כלים לחינוך הילדים - חלק ב | הרב אמנון יצחק
- - - אין זו תמלול הדרשה! אלא עיקרי הדברים ע"פ הספר 'להתעלות' באדיבות המחבר הרב שמחה אהרונוב שליט"א - ישר כוחו! לכתבה על ספריו - לחץ כאן.
חינוך למדת האמת
וכן על זה הדרך בשאר המדות - אם אנחנו רוצים לחנך את ילדינו לדבר רק אמת, עלינו בעצמנו לעמוד בניסיונות ולדבר אמת בכל מצב.
זו לא חכמה לחנך את הילד שאסור לשקר וששקר הוא דבר חמור, שהרי נאמר: "מדבר שקר תרחק" שמות כג, ז, ואילו אנו מרשים לעצמנו לשקר, עלינו קודם כל להיזהר בכל מלה שאנו מוציאים מפינו, ורק אז לחנך ולהדריך בזה את ילדינו.
וכשמחנכים את הילד למידת האמת, צריך להתרכז בשתי נקודות:
א. נתינת אמון לילד - אם ניגש האב לילד ואומר לו: 'אני כעת שואל אותך שאלה - אם עשית זאת או לא, אבל דע לך שאני מאמין בך, ואני סומך עליך שלא תשקר'. הרי שהוא נותן לו ביטחון, ומקל עליו להודות באמת.
ב. רווח ממידת האמת - יאמר האב לילד: 'אם תאמר את האמת אני לא אעניש אותך'.
אם נאמר לילד את הדברים כך, לא יהיה לו שום סיבה לשקר, כיון שהוא יודע שאם יאמר את האמת לא יענישו אותו, ונוסף על כך, אדם שנותנים בו אמון, הוא לעולם לא ירצה להפסיד את האמון שנותנים בו, ולכן לא ישקר.
בדרך כלל ילד שמשקר זה ילד שהוריו מדביקים עליו בכל העת תווית של 'שקרן', על כל דבר שמוציא מפיו אומרים לו שזה שקר, ילד כזה אומר לעצמו בליבו 'גם ככה אני שקרן, מה אכפת לי להמשיך לשקר?'
לעומת זאת ילד שנותנים בו אמון שלא ישקר, ובנוסף לכך מבטיחים לו שלא יענישו אותו על כך, הרי שבכך סוללים לו את הדרך להודות על האמת.
וכל זאת בתנאי שההורים בעצמם נותנים את הדוגמא האישית ונזהרים בדיבורם.
היתה אמא שעלתה עם בנה בן החמש לאוטובוס העירוני, מגיל זה כבר צריך לשלם גם עבור הילד. לפני שעלתה, אמרה לבנה: 'תקשיב טוב, אם הנהג ישאל אותך בן כמה אתה, תאמר לו שאתה בן ארבע!'
הילד לא הבין ושאל את אמו: 'אבל למה אמא, הרי אני בן חמש!'
'לא', השיבה האם, 'רק עכשיו תגיד שאתה בן ארבע, ולאחר מכן כשנרד מהאוטובוס תהיה בן חמש'.
כשעלו לאוטובוס הנהג שאל את הילד בן כמה הוא, והשיב הילד שהוא בן ארבע, הנהג המשיך ושאל, 'ומתי תהיה בגיל חמש?' - 'כשארד מהאוטובוס...' השיב הילד.
האם זה כדאי לחנך את הילדים לשקר בשביל כמה שקלים? לא פלא שלאחר מכן תופסים את הילד משקר בדברים נוספים, ואז האמא צועקת אליו כיצד לא מתבייש לשקר, ואינה יודעת שהיא הגורמת לכך בדוגמא האישית השלילית שהראתה לבנה.
כללו של דבר, הדוגמא האישית היא מחנכת את הילדים יותר מכל דבר אחר, אנחנו יכולים לדבר ולהרצות בפניהם, אך אם לא נראה להם דוגמא אישית, זה לא יעזור.
וכן להיפך, יכול להיות שההורים לא מדברים כלל עם ילדיהם, אבל הם נותנים להם דוגמא אישית, והיא משפיעה על נפש הילד וסוללת בפניו את הדרך לחינוך טהור וקדוש.
נשתדל לעבוד על עצמנו, נחיה את האמונה בכל צעד ושעל, נשים לב לכל מלה שמוציאים מהפה, וכך נשפיע על ילדינו ונזכה לחנכם בדרך אבותינו המסורה לנו מדור דור, גדולים בתורה ויראת שמים טהורה.