חיפזון

מאמר נפלא! מהספר 'תורת חסד' מהרב אליהו אילן חנן שליט"א

  פורסם בתאריך: 16.01.2024, 10:09 • מערכת שופר

חיפזון

ב"ה כבוד הרב שליט"א לימד מאמר זה בשיעור: מדוע יצאו בני ישראל ממצרים בחפזון 02.02.2025.

א] מדוע יצאו עם ישראל ממצרים בְּחִפָּזוֹן?

ב] כמה פעמים מוזכרות בתורה המילים 'יְצִיאַת מִצְרַיִם'?

ג] "וַאֲכַלְתֶּם אֹתוֹ בְּחִפָּזוֹן" (שמות יב, יא) מפני מה נצטוו לאכול את קרבן הפסח בְּחִפָּזוֹן? ומדוע צְלִי אֵשׁ דווקא ולא מבושל (שמות יב, ט)?

ד] בהגדה של פסח נאמר: 'מַצָּה זוֹ שֶׁאָנוֹ אוֹכְלִים, עַל שׁוּם מַה? עַל שׁוּם שֶׁלֹּא הִסְפִּיק בְּצֵקָם שֶׁל אֲבוֹתֵינוּ לְהַחֲמִיץ עַד שֶׁנִּגְלָה עֲלֵיהֶם מֶלֶךְ מַלְכֵי הַמְּלָכִים, הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא, וּגְאָלָם, שֶׁנֶּאֱמַר: "וַיֹּאפוּ אֶת הַבָּצֵק אֲשֶׁר הוֹצִיאוּ מִמִּצְרַיִם עֻגֹת מַצּוֹת כִּי לֹא חָמֵץ" (שמות יב, לט). ותמוה מדוע מדגישים כל כך פרט שולי שכזה? ויותר מכך בשעה כה גדולה של יציאה לחירות! איזו חשיבות יש לסוג האוכל שאכלו?

ה] למה נקראת המצה "לֶ֣חֶם עֹ֑נִי" (דברים טז, ג)? הרי עם ישראל שמחו כל כך כשאכלו מצה זו כי באותה שעה נגאלו!

ו] מדוע הכניס אברהם אבינו אורחים במהירות: "מַהֲרִי וכו' לוּשִׁי וַעֲשִׂי עֻגוֹת: וְאֶל הַבָּקָר רָץ אַבְרָהָם" (בראשית יח, ו-ז)?

ז] מהו עומק המעשה של "אֲגֻדַּת אֵזוֹב וּטְבַלְתֶּם בַּדָּם וְהִגַּעְתֶּם אֶל הַמַּשְׁקוֹף וְאֶל שְׁתֵּי הַמְּזוּזֹת" (שמות יב, כב)?

ח] מדוע שינה משה רבנו מצווי ה'? שהקב"ה ציווה: 'ליתן את הדם קודם על המזוזות' (שמות יב, ז) ומשה ציווה: 'ליתן דם תחילה על המשקוף'?

ט] "לֵיל שִׁמֻּרִים הוּא לה'" (שמות יב, מב) איזה גאולות נוספות היו ביום הפסח בדיוק?

 

בני ישראל נגאלים בְּחִפָּזוֹן;

מצווים היו בני ישראל לאכול את הפסח באופן זה: "וְכָכָה תֹּאכְלוּ אֹתוֹ מָתְנֵיכֶם חֲגֻרִים נַעֲלֵיכֶם בְּרַגְלֵיכֶם וּמַקֶּלְכֶם בְּיֶדְכֶם וַאֲכַלְתֶּם אֹתוֹ בְּחִפָּזוֹן פֶּסַח הוּא לה'".

פירש רש"י: "בְּחִפָּזוֹן" – 'לשון בהלה ומהירות!'

לכן שמו של החג הוא פסח מלשון: דילוג וקפיצה שכן הליכה רגילה היא איטית אולם בשעה שהאדם פוסח וקופץ זוהי הליכה מהירה חיפזון!

ולפיכך גם במכת בכורות הקב"ה כביכול קיפץ ודילג מבית מצרי לבית מצרי אחר ודילג על בתי ישראל בְּחִפָּזוֹן במהירות פֶּסַח הוּא לה'!

ובמכילתא הקשו: 'מדוע היו צריכים לאכול את הפסח שהוא קרבן כל כך חשוב בְּחִפָּזוֹן?

ותירצו (במדרש וכן מובא במסכת ברכות דף ט): 'שיש מחלוקת תנאים על חיפזון זה לזכר מה הוא בא? שאמר רבי אבא: 'הכל מודים שבחצות הלילה נגאלו! שהרי כשמתו בכורי מצרים מיד נתן להם פרעה רשות לצאת אלא שהיציאה בפועל היתה ביום! "בְּיָד רָמָה" (שמות יד, ח) כבני חורין ולא כעבדים שבורחים שנאמר: "מִמָּחֳרַת הַפֶּסַח יָצְאוּ בְנֵי יִשְׂרָאֵל בְּיָד רָמָה" (במדבר לג, ג) כלומר; יצאו בבוקר שלמחרת.

אלא שנחלקו חכמי ישראל: על מה בא החיפזון? דעת רבי אליעזר בן עזריה: שהוא לזכר חיפזון מצרים שמיהרו לְשַׁלְּחָם: "כִּי אָמְרוּ כֻּלָּנוּ מֵתִים" (שמות יב, לג) ואילו רבי עקיבא לומד: שהוא לזכר חיפזון עם ישראל שהכינו במהירות את כליהם ובגדיהם באשמורת הבוקר בשעה שיצאו ממצרים.

אולם במכילתא אבא חנן משום רבי אליעזר אומר: 'זה חיפזון שכינה! שמיהר הקב"ה לשלחם להוציאם ממ"ט (49) שערי טומאה שלא ישקעו בשער החמישים (50) ואף על פי שאין ראיה לדבר זכר לדבר מפסוק: "קוֹל דּוֹדִי הִנֵּה זֶה בָּא מְדַלֵּג עַל הֶהָרִים מְקַפֵּץ עַל הַגְּבָעוֹת" (שיר השירים ב, ח) הקב"ה גאל את עם ישראל בְּחִפָּזוֹן!

 

בני ישראל נגאלו בזכות האבות;

ועל הפסוק הזה בדיוק דרש רבי יהודה (מדרש רבה טו, ד): 'אמר הקב"ה: 'אם אני מסתכל במעשיהם של ישראל - אינם נגאלים לעולם!'

מבאר העץ יוסף: 'כיון ששקעו במ"ט שערי טומאה וההבטחה לגאולה היתה על תנאי: שלא ירשיעו! לכן מאחר שעבדו עבודה זרה - לא היה הדין לגאול אותם לעולם!

אך בזכות מי נגאלו?

'בזכות אבותיהם אני גואלם! שנאמר: "מְדַלֵּג עַל הֶהָרִים" – ההורים!'

