טעויותיהם של משה ושלמה | הרב אמנון יצחק
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
‏קיצורי מקלדת
Shortcuts Open/Close/ or ?
‏עצור/נגן‏מקש רווח
‏הגבר עוצמת שמע
‏הנמך עוצמת שמע
‏העבר קדימה
‏העבר אחורה
‏הדלק / כבה כתוביותc
‏יציאה ממסך מלא/מסך מלאf
‏הפעל שמע/השתקm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
‏% העבר קדימה0-9
00:00
00:00
00:00
 

טעויותיהם של משה ושלמה | הרב אמנון יצחק

 בית מדרש 'קהילות פז', בני ברק
 תאריך פרסום: 18.01.2015, שעה: 21:20

הורדת MP4 הורדת MP3


http://live.shofar-tv.com/videos/4618

18-1-15

"וידבר אלהים אל משה ויאמר אליו אני ה'". אמרו חז"ל, זהו שאמר הכתוב ופניתי אני לראות חכמה והוללות וסכלות, כי מה האדם שיבוא אחרי המלך, את אשר כבר עשוהו. הפסוק הזה נאמר על שלמה ועל משה, לפי שכבר הודיע הקב"ה למשה שלא יניח אותם פרעה, ומשה לא שמר הדבר הזה אלא בא להתחכם על גזרתו של הקב"ה, והתחיל לומר "למה הרעות לעם הזה" ועל זה נאמר, שאותה חכמה ודעת של משה של הוללות וסכלות היה, ועל דבר זה ביקשה מידת הדין לפגוע במשה ככתוב "וידבר אלהים אל משה", מידת הדין. ולפי שנסתכל הקב"ה שבשביל צער ישראל דיבר כן, חזר ונהג עמו במידת תרחמים, ויאמר אליו "אני ה'", שם הרחמים. אז משה רבינו ע"ה עומד לפני הקב"ה, לא מתרעם חס ושלום, אלא מתחנן לפניו למה הרעות לעם הזה, וכבר דרשו חז"ל על עמידתו זו של משה את הכתוב "תחנונים ידבר רש", כלומר שהיה מדבר בלשון רכה, ומשה עצמו ראה בתפילתו זאת שהיא באה מעומק החכמה וממקור החסד והרחמים, כפי שהכתוב אומר עליו "ופניתי אני לראות חכמה" הכוונה היתה להציל את ישראל משעבודם המר, בכל זאת בא הכתוב וטופח על פניו ואומר, שאותה החכמה של הוללות ושל סכלות היתה. ומשה נתבע על זה בצורה חמורה עד שמידת הדין רצתה לפגוע בו, ולא עוד, אלא שלא פלט מן הדין לגמרי, כפי שחז"ל אומרים על הפסוק "ויאמר ה' אל משה עתה תראה אשר אעשה לפרעה", מה זה עתה תראה? במלחמת פרעה אתה רואה אבל אין אתה רואה במלחמות שלשים ואחד מלכים שיעשה בהן נקמה יהושע תלמידך. כבר בישר אותו שהוא לא יכנס לארץ, עתה אתה תראה את המלחמה, אבל השלשים ואחד מלכים שיילחמו בישראל אתה לא תראה.

מכאן אתה למד, שנטל משה עכשיו את הדין שלא יכנס לארץ.

הרי לנו, שאף שלא פגעה בו מידת הדין מיד, מכל מקום כבר יצא עליו הדין הנורא שלא יכנס לארץ אשר כל כך נתאווה לה, ולמרות שהתנפל לפני הקב"ה 515 תפילות כמנין ואתחנן, לא נענה.

למדים אנו מכאן שאפילו משה רבינו ע"ה שהקב"ה מעיד עליו בכל ביתי  נאמן הוא, וחז"ל מתארים אותו כרועה נאמן, וכל כוונתו היתה רק לטובת ישראל, שלא היה יכול לראות בצערן ונתן נפשו עליהם, כעדותו של הקב"ה עליו, ומשום כך חזר ונהג עמו הקב"ה במידת רחמים, בכל זאת מכיון שבניסוח תפילתו היה נראה כמהרהר אחר מידותיו של הקב"ה, ומתחכם על גזרותיו, נפגמה חכמתו כהוללות וסכלות, זה תואם לדרשה שנתנו אתמול.

