טוען...

מחלוקת מרדכי ואסתר

  בית מדרש 'קהילות פז', בני ברק
 תאריך פרסום: 01.03.2015, שעה: 08:40



"ויגד לו מרדכי את כל אשר קרהו ואת פתשגן כתב היד אשר ניתן להשמידם" נתן לו להראות את אסתר ולהגיד לה ולצוות עליה לבוא אל המלך להתחנן לו ולבקש מלפניו על עמה.

ההתנהגות של מרדכי הצדיק באותן שעות גורליות זועקת להסבר, מדוע הוא לא מיהר בעצמו לספר לאסתר המלכה על הגזרה הנוראה שנגזרה על עם ישראל, אלא רק כאשר אסתר שולחת אליו את התך הוא מספר לו על כך, והלא אסתר יכולה להכנס אל המלך ולהתחנן לפניו להעביר את רוע הגזרה, ומן ההגיון היה שלפני הכל ימהר אליה, יודיע לה על מה שארע ויבקש ממנה לפעול בכל כוחה אצל אחשוורוש.

ישוב לשאלה זו אנחנו שומעים מהגאון רבי אברהם ישראל משה סלומון הרב מחרקוב, מרדכי הצדיק לא רצה לבטל אפילו רגע אחד מלבקש רחמים מהקב"ה ומללבוש שק ואפר ולעשות תשובה, כאשר העיד עליו הכתוב "ויבוא עד לפני שער המלך כי אין לבוא אל שער המלך בלבוש שק". וכן בהמשך כתוב "ותתחלחל המלכה מאד ותשלח בגדים להלביש את מרדכי ולהסיר שקו מעליו ולא קיבל". וזאת משום שהשק והאפר הם מדרכי התשובה, ומרדכי לא רצה להבטל מן התשובה אפילו שעה אחת.

זאת ועוד, מרדכי רצה שכל היהודים יראו אותו לבוש שק ואפר, ויעשו גם הם תשובה, ואילו ראו שהסיר את שקו מעליו והלך לדבר עם אסתר יסיחו גם הם את דעתם מן הרחמים ומן התשובה. וכך אמרו חכמים ז"ל במגילה ט"ו, תנו רבנן, מה ראתה אסתר שזימנה את המן? רבי נחמיה אומר, כדי שלא יאמרו ישראל, אחות יש לנו בבית המלך, ויסיחו דעתם מן הרחמים. ז"א ירגעו, יש לנו בת המלך, יש לנו בבית המלך את אסתר המלכה, ואז לא צריך לדאוג, מה אתם דואגים? לכן היא זימנה את המן שיהיו מודאגים כי הרשע הזה שגזר את הגזרה נמצא על שולחנו.

כך גם מרדכי לא רצה להסיר את שקו מעליו אפילו שעה אחת וללכת אל אסתר, כדי שבני ישראל לא יסיחו את דעתם מן הרחמים ומן התשובה, כשישמעו שמרדכי הלך אל אסתר ויאמרו כי בודאי היא תבקש מן המלך שבלי ספק יעתר ויבטל את הגזרה, ואם כן אין צורך להתפלל ולשוב בתשובה. כדי למנוע זאת שלח לה מרדכי את בקשתו על ידי התך בלי שכל ישראל ידעו את פשר הדברים. ז"א הוא השאיר את עצמו במצב של תשובה לא לאבד רגע, וגם שלא יטעו שלא צריכים להמשיך להתפלל לקב"ה כי הישועה מאת ה' ולא יתלו את זה בזה שיש לנו מפלגה ואפשר לסמוך על המפלגה.

