תמלול
לא ידוע - דיסק 62 - המדענים
62 - המדענים
מבוא לסרט המדענים
מקטע 1 : (01:27)
ערוץ המדע, ערוץ שמונה לא שבע, שמונה, תכניות על תכניות מדע, את מי הביאו שמה? את הגדולים של המדענים בישראל בתחומי הגנטיקה פיזיקה כימיה, תחרווט, לקחנו את כל הסדרה 13 פרקים וישבתי ללמוד, יאללה דבר, להגיד לכם את האמת שכנעו אותי, אם קודם חשבתי שהם לא יודעים כלום, היום אני יודע שהם יודעים כלום כלום כלום, מאיפה אני יודע, הם אומרים שהם לא יודעים כלום, נשמע מענין נשמע זה אבל אין לי מושג, אין לי מושג, אתם כמובן לא תאמינו לי אז אני הבאתי את הסרט איתי, אתם ההופעה הרביעית שאני מקרין אותה ויש פה יהודי שכבר היה בשלש הופעות זאת הופעה שלישית אני חושב רק בגלל הסרט הוא בא עוד פעם, הוא ממודיעין בא, והוא אשכנזי אינטלגנט סטודנט, כן. בואו נראה עכשיו בעז"ה יתברך את הסרט החדש. המדענים.
עובדות מדהימות על היקום
מקטע 2 : (01:57)
"ביקום יש מיליארד מיליארדי כוכבים". מתוך "היקום – יסודות האסטרופיזיקה". "בטיפת מים אחת 1,700 מיליארד מיליארדי מולקולות". מתוך "כימיה כללית". "בתא בודד אחד יש מאות מיליארדים צירופים". מתוך "האינצקלופדיה של גוף האדם". "בגוף האדם פועלים 100 מיליארד תאים". מתוך "האינציקלופדיה של גוף האדם". "במוח האנושי יש 10 מיליאד נוירונים". מתוך "האינציקלופדיה של גוף האדם". "בגוף האדם עוברים 80,000 קילומטר של נימי דם". מתוך "האינציקלופדיה של גוף האדם". "ברשתית העין יש 127 מיליון קולטני צבע". מתוך "האינציקלופדיה של גוף האדם". "בכדור הארץ יש מיליוני צורות חיים שונות". מתוך “האינצקלופדיה לטבע “. האם כל זה נוצר מעצמו במקרה? או שיש יד מכוונת שיצרה הכל במחשבה? ההגיון אומר שמאחורי דבר מורכב יש מחשבה ותכנון. המדע טוען: הכל נוצר מעצמו. ואם המדע אומר הוא וודאי יודע...
מה באמת יודע המדע
מקטע 3 : (01:07)
מה באמת יודע המדע? קטעים משיחות של צבי ינאי, מנכ"ל משרד המדע לשעבר, עם אנשי מדע: פרופ' אורי מאור, בית הספר לפיזיקה אונ' ת"א: פרופ' דורון לנצט, המחלקה לגנטיקה מולקולרית, מכון ויצמן למדע: צבי עצמון, עורך כתב העת המדעי "גלילאו": פרופ' יקיר אהורנוב, בית הספר לפיזיקה אונ' ת"א: פרופ' מנחם מגידור, נשיא האונ' העברית: צבי ינאי, מנכ"ל משרד המדע לשעבר: שלום לכם, אני שמח לפתוח סדרת שיחות בת 13 פרקים על המדע בכלל ולמדעי הטבע בפרט כפי שהם מצטיירים לעינינו לפני סוף המילניום. רבים ציפו כי הגידול בידע המדעי יביא אותנו אל שערי האמיתות הסופיות ולפתחן של התשובות המלאות בתחומי המדע השונים. בפועל מס' השאלות הפתוחות בסוף המאה אינו נופל ממס' השאלות הפתוחות בתחילת המאה, יתר על כן המציאות שנחשפה לעיני הפיזיקה והביולוגיה התגלתה כעמומה ומעורפלת לאין שיעור כפי שנראתה בתחילת המאה.