והוסיף העץ יוסף: "מְקַפֵּץ עַל הַגְּבָעוֹת" - גבעות אילו האמהות!'

על כל פנים בילקוט שמעוני מבואר: 'שרק יְצִיאַת מִצְרַיִם היתה בְּחִפָּזוֹן - חיפזון שכינה!'.

מה שאין כן לעתיד לבוא לא יִגאלו בְּחִפָּזוֹן כמו שנאמר: "כִּי לֹא בְחִפָּזוֹן תֵּצֵאוּ" (ישעיה נב, יב).

 

בתורה מוזכר ארבעים ותשע (49) פעמים 'יְצִיאַת מִצְרַיִם'!

והוסיף השפתי כהן (תלמיד האר"י ז"ל): 'שפרעה הרשע הכניס את ישראל למ"ט שערי טומאה ואם היו נכנסים לשער החמישים - לא היו נגאלים לעולם.

ולכן כרמז לזה נכתב בתורה ארבעים ותשע פעמים 'יְצִיאַת מִצְרַיִם' להורות: שהוציאם הקב"ה ממ"ט שערי טומאה וזו הסיבה לחיפזון!

וזהו המבואר (תנחומא בשלח א): "וַחֲמֻשִׁים עָלוּ בְנֵי יִשְׂרָאֵל" (שמות יג, יח) – 'אחד מחמישים!' (1/50)

רמז: על אותו שער שנשאר לפליטה אחד מחמישים!

ומעתה יאירו דברי האור החיים הקדוש זיע"א (שמות ג, ט) שהקשה פליאה עצומה!

מחד (1) גיסא: הקב"ה האריך את הזמן והפליא מכותיו במצרים במשך שנה שלימה! על אף שהדבר תמוה כי למה יאחר הקב"ה את הגאולה? הלא יכול היה להכותם בכל עשרת (10) המכות ברציפות בזו אחר זו?

ומאידך (2) גיסא: בזמן שיצאו ממצרים הוצרך למהר! "וְלֹא יָכְלוּ לְהִתְמַהְמֵהַּ" (שמות יב, לט) פן ילכדו בשער הטומאה החמישים! וממילא מפליא הדבר מדוע לא הוציאם קודם לכן בזמן מרווח?

אלא, שכדי ליישב את הדברים צריך לומר: שכל עיקר הגלות נועדה לבירור הניצוצות שנטמעו במ"ט שערי טומאה ולכן אי אפשר היה להוציאם מוקדם יותר כי אילו היו יוצאים מוקדם - היו מפסידים את בירור החלק ההוא! ועל כן מוכרחים היו להגיע אל הרגע האחרון ולרדת סמוך לשער הנ' (50) כיון שכך נתבררו בינתיים כל ניצוצות הקדושה!

ומשכך יובן היטב! שלאחר מ"ט ימים מיְצִיאַת מִצְרַיִם יכלו לקבל את התורה לפי שבכל יום ויום תוקן לגמרי אחד משערי הקדושה ומטעם זה זכה גואלם משה רבינו למ"ט (49) שערי בינה אולם לא זכה לשער החמישים (50) כיון שכלל עם ישראל לא היו מעולם בשער החמישים מצד הטומאה.

ומוסיף האור החיים לחדש פנינה יקרה! שלעתיד לבוא הגאולה תהיה באופן שונה וזאת משום שהחל ממתן תורה קיימת כבר האפשרות לברר את השער החמישים (50) של הטומאה ולכן הגאולה העתידית לא תהיה בְּחִפָּזוֹן כי לא יהיה בו צורך!

ומשכך הגם שיטמאו עם ישראל בשער החמישים (50) על ידי צער הגלות האחרון מכל מקום על ידי תורת חיים - יזכו להיכנס לשער החמישים של הקדושה בגאולה הקרובה במהרה בימינו - אמן!

 

'פסח' נעשה בדווקא צְלִי אֵשׁ;

ולפי זה עונה החזקוני באופן נפלא! על הקושיות הבאות: מדוע אוכלים את הפסח בְּחִפָּזוֹן? ולמה דווקא צְלִי אֵשׁ?

נצטווינו בתורה: "וְכָכָה תֹּאכְלוּ אֹתוֹ מָתְנֵיכֶם חֲגֻרִים נַעֲלֵיכֶם בְּרַגְלֵיכֶם וּמַקֶּלְכֶם בְּיֶדְכֶם וַאֲכַלְתֶּם אֹתוֹ בְּחִפָּזוֹן פֶּסַח הוּא לה'" (שמות יב, יא) מתבאר: שאת קרבן הפסח יאכלו דרך חול ולא כשאר קדשים שאוכלים דרך כבוד.

ולא יבשלוהו אלא יעשוהו צְלִי אֵשׁ (שמות יב, ט) כיון שכאשר אין מים הבשר נצלה ישירות מהאש בלי שום חציצה וכך נעשה מהר יותר!

אם כן צְלִי אֵשׁ שהיא האפשרות המהירה ביותר לבישול בשר מתאימה באופן מושלם לצווי: לאכול את הפסח בְּחִפָּזוֹן! כזכר לצורת הגאולה!

ואם כן יאירו הדברים! שלזכר יְצִיאַת מִצְרַיִם שהיתה בְּחִפָּזוֹן - גם מצוות החג פסח ומצה יעשו בְּחִפָּזוֹן כי את קרבן הפסח אוכלים במהירות ולכן ניצלה באש ואף הכנת המצה נעשית במהירות יתירה בְּחִפָּזוֹן.

 

המצה נקראת: "לֶחֶם עֹנִי" (דברים טז, ג) על עשרות שנים שאכלוהו מתוך שעבוד;

ומעתה יאירו דברי השל"ה הקדוש זיע"א (מסכת פסחים) שמעלה תמיהה עצומה! מפני מה יש ענין גדול כל כך להזכיר את המצה? כאשר לכאורה העובדה שבשעה שיצאו לא הספיק בצקם להחמיץ (שמות יב, לט) הִנַּה ענין שולי בלבד? איזו חשיבות קיימת בעצם הידיעה של מה שאכלו בזמן שיצאו לחירות?

ומבאר השל"ה באור מחודש להפליא!

כל אותן השנים שהמצרים שִעבדו את עם ישראל ומיררו "אֶת חַיֵּיהֶם בַּעֲבֹדָה קָשָׁה" (שמות א, יד) כל כך לחצו ודחקו בהם עד שלא היה להם זמן לאכול!

לכן כשאפו ישראל לחם לארוחת הצהרים - לא הספיק בצקם להחמיץ במשך עשרות שנים!

והרוויחו המצרים הרשעים בכפליים (2); האחד (1) שעם ישראל לא בזבזו את זמנם בהכנת האוכל. והשני (2) שמצה לא מתעכלת מהר וכך לא היו רעבים ויכלו לעבוד זמן רב בלי הפסקה!!