מרדכי ואסתר נחלקו בטעם הגזרה, "כי אם החרש תחרישי בעת הזאת רווח והצלה יעמוד ליהודים ממקום אחר ואת ובית אביך תאבדו" לכאורה תמה הגאון רבי אליעזר לאון, בעל שו"ת שמן רוקח ממה נפשך, אם שורת הדין נותנת שאסתר תמסור את נפשה, אם כן למה המתינה עד מאמר מרדכי? ואם אין הדין כן, למה ציוה עליה מרדכי לנהוג ההיפך מן הדין? אז אם הדין היא צריכה למסור, ואם לא - למה הוא מבקש ממנה? כי הוא אומר לה כי אם החרש תחרישי בעת הזאת רווח והצלה יעמוד ליהודים  ממקום אחר ואת ובית אביך תאבדו". והוא מבאר באופן נפלא על פי שני הטעמים לגזרה שהובאו בגמרא במגילה י"ב. מה שני הטעמים שהובאו בגמרא? היה דין ודברים בין רבי שמעון בר יוחאי לתלמידיו, האם זה מפני שנהנו מסעודתו של אותו רשע, של אחשוורוש, או מפני שהשתחוו לצלם תשע שנים לפני כן? יש נפקא מינא בין שני הטעמים, אם הגזרה היתה מפני שנהנו, אם כן אינה שייכת הגזרה אלא לגבי שושן, שהם השתתפו בסעודה ונהנו, אבל אם הטעם הוא מפני שהשתחוו לצלם אם כן הגזרה היתה על כל העולם, דהיינו על כל היהודים. אך הלא אמרו חז"ל, הם לא עשו אלא לפנים אף הקב"ה לא עשה עמהם אלא לפנים, ז"א זה רק להפחיד אותם וליירא אותם אבל באמת הגזרה לא תצא לפועל, כי גם הם לא השתחוו לצלם אלא לפנים, לא שהם קיבלו עליהם חס ושלום עבודה זרה, גם הצלם היה נוי בלבד ולא היה עבודה זרה ממש. ועל כן, כל שאר העיירות לא הצטערו כל כך ולא דאגו כאשר הגיע אליהם דבר הגזירה, כי ממה נפשך, אם הגזרה משום שנהנו מהסעודה אז הרי הם לא נהנו, לכן שאר העיירות לא הצטערו כל כך ולא דאגו כשהגיע דבר הגזרה, אבל אם זה משום שהשתחוו לצלם, אבל הם לא עשו אלא לפנים, אז מה יש להם לדאוג? ורק העיר שושן נבוכה, כלומר תושביה של העיר שושן היו נבוכים ומבולבלים כי לא ידעו מאיזה טעם באה הגזרה, אם משום שהשתחוו לצלם אז ודאי שהם ינצלו, שהרי לא עשו אלא לפנים, רק למראית העין, אך אם בשביל שנהנו  מהסעודה, הרי תעבור עליהם כוס הצרה חלילה, כי הם נהנו אם זה הטעם שהם נהנו אז הם יסבלו, שאר העיירות לא, אבל אם זה הצלם אז הם עשו לפנים והם ינצלו, אז האיום הוא רק לפנים, לכן רק העיר שושן נבוכה, שאר העיירות לא.

נוכל לומר לאור זאת שאסתר חשבה שטעם הגזרה הוא מפני שהשתחוו לצלם, ומאחר ולא עשו אלא לפנים אם כן הם יינצלו מהגזרה, ועל כן לא חשבה שהיא צריכה למסור את נפשה, למה למסור את נפשה אם היא סוברת שהגזרה היא משום שהשתחוו לצלם היה זה לפנים אז הם ינצלו, למה צריך למסור את הנפש על דבר שאין טעם אין צורך. אבל מרדכי סבר שטעם הגזרה מפני שנהנו מהסעודה, ולכן אמר לה, אם החרש תחרישי בעת הזאת רווח והצלה יעמוד ליהודים ממקום אחר, אלה שהם ממקומות אחרים יעמוד להם רווח והצלה, אותם שהם לא מהעיר שושן אלה יהיה להם רווח והצלה, שהרי הם לא נהנו מהסעודה, אבל את ובית אביך תאבדו, שהרי אתם משושן ונהניתם מהסעודה. אז לכן מובן עכשיו למה היא לא, לפי זה למה היא לא מסרה את נפשה, ולמה הוא ביקש ממנה למסור את נפשה שהיא תכנס אליו בכל מקרה ומיד. לכן הוא אמר לה כי אם החרש תחרישי בעת הזאת רווח והצלה יעמוד ליהודים ממקום אחר, כל היהודים שהם ממקום אחר יהיה להם רווח והצלה, אבל את ובית אביך תאבדו, כי אני סובר שהגזרה בגלל שנהנו, ומי נהנו? אנשי העיר שושן, היהודים, ואתם משם, אז הגזרה חלה עליכם. אז זה כביכול המחלוקת שהיתה ביניהם למה היא לא מסרה ולמה הוא ביקש, כי אם לא צריך אז למה הוא מבקש, אז זה מסביר הגאון רבי אליעזר לאו בעל שו"ת שמן רוקח שזה מחלוקת ביניהם מה הטעם של הגזרה, האם הצלם, כי אם זה הצלם אז הם יינצלו, כי זה היה רק לפנים אז ה' יפחיד אותם רק לפנים, ואם זה היה מטעם שנהנו אז באמת זה נכון רק לגבי שושן. אז זה היה הסיפור ביניהם.

