סיקור שבת וחג הסוכות במחיצת כבוד הרב שליט"א
פורסם בתאריך: 01.10.2023, 08:30 • מערכת שופרבס"ד
ב"ה אנו ממשיכים בסדרת הכתבות על השבתות במחיצת כבוד הרב שליט"א ברשימת מעט גרגירים, חוויות ורשמי הוד!
ראה כתבה ראשונה על הלו"ז (קישור)
וכתבה קודמת (קישור) סיקור יום הכיפורים! במחיצת כבוד הרב שליט"א.
סיקור שבת וחג הסוכות
שיעור לפני ערבית -
כוונות למצוות סוכה: יש לומר: 'הריני מכוון לקיים מצוות ישיבה בסוכה כאשר ציווה השם' (ראה כתבה פרטית לסוכה, וכללית לחג).
ויש 3 מצוות שכתוב בהן "למען" [סוכה, תפילין, ציצית] שפירוש שצריך לומר גם את טעם המצווה.
ויש במצות סוכה 3 טעמים: 1) זכר ליציאת מצרים. 2) זכר לענני כבוד שהקיפן מהשרב. 3) "לְמַעַן יֵדְעוּ דֹרֹתֵיכֶם כִּי בַסֻּכּוֹת הוֹשַׁבְתִּי אֶת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל בְּהוֹצִיאִי אוֹתָם מֵאֶרֶץ מִצְרָיִם אֲנִי ה' אֱלֹהֵיכֶם" (ויקרא כג, מג).
ויש לכוון זאת בכל שימוש בסוכה! בפרט כזית ראשון. ובלי כוונות בסיסיות אלו אדם יכול לאכול ולישון בסוכה אך לא יצא ידי חובתו!
שיעור אחרי ערבית -
כמה חשובה מצוות סוכה - שמכפרת על עונש חמור של גלות! לכן יש לקיים בדקדוק ובהידור.
יש רק לחשוב על משפחות שילדיהם עזבו את הבית וכל מיני צרות דומות ומי יודע אם לא מהסיבה הנ"ל.
מובטח למי ששמח בכל ימות החג - שלא יחטא באותה שנה.
ליווי בערב –
הרב דיבר עמנו על מידת הסבלנות שבחג הזה - זה יהיה הניסיון!
למשל; אם הוא אדם שמכבדים אותו - זה לא החכמה שלא לכעוס אלא אדם גם שלא עושים כרצונו ועושים לו דברים שמכעיסים אותו - אדם כזה שיתגבר על עצמו ולא יכעס זה החכמה...
והרב ציין: שנראה במשך כל הסוכות איך שה' מנסה אותנו בניסיונות שלא נכעס! ואדם כזה שמעביר את כל החג בשמחה! מבלי לכעוס או להיות עצב ח"ו - מובטח לו: שיהיה שמח כל השנה!
שיעור אחרי שחרית -
חשוב ביותר לתת צדקה לנצרכים לפני החג! ולא יהיה האדם ח"ו ממלא כרסו במעדנים 'לכבוד החג הקדוש' ואינו שׂם אל לבו לעניים, כי אז האושפיזין הקדושים שהוא הזמין מקללין אותו באם לא דאג לעניים!
וסופו, שכרסו זה שמילא מעדנים 'לכבוד החג' - יתפוצץ לו בפנים בקברו כנאמר: "וְזֵרִיתִי פֶרֶשׁ עַל פְּנֵיכֶם פֶּרֶשׁ חַגֵּיכֶם" (מלאכי ב, ג).
יש שנותנים כל יום צדקה לכבוד האושפיזין של אותו יום של החג.
גורי האר"י: השמח בכל ימות החג - מובטח לו: שיהיה שמח כל ימות השנה!
שיעור על המדרגה -
בשמחת בית השואבה (בבית המקדש – שיבנה במהרה בימינו אמן כן יהי רצון) לא ישנו 7 ימים! איך? הרי אמרו חז"ל (במסכת שבועות): 'הנשבע שלא ישן 3 ימים - מלקין אותו! על שבועת שוא כי אין אדם יכול לא לישון 3 ימים.
אלא, שהיה להם סדר יום מופלא! אחרי שחרית לימוד עד מנחה ואז סעודה ואז הכנות לשמחת החג ואז הריקודים עד שחרית סביב השעון? אלא, שנמנמו [אחד שׂם ראשו על כתפו של שני] במהלך השמחה!
מדוע נאמר "וְשָׂמַחְתָּ בְּחַגֶּךָ" (דברים טז, ד) רק בסוכות?