וכן אתה מוצא לגבי שלמה המלך ע"ה שנתן הקב"ה לישראל עמד שלמה ואמר, למה אמר הקב,ה לא ירבה לו נשים, בשביל שלא יסור לבבו, אני ארבה וליבי לא אסור, מה כתוב בו, "ויהי לעת זקנת שלמה נשיו הטו את לבבו". ולכך אמר שלמה על עצמו, "ופניתי אני לראות חכמה ודעת הוללות וסכלות, אמר שלמה, מה שהייתי מחכים על דבר תורה והייתי מראה לעצמי שאני יודע את התורה, אותה הבינה ואותה הדעת של הוללות וסכלות היו, למה? כי מה האדם שיבוא אחרי המלך את אשר כבר עשוהו, מי רשאי להרהר אחר מידותיו וגזרותיו של מלך מלכי המלכים הקב"ה, ולפי שהרהרתי אחר מעשיו נכשלתי. והנה אמר הכתוב "והמלך שלמה אהב נשים נכריות רבות בהם דבק שלמה לאהבה, ופירש רבי יהושע בן חלפתא, בילקוט משלי ל"א, מה זה לאהבה? לאהבן, לגיירן ולקרבן תחת כנפי השכינה, הרי שכל כוונתו של שלמה לא היתה אלא כדי לקדש את שמו הגדול בעולם, לגיירם ולקרבם תחת כנפי השכינה, הוא רצה לעשות סמינר גדול בעולם, הוא ישפיע על נשיו ונשיו בנות מלכים שבע מאות מהם, והם ישפיעו על אביהן ויספרו מחכמתו ומגדולתו, ואז יכול להיות שכל מלך ירצה להיות כמו מלך כוזר שגייר את בני עמו, זאת היתה התכנית הגדולה, ועל שלמה נאמר "ויחכם מכל האדם", וה' הבטיח לו, כמוך לא היה לפניך ואחרי לא יקום כמוך, ועליו בישר נתן הנביא לדוד, "הוא יבנה בית לשמי וכוננתי את כסא ממלכתו עד עולם, אני אהיה לו לאב והוא יהיה לי לבן". נו, כאלה הבטחות, כאלה יעודים, מה עוד אפשר לאמר על אדם, היחידי שנאמר בו יושב על כסא ה', אם מישהו רוצה לראות מודל מוקטן למלכות ה', מסתכל על שלמה במלכותו.

ובודאי כל חייו היו מסורים למטרה הקדושה, להיות אהוב לשמים ולקדש שמו יתברך בעולם, ונתן לו ה' חכמה רבה ועושר גדול וכסא מלכות, ולא מלכות סתם, אלא שמלך על העליונים ועל התחתונים, כמו שכתוב "וישב שלמה על כסא ה'". ובנושאו בנות מלכים היתה מטרתו להשפיע עליו מרוחו והן יעבירו מרוחן על בתי המלכות, ומהן תתפשט השפעה זו על כל האומות המשועבדות להם, ובדרך זו יצליח לקרב את כל בני ד ורו לאביהם שבשמים ולהכניסם תחת כנפי השכינה, תכנית גרנדיוזית, ועם כל חכמתלו של שלמה המלך כיון שעבר על ציווי ה' לא הצליח אלא נכשל, עד שאמרו חז"ל, נח לו לשלמה המלך להיות גורף ביבים ולא יכתב עליו נשיו הטו את לבבו. ומה שלא הצליח שלמה המלך הצליח אברהם אבינו בלי לעבור על רצונו יתברך, שלא עוברים על רצונו יתברך, ולא בחכמה כשל שלמה, עם כיתות רגליים, יש סיעתא דשמיא, אבל אם עוברים על רצון הבורא אין ס"ד, אז מה מועילה החכמה? עד שהוא בעצמו קורא לחכמה שלו סכלות והוללות.

