טוען...

פחדו של הכהן גדול | הרב אמנון יצחק

 בית מדרש 'קהילות פז', בני ברק
 תאריך פרסום: 17.04.2013, שעה: 13:33



"בזאת יבוא אהרן אל הקודש בפר בן בקר לחטאת ואיל לעולה". כיצד היתה תפילתו של כהן גדול ביום הכיפורים בצאתו מן המקדש? אמר, יהי רצון מלפניך שתהא שנה זו גשומה, שחונה ותלולה, שנת רצון, שנת ברכה, שנת שובע, שנת משא ומתן, ואל יצטרכו בה עמך ישראל אלו לאלו, ואל יגביהו ישראל שררה אלו על אלו, ואל תפנה לתפילת עוברי דרכים, דברים גדולים, שנה גשומה, שחונה, תלולה, שנת רצון שנת ברכה שנת שובע שנת משא ומתן, ושלא יצטרכו עמך ישראל אלו לאלו, ולא יגביהו שררה אלו על אלו, דברים גדולים, ובסוף מה אומר? "ואל תפנה לתפילת עוברי דרכים". והנה לכאורה הענין לא מובן, הלא עוברי דרכים אלו מחוסרים ונעדרים הם מדרגה ומידה של אהבת ישראל ושל אהבת הכלל, אין להם לא אהבת ישראל ולא אהבת הכלל, כל מגמתם והילוכם ונידודים זו רק ההנאה העצמית הפרטית, הם מעונינים במזג אויר שיהיה נאה להם ומועיל להם בעסקים, והגשים שהוא ברכת שמים ממעל לטובת כל העולם ומלואו, מפריע להם לטיול, לנסיעה, לתכנית. והם מתפללים שהגשם לא ירד, מבקשים מהקב"ה שלא ירד גשם, ושברכת ה' לא תרד, אנוכיים. הכי צריך הכהן הגדול בחיר העם ושלוחו בקודש הקדשים, ביום המקודש והנעלה מכל ימות השנה להתפלל שתפילת אלה שחושבים רק לתועלתם ולהנאתם העצמית שלא תקובל, זה מה שצריך להתפלל? אנשים שחושבים רק על עצמם, על התועלת שלהם, על ההנאה שלהם, על זה הוא צריך להתפלל בקודש הקדשים ביום המקודש ע"י האדם המקודש ביותר שלא תתקבל תפילתם? 
אלא שמע מינה, שגם תפילת אנשים בינוניים המצומצמים לחשוב רק לתועלתם, חשובה ועושה את רישומה לפני הקב"ה. רואים מפה שתפילה של איש בינוני שהוא חושב רק על עצמו חשובה ועושה רושם לפני הקב"ה. והיא עלולה לפעמים לפעול ולהשפיע אפילו שהיא נגד טובת הרבים, וצריכים תפילה מקודשת ומרוממת ביותר, שתדיח ותכריע את תפילת אלו היחידים הבינונים כדי שלא תעשה רושם למעלה. לא יאומן כי יסופר. זה מראה מה כוחה של תפילה אפילו באיש בינוני, אפילו באדם שלא חושב על טובת הכלל רק על עצמו ומונע ברכה מכולם, שצריך את הכהן הגדול ביום הגדול והקדוש ביום הכיפורים ובקודש הקדשים שיתפלל על זה שלא תתקבל תפילתם של עוברי דרכים. 
ובמובן הזה הערתו של הסבא בענין תפילתם של קרח ועדתו, כשמשה התפלל אל תפן אל מנחתם, תפילה כזאת אפילו של קרח ועדתו עשתה רושם למעלה. הם חולקים על משה רבינו, הם כופרים, והם מתפללים שתתקבל המנחה שלהם כדי להכחיש את משה רבינו, ומשה רבינו מתפלל ואומר, רבונו של עולם, אל תפן אל מנחתם כי התפילה שלהם עושה רושם למעלה, וכדי לבטלה זקוקים לתפילת משה איש האלהים, תפילה שהיתה חותכת כחרב את גבהי השחק, וזה עכשיו מובן