שבת (כי תצא) במחיצת כבוד הרב שליט"א
פורסם בתאריך: 04.09.2023, 10:00 • מערכת שופרשבוע טוב!
בהמשך לכתבה הראשונה בסדרה ב"ה 'שבת במחיצת כבוד הרב שליט"א' (קישור) פרשת כי תצא
להלן רשמים וחוויות משבת פרשת כי תבוא.
לפירוט הזמנים והדרשות ראה בכתבה הנ"ל.
טעימות מהשיעורים שנמסרו מכבוד הרב שליט"א בשבת קודש:
בדרשה לפני תפילת ערבית בליל שבת קודש - בענין הפסוק: "מֵשִׁיב רָעָה תַּחַת טוֹבָה לֹא תָמוּשׁ רָעָה מִבֵּיתוֹ" (משלי יז, יג, ראה סדרת שיעורים 'הכרת הטוב וכפיות טובה' קישור) שאם חברך עשה לך רעה וגם טובה, הרי שאתה חייב לשכוח את הרעה ולזכור תמיד את הטובה. ומהיכן לומדים זאת? ממשה רבינו ע"ה ששכח את הרעה שנזרק לבור ע"י יתרו חותנו אבל החזיק לו טובה על הפת לחם שנתן לו כאשר משה הציל את בנותיו מידיו של הרועים הרשעים.
וכבר אמרו חז"ל: 'הפותח פתח לחברו [הכנסת אורחים] את נפשו חייב לו' וכן למדנו שחייב בכבודו יותר מכיבוד אב ואם! (שהרי אליהו הנביא ז"ל החיה את בנה של השונמית ולא החיה את הוריו...)
בדרשה לאחר תפילת ערבית - בענין ההוצאות שבבית, שצריך האדם לפקח ולקנות רק מה שצריך באמת. אך לעומת זה חייב כל אדם לספק את צרכיו של הת"ח כדי שיוכל ללמוד ללא טרדות. שכן כבר גילו חז"ל: 'כׇּל מְזוֹנוֹתָיו שֶׁל אָדָם קְצוּבִים לוֹ מֵרֹאשׁ הַשָּׁנָה וְעַד יוֹם הַכִּפּוּרִים, חוּץ מֵהוֹצָאַת שַׁבָּתוֹת וְהוֹצָאַת יוֹם טוֹב וְהוֹצָאַת בָּנָיו לְתַלְמוּד תּוֹרָה, שֶׁאִם פָּחַת — פּוֹחֲתִין לוֹ, וְאִם הוֹסִיף — מוֹסִיפִין לוֹ' (ביצה טז.) וכבר דרשו דורשי רשומת: 'מתשרי ועד תשרי חוץ מתשר"י; תשר"י ר"ת: ת"ת, שבת, ראשי חודשים וימים טובים - שאותם משלם הקב"ה].
לאחר הדרשה קהל רב מלווה את כבוד הרב שליט"א מבית מדרש קהילות פז בשירת 'ישמחו במלכותך' ומקדשים שם שמים ברבים! אשרי עין ראתה!!
ואז כבוד הרב שליט"א דיבר על כך שהשנה (הבעל"ט) אנחנו צריכים להיות רציניים! למרות שיש שיפור לעומת השנים הקודמות! כי צריך להגיע לשלמות!! והשנה (תשפד) ח"ו תהיה שנה קשה ביותר!! ל"ע. ולכן, בזמן הנותר שנשאר לנו לפני יום הדין - צריך כמה שיותר לעשות מאמצים.
ומחצות עד הנץ החמה – אברכי קפז' היקרים מפז! יושבים ללמוד תורה בהתמדה במחיצת כבוד הרב שליט"א. וכבוד הרב לימד עוד שיעורים מהספר פלא יועץ לרבי אליעזר פאפו זיע"א ערך כיפור. על החשיבות לעשות תשובה ולומר גם את הוידוי של החיד"א שכתוב בסידורים - בנחת! ובשימת לב!! כי באמת אין שום דבר שימנע מן האדם לחזור בתשובה, ואם רק רוצה - יכול לתקן כל מידה! (כגון; כעס, עצלות, גאווה וכדומה) כי הכל בראש שלך ובהחלטה שלך ואז תוכל לשנות הכל לטובה!
