סנגוריה על ישראל | הרב אמנון יצחק שליט"א
פרשת וזאת הברכה | סנגוריה על ישראל | 17.09.2013
https://shofar.tv/lessons/3174
"וְזֹאת הַבְּרָכָה אֲשֶׁר בֵּרַךְ מֹשֶׁה אִישׁ הָאֱלֹהִים אֶת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל לִפְנֵי מוֹתוֹ" (דברים לג, א).
בילקוט שמעוני ברמז תתק"נ,
'אָמַר רַב אַחָא: 'מָצִינוּ שֶׁכָּל הַמְלַמֵּד סָנֵגוֹרְיָא עַל יִשְׂרָאֵל הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא מְרוֹמְמוֹ בָּעוֹלָם, דִּכְתִיב "וְלָכֵן יָרוּם לְרַחֶמְכֶם" (ישעיה ל, יח) מִמִּי אַתְּ לָמֵד מֵאֲחִימַעַץ בֶּן צָדוֹק'.
מה היה עם אחמיעץ בן צדוק?
"וַאֲחִימַעַץ בֶּן צָדוֹק אָמַר אָרוּצָה נָא וָאֲבַשְּׂרָה" וְגוֹ' (שמואל-ב יח, יט) רצה לבשר את דוד על מיתתו של אבשלום.
דוד המלך מאד ביקש שלא יהרגו את אבשלום, ויואב בן צרויה הרג את אבשלום, ורצה אחמיעץ לבשר,
אז אמר לו יואב: 'זו לא בשורה טובה, תתאפק',
אז רץ הכושי לבשר, אז אחימעץ בן צדוק החליט לרוץ לפני כן להשיג אותו ולהגיד 'שדוד המלך נפלו אויביו בפניו'. אז הוא הגיע,
אז הוא שאל אותו ישר: 'מה עם אבשלום?'
אז הוא אמר לו: 'אני לא יודע בדיוק, אני כרגע, היה הֶהָמוֹן שם וכו', ואני יצאתי, היה איזה מישהו שהוא בדרך לפה ואני זה פה ושם... אז אני לא יודע בדיוק מה היה, אני יודע רק שהיה נצחון!'
אבל הוא לא אמר שהרגו את אבשלום.
אז מיד דוד המלך רומם אותו: "וַיֹּאמֶר הַמֶּלֶךְ סֹב הִתְיַצֵּב כֹּה וַיָּסֹב וַיַּעֲמֹד"
שואל המדרש: מַהוּ "וַיָּסֹב וַיַּעֲמֹד"?
'אָמַר רַבִּי אַבָּא בַּר כַּהֲנָא: 'אִי הָוֵי דֻּכּוֹס אִיתְעֲבִיד אִפַּרְכוֹס, וְאִי הֲוָה אִפַּרְכוֹס אִיתְעֲבִיר אַסְטְרָטִלִיטִיס' זאת אומרת העלו אותו דרגה. אז רוממו אותו מן השמים.
לעומת זאת הַכּוּשִׁי בָּא ואמר: "יִתְבַּשֵּׂר אֲדוֹנִי הַמֶּלֶךְ"
שאל אותו המלך דוד: "הַשָּׁלוֹם לַנַּעַר אַבְשָׁלוֹם"?
ואז הכושי אמר: "כַּנַּעַר אוֹיְבֵי אֲדוֹנִי הַמֶּלֶךְ" מה שנקרא 'ילכו פייפן...'
ואז רגז המלך...!
ונשאלת השאלה מה זה "וַיִּרְגַּז"?
'אָמַר רַבִּי יִצְחָק בַּר חֲנִינָא: 'רָמַז לְלוֹבִירוֹס שֶׁלּוֹ וְדָקְרוּ אוֹתוֹ. וַהֲרֵי דְּבָרִים קַל וָחֹמֶר וּמָה אֲחִימַעַץ בֶּן צָדוֹק שֶׁלֹּא דִּבֵּר עַל בְּנוֹ שֶׁל מֶלֶךְ לֹא טוֹבָה וְלֹא רָעָה זָכָה לְכָל הַכָּבוֹד הַזֶּה, מִי שֶׁמְּלַמֵּד סָנֵגוֹרְיָא עַל בָּנָיו של הקב"ה עַל אַחַת כַּמָּה וְכַמָּה. תֵּדַע לְךָ שֶׁהוּא כֵּן שֶׁכָּל יָמָיו שֶׁל מֹשֶׁה לֹא נִקְרָא "אִישׁ הָאֱלֹהִים" עַד שֶׁבֵּרְכָן שֶׁנֶּאֱמַר: "וְזֹאת הַבְּרָכָה אֲשֶׁר בֵּרַךְ מֹשֶׁה אִישׁ הָאֱלֹהִים".