שאפילו בתפילה של הדיוט וגס יש התנוצצות וזיקוקין דקדושה עד שצריכים לתפילת אדיר ונורא שיבטלנו. ומעין זה היה הפחד של הכהן הגדול, שהיה חרד מתפילת הרוצצים בשוגג, שהיו כלואים בערי המקלט עד מות הכהן הגדול, ז"א רוצחים בשוגג אנשים שלא נזהרים בחיי אדם, ולא מקפידים לבדוק האם יכול להיות חלילה על ידם איזה אסון, כל כך מזלזלים, אנשים כאלה מאיימים בתפילותיהם על חייו של הכהן הגדול, כי הם תלויים להיות כלואים בערי המקלט עד מותו של הכהן הגדול, אם הוא ימות מוקדם הם ישתחררו, ואם הוא יחיה חמישים שנה הוא יהיה בפנים חמישים שנה. 
ומעין זה היה הפחד של הכהן הגדול שהוא היה חרד מתפילתם של הרוצחים בשוגג, שהיו כלואים בערי המקלט עד מות הכהן הגדול. ומהיא טעמא היו אמותיהם מספקים להם מים ומזון, כדי שתפילותיהם לא תפעלנה לרעתו. יבבי, כמה כסף אמא של הכהן הגדול היתה צריכה לבזבז, מה זה, כמה היו רוצחים בשוגג? נגיד היו אלף, אז היא צריכה להביא אספקה לאלף, צריכה לעשות מגביות כל היום בשביל להביא להם לאכול, בשביל שלא יתפללו על הבן שלה שהוא ימות. עד כדי כך גדול הוא כוח התפילה העזה והתמירה הנובעת אפילו מליבו של עז נפש ורע מעללים בצר לו, ז"א אם התפילה היא עזה והיא נובעת אפילו מליבו של עז נפש ורע מעללים, בצר לו, אז מזה אנחנו צריכים ללמוד לקשר את כל הווייתנו בכח התפילה, רואים מה כוחה של תפילה, לדעת לכוון את התפילה הפרטית שלנו בזמנה ובמקומה ובהתאם לנסיבות שאנו נמצאים, כי אל שומע תפילת כל פה, תפילת כל פה. 
אז מכאן אנחנו רואים דבר מדהים, שהכהן הגדול צריך להתפלל שלא תתקבל תפילת עוברי דרכים שהם מכוונים להנאתם, אפילו הם אנשים בינוניים, הוא פוחד מהרוצחים בשוגג כי הם יכולים בתפילתם לגרום שהוא ימות יותר מוקדם, אז צריך לתת להם מאכל ומשקה בשביל שירגעו, ורואים מפה שאפילו עם מנה פלאפל אפשר להשאיר את הבן אדם עוד כמה שנים בעיר מקלט ולנצל את ההכרת הטוב שי שלו בשביל שהוא לא יתפלל על הכהן כי חייו תלויים בחייו. אז זה מדהים מה כוחה של תפילה ואפילו תפילת קרח ועדתו שחלקו על משה רבינו.
אז עכשיו מכאן נבין מה תפילתו של מי שהוא ירא שמים, והתפילה היא אמיתית וכנה, ומהי התפילה של צדיק ומה התפילה של מי שמזכה את הרבים, לא מי שמונע מהרבים שירד גשם, מי שדואג שירד גשם, מי שדואג שיהיה שפע, אז אם תפילה כזאת עולה והיא מסכנת כולם, של עובר דרכים, כמה מצילה תפילתם של מזכי הרבים. 
ומכאן ישתדל כל אחד, גם בתפילה, גם בכוונה וגם בשביל כלל ישראל, לכן אנחנו מתפללים גם בלשון רבים, למה? לכלול את עצמו בתוך כלל ישראל, ברגע שאדם כולל את עצמו בתוך כלל ישראל בשם כל ישראל, אז התפילות שלו נענות יותר ויש לו שמירה יותר והצלחה יותר.
רבי חנניה בן עקשיא אומר, רצה הקב"ה לזכות את ישראל....
  •    שיתוף   