אם כן מצה זו בהחלט נקראת "לֶחֶם עֹנִי" כלומר; לא המצה של רגעי היציאה נקראת כך אלא המצה שאכלו עשרות שנים בסבל ובמרירות!!

ולכן בדרך פלא! בדיוק באופן זה נגאלו: "כִּי בַדָּבָר אֲשֶׁר זָדוּ עֲלֵיהֶם" (שמות יח, יא) כשנאנקו עם ישראל תחת עול השעבוד ואכלו לחם שאינו מוכן דיו = מצה!

בדיוק בצורה זו יאכלו ברגע היציאה מצה בְּחִפָּזוֹן במהירות אבל לא של צער אלא של שמחה וגאולה! ולכן מצה זו היא זכרון; הן לשעבוד והן לגאולה על "לֶחֶם עֹנִי" שהפך מִיָּגוֹן לְשִׂמְחָה!

 

פסח כנגד אברהם; 

וכדי להעמיק יותר על שורש של גאולה מתוך חיפזון יש להתבונן עוד במדרשי חז"ל:

במדרש (רבה טו, י) מבואר: שעיקר הגאולה ממצרים היתה בזכות אברהם אבינו!

שנאמר: "כִּי זָכַר אֶת דְּבַר קָדְשׁוֹ אֶת אַבְרָהָם עַבְדּוֹ: וַיּוֹצִא עַמּוֹ בְשָׂשׂוֹן!" (תהלים קה, מב-מג).

ולכן את הפסח יאכלו צְלִי אֵשׁ - בזכות אברהם שניצל מכבשן האש! (שמות רבה טו, יג) ויאכלוהו "נַעֲלֵיכֶם בְּרַגְלֵיכֶם" - בזכות אברהם! שאמר: "מִחוּט וְעַד שְׂרוֹךְ נַעַל" (בראשית יד, כג) (תנחומא לך לך יג).

וטובלים בַּדָּם ונותנים בסף הַמַּשְׁקוֹף (שמות יב, כב) לזכור את דם מילת אברהם.

והביא הרב ברוך רוזנבלום שליט"א פנינה נפלאה! בשם הטור (אורח חיים סימן תיז) וזה לשונו:

'שמעתי מאחי הרב יהודה; ששלושת (3) המועדים - נתקנו כנגד שלושת (3) האבות;

פסח - כנגד אברהם! דכתיב: "לוּשִׁי וַעֲשִׂי עֻגוֹת" (בראשית יח, ו) ובמדרש (רבה מח, יב) מבואר: 'שפסח היה!' ואברהם ציוה לשרה: 'ללוש מצות' ועל כן יצחק גם הוא נולד בפסח בשנה הבאה בדיוק ביום זה!

ושבועות - כנגד יצחק! שתקיעת שופר של מתן תורה היתה מאֵילו של יצחק.

וסוכות - כנגד יעקב! דכתיב: "וּלְמִקְנֵהוּ עָשָׂה סֻכֹּת" (בראשית לג, יז).

 

אברהם הכניס אורחים במהירות;

והנה, מבואר בפסוקים: שגם אברהם אבינו עשה הכל במהירות!

"וַיְמַהֵר אַבְרָהָם הָאֹהֱלָה אֶל שָׂרָה וַיֹּאמֶר מַהֲרִי שְׁלֹשׁ סְאִים קֶמַח סֹלֶת לוּשִׁי וַעֲשִׂי עֻגוֹת" (בראשית יח, ו) [אולי כנגד המצה!].

"וְאֶל הַבָּקָר רָץ אַבְרָהָם" (בראשית יח, ז) [אולי כנגד קרבן פסח!].

מדוע אברהם אבינו מיהר כל כך? 

מבאר רבי ישראל מסלנט זצוק"ל (אבן ישראל) ביאור נפלא!

ישנם שני (2) סוגים של הכנסת אורחים; של עשיר ושל עני - ולא הרי זה כהרי זה;

כשמכניסים עשיר - יש להשתדל להכין תפריט מגוון ולהגישו בכלים נאים! ואין צורך למהר ולהכין את הארוחה שהרי בוודאי אינו רעב.

אולם בהכנסת אורחים של עני - יש גם גמילות חסדים! כי בוודאי רעב הוא!! על כן יש למהר שמא לא אכל זמן רב וצריך להכין מאכלו במהירות פן ימות מיד! כמו במעשה (מסכת תענית דף כא) בנחום איש גמזו.

לכן אברהם אבינו שחשב: 'כי אורחיו עניים ורעבים כל כך!' מיהר והאכיל אותם פן ימותו. ומבאר בספר 'עולת שבת בשבתו': שכך בדיוק גאל הקב"ה את עם ישראל כעניים - בלי שום מצוות נגאלו! שהרי היו על שפת שער החמישים (50) על סף מיתה רוחנית!

וכמו שאברהם אבינו נתן אש"ל (אכילה, שתיה, לינה / לוויה) בחינם! במהירות!!

כך הקב"ה גאל את בניו; בחינם! במהירות!!

והחתם סופר זיע"א הביא רמז לאש"ל בפסוק: "אִישׁ שֶׂה לְבֵית אָבֹת שֶׂה לַבָּיִת" (שמות יב, ג) פעמיים (2) ראשי תיבות אש"ל; כזכר לאש"ל של אברהם אבינו ע"ה.

וכשם שאברהם אבינו עשה חסד בגוף ונפש; האכיל את הגוף והכניסם תחת כנפי השכינה! כך בדיוק הקב"ה גאל את הגוף משעבוד ונטע בבניו אמונה!!

 

משקוף ומזוזות;

ולכן בהגדה של פסח מזכירים: 'בִּבְהִילוּ יָצָאנוּ מִמִּצְרַיִם' בבהילות!

'כָּל דִכְפִין יֵיתֵי וְיֵיכֹל' להזכיר זכותו של אברהם שהאכיל 'כָּל דִכְפִין' במהירות - ובזכותו נגאלנו בְּחִפָּזוֹן!

ונפלאים לפי זה דברי המדרש (רבה יז, ג): "וְהִגַּעְתֶּם אֶל הַמַּשְׁקוֹף וְאֶל שְׁתֵּי הַמְּזוּזֹת" (שמות יב, כב);

הַמַּשְׁקוֹף - זה אברהם! ו: הַמְּזוּזֹת - יצחק ויעקב!

ובהתאם לדברים הללו יובן העומק בחידושו של הכלי יקר!

הכלי יקר הקשה: 'מדוע משה רבינו הִיפֵּך מצווי הקב"ה? הרי הקב"ה ציווה: "וְנָתְנוּ עַל שְׁתֵּי הַמְּזוּזֹת וְעַל הַמַּשְׁקוֹף" (שמות יב, ז) ואילו משה רבינו ציווה את ישראל להיפך! "אֶל הַמַּשְׁקוֹף וְאֶל שְׁתֵּי הַמְּזוּזֹת" (שמות יב, כב)?