הוקינג מחפש תאוריה
מקטע 4 : (02:10)
הקדמה, הפיזיקאי סטיבן הוקינג מחפש תאוריה להיווצרות היקום. מתוך שידורי ערוץ 2, מרץ 98: הוקינג: נולדתי בדיוק 300 שנה לאחר מותו של גלילאו. אני מעריך שעוד כ- 200 אלף תינוקות נולדו באותו יום. קריין: אחד התינוקות האלה הלך בדרכו של גלילאו, והיום הוא הפיזיקאי התיאורטי החשוב ביותר של סוף המאה. הוא מכהן כדיקן לפקולטה למתמטיקה בקיימברידג' , תפקיד אותו מילא בעבר ניוטון. הוקינג עוסק במציאת התיאוריה האחת זאת שתסביר איך נוצר היקום. לפני כ- 15 מיליארד שנים לא היה כלום. כל היקום היה נקודה אחת קטנה, בה התרכז כל החומר שמרכיב כיום את העולם. עקב שינוי פיזיקלי בתוך הנקודה, אירא פיצוץ אדיר, ה"מפץ הגדול", כל החומר פרץ ונוצר היקום. מאז הוא ממשיך להתפשט. הוקינג לא חיכה שהמציאות תפריך את התיאוריה ועשה זאת בעצמו. השבוע הוא פירסם עם שותפו למחקר הסבר חדש להיווצרות היקום, הנקודה שממנה החל הכל, אומר הוקינג, הייתה שם תמיד, המפץ הגדול יצר את הזמן כפי שאנחנו מכירים אותו. היקום ימשיך להתפשט לנצח, כוכבים יתרחקו אחד מן השני עד אין סוף. הוקינג: יקום מתפשט איננו שולל קיומו של בורא, אלא מגביל את טווח הזמן בו ייתכן שביצע את מלאכתו. קריין: הוקינג משוכנע שבקרוב אולי עוד בימיו ניתן יהיה לפתור את כל חידות היקום ולתת מענה לשאלות שרק מעטים יודעים את התשובה עליהן. הוקינג: אם נמצא את התשובה לכך, יהיה זה הניצחון המוחלט של התבונה האנושית, משום שאז נבן את כוונת הבורא. הפיזיקאי סטיבן הוקניג מודה שיש בורא, מודה שיש לו כוונה (ושהוא עדיין מחפש תאוריה ליצירת היקום).
מה יודע המדע על תחילת היקום?
מקטע 5 : (01:22)
מה יודע המדע על תחילת היקום? צבי ינאי: פה בעצם מגיעים לנקודת המשבר שאתה לא יכול ללכת לאחור עם הפיזיקה עד אותה נקודה סינגולרית מפני ששמה כל החוקים מרוסקים ולכן אי אפשר לגזור מאותו מקום שום דבר חדש לכן הפיזיקה בבעיה אז הנה בא הוקינג ומציע פתרון בא נגיד שזה לא היה הנקודה מתמטית הקטנה ביותר שאפשר לעלות על הדעת אלא זה היה מין איזשהו גל קטן גוף, ישות קוונטית כזאת גלית ששמה יש בכל זאת קצת מרחב יש קצת סמק, פרופ' יקיר אהורנוב: זה לא כמו גל פלסטי שיש בו משמעות אלא זה הכל פלקצואציות שבהם א"א להסביר מרחב וזמן רק שהפלקצואציה הזאת מגיעה לאותו רגע של מה שאנחנו קוראים תחילת היקום, המפץ הגדול, אחרי זה מתחילים להיווצר שם קשרים שאפשר לתאר אותם כמרחב וזמן, לפני זה א"א. צבי ינאי: אז במה הועילו חכמים בתקנתם? כלומר במה הוקינג פתר בעיות גאל את הפיזיקה נאמר מאיזה שהם דילמות או איזה שהם מצבים פרדוקסלים שהם לא היו קימים שהיו קימים בנקודה הסינגולרית ולא קימים... פרופ' יקיר אהורנוב: הוא לא עשה את זה ואף אחד לא טוען שהוא טוען צבי ינאי: הוא טוען פרופ' יקיר אהורנוב: הוא טוען הוא טען עוד דברים שהפיזיקאים אח"כ לא הסכימו איתו וגם הוא עצמו שינה בדעתו לא אף אחד לא חושב שיש פתרון לבעיה הזאת, על תחילת היקום.
מה יודע המדע על תחילת הזמן?