הכרת הטוב לרב שליט"א

  • 13.12 18:45

    הבהרה קטנטנה, תודה על הזכות להאזין לנציב יום של היום בשופר קול, בשידור החוזר. ערב טוב אנו מבקשים למסור תודות מעומק הלב בראש ובראשונה - לכבוד הרב, על הזכות להאזין לנציב היום של היום 🙂. אשמח להעביר תודותינו לכל העוסקים במלאכת הקודש... על ההענות, היחס, המסירות והסבלנות... לא ברור מאליו. תהיה משכורתכם שלימה מן השמים. אמן. תודה ושבת שלום💐 משפחת ...

  • 13.12 18:35

    רבנו הטהור והקדוש! אני בהלם. ב"ה בהריון חודש 9 ואחרי 3 חודשים רצופים שבהם השתעלתי ללא הפסקה (ל"ע) עם שיעולים שההרגשה שנקרע הבטן בכל שיעול. לא היה לי יום ולא לילה. יום רביעי ביקשתי מרבנו שיברך: שיעלמו לי השיעולים והכאבים. ותודה רבה לבורא עולם שהעתיר לברכת הצדיק וגם עשיתי כעצת רבנו ושתיתי תה עם דבש והשיעולים פחתו באופן פלאי ממש!!! וגם אם יש שיעול אחת ל... זה לא כואב כפי שכאב. - אין מילים בפי. לא ברור לי איך לא פניתי לפני לרבנו שיברך. אני מודה לבורא עולם ולך רבנו היקר!! תודה על הברכה היקרה מפז! שתהיה שבת שלום ומבורכת לרבנו ולכל משפחתו💐💐 (אמן).

  • 13.12 18:33

    כבוד הרב היקר ב"ה אני באמצע בישולים לשבת קודש שומעת שו״ת ביוטיוב ועצרתי להקליט את הקטע הזה שריגש עד דמעות, כמה הרב איש חסד ועזרה לזולת, איך אכפת לו מכל יהודי. ושמחת את הבחור שלא היתה ידו משגת לתפילין והוא ממש הודה שמעו את השמחה שלו! איך הרב מתקתק את הענינים בכיתי מהשמחה של הבחור, והנדיבות של הרב והאכפתיות שיהודי יניח תפילין וגם הגדיל ודאג לו לתיק!! יה"ר שנזכה לדבוק בך ובאורחותיך תמיד לנצח! ישר כוח לרבנו הצדיק והיקר שהשי"ת ישמרהו אמן התרגשתי ממש!! זכינו בזכות גדולה שקשורים לכבוד הרב!!🌹

  • 10.12 19:03

    כבוד הרב היקר שליט"א שלום וברכה! רציתי לשתף לתועלת הציבור, היה לנו מקרה שהבת שלנו בכיתה ב' חזרה מצוברחת ושיתפה אותנו שיש ילדה שמציקה לה ואף שוברת לה את חפציה האישיים ועוד... (ל"ע) ב"ה בזכות כבוד הרב היקר שליט"א שלימד אותנו 'וקנה לך חבר...' - החלטנו לקנות מתנה קטנה בצירוף שוקולד קטן עטוף יפה באריזת מתנה עם פתק שהבת כתבה: "לחברה הכי טובה שלי" והיום מסרה את המתנה לילדה ה "מציקה"... - הילדה הייתה בהלם מוחלט וב"ה מאותו רגע השתנה בהתנהגות כלפי הבת שלי 360°, במקום שנאה מצאנו דרך להרבות אהבה! תודה רבה לכבוד הרב היקר שליט"א שמלמד אותנו חכמת התורה, הדבר הכי יקר בעולם!!!!!