הנה מלכת שבא באה לפני שלמה רק לשעה, וכתוב בה "ותרא מלכת שבא את כל חכמת שלמה ולא היה בה עוד רוח, ותאמר אל המלך יהי ה' אלהיך ברוך", איזה קידוש ה'. וחז"ל קוראים עליה את הפסוק "אליך גויים יבואו מאפסי ארץ", ועל אחת כמה וכמה ששלמה חשב שנשיו שתעמודנה לפניו תמיד בבית מלכותו ודאי תושפענה  מרוחו, לבצע את התפקיד הקדוש שנטל עליו להפיץ דעת אלהים בעולם, ושזו חובתו של כל אדם. כמו שאמרו חז"ל בתנא דבי אליהו פרק כ"ה, חייב אדם לומר מתי יגיעו מעשי למעשי אבותי אברהם יצחק ויעקב".

ומה נורא הדבר שבאותה שעה ששלמה עומד בחכמתו הגדולה, במעלות העליונות על עבודת ה' יתברך, ועוסק בתיקון העולם במלכות שדי, רואים בשמים שאותה הבינה ואותה הדעת אינה אלא הוללות וסכלות. אתם שומעים דברים כאלה? אתמול למדנו שהקפידא שהיתה על משה רבינו זה למה הוא לא הגיע למידותיהם של אברהם יצחק ויעקב, חבל על דאבדין ולא משתכחין, שהם לא הרהרו אחר מידותי, ואתה הרהרת ושאלת למה הרעות, לא למה בלשון קשה, למה, בלי דגש, בלשון רפה, עם תחנונים, אבל אתה הרהרת, הרי אני אמרתי לך שהוא ימאן לשלח, אז למה אתה פנית אלי בצורה כזאת, ואליך נגליתי בשם ה' ולאבות רק בשם שדי, למה? אז הוא לא הגיע למעלת אבותיו, על זה נענש משה רבינו, פגעה בו  מידת הדין במקצת.

גם פה שלמה רצה להגיע למעלת האבות, לתקן עולם במלכות שדי זה עבודת האבות, שחייב כל אדם, חייב אדם לומר מתי יגיעו מעשי למעשי אבותי אברהם יצחק ויעקב, אבל הוא לא הגיע כי הוא ערבב בזה חשבונות, אני ארבה ולא אסור, ה' אסר על המלך שלש מצוות ועל שלתם הוא עבר. בשביל זה סילק אותו מכסא מלכותו שלש שנים, והושיב תחתיו את אשמדאי מלך השדים שישב בדמותו של שלמה המלך, ושלמה מעושר רב הגיע לאכילת קטניות, ואמר זה ראיתי מכל עמלי, זהו, זה מה שנשאר לו קטניות, הוא נשאר עם מקלו ותרמילו בלבד. אבל הוא היה חכם, הוא השתמש בתכסיסי המלכות גם בהיותו עני מרוד וכולם צוחקים עליו. הוא היה אומר, אני שלמה, שמלכתי בירושלים, אומרים לו מה אתה מבלבל, הוא יושב שמה שלמה המלך על הכסא, מה אתה מבלבל את המח? כל הבזיון הזה היה צריך לעבור, ולא עוד, אלא שנכתב ונחקק בתורת ה' לנצח נשיו הטו את לבבו, והיה ראוי, נח לו להיות ביבין, או שמש לעבודה זרה לפי מאמר אחר של חכמים, ולא ייכתב עליו דבר זה. ומה נורא הדבר שבאותה שעה ששלמה עומד בחכמתו הגדולה במעלות העליונות על עבודת ה' יתברך ועוסק בתיקון העולם במלכות שדי, רואים בשמים שאותה הבינה ואותה הדעת אינה אלא הוללות וסכלות. אתם שומעים? אם תתכוון למה שלא תתכוון, להיטיב, להושיע, לעשות את הדברים הכי טובים, אבל עברת עבירה אחת, עברת על מאמר ה' ורצון ה', כל מעשיך אפילו שלדעתך הם חכמה גדולה ותיקון גדול, אינם אלא הוללות וסכלות. והמבין מבין, הוללות וסכלות.