מקטע 6 : (00:39)
מה יודע המדע על תחילת הזמן? צבי ינאי: אנחנו דיברנו על בעית תחילת הזמן איך זמן יכול להתחיל באיזו שהיא נקודה ואם משהו מתחיל בנקודה מסוימת בזמן אז תמיד אפשר לשאול מה היה רגע אחד לפני זה ואם הפיזיקאים אומרים לנו השאלה הזאת היא לא לגיטימית היא בלתי חוקית, פרופ' יקיר אהורנוב: הזמן אתה לא יכול לשאול מה היה לפני תחילת היקום כי לא היה אפי' זמן לפני זה צבי ינאי, מנכ"ל משרד המדע לשעבר: טוב בא נסכים בינינו פרופ' יקיר אהורנוב: כן צבי ינאי, מנכ"ל משרד המדע לשעבר: שאני כן יכול לשאול פרופ' יקיר אהורנוב: אתה יכול לשאול אבל לא תקבל תשובה צבי ינאי: בדיוק, לפיזיקאים אין תשובה לשאלה המאד נאיבית הזאת מה היה קודם, בזה נעזוב רגע את היקום כי אני מבין שזה נושא מאד בעיתי.
המדע על תחילת החיים ומהותם
מקטע 7 : (01:06)
מה יודע המדע על תחילת החיים: פרופ' דורון לנצט: יתכן מאד שהחיים התחילו בצורה כזאת כלומר היו רק מולקולות שצפו בחלל התא, ובדרך פלא על ידי רשת של אינטראקציות הדדיות ידעו לומר, א' אמרה לג' להיווצר ג' לל' ל' לכ' כ' לש' וכן הלאה רשת של הנחיות הדדיות ליצור זו עם זו. האם יודע המדע מה הם חיים? פרופ' דורון לנצט: מדובר כאן בתהליך מאוד קשה, מאוד, שאת פרטיו אנחנו אפילו לא מסוגלים לשער שליצור ישות מאוד מאוד מסובכת, מסובכת החל מהרמה המולקולרית, צריך לזכור שמולקולות הן זעירות מאד לכן בתוכנו יש מספר אסטרונומי של מולקולות וכל המולקולות האלו בצורה כזו או אחרת מדברות אחת עם השניה בתוך תאים שיחה בין תאים לבין תאים אחרים, בין איברים לבין איברים הורמונים תשדורות כימיות התוצאה היא סיבוך עצום שאת פרטיו אנחנו מנסים להבין ואז אולי נבין מה הם "חיים".
סיכום ביניים מדעי
מקטע 8 : (00:13)
סיכום ביניים מדעי: תחילת הזמן: לא ידוע תחילת היקום: אין פתרון תחילת החיים: אולי פלא מהות החיים: אין לי מושג
האם מבין המדע שהעולם מתוכנן?
מקטע 9 : (01:17)
האם המדע מבין שהעולם מתוכנן? פרופ' דורון לנצט: בסופו של דבר התוכנית של אדם ואגב של הרבה יצורים אחרים כולל התולעת המינתודה שהזכרנו קודם וכולל צמחים וכולל חרקים וכן הלאה התוכנית הזאת שאגב דומה מאד בין היצורים השונים כתובה באותה שפה באותו צופן ובאותן עקרונות ברגע שנדע את התוכנית הזאת נשב על המדוכה נשתמש במחשבי על ננסה לחבר את החלקים זה עם זה ננסה להבין איך החלבונים שנוצרים מתוך התכנית הזאת מגיבים זה עם זה בתהליך הזה מה שאפשר לקרוא לו הלבנים החכמות הלבנים שמכירות זו את זו ויוצרות את המבנה הכולל. ומי על פי המדע המתכנן? פרופ' דורון לנצט: החיים יש להם תוכנית אבל התוכנית נמצאת בתוכה, והחשוב ביותר הוא שהתוכנית היא בעצם תוכנית ליצר חלקים שיודעים לבנות את השלם בעצמם באופן ספונטני. א' אמרה לג' להווצר ג' לל' ל' לכ' כ' לש' וכן הלאה. רשת של הנחיות הדדיות ליצור זו את זו. מה שאפשר לקרוא לו הלבנים החכמות. הלבנים שמכירות זו את זו ויוצרות את המבנה הכולל. בסופו של דבר זה יאפשר לנו להבין את זה.
סיכום ביניים מדעי
מקטע 10 : (00:15)
סיכום ביניים מדעי: היו תאים מאוד חכמים... הם בנו את עצמם בעצמם ואז ישבו לתכנן תוכנית א' אמרה לג' להיווצר, ג' דיברה עם ל', ל' סגרה עם כ', כ' מסרה לש'.
האם דברים מורכבים נוצרים מעצמם?
