עצלותם של הנשיאים | הרב אמנון יצחק שליט"א
תאריך פרסום: 03.03.2019, שעה: 07:46
נציב יום: להצלחת ההרצאה בטבריה!!
- אמן!!
"רוקנבי רוקנבי..."
"וְהַנְּשִׂאִם הֵבִיאוּ אֵת אַבְנֵי הַשֹּׁהַם וְאֵת אַבְנֵי הַמִּלֻּאִים לָאֵפוֹד וְלַחֹשֶׁן" (שמות לה כז)
רש"י אומר: "אמר רבי נתן, מה ראו נשיאים להתנדב בחנוכת המזבח תחילה, ובמלאכת המשכן לא התנדבו בתחילה?
אלא כך אמרו נשיאים: "יתנדבו ציבור ומה שמחסרין אנו משלימין" כיוון שהשלימו ציבור את הכל שנאמר (שמות לו ז): "וְהַמְּלָאכָה הָיְתָה דַיָּם"
אמרו נשיאים: "מה עלינו לעשות?" הביאו את אבני השוהם. לכך התנדבו בחנוכת המזבח תחילה, ולפי שנתעצלו מתחילה - נחסרה אות משמם "והנשאם" כתיב חסר יוד'. אז כאילו כתוב "הינשאם".
מזה אנחנו לומדים כמה גדול הפגם של עצלות, הנה הנשיאים אמרו דבר בטעם, 'יתנדבו ציבור מה שיתנדבו ומה שמחסירין - אנו משלימים אותו'. ולא היתה כוונתם להשתמט חס ושלום, אפילו אם הציבור היו משלמין חצי סכום בלבד, הם היו מוכנים לשלם את החצי הנותר! אבל בוחן לב וחוקר כליות, יודע שכל החשבון שלהם נבע מעצלות, בבחינת 'הקב"ה שהוא מדקדק עם הצדיקים כחוט השערה!' ונמצא אצלם חוט השערה של עצלות, שמזה נובע כל הסברות של 'אנו משלימין'.
כל מה שאמרו יתנו הציבור מה שיתנו וכל מה יחסרו אנחנו נשלים - כל הטענות וכל הצידוקים וכל הסברות האלה, בעצם בעצם בעצם התחילו ונבעו מעצלות, במקום לקום ולהזדרז ולתת כמו שכתוב בפרשה (שמות לה כ): "וַיֵּצְאוּ כָּל עֲדַת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל מִלִּפְנֵי מֹשֶׁה" אז כתוב שהם יצאו מהר! מהר, מזה שכתוב ויצאו מלפני משה? לפני שמשה נתן להם רשות לצאת. יושבים אצל הרב שומעים דרשה, לא קמים לפני שהוא נותן רשות! ככה הדרך ארץ. והם יצאו לפני שהוא יתן להם רשות למה? לרוץ לרוץ לרוץ להביא להם מהר נדבה.
ועוד פירוש מביא "אור החיים הקדוש" ולמה הם הזדרזו מאוד מאוד בני ישראל לצאת מהר מלפני משה? הם פחדו שמשה ירוץ מהר לאוהל להביא כסף והוא יתן את כל הכסף, ואז הם לא יספיקו לתת נדבה! אז הם יצאו לפני משה, לפני שהוא להקדים אותו. אבל הנשיאים הם השתהו, הם השתהו! זאת אומרת: במלאכת המשכן לא התנדבו בתחילה רק עכשיו בחנוכת המזבח הם התנדבו! למה? כי הם כבר הבינו מהפעם הקודמת מה קרה, מה היה עונשם? הקב"ה החסיר מהשם שלהם "הנשיאים" החסיר את האות יוד, כמו שבעפרון החסיר לו את ה- ו' וקרא לו עפרן. גם פה החסיר להם אות יוד שזה אות משמו של הקב"ה החסיר להם את זה! תכף נראה מה זה אומר.
