יום השנה לרבי נתן צבי פינקל זצוק"ל הסבא מסלבודקא
פורסם בתאריך: 08.02.2024, 18:08 • מערכת שופריום השנה: כט' בשבט.
לרגל יום השנה, נביא 3 קטעים מכבוד הרב שליט"א שמסר בשמו של הסבא מסלבודקא זיע"א
מסירות נפש! חיקוי או מדרגת האדם?
ביאר הסבא מסלבודקא, רבי נתן צבי פינקל זצ"ל, יסוד מדהים!
כל מה שמגיע לאדם מסביבתו ע"י חינוך וחיקוי ואפילו עד מסירות נפש ועד בכלל, אינו אלא חיצוניות! ולא מדרגת האדם האמיתית!! כי אתה יכול להיות בעל חסד ובמסירות נפש כמו לוט, אבל זה רק חיקוי, זה לא מידה פנימית, כי זה בגלל שהיית בסביבה של אברהם אבינו ע"ה אז אתה לא יכול להתנהג אחרת...
מתוך השיעור: 'ספר חוכמת המצפון פרשת ויצא חלק ג'.
אם נתחיל לחפש היתרים -נמצא היתר לכל התורה כולה!
שמעתי כי הסבא זצ"ל מסלבודקא, רבי נתן צבי פינקל, היה אוכל בפסח מרור, ומיד היה מתעלף, והיה הולך לישון ומבקש: 'שיעירו אותו לפני חצות לקיים אכילת אפיקומן!',
שאלו אותו תלמידיו: 'רבי!' מדוע הינך אוכל מרור? הרי זה סכנה עבורך!!'
אמר להם: 'אם נתחיל לחפש היתרים נמצא היתר לכל התורה כולה'.
מתוך השיעור: 'ללא היתרים'.
סיפורים מפליאים על הצנע לכת
כמה וכמה מהנהגותיו הליכותיו בקודש של רבי נתן צבי פינקל הסבא מסלובודקה מעידות כל כך שמידות "הצנע לכת" היוותה לגביו קו עיקרי וסעיף מרכזי מעודו לא הדפיס פירמה בשמו ולא כינה לו שם תואר, למרות מעשיו הגדולים והמקיפים, לא יִחס לעצמו שום פעולה ושום מוסד והתחכם בתכסיסים שונים לתלותם ולזוקפם על חשבון הזולת ולהסתתר אחרי גבם של אחרים, לא הרשה לכתוב עליו מאמרים והערכות ולפרסם את שמו ופעולותיו.
מפליא ביותר! שגם בישיבת סלובודקה, שהוא יִסד אותה, ופיתח אותה, ופירנס אותה, במשך חמישים (50) שנה, וגידל בה אלפי תלמידים, לא הובלטה אישיותו כלפי חוץ ואף לא קבע לו בה מעודו איזה תפקיד או תואר, בתחילה כינוהו בישיבה בשם: 'משגיח', לאחר זמן כשהובלט שהשם הזה אינו כבר ממצה את תפקידו, נקבע לו בעודינו בדמי ימיו התואר: 'הסבא' שנשא אותו עד יום מותו. הוא לא פנה אף פעם רשמית בשם הישיבה ולא חתם בשמה, בתוך רבבות המכתבים והמסמכים שיצאו מתוך הישיבה במשך כל השנים לא נמצאה חתימת ידו בשום מקום, ואם יבוא ההיסטוריון לחקור את תולדות הישיבה הזאת לא ימצא בארכיון שלה שום סימן שהוא שחי ופעל איש כזה.
רבי נתן צבי השתדל בכל האמצעים להסתיר את עבודתו הרוחנית ויום יומית: כגון; בתפילה, בלימוד, ובכל פעולותיו המוסריות שעסק בהן הרבה.
די לציין דוגמא ועובדה אחת (1):
בישיבת סלובודקה היו נוהגים תלמידים רבים להקדיש את לילות שישי ושבת ל: 'משמר', לעסוק בהם בלימוד. לאחר שמשפחתו עברה לסלובודקה גר רבי נתן צבי פינקל הסבא מסלובודקה, בדירה שהיה באחד מאגפי הישיבה ואשנב היה פתוח מתוכה אל הישיבה, הרבנית אשת רבי נתן צבי, שהיתה נהנת מאוד מקול התורה שהיה מהדהד בישיבה היתה מזמינה לאחר חצות הלילה את המתמידים לביתה ומגישה להם קפה ועוגות.
את רבי נתן צבי היו מוצאים התלמידים באותה שעה במיטתו והיו מתנהגים בשקט ובדממה כדי לא להעירו. אולם פעם במקרה גילתה להם הרבנית: 'שאין להם לחשוש ליקיצתו, כי גם הוא תמיד משתתף במשמרות האלה!! אלא ברגע שהוא רואה שהתלמידים עומדים לסור לביתו, הוא מתגנב בבגדיו למיטתו ומעמיד פני ישן...!'
עד כדי כך היה מתאמץ להסתיר את מעשיו.
עקב צניעותו זו של רבי נתן צבי ידעו מעטים בלבד! שהוא תלמיד חכם מופלג!! רק אלו שנמצאו בקרבתו הכירו: שיש לו ידיעה רחבה בכל חדרי התורה'.
מתוך השיעור מסדרת 'מח קניני התורה': 'קניין ח' - בענוה'.
יהי רצון: שזכות הדברים, יהיו לטובת נשמת הסבא מסלובדקא, וירעיף עלינו מברכותיו מנוחתו עדן, אמן!