מקטע 11 : (01:35)
נספח: "הגיון" האם דברים מורכבים יכולים להיווצר מעצמם? נתחיל באבן מחודדת. מתוך סרט ה"אבולוציה", שודר בערוץ המדע: פיסות אבן כמו זו ממלאות את הנוף האפריקאי. מוזר לחשוב שהן מהוות אולי מפתח נוסף לחיים האנושיים. השאלה הייתה אם אלה סתם אבנים רגילות... או שמישהו עשה אותן? ואם כן, מתי? ארכיאולוג: יש מי שיסתכל בזה ויאמר: "יש דברים כאלה בחצר שלי", תשובתי היא: אם תוכל למצוא דברים כאלה בחצר שלך, אתה בוודאי יושב על אתר ארכיאולוגי, כי אבנים לא מתקלפות בצורה כזו בטבע. יש כאן שליטה, יש תחושה של גאומטריה, הרבה פעמים אנו יכולים לחבר אותן באתר של תקופת האבן הקדומה ולהראות, מכה אחר מכה, איך קילפו אותן. והן לא מתגלגלות 4 ק"מ במעלה הגבעה. הומיניד כלשהו נשא אותן לשם. הרבה פעמים מוצאים אותן הרחק ממקורן הגאולוגי. באיזשהו שלב היה משבר התברר שיש המון חלקיקים ואז כדי להחלץ מהמשבר הזה חלק מהפתרון של המשבר הזה היה להגות את קיומם של הקוונטים. אבן צור מחודדת בשני צדדים... המדע אומר: לא יכולה להיווצר במקרה... עכשיו שימו לב: תא חי, בנוי ממאות מילארדי צירופים דחוסים באלפית מילימטר. המדע אומר: כן, נוצר במקרה...! ההגיון המדעי: אבן, שבורה בצורה גאומטרית: ברור שלא במקרה תא, בנוי ממיליארדי צירופים: במקרה!
מה עושה מדען כשהוא לא יודע?
מקטע 12 : (01:22)
מה עושה מדען כשהוא לא יודע? א: הוגה חלקיקים. אני עשיתי את עבודת הדוקטורט שלי עם פיזיקאי מאוד ידוע שנקרא דיויד בו שנפטר לפני כמה שנים לצערנו. והוא באמת המציא תיאוריה חילופית לתורת הקוונטים, שנקראת תורת המשתנים הנסתרים, שעד היום יש לה הרבה חסידים. מה עושה מדען כשהוא לא יודע? ב. ממציא תיאוריה וצובר חסידים. פרופ' אורי מאור: ידוע שליסבורן ואלברט אינשטיין וכל גדולי הדור, בפירוש הרגישו מאוד לא נוח עם הרבה משמעויות של הפיזיקה. הדבר הזה ידוע. צבי ינאי: בכל זאת עברו שבעים שנה מאז פרופ' אורי מאור: ואנחנו עדין עם הרבה דברים מרגישים מאוד לא נוח. מה עושה מדען כשהוא לא יודע? ג. מרגיש לא נוח. צבי ינאי: פשוט אה, להציג לפניך את תגובתו של ריצ'ארד פיינמן, שהוא אחד הפיזיקאים הגדולים במאה הזאת, שבהרצאה לסטודנטים שלו הוא אמר פעם: 'הירגעו, אל תשאלו פיזיקאים כל הזמן איך זה יכול להיות, פשוט קבלו את זה שכך הדברים נעשים. מה עושה מדען כשהוא לא יודע? ד. מאמין ומקבל בלי שאלות.
סיכום ביניים מדעי
מקטע 13 : (00:12)
סיכום ביניים מדעי: הוגים חלקיקים ממציאים תאוריות מרגישים "לא נוח" מאמינים בלי שאלות
מדען על התאוריה המדעית
מקטע 14 : (00:56)
מה אומר המדען על התיאוריה המדעית? צבי ינאי: כיום, חלק לפחות מקבוצה שלמה של פיזיקאים מתמקדת בדבר חדש לגמרי במסגרת של תיאורית מיתרי על מין איזשהו חלקיק כמו שאמרתי לגבי הפתיחה שזה מין מיתר זעיר זעיר מאד שמתנודד ומהתנודות שלו בעצם נוצרים כל החלקיקים שאנחנו מכירים. האם אתה באופן אישי... פרופ' מאור: כן אתה מאמין בתאוריה הזאת, אתה חושב שבאמת זו התשובה גם לבעיה של איחוד בין תורת הקוונטים בין תנועת הכללית וגם לכל ריבוי החלקיקים התשובה היא באותו מיתרון זעיר שחושבים שאולי הוא קיים? פרופ' מאור: התשובה זה מאד מאד מענין, זה מאד מאד מבטיח ואין לי מושג...