עכשיו בדרך זאת מבאר ה"מסילת ישרים" בפרק ו' וזה לשונו: "והוא אינו רואה שאין הטענות ההם והטעמים ההם נולדים לו מפני שיקול דעתו אלא ממקור עצלותו הם נובעים, אשר בהיותה גוברת בו, מטה דעתו בשכלו אל הטענות האלה, והוא מה שאמר שלמה וצווח (משלי כו טז): "חָכָם עָצֵל בְּעֵינָיו מִשִּׁבְעָה מְשִׁיבֵי טָעַם" ובכל זאת קיבלו עונש חמור שיחסר אות יו'ד משמם מהתורה הנצחית שלא תהיה מוחלפת, קיבלו קנס לעולם ועד! על עצלות של דקה אחת!!
אז בואו נראה ה"מסילת ישרים" אומר אדם טוען טענות והוא לא רואה שהטענות שהוא טוען וכל הטעמים שהוא מסביר למה הוא טוען את הטענות - הוא לא רואה שהם נולדים לו מפני שיקול דעתו, הוא חושב שהם משיקול דעתו, אבל בעצם ממקור עצלותו הם נובעים. זאת אומרת אין הטענות משיקול הדעת ולכן ההכרעה היא נכונה, אלא זה נראה כאילו שיקול דעת, אבל בעצם זה נובע מעצלות! למה? היות והעצלות גוברת עליו אז היא מטה את דעתו ושכלו לטענות האלה, מה הוא יגיד, הוא צריך להגיד איזה טעם למה הוא לא עושה למה הוא לא עכשיו למה לא? כאילו יש טענות מוצדקות... אבל בעצם זה נובע ממידה פחותה של עצלות.
ועל זה אומר שלמה וצווח "חָכָם עָצֵל בְּעֵינָיו מִשִּׁבְעָה מְשִׁיבֵי טָעַם" זאת אומרת העצלן חושב שהוא חכם כי יש לו שבעה טעונים למה הוא עצל, אבל הוא לא אומר שהוא עצל, הוא מביא אותם למה הוא לא עצל, אבל הוא בעצם עצל. וכל הטעונים האלה הן נובעים מעצלות, ובכל זאת הם קיבלו עונש חמור והשם חיסר להם משמם בתורה הנצחית, ו'התורה לא תהיה מוחלפת!' אז זה לעולמים!! וקנסו אותם על עצלות דקה מן הדקה ואפשר שהעצלות היתה דקה. כל שכן, כמה מסוכנת עצלות שהיא פשוטה וגדולה,
כשאדם אומר "לא! אני עייף..."
עייפות בעבודת השם זה מורה שאין יראת שמים! עייפות מורה על חוסר יראת שמים, אם יש יראת שמים - אדם זריז במלאכת שמים, אבל אם לא - זה מראה שאין יראת שמים.
אבל נשאלת השאלה: איפה 'מידה כנגד מידה'? הם התעצלו מלהביא נדבה, אז המידה כנגד מידה שהורידו להם את היו'ד? על פי ה"מסילת ישרים" אפשר לומר, בפרק יא' הוא אומר בעניין הגאווה וזה לשונו: "הנה ימצא גאה אחד, או ימצא גאה אחד, שיחשוב בלבו 'שכיון שהוא ראוי לתהילה', ככה הוא חושב שהוא ראוי לתהילה, והוא מיוחד ורשום במעלתו כפי מחשבתו, 'חכם בעיניו' מה שנקרא.
ראוי לו גם כן הוא חושב 'שיתנהג בדרך מיוחד בכבוד רב!' בין בלכתו, בין בשבתו, בין בקומו, בדיבורו ובכל מעשיו, לא ילך אלא בנחת עקב בצד גודל, לאט לאט מרוב חשיבות, לא ישב אלא אפרקדן, הוא לא ישב או ככה בהכנעה, מתרווח ביוהרה, בגאווה, חשוב. לא ידבר עם הכל אלא עם נכבדי עם,
פונים אליו מדברים...
הוא כמו דוקטור לא עונה, ואם אתה לוחץ יותר מידי
אז הוא עונה: 'תדבר עם האחות...' הוא חשוב.