ועוד, שהקב"ה לא ציווה לתת את הדם דווקא באמצעות אזוב ואילו משה רבינו הוסיף מדעתו: "וּלְקַחְתֶּם אֲגֻדַּת אֵזוֹב" (שם)?

ומבאר על כך ביאור נפלא!

קיימת מחלוקת ישנה בין הקב"ה לעם ישראל; הקב"ה מבקש: "שׁוּבוּ אֵלַי וְאָשׁוּבָה אֲלֵיכֶם" (מלאכי ג, ז) - התחילו אתם! 'פתחו לי פתח כחודו של מחט!' ועם ישראל מבקשים להיפך! "הֲשִׁיבֵנוּ ה' אֵלֶיךָ וְנָשׁוּבָה" (איכה ה, כא) – 'התחל אתה!'

והנה המדרש רבה מבאר את הַמַּשְׁקוֹף ו: הַמְּזוּזֹת בשני (2) אופנים;

האחד (1) הַמַּשְׁקוֹף - הוא אברהם ו: הַמְּזוּזֹת - הם יצחק ויעקב. והשני (2) הַמַּשְׁקוֹף - הוא הקב"ה ו: הַמְּזוּזֹת - האבות והאמהות!

ומעתה אור גדול! הקב"ה ציווה: לתת תחילה על הַמְּזוּזֹת - שיתחילו עם ישראל ורק אחר כך על הַמַּשְׁקוֹף - הקב"ה!

אמר משה רבינו להקב"ה: 'כאן זה בלתי אפשרי! לא יתכן כלל לחכות!! כי הרי עם ישראל מצויים במ"ט (49) שערי טומאה!!! על כן תתחיל אתה! קודם תתנו דם על הַמַּשְׁקוֹף - הקב"ה יפעל ראשון! ורק לבסוף עם ישראל ישובו בתשובה.

וזאת למה? כיון שעם ישראל במצב של אֲגֻדַּת אֵזוֹב! לכן הוסיף משה רבינו מדעתו את אֲגֻדַּת האזוב למען ידעו: שכיון שהם במצב כה שפל ואין כלל זכויות בידם - מוכרח הקב"ה לגאלם באופן של 'איתערותא דלעילא!' (התעוררות מלמעלה).

 

אין לדון שוגג כמזיד;

ומשום כך הקב"ה אכן לימד זכות על עם ישראל!

בילקוט (שמעוני בשלח רמז רלד) מבואר: 'שבשעה שרצה הקב"ה לקרוע את ים סוף - ירד סמא"ל וקטרג: 'ריבונו של עולם! הללו עובדי עבודה זרה והללו עובדי עבודה זרה מה נשתנו אלו מאלו?!'

השיב לו הקב"ה: 'שוטה שבעולם! הרי המצרים עבדו עבודה זרה - מדעתם ומרצונם! ואילו עם ישראל עבדו עבודה זרה - מתוך שעבוד וטירוף הדעת!! ואיך תדון שוגג כמזיד ואונס כרצון?!'.

כלומר; הסכים הקב"ה לטענה שעם ישראל משולים לאזוב, שפלים בגשמיות מעונים שבורים ורצוצים ומתוך כך גם שפלים ברוחניות ועובדים עבודה זרה!

ולכן אף הסכים: שיתנו את הדם על הַמַּשְׁקוֹף תחילה ואחר כך על הַמְּזוּזֹת ומספיק היה שיעשו מעשה קל - על מנת שהקב"ה יגאלם!

כמו שמבאר רבנו בחיי זיע"א: 'שמי שהראה לכולם בפרהסיא שזבח את תועבת מצרים ונתן את הדם על הַמְּזוּזֹת והמשקוף לעיני כל - ראוי הוא שיגן עליו הקב"ה בשעה זו שמראה את אמונתו בה' יתברך ברבים!'

 

לֵיל שִׁמֻּרִים;

ולסיום יובאו דברי המדרש (רבה יח, ט): "לֵיל שִׁמֻּרִים הוּא לה'" (שמות יב, מב) "שִׁמֻּרִים" - מלשון רבים'.

שכן מאורעות רבים אירעו באותו הלילה;

בלילה הזה הכה אברהם אבינו את ארבעת (4) המלכים! שנאמר: "וַיֵּחָלֵק עֲלֵיהֶם לַיְלָה" (בראשית יד, טו) ומפורש בפרקי דרבי אליעזר (כז): 'שחילק הקב"ה את הלילה; חציו (1/2) לאברהם לנצח במלחמה! וחציו (1/2) לגאולת בניו שנגאלו בזכותו והוא לֵיל שִׁמֻּרִים!'

ובפרקי דרבי אליעזר (כו) מתבאר: 'שבלילה הזה נושעה שרה מאבימלך ופרעה גם יחד! והביא הקב"ה על פַּרְעֹה נְגָעִים גְּדֹלִים (בראשית יב, יז) כאות וסימן: על הנגעים שיבואו עליו לאחר מאות שנים!

וכן מגלה בפרקי דרבי אליעזר (לג): 'שבלילה הזה בירך יצחק את יעקב! כי זהו הזמן המסוגל שבו אוצרות השפע יורדים לעולם!!'

ובזוהר הקדוש (תולדות) מחדש: שבאותו הלילה היה מראה הסולם ליעקב אבינו!

ובמדרש (רבה כא) מתבאר: שיוסף הצדיק יצא מבית האסורים והחל למלוך בדיוק בתאריך הזה!

ועוד מבואר במדרש (רבה יח, יא): שבאותו יום ירדו בני יעקב למצרים ובו ביום לאחר רד"ו (210) שנים – נגאלו!

ובאותו לילה אף הציל הקב"ה את חזקיהו! והרג גבריאל את צבא סנחריב!!

ובלילה הזה גם ניצלו חנניה מישאל ועזריה מכבשן האש.

והוסיף האור החיים הקדוש זיע"א (שמות יב, מב): 'שגם בימי מרדכי ואסתר נושעו עם ישראל בדיוק בזמן הזה! "בַּלַּיְלָה הַהוּא נָדְדָה שְׁנַת הַמֶּלֶךְ" (אסתר ו, א) - בליל הפסח!'

ובלילה הזה לֵיל שִׁמֻּרִים הזמן שבו נגאלו ממצרים ויצאו מאפילה לאורה באותה העת ובאותה השעה תבוא גם הגאולה השלמה במהרה בימינו - אמן!

 

[קרדיט: גם מאמר זה על פרשת בא מתוך הספר הנפלא! 'תורת חסד' באדיבות המחבר הרב אליהו אילן חנן שליט"א - ישר כוחו!