נמצאה "הוכחה" מדעית לאבולוציה
מקטע 15 : (01:51)
אתם עומדים לראות ממצא יחיד במינו סוף סוף נמצאה הוכחה מדעית לתאורית האבולוציה! מתוך סרט על ה"אבולוציה", שודר בערוץ המדע: בלאטולי בטנזניה, חשפה מרי ליקי האגדית בדרך מקרה משהו מרשים ביותר. עקבות אלה נטבעו לפני 3.5 מיליוני שנים בידי אנשים שהלכו זקופים על שתי רגלים. זו הראיה הקדומה ביותר שאין להכחישה על השינוי הגדול, הזמן המדהים שבו נולד אחד ממאפייני המפתח שלנו. הזמן שבו החיה שהפכה לבסוף לאדם הזדקפה לראשונה. העקבות נשתמרו הודות לצירוף יוצא דופן בין אפר וולקני טרי לגשם. אפשר לראות את טיפות הגשם באפר ואת העקבות של חיות אחרות שהלכו כאן באותו יום לפני מיליוני שנים. חתיכה נוספת בתצרף האנושי, הליכה זקופה כבר החלה לפני 4.5 מיליוני שנים. העננים מתחילים להתפזר. כך נראות כל "ההוכחות המדעיות" של תאורית האבולוציה!! בדקו בעצמכם!
מדע או אמונה?
מקטע 16 : (01:08)
מדע או אמונה? צבי ינאי: אתה כפיזיקאי נמצא לפני סיטואציה כמעט אבסורדית שהחלטה שלה מה למצוא היא קובעת מה תמצא, האם אתה מרגיש נח עם הענין הזה? פרופ' מאור: האמת היא לפעמים כן ולפעמים לא. פרופ' יקיר אהורנוב: באופן שאף פעם לא היית יודע שיש הוכחות, בא האפקט הקוונטי הזה ומראה שבתורת הקוונטים קורה איזה נס חדש, והוא הדבר הבא. פרופ' דורון לנצט: יתכן מאד שהחיים התחילו בצורה כזאת כלומר היו רק מולקולות שצפו בחלל התא, ובדרך פלא על ידי רשת של אינטראקציות הדדיות... פרופ' מגידור: רוב המתמטיקאים אתה שואל את הרגשת... מה הרגשת הבטן שלו, הוא יאמין שמדובר בדברים שיש להם איזשהו קיום אובייקטיבי. צבי עצמון: הוכחות חזקות לזה אין... אבל בפירוש זו אחת הגישות. ז"א המוות הוא רצוי מבחינת האבולוציה פרופ' יקיר אהורנוב: זה נראה פרדוקסלי לגמרי ואני נורא מבסוט בלשון רחוב, שזה נראה פרדוקסלי כי זה אומר שאנחנו לא מבינים כלום על הזמן, שאנחנו לא מבינים כלום על הזמן. צבי ינאי: אני יכול לומר לך שזה נראה בעיני כמו כתב חרטומים. פלא. כן, אני אגיד לך מדוע זה לוגיקה...
מה אומר מדען על הפיזיקה?
מקטע 17 : (00:43)
מה אומר מדען על הפיזיקה? פרופ' מאור: אני חושב שהשאלה שאנחנו צריכים לשאול את עצמנו היא האם הניסוח שלנו לחוקי הפיזיקה, הניסוח המתמטי שלנו, הוא הניסוח היחידי האפשרי? ונראה לי שיהיה מאוד מאוד מאוד קשה לענות על שאלה כזו בצורה מוחלטת. פרופ' יקיר אהורנוב: מה זה פיזיקה פיזיקה צריכה לדייק תמיד דברים על סמך דברים אחרים א"א להתחיל מכלום אז אנחנו צריכים תמיד להניח אבן של אקסיומות שבעזרתם אנחנו מסבירים דברים אחרים ולמה האקסיומות האלה נבחרו זה ענינו של..
סיכום ביניים מדעי
מקטע 18 : (00:13)
סיכום ביניים מדעי: הוגים, ממציאים, מאמנים וחסידים מניחים הנחות ניסים ופלאות אין מושג ואין הוכחות.
