חסר בחסד מה מפסיד לאדם | הרב אמנון יצחק
תאריך פרסום: 23.11.2019, שעה: 17:01
נציב יום: זוהרה בת סול שולמית, רפואה שלמה, כל הבעיות שיש ארבע וחצי שנים עקב הניתוח וכל השאר כתוב פה, השם יעזור שהכל יתרפא שלא כעצת הרופאים
קהל: אמן אמן
"וַתְּכַל לְהַשְׁקֹתוֹ וַתֹּאמֶר גַּם לִגְמַלֶּיךָ אֶשְׁאָב עַד אִם כִּלּוּ לִשְׁתֹּת" (בראשית כד, יט)
אם אנחנו רוצים להבין שכר מצוות גם בדברי חסידות, חסידות נפרזה שלא נשמע כזאת, אז נביא ראיה ממקרא מפורש שישתאה לב השומע, כי לא נשמע כזאת. אמת שגמילות חסדים מצווה רבה היא, אבל גמילות חסדים מעט בכמות, בין מצד הפועל בין מצד מקבל הפעולה, זה לא חסר כל כך וזה לא נהנה כל כך, האם בשביל דבר כזה השכר נורא מאוד?! זה לא שמענו ולא ראינו! אם לא פסוק מפורש בתורה.
מי לא יבין, שאיש נכבד שיש ביכולתו להשתדל בכל מאמצי כוחו להשיא בתו בבית מכובד יותר מערכו ומפזר על זה הון רב! מי לא יבין זאת?! שוודאי ישתדל! מכל שכן כהשמחותן הוא יותר עשיר ויותר מכובד ממנו בן ערך וגם בתו מלא חוכמה! והרבה חכמים מקדימים לפתחו לללמוד חוכמה ממנו ודאי שהוא יִרצה להתחתן! וכל שכן שהוא מלך - כמה מליון יוציא כדי להתחתן עמו! למען הכבוד שלו והצלחת בתו!! ומכל שכן כשהחתן הוא גם כן דומה לו.
והנה, רבקה אמנו, אילו לא היתה בה מידת גמילות חסדים בדרך מופלגת ביותר, עד שהתשוקה הרבה שלה: זה גם לעשות טובה קטנה! לאנשים שטובה שהיא עושה להם - היא כלום נחשבת להם!! ורק היא שמחה לעשות טובה קטנה גם כן, גם כן! לא רק טובות גדולות, גם קטנות. כמו שאמרה: "שְׁתֵה אֲדֹנִי...: וַתֹּאמֶר גַּם לִגְמַלֶּיךָ אֶשְׁאָב" (בראשית כד, יח-יט) וכי האנשים שהלכו עם אליעזר היה קשה להם לשאוב מים לגמלים?! אז מה הטובה שהיא עושה? מי צריך את הטובה שלה?
אבל היא עונגה ועדונה להטיב עם הזולת גם בדברים שאחרים לא צריכים לה! היש מידת חסידות יותר מזה?! ועם כל זה, אם לא היתה בה מידה הזו, היתה מאבדת את ביתו של אברהם אבינו עליו השלום שהיה מפורסם בכל העולם: "נְשִׂיא אֱלֹהִים" (בראשית כג, ו) וגם היתה מאבדת את הבעל שדומה לחותן, לאברהם, זה יצחק בנו וזה שכרה בעולם הזה אבל לעולם הבא - הלא היא האמא של כל ישראל! אם היא לא היתה מתחתנת איתו, היא לא היתה: 'רבקה עמנו' היא היתה: רבקהל'ה... בבית לבן! 'בשביל ישראל נברא כל העולם' כמו שאמרו זכרונם ברכה: 'בשביל ישראל שנקראו: "ראשית" וכל בנין בית המקדש ומלכות בית דוד וכל העולם הבא - הכל זה בשביל שהיא אמרה: "גַּם לִגְמַלֶּיךָ אֶשְׁאָב".
מה, הם לא יכולים? אנשים חסונים! לשאוב לגמלים שלהם?! היא גם לא היתה בטוחה שהגמלים ישתו, לכן היא אמרה: "גַּם לִגְמַלֶּיךָ אֶשְׁאָב" לא 'אשקה' ככה מדייק האברבנאל.