  • 09.12 18:28

    כבוד הרב, יישר כוח על המסירות וההשקעה בהדרכת הציבור. כל מי שמבין את הדרך האמיתית של התורה והערכים שלה, יודע שכבוד הרב הוא חלק בלתי נפרד מכבוד התורה וזיכוי הרבים. לעיתים מופיעים כותבים או פעולות מתוך עין צרה, אך המסר החשוב נשאר – ב"ה הרב מוביל בדרך נכונה, חכמה ומחנכת, ומאיר את הדרך לכלל הציבור (ילד של 20 אלף shofar.tv/videos/18475).

  • 09.12 18:28

    פששש, רבנו הטהור והקדוש! ב"ה מהרגע הראשון הרב ידע כיצד להתמודד עם השאלה המאתגרת מצד הבחורים, ומצליח להאיר את החכמה הגדולה שלו לכל הנוכחים. בזכות הרב, גם כאשר מופיעה עזות פנים או חוסר הבנה, ניתן ללמוד כיצד להבחין ולכוון את הלבבות בדרך התורה. גאווה גדולה להיות חלק מהדרך שהרב מתווה לנו, וללכת בעקבות חכמתו והדרכתו (ילד של 20 אלף shofar.tv/videos/18475).

  • 09.12 18:11

    תודה לרבנו היקר על מסירותו הבלתי נלאית למען הציבור ולמען התורה. ב"ה הרב מקדיש מזמנו הפרטי והאישי כדי ללמד, לעודד, לחלק ספרי קודש ולחנך – לעיתים כמעט 20 שעות ביממה למען כולם. הסיפור עם הבחורים שמתקשים להבין את המסירות הגדולה שלו ממחיש עד כמה רב ההבדל בין העשייה הגדולה של הרב לבין התנהגות חסרת ניסיון או חוסר הבנה של צעירים. הרב ממשיך להוות דוגמה חיה של מסירות, השקעה ונחישות למען התורה והציבור (ילד של 20 אלף shofar.tv/videos/18475).

  • 09.12 18:10

    שלום וברכה, יישר כוח לכבוד הרב על המסירות וההשקעה בהדרכת תלמידי הדור. גם כאשר מופיעות שאלות או התנהגויות לא מכבדות מצד צעירים, ב"ה הרב ממשיך להאיר את הדרך בחכמה ובסבלנות. מי ייתן ונראה עוד רבים לומדים להעריך את כבוד הרב ולשאוף בעקבותיו בדרך התורה והיראת שמים (ילד של 20 אלף shofar.tv/videos/18475).

  • 09.12 18:09

    שלום וברכה לכבוד הרב שליט"א, תודה על ההדרכה וההרצאה המרתקת (פתח תקוה 8.12.25) גם כאשר הופיעה קנאה או חוסר הבנה מצד צעירים, ב"ה הרב ממשיך במסירות ובחכמה לקרב יהודים רחוקים לאביהם שבשמים. נאחל לרב שכל מה שעבר יהיה לתועלת ולכפרה. ויה"ר שימשיך בכל הכוח ובבריאות איתנה, ושהקב"ה ישפיע עליו שפע וברכה, כפי שהיה לרבי יהודה הנשיא זצוק"ל ואף יותר (אמן) תודה על המסירות, החכמה וההשקעה בחינוך ובהדרכה (ילד של 20 אלף shofar.tv/videos/18475).

  • 09.12 18:08

    תודה לרבנו על ההדרכה הנבונה ועל היכולת לענות גם לשאלות שמקורן בחוסר בשלות ובהשפעות חיצוניות. במקום שבו צעירים מושפעים ממראית העין ומתפיסות חיצוניות, ב"ה הרב מצליח להאיר את הדרך ולהעמיד את הדברים על דיוקם. אשרינו שזכינו לרב שמכוון, מחנך ומיישר את הלבבות בדרך טובה ובהירה (ילד של 20 אלף shofar.tv/videos/18475).

יוצרים קשר עם שופר

 משרדי שופר

 03-6777779

 דואר אלקטרוני

 main@shofar.tv

 מספר פקס

 03-6740578

 שופר קול

077-353-2243 או 8724*
לשידור חי יש ללחוץ כוכבית (*) ואז 0

תגובות, ראיונות ופרסומים אחרונים בתקשורת

קליפים וסרטונים