 

למאמר הקודם: "אֶהְיֶ"ה אֲשֶׁר אֶהְיֶ"ה" והמִדָּה כְנֶגֶד מִדָּה שב-10 המכות - לחץ כאן].

  •    שיתוף   

הרצאות קרובות

הכרת הטוב לרב שליט"א

  • 30.03 14:10

    שבוע טוב וחודש טוב כבוד הרב!! לפני בערך שלושה חודשים אמא שלי קבלה אבחנה שיש לה סרטן מסוג לימפומה ובשלב מאוד מתקדם (ל"ע) במקביל לאבחנה ב"ה הוספנו ברגע האחרון את השם שלה להרצאה שעשינו (גם להבדיל לעילוי נשמת חמי ז"ל) אמא שלי עברה 3 טיפולים מאוד מאוד אגרסיביים שבמהלכם נשר לה השיער והגוף והנפש שלה מאוד נחלשו (ל"ע). ב"ה כבר תקופה ארוכה רציתי לקחת על עצמי כיסוי ראש, ולפני כחודשיים החלטתי לעשות את הצעד לכיסוי ראש מלא ואמרתי: 'שזה גם לרפואתה!'. בשבוע שעבר אמא שלי עברה בדיקה כדי לגלות אם הטיפולים בכלל עוזרים, וב"ה היום קבלה תשובה שהלימפומה האגרסיבית נעלמה!!! יש עוד נגעים קטנים אך לא משמעותיים, וממשיכים עוד את הטיפולים... אבל כל הנגעים המשמעותיים פשוט נעלמו!! אני מתרגשת ומאמינה על הנס!! תודה לקב"ה על הנס המדהים!! ולכבוד הרב על הברכות בהרצאה.

  • 30.03 13:13

    שבוע טוב חודש מבורך🌹 ביום חמישי בלילה הייתי ב: 'אושר עד' חיפשתי דגים שיהיה כשר לפסח בהשגחת בד"ץ העדה החרדית (קשה מאוד למצוא את זה) התחלתי לחפש והיו שם גם בהשגחות אחרות... חיפשתי וחיפשתי לבסוף נזכרתי: לשיר "עבדו" ("עִבְדוּ אֶת ה' בְּשִׂמְחָה בֹּאוּ לְפָנָיו בִּרְנָנָה"! (תהלים ק, ב) התחלתי לשיר בכל המרץ (לא בקול) וב"ה בפינת המקרר היה שם מלא דגים בהשגחה מהודרת מלאת יחד עם בעלי כמה שקיות (היה לידי חרדי עם 2 ילדיו מחפשים ולא מוצאים מסתכלים עלי: 'איך היא מצאה?!'😵) "אֵין עוֹד מִלְבַדּוֹ" (דברים ד, לה) ב"ה כמה שזה עובד, הודתי לאבינו שבשמים ואמרתי: "מזְמוֹר לְתוֹדָה" תודה לך הרב שמדריך אותנו רק לפי התורה הקדושה יה"ר שהשי"ת ישמח אותך ויתן לך בריאות בגוף ונפש ויאריך ימיך בטוב ובנעימים, שמחה ונחת יהא מנת חלקך אכי"ר המשך יומבורך (אמן) (לסגולת השמחה shofar.tv/articles/15096).

  • 30.03 13:02

    מה שכתוב בליקוטי מוהר"ן זיע"א - זה עליך: 'הַצַּדִּיק בְּעַצְמוֹ אִי אֶפְשָׁר לְהַשִּׂיגוֹ כִּי אֵין בּוֹ שׁוּם תְּפִיסָה, כִּי הוּא לְמַעְלָה מִשִּׂכְלוֹ רַק עַל יְדֵי אֲנָשָׁיו הַמְקרָבִין אֵלָיו, יוּכַל לְהָבִין מַעֲלַת הַצַּדִּיק כִּי עַל יְדֵי שֶׁרוֹאִין אֲנָשָׁיו, שֶׁהֵם אַנְשֵׁי מַעֲשֶׂה יְרֵאִים וּשְׁלֵמִים וּבָהֶם יֵשׁ לָהֶם תְּפִיסָה וְהַשָּׂגָה כִּי הָעוֹלָם אֵינָם רְחוֹקִים עֲדַיִן מֵהֶם כָּל כָּך כְּמוֹ מֵהַצַּדִּיק בְּעַצְמוֹ עַל כֵּן מִי שֶׁרוֹצֶה הָאֱמֶת אֶפְשָׁר לוֹ לֵידַע מַעֲלַת הַצַּדִּיק עַל יְדֵי אֲנָשָׁיו'.

  • 25.03 14:59

    הרב, חייבת לספר... ישתבח הבורא יתברך בכל מעשיו. ב"ה ניקינו את המקרר לפסח, אני ואבא שלי, אחרי שסיימנו, הכנסנו בחזרה למקומו וכשרצינו להפעילו - לא עבד (ל"ע). אז התחלנו לשיר: "עִבְדוּ אֶת ה' בְּשִׂמְחָה בֹּאוּ לְפָנָיו בִּרְנָנָה"! (תהלים ק, ב) אך עדין לא עבד... אחרי הכל התיישבתי לנוח וב"ה נזכרתי שאתמול כשנכנס הכסף - תודה להשם יתברך, אך עדין לא העברתי לארגון: 'שופר' להקמת הבית כנסת (קמפיין שופר גדול) ולפני העברה, קוראת את תפילת רבי מאיר בעל הנס ומבקשת מבורא עולם יתברך שיגן על עם ישראל (אמן) והעברתי . הילד שלי התחיל להתעייף וכמובן נרדם רק עם השיר "עִבְדוּ אֶת ה' בְּשִׂמְחָה" אבל שאתה שר... אז שמתי את השיר והתחלנו לרקוד ולשיר איתך. והנה אחי סיפר שהיה ניסיון לפיגוע (רח"ל) בכניסה למעלה אדומים ומביתנו רואים את הכניסה למעלה אדומים... התקשרנו לאמא שלי שעובדת בביטחון העיר וסיפרה: שב"ה המחבל גוסס ואין נפגעים - תודה להשם יתברך! לפי מה שדיווחו בקשר... ובנוסף, המקרר חזר לפעול! אז אמרתי: ישתבח הבורא יתברך! לתת צדקה להקמת בית כנסת עם רב אמיתי ולשיר "עִבְדוּ אֶת ה' בְּשִׂמְחָה" - כמה כוח יש לדברים הללו לבטל גזרות קשות! (לסגולת השמחה shofar.tv/articles/15096 לקמפיין שופר גדול shofar.tv/donations/51).