התשובה: בספר "קהלת" שקוראים בחג סוכות: "הכל הבל!". בחג זה עוברים מפאר הבית לצריף למשך 7 ימים. כך אם אדם יודע: שבמהלך 70 שנות חייו כל מה שקורה איתו זה רק זמני וחולף - אז הוא ישמח! גם אם מצבו אינו ב"כי טוב" אלא רק כ"צריף" כי לימדנו קהלת (שלמה המלך ע"ה) - שהיה לו כל טוב שבעולם! – ואומר: שאפילו אם יהיה לך הכל – "הכל הבל!" כי אתה עוד מעט יוצא מכאן ומה יהיה איכפת לך אז אם היה לך או לא היה לך? אז תשמח על מצבך! לא משנה כמה הוא ירוד, כי הכל זמני! כמאמר חז"ל: 'וּבַתּוֹרָה אַתָּה עָמֵל אִם אַתָּה עֹשֶׂה כֵּן אַשְׁרֶיךָ וְטוֹב לָךְ!' (אבות ו, ד).
שיעור לפני מנחה -
פירושים על ספר קהלת (לשמיעת הספר מפי הרב זכריה יצחק זצ"ל – לחץ כאן, לסדרת 5 שיעורים בספר מהרב שליט"א – לחץ כאן) - מלשון 'הקהל' במוצאי שמיטה.
"הכל הבל", 'וכצל עובר' (ונתנה תוקף) ולא צל של כותל - שיש צל מחצי היום, ואף לא כצל הדקל - שזז ברוח, אלא, כצל העוף הפורח! דהיינו; שרואים את צלו על הקרקע ונעלם בין רגע. לכן כל תענוגיו שהיו לו לאדם בחייו - הכל הבל כי האדם עף! "כִּי גָז חִישׁ וַנָּעֻפָה" (תהלים צ, י). אפילו ילמד כל חייו - אין זו 'צידה' המספיקה לדרך של נצח נצחים!
אלא מה יעשה?
אומר כבוד הרב: חייב האדם להשאיר כאן בעולם מצוות שמייצרים לו מצוות בזיכוי הרבים!
וכן ראינו שהקב"ה בירך את יצחק אבינו רק בעבור אברהם. מדוע לא בזכות עצמו הלא יצחק אבינו ע"ה עלה על המזבח 'עולה תמימה' (ראה שיר 'יצחק עולה תמימה') - דרכו בעבודת ה' היה בדין! גבורה!? – אלא, משום שהוא עוד לא זיכה את הרבים! ורק אחרי שזיכה את הרבים בירך אותו הקב"ה בזכות עצמו! (ראה דרשה שלמה על כך בשם הספורנו זיע"א).
נ.ב. חומר למחשבה, ראה זוהר הקדוש בפרשת תרומה על מעלת מזכה הרבים.
הרב אמר: אדם נמצא בעולם הזה שנים על גבי שנים ומתפלל על כל מיני דברים אבל לא מתפלל על בקשת החכמה! כמו שעשה שלמה המלך...
וכן הרב דיבר: כמה צריך לנצל את הזמן!
וכדי להסביר לנו זאת הרב סיפר על עצמו; כשהיה צעיר, היה ממלא את עצמו בהרבה משימות והיה עמוס במצוות כך שבכל יום היה הרב מעביר שיעור לאלף-לאלפים איש! עד שהיו צריכים לסגור 'בתי קולנוע!'... ובכל זאת הרב היה מרגיש: 'שהזמן לא זז! שלא מתקדם....!'
עד שהרב מספר: שרואה את עצמו כיום בן שבעים (עד 120!).
כי האדם לא יכול להסתפק במה שיבוא לעולם האמת גם אם אסף תורה ומצוות בעולם הזה, כי 'שם' - זה נצח! הרי אם אדם צריך לעבור את 'מדבר סהרה' הוא צריך קרונות של אוכל ושתיה! כל שכן שהאדם הולך לעולם הנצחי - שלא יספיקו לו התורה והמצוות שאסף פה.
אלא מה ההצעה? להשאיר פה 'מפעל חיים!' של תורה ומצוות גם אחרי פטירתו - והמפעל החיים הכי טוב - זה הוא 'זיכוי הרבים!'...
ערבית –
לפני שהתחלנו בתפילת ערבית של מוצאי שבת וחג הסוכות, הרב אמר בקול את הכוונות שאומרים לפני התפילת ערבית וזיכה אותנו גם לאומרם ..
ולאחר התפילה שמענו 'הבדלה' – "בְּרָב עָם הַדְרַת מֶלֶךְ" (משלי יד, כח)... שאותה עשה חסיד 'קרלין' בהיגוי תימני...
נ.ב. חדש!! דף המצוות שהאדם מקיים במשך השבת ובהכנותיה! - מצ"ב קובץ PDF.
(בכתבה זו השתתפו: ר' דניאל הררי (קישור) והמתשב"ר ר' אברהם ילהאל הי"ו).
תזכורת: תשלום נדרים תשפ"ד הבעל"ט / כסא 'ימים נוראים' - בטל' משרדי 'שופר' או דרך אתר שופר...
והקבלת פני רבו - ביום שני.