אז זאת אומרת רואים מפה שאחימעץ בן צדוק לא אמר טוב ולא אמר רע וזכה שמן השמים ירוממו אותו. ואם מלמדים סָנֵגוֹרְיָא ואומרים טוב על ישראל, אז עַל אַחַת כַּמָּה וְכַמָּה.
וממי לומדים? ממשה רבינו.
אבל יש לשאול: גם יעקב אבינו ברך את השבטים, אז למה הוא לא נקרא "אִישׁ הָאֱלֹהִים"? למה דוקא משה רבינו נקרא "אִישׁ הָאֱלֹהִים" על הברכה, למה יעקב אבינו לא נקרא "אִישׁ הָאֱלֹהִים"?
אפשר לומר: שמשה רבינו היתה צריכה להיות לו טינה גדולה בלב על כלל ישראל, שהרי הוא היה הרועה הנאמן, מסר את נפשו עליהם בכל ענין ביציאת מצרים, במדבר, ועם ישראל לא הכירו לו טובה, אלא הוא היה במצב של "עוֹד מְעַט וּסְקָלֻנִי" (שמות יז, ד) והוא מעיד על עצמו: "לֹא חֲמוֹר אֶחָד מֵהֶם נָשָׂאתִי וְלֹא הֲרֵעֹתִי אֶת אַחַד מֵהֶם" (במדבר טז, טו).
ולאחר כל זה לא נכנס משה לארץ ישראל ומת במדבר, וזה גרם לו צער גדול עד שהתפלל כמנין "וָאֶתְחַנַּן" (דברים ג, כג) תקט"ו תפילות, ומי גרם לו? עם ישראל "וַיִּלֹּנוּ הָעָם עַל מֹשֶׁה לֵּאמֹר מַה נִּשְׁתֶּה" (שמות טו, כד) "וַיִּלֹּנוּ" (במדבר יד, ב)
אז אם אחרי כל זאת הוא בירך אותם ברכה נאמנה, הרי הוא ה: "אִישׁ הָאֱלֹהִים" כי זה למעלה מכוחות אנוש להסיר כל טינה מלב עליהם.
וזה מה שאמרו חז"ל: 'מָצִינוּ שֶׁכָּל הַמְלַמֵּד סָנֵגוֹרְיָא עַל יִשְׂרָאֵל...' ומביא ראיה ממשה שלימד סָנֵגוֹרְיָא עליהם ולא האשים אותם.
ואני אוסיף ואומר: ואף ברך אותם.
אבל יעקב אבינו מאידך גיסא לא היתה לו שום סיבה שלא לברך את בניו, הם לא גרמו לו לשום עונש גדול כזה מה שגרמו עם ישראל למשה רבינו (יעויין באור החיים, וברוך שכיוונתי).
אז ממילא משום זה נקרא משה רבינו "אִישׁ הָאֱלֹהִים", משום הברכה שיש בסנגוריה על ישראל למרות שהיתה אמורה להיות לו טינה בלב כנגדם על מה שעוללו לו ומה שגרמו לו, ואם הוא יכול היה לברך אותם אין סָנֵגוֹרְיָא יותר מזה!
ואם אחמיעץ בן צדוק לא אמר לא טוב ולא רע, וככה רוממו אותו מן השמים, אז קל וחומר הַמְלַמֵּד סָנֵגוֹרְיָא עַל יִשְׂרָאֵל.
מכאן נלמד: כמה צריך ללמד סָנֵגוֹרְיָא עַל יִשְׂרָאֵל! כמובן אלה שהולכים בדרך האמת.
[ע"פ חכמת המצפון, חומש דברים, פרשת וזאת הברכה, מאמר תריח', ספר זכרון מאיר]