וגם ביניהם לא ידבר אלא מאמרים קצרים, גם עם הנכבדים והחשובים שראוי לו שרק אתם הוא ידבר - הוא גם מדבר רק מילים קצרות, ובכל דרכיו יתנהג בכבדות גדולה כאילו כל בשרו עופרת!". זה אומר בעל "מסילת ישרים" גאה! שהוא חושב בלבו שהוא ראוי לתהילה, ולכן הוא מתנהג ככה בזלזול! כאילו הוא אדם הכי חשוב בעולם. וכל עצמיו אבן או חול. זה בעניין הגאווה. לומדים מדבריו: שאדם יכול להתנהג כעצלן בכבדות וזה בא לו ממידת הגאווה.
ואפשר לומר שלזה רמזו חכמים שנתעצלו הנשיאים, אז התורה החסירה להם את האות יו'ד משמם, כשאתה מחסיר את האות יו'ד - מה נשאר? והינשאם! זאת אומרת רומזת התורה שזה נבע מהגאווה וההתנשאות! כל העצלות נבעה מההתנשאות. בעל גאווה לא ממהר, ואם אומרים לו לעשות משהו,
אז הוא אומר 'מתון מתון', אומר: 'רק רגע, תכף עוד מעט', העיקר שלא יהיה בעקבות מה שביקשו ממנו הוא יחליט מתי, ולכן הוא לוקח את הזמן שלו... וכו'. זה נובע מגאווה, העצלות הזאת היא נובעת מגאווה. והם התגאו בזה ולא רצו לתת יחד עם הציבור, אלא פרשו מהם, זאת אומרת הם חשובים, מה הם, ימהרו כמו כל העם? הם כל כך חשובים!
'שמה בוער? אנחנו פה! אם יחסר אנחנו נשלים, גם כמה שצריך אנחנו נשלים. אין שום בעיה!...'
גם זה גאווה, כי אם אתה אומר שאתה תשלים וזה יכול להיות גם חצי, מכל מה שכולם יתנו, אז אתה מראה כאילו
"אני לא נותן צדקות קלות, אני אם צריך אני אתן אין שום בעיה".
והם אמרו: "יתנו הציבור ומה שמחסרין אנחנו משלימים",
הם התנהגו בעצלות ולא קיימו בעמם "זריזין מקדימין למצוות". והתורה מרמזת שזה בא לה מגאווה, וגורמת לאדם שיתנהגו בכבדות וכעופרת. עוד ביאור למה הורידו להם את היו'ד: אז ידוע שאנחנו מתייחסים לאנשים בחשיבות אז אנחנו מבטאים את שמם כמות שהוא במלואו בכבוד ובהערכה. אבל לפי הביטוי איך שקוראים לאדם, לפי זה יודעים כמה כבוד רוחשים לאותו אדם, אדם חשוב ומכובד לא מקצרים את שמו, אבל אחד שלא מכבדים אותו, אז מקצרים בשמו,
נגיד שקוראים לו אביגדור, אבל אם הוא לא חשוב קוראים לו ביגדור, אחד קוראים לו יוסף - קוראים לו יוסי. אחד קוראים לו יצחק - קוראים לו איציק (הרב יצחק יוסף), אחד קוראים לו דוד - קוראים לו דודי (הרב דוד יוסף), אחד קוראים לו דניאל (הרב דניאל זר) - דני צעקני. אחד קוראים לו 'רון קובי' קוראים לו 'רוקנבי!' אז זאת אומרת בזה שהורידו להם אות - זה מזלזל בכבודם ובמעמדם!! אז התורה הורידה להם אות! וזה מראה שהייחוס שלהם נפגם.
אז זאת אומרת זה מידה כנגד מידה, אתם זלזלתם במצווה - לא מיהרתם לעשות אותה בזריזות, אז גם אחרים לא יזדרזו להגיד את שמכם כראוי ויקראו אותו ככה בכפיף דליל, והייתי אומר "ואתם תשלימו את היו'ד. אם יחסר לכם יוד אתם תשלימו, הם יגידו לכם הינשאם
ואתם תגידו: 'הנשיאים'.