היאומן כי אדם עושה מילתא דחסידותא ופעם אחת (1) לא יעשה חסידות קטנה אפילו, האם ענוש יענש?! לדעתנו, אדם שכל כולו חסד!
כן, ראינו דוגמא אצל אברהם, שבא השטן וקטרג! אמר לקדוש ברוך הוא: 'תראה, כל גדולי הדור אצלו, הוא משקה את כולם, אוכל, עומד על כולם נותן להם: "בְּיוֹם הִגָּמֵל אֶת יִצְחָק" (בראשית כא, ח) ואני עומד בפתח, הוא לא קורא לי: 'להיכנס!'
קטרג עליו וגרם לעקדה!!
כן, נח היה בתיבה, כל השנה הוא נותן לכולם בזמן! פעם אחת (1) איחר לאריה - טאח נתן לו מכה! עשה אותו נכה, אֶה! מה? אם אני כולי חסד ופעם אחת בקטנה פספסתי איזה חסד קטן אני יכול להפסיד כל כך הרבה?! כן...
והנה, אם היתה מחסרת פעם אחת ולא היתה אומרת: "גַּם לִגְמַלֶּיךָ אֶשְׁאָב" שזה היה תנאי שעשה אליעזר קודם, היתה מפסידה את הכל! ובשביל פעם אחת - היא הרוויחה שכר הרבה מאוד כזה! של כל העולם כולו!!
הרי: "צִדְקָתְךָ כְּהַרְרֵי אֵל" (תהלים לו, ז) כמה הקדוש ברוך הוא יכול לתת? – "כְּהַרְרֵי אֵל" אבל: "מִשְׁפָּטֶךָ תְּהוֹם רַבָּה" - מה אדם יכול להפסיד במעשה קטן שחסר!
וכל כך למה? - מפני שהיא כיוונה ללכת בדרכי השם יתברך! ולכן החסד היותר קל, גדול הוא! כי הוא ממין החסד האלוקי: "עוֹלָם חֶסֶד יִבָּנֶה" (תהלים פט, ג) איך הקדוש ברוך הוא מדקדק: לעשות כל פרח עם צבעים כאלה! וצבעים כאלה וצבעים כאלה ו... וכל דבר הוא מדקדק והכל יפה בדיוק! ואיזה איזה פרפר אחת עם צבעים כאלה לא כל כך...?! אין דבר כזה! הכל מדוקדק שלא יהיה חסר חסד ולו הקל ביותר בעולם!
נמצא, שהכל תלוי בכוונת הלב והכוונה אי אפשר בלי מחשבה! ויש לדבר בזה עוד.
אני רוצה רק להגיד לכם קטע שאתם למדתם בבוקר ואני אחזור עליו בקטע הזה: 'מה שצריך לבאר במשקל החסידות והוא ענין עיקרי מאוד, תדע באמת שזו המלאכה הקשה שבחסידות כי דקותו רב. ויש ליצר הרע בדבר הזה כניסה גדולה, לכן נמצאת סכנה עצומה! הרבה דברים טובים יוכל היצר לרחק כאילו הם רעים. והרבה חטאים הוא יכול לקרב כאילו הם מצוות גדולות!'
כמו אתר הזימה של הזמיר... – 'הרבה חטאים מקרב יצר הרע כאילו הם מצוות גדולות' הם תפסו את מלאכתו של הקדוש ברוך הוא לזווג זיווגים, הם החליטו: 'שהם לא צריכים את הקדוש ברוך הוא לזווג זיווגים!' הם יסדרו את זה, כמובן בכסף! השם עושה את זה בחינם!! לא לוקח דמי שדכנות והם לוקחים כסף על זה. ורק הכסף מענין, לא שהם רוצים לשדך שידוכים...
'ובאמת לא יוכל אדם להצליח בחסידות, במשקל זה, רק אם יהיו לו שלושה (3) דברים; אחד: שיהיה ליבו ישר שבלבבות!'
וזה אין לאף אחד שמה בהתדרדרות...
דבר שני: שלא תהיה פנייתו אלאל לעשות את הנחת רוח לפני השם יתברך! ולא זולת זה כלל'.
- לא לכסף האישי ולניפוח של המליונים בעמותות השונות...