בדרשה לאחרי תפילת שחרית של שבת קודש – דיבר כבוד הרב שליט"א בענין גודל המעלה של מי שאוכל לשם שמים בט' תשרי (ערב כיפור הבעל"ט) כי אז צריך שתהיה רוב אכילתו בבוקר כדי שיתעכל המזון. וכבוד הרב שליט"א נוהג לאכול וממליץ על ענבים. וגם 1-2 ג'חנונים כי זה מתפרק לאט ויש הרגשת שובע ולא מרגישים את הצום. אבל מרק ועוף - יכול להצמיא. וכן דיבר על כך שיש לעבור על 5 התפילות של יום הכיפורים וכן על וידוי רבנו ניסים זיע"א (קישור) ולסמן בטוש זוהר איפה שנכשל ומקבל לעתיד, כי בלי לפרט את החטא - אין כפרה!
ובשעת ליווי כבוד הרב שליט"א בבוקר, לאחר התפילה בנץ החמה – על החיוב שיש ליישם את השינויים לטובה בפועל לפני יום הדין (ראש השנה) הבעל"ט.
והביא בשם הרב הקדוש מרופשיץ: שבמשך 3 ימים שלפני ר"ה יש להתעלם לגמרי מפיתויי היצר הרע ואדרבה! להיות איתו "ברוגז" כי המשנה אומרת: 'וְאֵלּוּ הֵן הַפְּסוּלִין...' (סנהדרין ג, ג) 'הָאוֹהֵב וְהַשּׂוֹנֵא... שׂוֹנֵא, כָּל שֶׁלֹּא דִבֵּר עִמּוֹ שְׁלֹשָׁה יָמִים בְּאֵיבָה' (שם משנה ה') ובכך פסול לעדות. ולכן אם הפכנו את השטן לשונא הוא פסול לעדות ואינו יכול לקטרג ולהעיד עלינו רעות ח"ו.
[תהלים מפי תשב"ר, קישור]
בדרשה לפני מנחה של שבת קודש - שבאמירת 'עלינו לשבח' יש 4 טעמים; 1. להודיע שרק לעם ישראל העם הנבחר יש קשר ישיר עם הקב"ה! ולכן רק אנו יכולים לשנות גזירות רעות!! ולא 'גויי הארצות' שלכל היותר יש להם קשר עם השרים שלהם אך אין להם רשות לשנות כלום. 2. 'עלינו לשבח' נתקן בסוף התפילה כדי להוכיח ולהראות שאין התפילה שהתפלל ח"ו עלינו כמשאוי. 3. תפילת 'עלינו לשבח' כוחו להגביר את האמונה! ובא להודיע: שאנו 'סגולה מכל העמים!'. 4. תפילת 'עלינו לשבח' בכוונה שומרת - על התפילה שהתפללנו שתתקבל.
וכן, הרב דיבר על מעלת התפילה! (ראה סידרת 'ביאורי תפילה') שעל ידי התפילה אפשר להשיג הכל! אבל הכל!! והזכיר את המעשה שהיה אצל רב שהלך לאחד הצדיקים שהיתה עליו שמועה: 'שכל דבר שאומר - מתקיים!' ואותו הרב אמר: 'מה לך לבוא אלי ולכאלה שכמותי?! תלך לארון הקודש ותתפלל שם!'.
בדרשה בסעודה שלישית (קישור) - 2 עדים הרמוזים בראשי התיבות של תפילת 'עלינו לשבח' (אות ע'ין הגדולה במילה עלינו, והאות ד' שבסופה מהפסוק: "ה' אחד'") מעידים על המתפלל, לכן בעל נפש יזהר לאומרו בכוונה גדולה כי הקב"ה ופמליא שומעין תפילת 'עלינו לשבח!'.