170));var u=n;do{switch(u.tag){case 3:u=u.stateNode.context;break t;case 1:if(It(u.type)){u=u.stateNode.__reactInternalMemoizedMergedChildContext;break t}}u=u.return}while(null!==u);throw Error(r(171))}if(1===n.tag){var s=n.type;if(It(s)){n=Dt(n,s,u);break e}}n=u}else n=Al;return null===t.context?t.context=n:t.pendingContext=n,t=on(i,l),t.payload={element:e},o=void 0===o?null:o,null!==o&&(t.callback=o),an(a,t),Dr(a,i),i}function Oo(e){if(e=e.current,!e.child)return null;switch(e.child.tag){case 5:return e.child.stateNode;default:return e.child.stateNode}}function Ro(e,t){e=e.memoizedState,null!==e&&null!==e.dehydrated&&e.retryTime