רבי חנניה בן עקשיא אומר, רצה הקב"ה לזכות את ישראל לפיכך הרבה להם תורה ומצוות שנאמר ה' חפץ למען צדקו יגדיל תורה ויאדיר. 

  •    שיתוף   

הכרת הטוב לרב שליט"א

  • 13.12 18:45

    הבהרה קטנטנה, תודה על הזכות להאזין לנציב יום של היום בשופר קול, בשידור החוזר. ערב טוב אנו מבקשים למסור תודות מעומק הלב בראש ובראשונה - לכבוד הרב, על הזכות להאזין לנציב היום של היום 🙂. אשמח להעביר תודותינו לכל העוסקים במלאכת הקודש... על ההענות, היחס, המסירות והסבלנות... לא ברור מאליו. תהיה משכורתכם שלימה מן השמים. אמן. תודה ושבת שלום💐 משפחת ...

  • 13.12 18:35

    רבנו הטהור והקדוש! אני בהלם. ב"ה בהריון חודש 9 ואחרי 3 חודשים רצופים שבהם השתעלתי ללא הפסקה (ל"ע) עם שיעולים שההרגשה שנקרע הבטן בכל שיעול. לא היה לי יום ולא לילה. יום רביעי ביקשתי מרבנו שיברך: שיעלמו לי השיעולים והכאבים. ותודה רבה לבורא עולם שהעתיר לברכת הצדיק וגם עשיתי כעצת רבנו ושתיתי תה עם דבש והשיעולים פחתו באופן פלאי ממש!!! וגם אם יש שיעול אחת ל... זה לא כואב כפי שכאב. - אין מילים בפי. לא ברור לי איך לא פניתי לפני לרבנו שיברך. אני מודה לבורא עולם ולך רבנו היקר!! תודה על הברכה היקרה מפז! שתהיה שבת שלום ומבורכת לרבנו ולכל משפחתו💐💐 (אמן).

  • 13.12 18:33

    כבוד הרב היקר ב"ה אני באמצע בישולים לשבת קודש שומעת שו״ת ביוטיוב ועצרתי להקליט את הקטע הזה שריגש עד דמעות, כמה הרב איש חסד ועזרה לזולת, איך אכפת לו מכל יהודי. ושמחת את הבחור שלא היתה ידו משגת לתפילין והוא ממש הודה שמעו את השמחה שלו! איך הרב מתקתק את הענינים בכיתי מהשמחה של הבחור, והנדיבות של הרב והאכפתיות שיהודי יניח תפילין וגם הגדיל ודאג לו לתיק!! יה"ר שנזכה לדבוק בך ובאורחותיך תמיד לנצח! ישר כוח לרבנו הצדיק והיקר שהשי"ת ישמרהו אמן התרגשתי ממש!! זכינו בזכות גדולה שקשורים לכבוד הרב!!🌹

  • 10.12 19:03

    כבוד הרב היקר שליט"א שלום וברכה! רציתי לשתף לתועלת הציבור, היה לנו מקרה שהבת שלנו בכיתה ב' חזרה מצוברחת ושיתפה אותנו שיש ילדה שמציקה לה ואף שוברת לה את חפציה האישיים ועוד... (ל"ע) ב"ה בזכות כבוד הרב היקר שליט"א שלימד אותנו 'וקנה לך חבר...' - החלטנו לקנות מתנה קטנה בצירוף שוקולד קטן עטוף יפה באריזת מתנה עם פתק שהבת כתבה: "לחברה הכי טובה שלי" והיום מסרה את המתנה לילדה ה "מציקה"... - הילדה הייתה בהלם מוחלט וב"ה מאותו רגע השתנה בהתנהגות כלפי הבת שלי 360°, במקום שנאה מצאנו דרך להרבות אהבה! תודה רבה לכבוד הרב היקר שליט"א שמלמד אותנו חכמת התורה, הדבר הכי יקר בעולם!!!!!