יגידו לכם 'דודי'
ואתם תגידו: 'דוד',
אתם תשלימו, כמו שרציתם להשלים את הכסף אתם תשלימו את האות החסרה.
"רַבִּי חֲנַנְיָא בֶּן עֲקַשְׁיָא אוֹמֵר: רָצָה הַקָּב"ה לְזַכּוֹת אֶת יִשְׂרָאֵל, לְפִיכָךְ הִרְבָּה לָהֶם תּוֹרָה וּמִצְוֹת, שֶׁנֶּאֱמַר: השם חָפֵץ לְמַעַן צִדְקוֹ, יגְדִּיל תּוֹרָה וְיַאְדִּיר".
הבהרה קטנטנה, תודה על הזכות להאזין לנציב יום של היום בשופר קול, בשידור החוזר. ערב טוב אנו מבקשים למסור תודות מעומק הלב בראש ובראשונה - לכבוד הרב, על הזכות להאזין לנציב היום של היום 🙂. אשמח להעביר תודותינו לכל העוסקים במלאכת הקודש... על ההענות, היחס, המסירות והסבלנות... לא ברור מאליו. תהיה משכורתכם שלימה מן השמים. אמן. תודה ושבת שלום💐 משפחת ...
רבנו הטהור והקדוש! אני בהלם. ב"ה בהריון חודש 9 ואחרי 3 חודשים רצופים שבהם השתעלתי ללא הפסקה (ל"ע) עם שיעולים שההרגשה שנקרע הבטן בכל שיעול. לא היה לי יום ולא לילה. יום רביעי ביקשתי מרבנו שיברך: שיעלמו לי השיעולים והכאבים. ותודה רבה לבורא עולם שהעתיר לברכת הצדיק וגם עשיתי כעצת רבנו ושתיתי תה עם דבש והשיעולים פחתו באופן פלאי ממש!!! וגם אם יש שיעול אחת ל... זה לא כואב כפי שכאב. - אין מילים בפי. לא ברור לי איך לא פניתי לפני לרבנו שיברך. אני מודה לבורא עולם ולך רבנו היקר!! תודה על הברכה היקרה מפז! שתהיה שבת שלום ומבורכת לרבנו ולכל משפחתו💐💐 (אמן).
כבוד הרב היקר ב"ה אני באמצע בישולים לשבת קודש שומעת שו״ת ביוטיוב ועצרתי להקליט את הקטע הזה שריגש עד דמעות, כמה הרב איש חסד ועזרה לזולת, איך אכפת לו מכל יהודי. ושמחת את הבחור שלא היתה ידו משגת לתפילין והוא ממש הודה שמעו את השמחה שלו! איך הרב מתקתק את הענינים בכיתי מהשמחה של הבחור, והנדיבות של הרב והאכפתיות שיהודי יניח תפילין וגם הגדיל ודאג לו לתיק!! יה"ר שנזכה לדבוק בך ובאורחותיך תמיד לנצח! ישר כוח לרבנו הצדיק והיקר שהשי"ת ישמרהו אמן התרגשתי ממש!! זכינו בזכות גדולה שקשורים לכבוד הרב!!🌹
כבוד הרב היקר שליט"א שלום וברכה! רציתי לשתף לתועלת הציבור, היה לנו מקרה שהבת שלנו בכיתה ב' חזרה מצוברחת ושיתפה אותנו שיש ילדה שמציקה לה ואף שוברת לה את חפציה האישיים ועוד... (ל"ע) ב"ה בזכות כבוד הרב היקר שליט"א שלימד אותנו 'וקנה לך חבר...' - החלטנו לקנות מתנה קטנה בצירוף שוקולד קטן עטוף יפה באריזת מתנה עם פתק שהבת כתבה: "לחברה הכי טובה שלי" והיום מסרה את המתנה לילדה ה "מציקה"... - הילדה הייתה בהלם מוחלט וב"ה מאותו רגע השתנה בהתנהגות כלפי הבת שלי 360°, במקום שנאה מצאנו דרך להרבות אהבה! תודה רבה לכבוד הרב היקר שליט"א שמלמד אותנו חכמת התורה, הדבר הכי יקר בעולם!!!!!