  • 24.03 12:07

    שלום עליכם מורנו ורבנו שליט"א! רצינו לומר תודה גדולה על כל העצות, הברכות, המוסר והדרך חיים האמיתית שכבוד הרב נותן לנו ללא שום גמול וב"ה זכינו גם לחזק אחרים ממה שהרב לימד אותנו ובפרט בענין הכוונה במצוות שֶׁיִּדַּעְנוּ אנשים על זה וחילקנו ספרים של: 'כאשר ציווה השם' (shofar.tv/articles/14749) וכשדיברתי עם אחד האברכים בכולל הוא אמר: שבספר 'מעלות התורה' לרבנו אברהם אחי הגר"א מונה כיותר ממאה מצוות בתלמוד תורה (ספרתי רק בהתחלה 72 מצוות)...

  • 24.03 12:06

    שלום כבוד הרב ב"ה רוצה לשתף אותך בנפלאות הסגולה של הרב בשיר "עִבְדוּ אֶת ה' בְּשִׂמְחָה". בני בן ה-15 שכח באוטובוס את התפילין היקרות שלו (ל"ע), שעלו לנו 4 אלף שקל! ממש רגעים ספורים אחרי הירידה מהאוטובוס הבן קלט את העניין וישר התקשר למחלקת אבדות של אגד בתקווה שיעזרו לאתר את הנהג שעדיין על האוטובוס. מחלקת אבדות לא עזרו הרבה רק פתחו קריאה על אבידה... הבן התקשר לבעלי וביחד החליטו שמנסים לאתר את נהג באוטובוס. העניין מורכב מכיוון שהאוטובוס 'עירוני' ולכן מספר הקו קיים בתדירות גבוהה אבל לא הנהג שחיפשו. בעלי ובני רדפו אחרי אוטובוסים 3 שעות עד שמצאו את הנהג והאוטובוס. ולמרבה האכזבה הנהג טען: 'שלא ראה שום תפילין!' וגם כשהבן עלה בעצמו לבדוק באוטובוס אכן התפילין לא היו במקום ששכח אותם. חזרו מאוכזבים הביתה. החלטנו: שאין יאוש! מתחילים לעשות את סגולת הרב לשיר כל יום: "עִבְדוּ אֶת ה' בְּשִׂמְחָה" עם החידוד הנפלא שהרב חידד בהרצאה האחרונה ברחובות (10.02.2025) שממש להאמין שכל מה שהשי"ת עושה זה לטובתי! ולקבל את הכל בשמחה!! אציין: שעל התפילין לא היו שום פרטים של בני; לא שם מלא. לא מספר טל'. רק רקום על התיק האותיות הראשונות של השם ושם המשפחה. וכל יום במשך 5 ימים שרים: "עִבְדוּ אֶת ה' בְּשִׂמְחָה" ומאמינים שכל מה שהשי"ת עושה זה לטובה. וברצונו התפילין יחזרו גם בלי פרטים מזהים. ואולי יתרכך לב הגנב. ואולי זכינו שמישהו מניח תפילין בזכותינו... וכל הזמן רק שרים ושומעים את השיר המוקלט של הרב. פתאום השי"ת נתן בלב בעלי מחשבה: 'אולי יש מצלמה בתוך האוטובוס?'. הפנו אותנו לתלונות הציבור של אגד. שם אחרי בירור זריז התגלה שאכן מותקנות מצלמות בתוך האוטובוס. לאחר יומיים מהשיחה עם תלונות הציבור. התקשרו ממחלקת אבידות ובישרו שהתפילין נמצאו - 5 ימים אחרי האבידה! "הוֹדוּ לַה' כִּי טוֹב כִּי לְעוֹלָם חַסְדּוֹ" (תהלים קלו, א) תודה לרב שמחזק אותנו באמונה ומחזיר לנו את השמחה שכל מה שהשי"ת עושה הכל לטובה ואין יאוש רק להאמין שהכל אפשרי. תודה. (לסגולת השמחה shofar.tv/articles/15096).

  • 24.03 12:01

    אהבת תלמידי חכמים שלום וברכה כבוד הרב אני רוצה להגיד לך שוב תודה רבה על כל מה שאתה בשבילנו בפרטי ובשביל כל מה שאתה עושה בכללי לעם ישראל תודה רבה לך על הכל אין מילים פשוט תודה רבה רבה רבה אני אוהב אותך מאוד ולא יפסיק לעולמי עד "שְׁמַע יִשְׂרָאֵל השם אלוקינו השם אֶחָד" (דברים ו, ד) פשוט תודה תודה תודה אתה מכניס אור לחיינו פשוט בן של מלך❤️❤️.

  • 24.03 12:00

    כבוד הרב, ב"ה שיעור בוקר יפיפה על כוחו של הניגון משמח ומחזק🌹 (לכתבה כוחו של ניגון ע"פ הספר פורים דיליה shofar.tv/articles/14959).

  • 24.03 11:59

    'היזהרו בממון חבריכם - א'' (shofar.tv/videos/4448) ב"ה שיעור שכל פעם ששומע בדיסק און קי - מתפעם מזהירותו של החפץ חיים זצ"ל זיע"א בענייני ממון. וזה גורם לבדוק עצמי בכל עניין ממוני ב"ה 🙏 תודה רבה לכבוד הרב שמאיר את עינינו בכל מקצועות התורה.

  • 18.03 10:34

    שירת האמונה שפתחה את הדלת: הילדה הקטנה נעלה בטעות את דלת הבית בלי אפשרות להכנס, הציר של המפתח לא הסתובב וב"ה שרו "עבדו"... ("עִבְדוּ אֶת ה' בְּשִׂמְחָה בֹּאוּ לְפָנָיו בִּרְנָנָה"! (תהלים ק, ב) כ-10 דקות שרו וגם הילד קיבל על עצמו להתנהג יפה בתלמוד תורה וב"ה הציר הסתדר והדלת נפתחה מודה להשי"ת ולכבוד הרב שליט"א. התקשרה ל: 'שופר' לספר. (לסגולת השמחה shofar.tv/articles/15096).