'ושיהיה גם מעיין על מעשיו עיון גדול! וישתדל לתקן אותם על פי התכלית הזה'.
- שלושת אלה לא עומדים בקריטריונים של התדרדרות...
אחר כך: 'ישליך על השם יהבו. ואז יאמר: "אַשְׁרֵי אָדָם עוֹז לוֹ בָךְ" (תהלים פד, ו) "עוֹז לוֹ בָךְ", "אַשְׁרֵי אָדָם עוֹז לוֹ בָךְ" ואז: "השם לֹא יִמְנַע טוֹב לַהֹלְכִים בְּתָמִים" (תהלים פד, יב).
יש עוד מה להוסיף בענין, בימים הקרובים.
ובינתיים: 'שבת שלום!' לכולם.
[הכרת תודה וברכה לרב על דרשתו המרגשת] בוקר אור לרב היקר ישר כח עצום על עוד דרשה מדהימה ביותר! (ירושלים, שבת הגדול 30.03.2025) יה"ר שהקדוש ברוך הוא יתברך ימלא את כל משאלות ליבך וימשיך להעניק לרב היקר כוח להמשיך להגדיל תורה ולהאדירה עד ביאת המשיח. אמן ואמן!!🌹🌹.
שבוע טוב וחודש טוב כבוד הרב!! לפני בערך שלושה חודשים אמא שלי קבלה אבחנה שיש לה סרטן מסוג לימפומה ובשלב מאוד מתקדם (ל"ע) במקביל לאבחנה ב"ה הוספנו ברגע האחרון את השם שלה להרצאה שעשינו (גם להבדיל לעילוי נשמת חמי ז"ל) אמא שלי עברה 3 טיפולים מאוד מאוד אגרסיביים שבמהלכם נשר לה השיער והגוף והנפש שלה מאוד נחלשו (ל"ע). ב"ה כבר תקופה ארוכה רציתי לקחת על עצמי כיסוי ראש, ולפני כחודשיים החלטתי לעשות את הצעד לכיסוי ראש מלא ואמרתי: 'שזה גם לרפואתה!'. בשבוע שעבר אמא שלי עברה בדיקה כדי לגלות אם הטיפולים בכלל עוזרים, וב"ה היום קבלה תשובה שהלימפומה האגרסיבית נעלמה!!! יש עוד נגעים קטנים אך לא משמעותיים, וממשיכים עוד את הטיפולים... אבל כל הנגעים המשמעותיים פשוט נעלמו!! אני מתרגשת ומאמינה על הנס!! תודה לקב"ה על הנס המדהים!! ולכבוד הרב על הברכות בהרצאה.
שבוע טוב חודש מבורך🌹 ביום חמישי בלילה הייתי ב: 'אושר עד' חיפשתי דגים שיהיה כשר לפסח בהשגחת בד"ץ העדה החרדית (קשה מאוד למצוא את זה) התחלתי לחפש והיו שם גם בהשגחות אחרות... חיפשתי וחיפשתי לבסוף נזכרתי: לשיר "עבדו" ("עִבְדוּ אֶת ה' בְּשִׂמְחָה בֹּאוּ לְפָנָיו בִּרְנָנָה"! (תהלים ק, ב) התחלתי לשיר בכל המרץ (לא בקול) וב"ה בפינת המקרר היה שם מלא דגים בהשגחה מהודרת מלאת יחד עם בעלי כמה שקיות (היה לידי חרדי עם 2 ילדיו מחפשים ולא מוצאים מסתכלים עלי: 'איך היא מצאה?!'😵) "אֵין עוֹד מִלְבַדּוֹ" (דברים ד, לה) ב"ה כמה שזה עובד, הודתי לאבינו שבשמים ואמרתי: "מזְמוֹר לְתוֹדָה" תודה לך הרב שמדריך אותנו רק לפי התורה הקדושה יה"ר שהשי"ת ישמח אותך ויתן לך בריאות בגוף ונפש ויאריך ימיך בטוב ובנעימים, שמחה ונחת יהא מנת חלקך אכי"ר המשך יומבורך (אמן) (לסגולת השמחה shofar.tv/articles/15096).