ולא עוד, אלא שבמקום בנין הבית לה' כפי שהבטיח לו ה' על ידי נתן הנביא, גרם לחורבנו. שלמה המלך, עד שהוא בונה הוא כבר גרם לחורבנו, רק סיים את הבניה מיד התחיל החורבן, כיצד? כך אמרו חז"ל, באותו הלילה שהשלים שלמה מלאכת בית המקדש נשא את בתיה בת פרעה, בדברי הימים כתוב ביתיה, השאלה אם זה אותה אחת, ובאותה שעה עלתה במחשבה לפני הקב"ה להחריב את ירושלים, הוא בנה וביום השלמת המלאכה הוא החריב. מי שיראה את תרגום יונתן בן עוזיאל על ספר קהלת בפסוק הראשון, הוא אומר בתרגום, אמר שלמה מלכא ברוח נבואה אחרי שהוא ראה שתחלק המלכות לעשרה שבטים ושניים, רחבעם בנו ימלוך על שני שבטים וירבעם על עשרה, הוא אמר על עצמו ועל אביו, שהוא ראה שעתיד להיחרב בית המקדש אמר על זה שמה שעשה הוא ודוד אביו הכל הבל. כל דין הבלו. כל מה שאבא שלו והוא נתייגעו בבנין בית המקדש, הכל זה הבל. למה זה הבל? כי זה לא נתקיים. לא היה לזה קיום. ולמה לא היה לזה קיום? בגלל מה שהוא עשה.

והנה לא היה כאן אלא משגה קל בקצה עומק שכלו של שלמה, מה הוא הרבה נשים? בשביל לתקן את העולם. לקחת אותן לעשות את הסמינר ואז הן יחזירו את כל העמים בתשובה שיתגיירו, זה התכנית, לכן הוא לא פחד. יותר מזה, ראיתי שכתוב, שהאבות הקדושים היו להם נשים יפות מאד מאד, כתוב ששרה אמנו היתה אחת מהיפיפיות הכי גדולות בעולם, שכל נשות העולם כקוף בפני שרה, ושרה כקוף בפני חוה, ולמה היו צריכות להיות הנשים יפות מאד? בשביל האבות הקדושים שיהיו נאות בפניהם. ויש על זה הסברים כאלה ואחרים, לא נכנס, מסבירים גם שלמה למה היה צריך כל כך הרבה נשים ויפות, למה היה צריך? כיון שהוא היה שקוע כל כך בחכמה שהוא לא התפנה לעולם הזה בכלל, וכדי שהוא יוכל להתפנות לעולם הזה אז היה צריך להיות יופי מהמם בשביל שיביא אותו למצב שהוא יסתכל על העולם, ככה מובא באחד הספרים זה נקרא פלאות התורה, אוצר פלאות התורה על ספר בראשית.

מכל מקום כוונתו היתה רק לשמים, עם כל זה הוא שגה קל מאד בקצה עומק שכלו של שלמה שאי אפשר לעמוד על זה כמו שאמרו חז"ל בשבת נ"ו, שכל האומר שלמה חטא אינו אלא טועה. ובכל זאת, באותו זמן שהיה עוסק בקידוש שם שמים ובגמילות חסד עם כל בני העולם, ראו בשמים פגיעה בחכמתו הגדולה, עד שקראו אותה הוללות וסכלות. ולא עוד, אלא שכתוב עליו "ויהי לעת זקנת שלמה נשיו הטו את לבבו", מה זה הטו? מה זה הטו? הם ניסו להטות ולא הטו, היטו ולא הטו, ככה דורשים חכמים. הטו ולא הטו, מה פירוש? באו להטותו, אז מה הטענה? אם הם לא הטו אז מה הטענה? הטענה איך הם יכלו בכלל לבוא לנסות להטות אותך, ז"א שהם הבינו ששייך להטות אותך, שייך לבוא להציע שוחד למישהו שלא שייך להציע לו שוחד? איך אפשר כזה דבר? עצם זה שנגשו אליו עם דרישה או בקשה או רמיזה, זה כבר אומר שיש לו בחינה כזאת. אנשים מבחינים שאפשר לגשת בטענה ובקשה כזאת, אז עצם זה שהם הטו, היתה להם פעולת הטיה, היא לא עבדה, אבל עצם זה, זה נקודת החולשה שהיתה אצלם.