יוצרים קשר עם שופר

 משרדי שופר

 03-6777779

 דואר אלקטרוני

 main@shofar.tv

 מספר פקס

 03-6740578

 שופר קול

 02-372-4787 | שידור חי:  073-337-6900

תגובות, ראיונות ופרסומים אחרונים בתקשורת

קליפים וסרטונים

ניתן להשתמש בחצי המקלדת בכדי לנווט בין כפתורי הרכיב
",e=e.removeChild(e.firstChild)):"string"==typeof o.is?e=l.createElement(a,{is:o.is}):(e=l.createElement(a),"select"===a&&(l=e,o.multiple?l.multiple=!0:o.size&&(l.size=o.size))):e=l.createElementNS(e,a),e[Ni]=t,e[Pi]=o,Pl(e,t,!1,!1),t.stateNode=e,l=Ae(a,o),a){case"iframe":case"object":case"embed":Te("load",e),u=o;break;case"video":case"audio":for(u=0;u<$a.length;u++)Te($a[u],e);u=o;break;case"source":Te("error",e),u=o;break;case"img":case"image":case"link":Te("error",e),Te("load",e),u=o;break;case"form":Te("reset",e),Te("submit",e),u=o;break;case"details":Te("toggle",e),u=o;break;case"input":A(e,o),u=M(e,o),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;case"option":u=B(e,o);break;case"select":e._wrapperState={wasMultiple:!!o.multiple},u=Uo({},o,{value:void 0}),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;case"textarea":V(e,o),u=H(e,o),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;default:u=o}Me(a,u);var s=u;for(i in s)if(s.hasOwnProperty(i)){var c=s[i];"style"===i?ze(e,c):"dangerouslySetInnerHTML"===i?(c=c?c.__html:void 0,null!=c&&Aa(e,c)):"children"===i?"string"==typeof c?("textarea"!==a||""!==c)&&X(e,c):"number"==typeof c&&X(e,""+c):"suppressContentEditableWarning"!==i&&"suppressHydrationWarning"!==i&&"autoFocus"!==i&&(ea.hasOwnProperty(i)?null!=c&&Ie(n,i):null!=c&&x(e,i,c,l))}switch(a){case"input":L(e),j(e,o,!1);break;case"textarea":L(e),$(e);break;case"option":null!=o.value&&e.setAttribute("value",""+P(o.value));break;case"select":e.multiple=!!o.multiple,n=o.value,null!=n?q(e,!!o.multiple,n,!1):null!=o.defaultValue&&q(e,!!o.multiple,o.defaultValue,!0);break;default:"function"==typeof u.onClick&&(e.onclick=Fe)}Ve(a,o)&&(t.effectTag|=4)}null!==t.ref&&(t.effectTag|=128)}return null;case 6:if(e&&null!=t.stateNode)Ll(e,t,e.memoizedProps,o);else{if("string"!=typeof o&&null===t.stateNode)throw Error(r(166));n=yn(yu.current),yn(bu.current),Jn(t)?(n=t.stateNode,o=t.memoizedProps,n[Ni]=t,n.nodeValue!==o&&(t.effectTag|=4)):(n=(9===n.nodeType?n:n.ownerDocument).createTextNode(o),n[Ni]=t,t.stateNode=n)}return null;case 13:return zt(vu),o=t.memoizedState,0!==(64&t.effectTag)?(t.expirationTime=n,t):(n=null!==o,o=!1,null===e?void 0!==t.memoizedProps.fallback&&Jn(t):(a=e.memoizedState,o=null!==a,n||null===a||(a=e.child.sibling,null!==a&&(i=t.firstEffect,null!==i?(t.firstEffect=a,a.nextEffect=i):(t.firstEffect=t.lastEffect=a,a.nextEffect=null),a.effectTag=8))),n&&!o&&0!==(2&t.mode)&&(null===e&&!0!==t.memoizedProps.unstable_avoidThisFallback||0!==(1&vu.current)?rs===Qu&&(rs=Yu):(rs!==Qu&&rs!==Yu||(rs=Gu),0!==us&&null!==es&&(To(es,ns),Co(es,us)))),(n||o)&&(t.effectTag|=4),null);case 4:return wn(),Ol(t),null;case 10:return Zt(t),null;case 17:return It(t.type)&&Ft(),null;case 19:if(zt(vu),o=t.memoizedState,null===o)return null;if(a=0!==(64&t.effectTag),i=o.rendering,null===i){if(a)mr(o,!1);else if(rs!==Qu||null!==e&&0!==(64&e.effectTag))for(i=t.child;null!==i;){if(e=_n(i),null!==e){for(t.effectTag|=64,mr(o,!1),a=e.updateQueue,null!==a&&(t.updateQueue=a,t.effectTag|=4),null===o.lastEffect&&(t.firstEffect=null),t.lastEffect=o.lastEffect,o=t.child;null!==o;)a=o,i=n,a.effectTag&=2,a.nextEffect=null,a.firstEffect=null,a.lastEffect=null,e=a.alternate,null===e?(a.childExpirationTime=0,a.expirationTime=i,a.child=null,a.memoizedProps=null,a.memoizedState=null,a.updateQueue=null,a.dependencies=null):(a.childExpirationTime=e.childExpirationTime,a.expirationTime=e.expirationTime,a.child=e.child,a.memoizedProps=e.memoizedProps,a.memoizedState=e.memoizedState,a.updateQueue=e.updateQueue,i=e.dependencies,a.dependencies=null===i?null:{expirationTime:i.expirationTime,firstContext:i.firstContext,responders:i.responders}),o=o.sibling;return Mt(vu,1&vu.current|2),t.child}i=i.sibling}}else{if(!a)if(e=_n(i),null!==e){if(t.effectTag|=64,a=!0,n=e.updateQueue,null!==n&&(t.updateQueue=n,t.effectTag|=4),mr(o,!0),null===o.tail&&"hidden"===o.tailMode&&!i.alternate)return t=t.lastEffect=o.lastEffect,null!==t&&(t.nextEffect=null),null}else 2*ru()-o.renderingStartTime>o.tailExpiration&&1t)&&vs.set(e,t)))}}function Ur(e,t){e.expirationTimee?n:e,2>=e&&t!==e?0:e}function qr(e){if(0!==e.lastExpiredTime)e.callbackExpirationTime=1073741823,e.callbackPriority=99,e.callbackNode=$t(Vr.bind(null,e));else{var t=Br(e),n=e.callbackNode;if(0===t)null!==n&&(e.callbackNode=null,e.callbackExpirationTime=0,e.callbackPriority=90);else{var r=Fr();if(1073741823===t?r=99:1===t||2===t?r=95:(r=10*(1073741821-t)-10*(1073741821-r),r=0>=r?99:250>=r?98:5250>=r?97:95),null!==n){var o=e.callbackPriority;if(e.callbackExpirationTime===t&&o>=r)return;n!==Yl&&Bl(n)}e.callbackExpirationTime=t,e.callbackPriority=r,t=1073741823===t?$t(Vr.bind(null,e)):Wt(r,Hr.bind(null,e),{timeout:10*(1073741821-t)-ru()}),e.callbackNode=t}}}function Hr(e,t){if(ks=0,t)return t=Fr(),No(e,t),qr(e),null;var n=Br(e);if(0!