מה שכתוב בליקוטי מוהר"ן זיע"א - זה עליך: 'הַצַּדִּיק בְּעַצְמוֹ אִי אֶפְשָׁר לְהַשִּׂיגוֹ כִּי אֵין בּוֹ שׁוּם תְּפִיסָה, כִּי הוּא לְמַעְלָה מִשִּׂכְלוֹ רַק עַל יְדֵי אֲנָשָׁיו הַמְקרָבִין אֵלָיו, יוּכַל לְהָבִין מַעֲלַת הַצַּדִּיק כִּי עַל יְדֵי שֶׁרוֹאִין אֲנָשָׁיו, שֶׁהֵם אַנְשֵׁי מַעֲשֶׂה יְרֵאִים וּשְׁלֵמִים וּבָהֶם יֵשׁ לָהֶם תְּפִיסָה וְהַשָּׂגָה כִּי הָעוֹלָם אֵינָם רְחוֹקִים עֲדַיִן מֵהֶם כָּל כָּך כְּמוֹ מֵהַצַּדִּיק בְּעַצְמוֹ עַל כֵּן מִי שֶׁרוֹצֶה הָאֱמֶת אֶפְשָׁר לוֹ לֵידַע מַעֲלַת הַצַּדִּיק עַל יְדֵי אֲנָשָׁיו'.
הרב, חייבת לספר... ישתבח הבורא יתברך בכל מעשיו. ב"ה ניקינו את המקרר לפסח, אני ואבא שלי, אחרי שסיימנו, הכנסנו בחזרה למקומו וכשרצינו להפעילו - לא עבד (ל"ע). אז התחלנו לשיר: "עִבְדוּ אֶת ה' בְּשִׂמְחָה בֹּאוּ לְפָנָיו בִּרְנָנָה"! (תהלים ק, ב) אך עדין לא עבד... אחרי הכל התיישבתי לנוח וב"ה נזכרתי שאתמול כשנכנס הכסף - תודה להשם יתברך, אך עדין לא העברתי לארגון: 'שופר' להקמת הבית כנסת (קמפיין שופר גדול) ולפני העברה, קוראת את תפילת רבי מאיר בעל הנס ומבקשת מבורא עולם יתברך שיגן על עם ישראל (אמן) והעברתי . הילד שלי התחיל להתעייף וכמובן נרדם רק עם השיר "עִבְדוּ אֶת ה' בְּשִׂמְחָה" אבל שאתה שר... אז שמתי את השיר והתחלנו לרקוד ולשיר איתך. והנה אחי סיפר שהיה ניסיון לפיגוע (רח"ל) בכניסה למעלה אדומים ומביתנו רואים את הכניסה למעלה אדומים... התקשרנו לאמא שלי שעובדת בביטחון העיר וסיפרה: שב"ה המחבל גוסס ואין נפגעים - תודה להשם יתברך! לפי מה שדיווחו בקשר... ובנוסף, המקרר חזר לפעול! אז אמרתי: ישתבח הבורא יתברך! לתת צדקה להקמת בית כנסת עם רב אמיתי ולשיר "עִבְדוּ אֶת ה' בְּשִׂמְחָה" - כמה כוח יש לדברים הללו לבטל גזרות קשות! (לסגולת השמחה shofar.tv/articles/15096 לקמפיין שופר גדול shofar.tv/donations/51).
שלום עליכם מורנו ורבנו שליט"א! רצינו לומר תודה גדולה על כל העצות, הברכות, המוסר והדרך חיים האמיתית שכבוד הרב נותן לנו ללא שום גמול וב"ה זכינו גם לחזק אחרים ממה שהרב לימד אותנו ובפרט בענין הכוונה במצוות שֶׁיִּדַּעְנוּ אנשים על זה וחילקנו ספרים של: 'כאשר ציווה השם' (shofar.tv/articles/14749) וכשדיברתי עם אחד האברכים בכולל הוא אמר: שבספר 'מעלות התורה' לרבנו אברהם אחי הגר"א מונה כיותר ממאה מצוות בתלמוד תורה (ספרתי רק בהתחלה 72 מצוות)...