  • 09.12 18:28

    כבוד הרב, יישר כוח על המסירות וההשקעה בהדרכת הציבור. כל מי שמבין את הדרך האמיתית של התורה והערכים שלה, יודע שכבוד הרב הוא חלק בלתי נפרד מכבוד התורה וזיכוי הרבים. לעיתים מופיעים כותבים או פעולות מתוך עין צרה, אך המסר החשוב נשאר – ב"ה הרב מוביל בדרך נכונה, חכמה ומחנכת, ומאיר את הדרך לכלל הציבור (ילד של 20 אלף shofar.tv/videos/18475).

  • 09.12 18:28

    פששש, רבנו הטהור והקדוש! ב"ה מהרגע הראשון הרב ידע כיצד להתמודד עם השאלה המאתגרת מצד הבחורים, ומצליח להאיר את החכמה הגדולה שלו לכל הנוכחים. בזכות הרב, גם כאשר מופיעה עזות פנים או חוסר הבנה, ניתן ללמוד כיצד להבחין ולכוון את הלבבות בדרך התורה. גאווה גדולה להיות חלק מהדרך שהרב מתווה לנו, וללכת בעקבות חכמתו והדרכתו (ילד של 20 אלף shofar.tv/videos/18475).

  • 09.12 18:11

    תודה לרבנו היקר על מסירותו הבלתי נלאית למען הציבור ולמען התורה. ב"ה הרב מקדיש מזמנו הפרטי והאישי כדי ללמד, לעודד, לחלק ספרי קודש ולחנך – לעיתים כמעט 20 שעות ביממה למען כולם. הסיפור עם הבחורים שמתקשים להבין את המסירות הגדולה שלו ממחיש עד כמה רב ההבדל בין העשייה הגדולה של הרב לבין התנהגות חסרת ניסיון או חוסר הבנה של צעירים. הרב ממשיך להוות דוגמה חיה של מסירות, השקעה ונחישות למען התורה והציבור (ילד של 20 אלף shofar.tv/videos/18475).

  • 09.12 18:10

    שלום וברכה, יישר כוח לכבוד הרב על המסירות וההשקעה בהדרכת תלמידי הדור. גם כאשר מופיעות שאלות או התנהגויות לא מכבדות מצד צעירים, ב"ה הרב ממשיך להאיר את הדרך בחכמה ובסבלנות. מי ייתן ונראה עוד רבים לומדים להעריך את כבוד הרב ולשאוף בעקבותיו בדרך התורה והיראת שמים (ילד של 20 אלף shofar.tv/videos/18475).

  • 09.12 18:09

    שלום וברכה לכבוד הרב שליט"א, תודה על ההדרכה וההרצאה המרתקת (פתח תקוה 8.12.25) גם כאשר הופיעה קנאה או חוסר הבנה מצד צעירים, ב"ה הרב ממשיך במסירות ובחכמה לקרב יהודים רחוקים לאביהם שבשמים. נאחל לרב שכל מה שעבר יהיה לתועלת ולכפרה. ויה"ר שימשיך בכל הכוח ובבריאות איתנה, ושהקב"ה ישפיע עליו שפע וברכה, כפי שהיה לרבי יהודה הנשיא זצוק"ל ואף יותר (אמן) תודה על המסירות, החכמה וההשקעה בחינוך ובהדרכה (ילד של 20 אלף shofar.tv/videos/18475).

  • 09.12 18:08

    תודה לרבנו על ההדרכה הנבונה ועל היכולת לענות גם לשאלות שמקורן בחוסר בשלות ובהשפעות חיצוניות. במקום שבו צעירים מושפעים ממראית העין ומתפיסות חיצוניות, ב"ה הרב מצליח להאיר את הדרך ולהעמיד את הדברים על דיוקם. אשרינו שזכינו לרב שמכוון, מחנך ומיישר את הלבבות בדרך טובה ובהירה (ילד של 20 אלף shofar.tv/videos/18475).

יוצרים קשר עם שופר

 משרדי שופר

 03-6777779

 דואר אלקטרוני

 main@shofar.tv

 מספר פקס

 03-6740578

 שופר קול

077-353-2243 או 8724*
לשידור חי יש ללחוץ כוכבית (*) ואז 0

תגובות, ראיונות ופרסומים אחרונים בתקשורת

קליפים וסרטונים