==n){if(t=e.callbackNode,(Ju&(Wu|$u))!==Hu)throw Error(r(327));if(lo(),e===es&&n===ns||Kr(e,n),null!==ts){var o=Ju;Ju|=Wu;for(var a=Yr();;)try{eo();break}catch(t){Xr(e,t)}if(Gt(),Ju=o,Bu.current=a,rs===Ku)throw t=os,Kr(e,n),To(e,n),qr(e),t;if(null===ts)switch(a=e.finishedWork=e.current.alternate,e.finishedExpirationTime=n,o=rs,es=null,o){case Qu:case Ku:throw Error(r(345));case Xu:No(e,2=n){e.lastPingedTime=n,Kr(e,n);break}}if(i=Br(e),0!==i&&i!==n)break;if(0!==o&&o!==n){e.lastPingedTime=o;break}e.timeoutHandle=Si(oo.bind(null,e),a);break}oo(e);break;case Gu:if(To(e,n),o=e.lastSuspendedTime,n===o&&(e.nextKnownPendingLevel=ro(a)),ss&&(a=e.lastPingedTime,0===a||a>=n)){e.lastPingedTime=n,Kr(e,n);break}if(a=Br(e),0!==a&&a!==n)break;if(0!==o&&o!==n){e.lastPingedTime=o;break}if(1073741823!==is?o=10*(1073741821-is)-ru():1073741823===as?o=0:(o=10*(1073741821-as)-5e3,a=ru(),n=10*(1073741821-n)-a,o=a-o,0>o&&(o=0),o=(120>o?120:480>o?480:1080>o?1080:1920>o?1920:3e3>o?3e3:4320>o?4320:1960*Uu(o/1960))-o,n=o?o=0:(a=0|l.busyDelayMs,i=ru()-(10*(1073741821-i)-(0|l.timeoutMs||5e3)),o=i<=a?0:a+o-i),10 component higher in the tree to provide a loading indicator or placeholder to display."+N(i))}rs!==Zu&&(rs=Xu),l=yr(l,i),f=a;do{switch(f.tag){case 3:u=l,f.effectTag|=4096,f.expirationTime=t;var w=Ar(f,u,t);ln(f,w); break e;case 1:u=l;var E=f.type,k=f.stateNode;if(0===(64&f.effectTag)&&("function"==typeof E.getDerivedStateFromError||null!==k&&"function"==typeof k.componentDidCatch&&(null===ms||!ms.has(k)))){f.effectTag|=4096,f.expirationTime=t;var _=Ir(f,u,t);ln(f,_);break e}}f=f.return}while(null!==f)}ts=no(ts)}catch(e){t=e;continue}break}}function Yr(){var e=Bu.current;return Bu.current=Cu,null===e?Cu:e}function Gr(e,t){eus&&(us=e)}function Jr(){for(;null!==ts;)ts=to(ts)}function eo(){for(;null!==ts&&!Gl();)ts=to(ts)}function to(e){var t=Fu(e.alternate,e,ns);return e.memoizedProps=e.pendingProps,null===t&&(t=no(e)),qu.current=null,t}function no(e){ts=e;do{var t=ts.alternate;if(e=ts.return,0===(2048&ts.effectTag)){if(t=br(t,ts,ns),1===ns||1!==ts.childExpirationTime){for(var n=0,r=ts.child;null!==r;){var o=r.expirationTime,a=r.childExpirationTime;o>n&&(n=o),a>n&&(n=a),r=r.sibling}ts.childExpirationTime=n}if(null!==t)return t;null!==e&&0===(2048&e.effectTag)&&(null===e.firstEffect&&(e.firstEffect=ts.firstEffect),null!==ts.lastEffect&&(null!==e.lastEffect&&(e.lastEffect.nextEffect=ts.firstEffect),e.lastEffect=ts.lastEffect),1e?t:e}function oo(e){var t=qt();return Vt(99,ao.bind(null,e,t)),null}function ao(e,t){do lo();while(null!==gs);if((Ju&(Wu|$u))!==Hu)throw Error(r(327));var n=e.finishedWork,o=e.finishedExpirationTime;if(null===n)return null;if(e.finishedWork=null,e.finishedExpirationTime=0,n===e.current)throw Error(r(177));e.callbackNode=null,e.callbackExpirationTime=0,e.callbackPriority=90,e.nextKnownPendingLevel=0;var a=ro(n);if(e.firstPendingTime=a,o<=e.lastSuspendedTime?e.firstSuspendedTime=e.lastSuspendedTime=e.nextKnownPendingLevel=0:o<=e.firstSuspendedTime&&(e.firstSuspendedTime=o-1),o<=e.lastPingedTime&&(e.lastPingedTime=0),o<=e.lastExpiredTime&&(e.lastExpiredTime=0),e===es&&(ts=es=null,ns=0),1u&&(c=u,u=l,l=c),c=Ue(w,l),f=Ue(w,u),c&&f&&(1!==k.rangeCount||k.anchorNode!==c.node||k.anchorOffset!==c.offset||k.focusNode!==f.node||k.focusOffset!==f.offset)&&(E=E.createRange(),E.setStart(c.node,c.offset),k.removeAllRanges(),l>u?(k.addRange(E),k.extend(f.node,f.offset)):(E.setEnd(f.node,f.offset),k.addRange(E)))))),E=[];for(k=w;k=k.parentNode;)1===k.nodeType&&E.push({element:k,left:k.scrollLeft,top:k.scrollTop});for("function"==typeof w.focus&&w.focus(),w=0;w=t&&e<=t}function To(e,t){var n=e.firstSuspendedTime,r=e.lastSuspendedTime;nt||0===n)&&(e.lastSuspendedTime=t),t<=e.lastPingedTime&&(e.lastPingedTime=0),t<=e.lastExpiredTime&&(e.lastExpiredTime=0)}function Co(e,t){t>e.firstPendingTime&&(e.firstPendingTime=t);var n=e.firstSuspendedTime;0!==n&&(t>=n?e.firstSuspendedTime=e.lastSuspendedTime=e.nextKnownPendingLevel=0:t>=e.lastSuspendedTime&&(e.lastSuspendedTime=t+1),t>e.nextKnownPendingLevel&&(e.nextKnownPendingLevel=t))}function No(e,t){var n=e.lastExpiredTime;(0===n||n>t)&&(e.lastExpiredTime=t)}function Po(e,t,n,o){var a=t.current,i=Fr(),l=su.suspense;i=jr(i,a,l);e:if(n){n=n._reactInternalFiber;t:{if(J(n)!==n||1!==n.tag)throw Error(r(170));var u=n;do{switch(u.tag){case 3:u=u.stateNode.context;break t;case 1:if(It(u.type)){u=u.stateNode.__reactInternalMemoizedMergedChildContext;break t}}u=u.return}while(null!==u);throw Error(r(171))}if(1===n.tag){var s=n.type;if(It(s)){n=Dt(n,s,u);break e}}n=u}else n=Al;return null===t.context?t.context=n:t.pendingContext=n,t=on(i,l),t.payload={element:e},o=void 0===o?null:o,null!==o&&(t.callback=o),an(a,t),Dr(a,i),i}function Oo(e){if(e=e.current,!e.child)return null;switch(e.child.tag){case 5:return e.child.stateNode;default:return e.child.stateNode}}function Ro(e,t){e=e.memoizedState,null!==e&&null!==e.dehydrated&&e.retryTime