כבוד הרב, יישר כוח על המסירות וההשקעה בהדרכת הציבור. כל מי שמבין את הדרך האמיתית של התורה והערכים שלה, יודע שכבוד הרב הוא חלק בלתי נפרד מכבוד התורה וזיכוי הרבים. לעיתים מופיעים כותבים או פעולות מתוך עין צרה, אך המסר החשוב נשאר – ב"ה הרב מוביל בדרך נכונה, חכמה ומחנכת, ומאיר את הדרך לכלל הציבור (ילד של 20 אלף shofar.tv/videos/18475).
פששש, רבנו הטהור והקדוש! ב"ה מהרגע הראשון הרב ידע כיצד להתמודד עם השאלה המאתגרת מצד הבחורים, ומצליח להאיר את החכמה הגדולה שלו לכל הנוכחים. בזכות הרב, גם כאשר מופיעה עזות פנים או חוסר הבנה, ניתן ללמוד כיצד להבחין ולכוון את הלבבות בדרך התורה. גאווה גדולה להיות חלק מהדרך שהרב מתווה לנו, וללכת בעקבות חכמתו והדרכתו (ילד של 20 אלף shofar.tv/videos/18475).
תודה לרבנו היקר על מסירותו הבלתי נלאית למען הציבור ולמען התורה. ב"ה הרב מקדיש מזמנו הפרטי והאישי כדי ללמד, לעודד, לחלק ספרי קודש ולחנך – לעיתים כמעט 20 שעות ביממה למען כולם. הסיפור עם הבחורים שמתקשים להבין את המסירות הגדולה שלו ממחיש עד כמה רב ההבדל בין העשייה הגדולה של הרב לבין התנהגות חסרת ניסיון או חוסר הבנה של צעירים. הרב ממשיך להוות דוגמה חיה של מסירות, השקעה ונחישות למען התורה והציבור (ילד של 20 אלף shofar.tv/videos/18475).
שלום וברכה, יישר כוח לכבוד הרב על המסירות וההשקעה בהדרכת תלמידי הדור. גם כאשר מופיעות שאלות או התנהגויות לא מכבדות מצד צעירים, ב"ה הרב ממשיך להאיר את הדרך בחכמה ובסבלנות. מי ייתן ונראה עוד רבים לומדים להעריך את כבוד הרב ולשאוף בעקבותיו בדרך התורה והיראת שמים (ילד של 20 אלף shofar.tv/videos/18475).
שלום וברכה לכבוד הרב שליט"א, תודה על ההדרכה וההרצאה המרתקת (פתח תקוה 8.12.25) גם כאשר הופיעה קנאה או חוסר הבנה מצד צעירים, ב"ה הרב ממשיך במסירות ובחכמה לקרב יהודים רחוקים לאביהם שבשמים. נאחל לרב שכל מה שעבר יהיה לתועלת ולכפרה. ויה"ר שימשיך בכל הכוח ובבריאות איתנה, ושהקב"ה ישפיע עליו שפע וברכה, כפי שהיה לרבי יהודה הנשיא זצוק"ל ואף יותר (אמן) תודה על המסירות, החכמה וההשקעה בחינוך ובהדרכה (ילד של 20 אלף shofar.tv/videos/18475).
תודה לרבנו על ההדרכה הנבונה ועל היכולת לענות גם לשאלות שמקורן בחוסר בשלות ובהשפעות חיצוניות. במקום שבו צעירים מושפעים ממראית העין ומתפיסות חיצוניות, ב"ה הרב מצליח להאיר את הדרך ולהעמיד את הדברים על דיוקם. אשרינו שזכינו לרב שמכוון, מחנך ומיישר את הלבבות בדרך טובה ובהירה (ילד של 20 אלף shofar.tv/videos/18475).