מילה מדעית אחרונה לאינשטיין
מקטע 19 : (00:46)
מילה מדעית אחרונה לאינשטיין. פרופ' יקיר אהורנוב: זה דבר שנקרא לגמרי... נראה לגמרי קפריזי. מה פתאום הטבע מתנהג בצורה קפריזית כזאת, בצורה שרירותית כזאת? הדבר הזה הרגיז כ"כ את אינשטין שעד סוף ימיו הוא טען אני לא מאמין שתורת הקוונטים היא תורה הגיונית אני לא מאמין, שאלוהים משחק בקוביה. מה הכוונה... צבי ינאי: בו אמר לו אתה לא תגיד לאלוהים מה לעשות. פרופ' יקיר אהורנוב: רגע, חכה, אז מה הכוונה, אלוהים לא זורק קוביה בכדי להחליט מתי כל אטום יתפרק, זה היה האמירה של אינשטיין. אני כל ימי המחקר המדעי שלי ניסחתי לעצמי את האמירה הזו של אינשטיין בצורה קצת שונה, אבל מאוד משמעותית שונה. אני שאלתי מדוע אלוהים משחק בקוביה...
המדענים "אנשים חכמים"
מקטע 20 : (02:10)
המדענים אנשים חכמים הם חוקרים את היקום הם חוקרים את עצמם הם מבינים שזה פלא הם יודעים שהכל עשוי בחוכמה מדהימה הם יודעים שיש כאן מחשבה ותכנון הם מודים שאין הסבר מדעי לעולם אבל... אמרו להם באונ' שהכל חומר. פרופ' דורון לנצט: יצור חי הוא בעצם מכונה שההבדל בינו לבין המכונות האחרות שאנו רגילים אליהם כמו מכונת כתיבה, או אפילו מחשב ההבדל הוא בדרגת הסיבוך. לימדו אותם שהעולם מסתכם במספרים ונוסחאות פרופ' מאור: כל מה שאנחנו יכולים לומר הוא שרדיוסן קטן מ10 בחזקת 17- סנטימטר, יותר מזה איננו יכולים לומר, איננו יכולים למדוד. ראש מדעי לא מצליח לתפוס מציאות רוחנית. פרופ' יקיר אהורנוב: הדבר הזה הרגיז כ"כ את אינשטין שעד סוף ימיו הוא טען אני לא מאמין שתורת הקוונטים היא תורה הגיונית אני לא מאמין, שאלוהים משחק בקוביה. מה הכוונה... צבי ינאי: בו אמר לו אתה לא תגיד לאלוהים מה לעשות. פרופ' יקיר אהורנוב: רגע, חכה... לכן הם יעדיפו להמציא תאוריות, כביכול, מדעיות (שנופלות שוב ושוב) צבי ינאי: אז זה לא מדובר על מיתר אלא על איזשהו עיסה כזו ש... פרופ' מאור: נכון, וזאת עיסה רבת ממדים, בעלת 11 ממדים. ויגיעו תמיד למבוי סתום. צבי ינאי: אולי אפשר לגמור את השיחה המאד מאד מרתקת הזאת בדברים שריצ'ארד פיינמן אמר בשעתו שאל תשאלו את עצמכם כל הזמן, איך זה יכול להיות כי אם תשאלו את השאלות האלה תקלעו למבוי סתום. אבל אנחנו בכל זאת נמשיך לשאול את השאלות האלה...
מדבריו של אסטרונום מודרני
מקטע 21 : (00:26)
מדבריו של אסטרונום מודרני: למדען, אשר חי על פי האמונה בכוח ההגיון, הסיפור מסתיים כחלום רע... הוא טיפס על 'הרי הבערות', הוא עומד לכבוש את הפיסגה, כאשר הוא מושך עצמו מעל הסלע האחרון מקבלים את פניו קבוצה של תיאלוגים (אנשי דת) שיושבים שם מאות שנים. רוברט ג'סטרו, "אלוהים ואסטרונומיה" ע"מ 116
פתרון הרמב"ם לחידה
מקטע 22 : (00:17)
ספר המדע להרמב"ם, פרק ראשון: "יסוד היסודות, ועמוד החכמות לידע שיש שם מצוי ראשון והוא ממציא כל נמצא. וכל הנמצאים משמים וארץ ומה שביניהם לא נמצאו אלא מאמתת המצאו".