שלום כבוד הרב ב"ה רוצה לשתף אותך בנפלאות הסגולה של הרב בשיר "עִבְדוּ אֶת ה' בְּשִׂמְחָה". בני בן ה-15 שכח באוטובוס את התפילין היקרות שלו (ל"ע), שעלו לנו 4 אלף שקל! ממש רגעים ספורים אחרי הירידה מהאוטובוס הבן קלט את העניין וישר התקשר למחלקת אבדות של אגד בתקווה שיעזרו לאתר את הנהג שעדיין על האוטובוס. מחלקת אבדות לא עזרו הרבה רק פתחו קריאה על אבידה... הבן התקשר לבעלי וביחד החליטו שמנסים לאתר את נהג באוטובוס. העניין מורכב מכיוון שהאוטובוס 'עירוני' ולכן מספר הקו קיים בתדירות גבוהה אבל לא הנהג שחיפשו. בעלי ובני רדפו אחרי אוטובוסים 3 שעות עד שמצאו את הנהג והאוטובוס. ולמרבה האכזבה הנהג טען: 'שלא ראה שום תפילין!' וגם כשהבן עלה בעצמו לבדוק באוטובוס אכן התפילין לא היו במקום ששכח אותם. חזרו מאוכזבים הביתה. החלטנו: שאין יאוש! מתחילים לעשות את סגולת הרב לשיר כל יום: "עִבְדוּ אֶת ה' בְּשִׂמְחָה" עם החידוד הנפלא שהרב חידד בהרצאה האחרונה ברחובות (10.02.2025) שממש להאמין שכל מה שהשי"ת עושה זה לטובתי! ולקבל את הכל בשמחה!! אציין: שעל התפילין לא היו שום פרטים של בני; לא שם מלא. לא מספר טל'. רק רקום על התיק האותיות הראשונות של השם ושם המשפחה. וכל יום במשך 5 ימים שרים: "עִבְדוּ אֶת ה' בְּשִׂמְחָה" ומאמינים שכל מה שהשי"ת עושה זה לטובה. וברצונו התפילין יחזרו גם בלי פרטים מזהים. ואולי יתרכך לב הגנב. ואולי זכינו שמישהו מניח תפילין בזכותינו... וכל הזמן רק שרים ושומעים את השיר המוקלט של הרב. פתאום השי"ת נתן בלב בעלי מחשבה: 'אולי יש מצלמה בתוך האוטובוס?'. הפנו אותנו לתלונות הציבור של אגד. שם אחרי בירור זריז התגלה שאכן מותקנות מצלמות בתוך האוטובוס. לאחר יומיים מהשיחה עם תלונות הציבור. התקשרו ממחלקת אבידות ובישרו שהתפילין נמצאו - 5 ימים אחרי האבידה! "הוֹדוּ לַה' כִּי טוֹב כִּי לְעוֹלָם חַסְדּוֹ" (תהלים קלו, א) תודה לרב שמחזק אותנו באמונה ומחזיר לנו את השמחה שכל מה שהשי"ת עושה הכל לטובה ואין יאוש רק להאמין שהכל אפשרי. תודה. (לסגולת השמחה shofar.tv/articles/15096).
אהבת תלמידי חכמים שלום וברכה כבוד הרב אני רוצה להגיד לך שוב תודה רבה על כל מה שאתה בשבילנו בפרטי ובשביל כל מה שאתה עושה בכללי לעם ישראל תודה רבה לך על הכל אין מילים פשוט תודה רבה רבה רבה אני אוהב אותך מאוד ולא יפסיק לעולמי עד "שְׁמַע יִשְׂרָאֵל השם אלוקינו השם אֶחָד" (דברים ו, ד) פשוט תודה תודה תודה אתה מכניס אור לחיינו פשוט בן של מלך❤️❤️.
כבוד הרב, ב"ה שיעור בוקר יפיפה על כוחו של הניגון משמח ומחזק🌹 (לכתבה כוחו של ניגון ע"פ הספר פורים דיליה shofar.tv/articles/14959).
'היזהרו בממון חבריכם - א'' (shofar.tv/videos/4448) ב"ה שיעור שכל פעם ששומע בדיסק און קי - מתפעם מזהירותו של החפץ חיים זצ"ל זיע"א בענייני ממון. וזה גורם לבדוק עצמי בכל עניין ממוני ב"ה 🙏 תודה רבה לכבוד הרב שמאיר את עינינו בכל מקצועות התורה.