שחז"ל ראו בזה עונש נורא, עד שאמרו נח לו לשלמה המלך שיהיה גורף ביבין ולא נכתב עליו המקרא הזה, ז"א שלא יהיה מלך לעולם, איך שהוא נולד יהיה גורף ביבין עד סוף ימיו וזהו. והוא יהיה שלמהל'ה המפורסם, גורף ביבין, היה עדיף לו, אתם שומעים דבר כזה?

ז"א סטיה ולו הקלה ביותר מדבריו או רצונו של הקב"ה, גם בחכמה הכי גדולה אם זה לא מעוגן בחכמה הכי גדולה מאה אחוז, אפילו שגגה קלה שבקלות, מה יותר ממשה רבינו שמוסר נפשו לעם ישראל, רואה את הצרות, רואה שעכשיו נהיה רעה יותר לישראל, ומכאב הוא פונה לקב"ה, תחנונים ידבר רש, מבקש, אבל אתה אמרת בלשון "למה הרעות, והצל לא הצלת", הרהרת אחר מידותי, ואני מתכנן לקצר להם את השהות במצרים, להכפיל את העבודה שיצאו יותר מהר. אסור להכנס בחשבונות שמים, ה' אמר תעשה בדיוק בדיוק בדיוק.

עכשיו מה נאמר על אלה שעוברים במזיד ופורעים חוק, ועוברים על דברי התורה הקדושה בשביל מפלגות רח"ל, ווי ווי ווי מה דינם. מה דינם של גנבים שלוקחים קלטות ודיסקים ולא משלמים את הכסף, ועוד נשארים חייבים 250 אלף, בושה וחרפה, כשמכניסים את הרב עובדיה יוסף ערב בשביל הגנבות שלהם, איזה מן דבר זה, לב יהודי איפה? איך אתה יכול לבקש מבן אדם טובה ועזרה ואח"כ כופר בטובה לא מכיר אותו, זה עמון ומואב, עמון ומואב לא יבואו בכלל ה' עד עולם. עמון ומואב, איך אפשר? על מה הקב"ה תפס על עמון ומואב? שפעם אחת הם לא קידמו את ישראל בלחם ובמים. על מה? על טובה וחסד שעשה אברהם אבינו לפני 400 שנה, לאבא שלהם, ללוט, אתם שומעים מה זה נקרא הכרת הטוב אחרי כמה זמן צריך להכיר טובה? ואנשים עיני עינק לוקחים על דעת שלא לשלם, על דעת שלא לשלם. בהתחלה אלי ישי הכחיש בכלל שהוא לקח, מה, הוא תרם, תרם, תרם, מאתיים אלף דיסקים, תרם, אחרי שהוכיחו אותו על פניו לפני הרב עובדיה י וסף, יצחק ועקנין והרב שטרית ואמר איך אתה אומר דבר כזה, הרי אנחנו יודעים, וז הרב השתכנע שבאמת יש פה חוב וחייב אותו  לשלם, אז פסקי פסקי התחילו להחזיר, בינתיים באמצע אטיאס ומשה יוסף לקחו 250 אלף שהגיעו אלי דרך תורם שארגן אותו יצחק ועקנין והכניסו את זה לקופה שלה בית יוסף, או למקום אחר, כך נאמר לי בכל אופן, וזהו, וכמו שהמטה בלע את הנחשים הם בלעו את הכסף ולהתראות, ואחרי זה, טוב שילמו לי אחרי כמה שנים, ונשאר עוד 250 אלף, ולא משלמים 14 שנה. אתם שומעים דבר כזה? להכניס את הרב ערב ולא לשלם? רח"ל, אין להם פחד אלקים? הוא יכול להזמין אותם לדין למעלה, לא ישלמו יכול להזמין אותם לדין למעלה. מי שיודע מה זה אומר כשמישהו ערב ולא שילם, זה מפחיד. אבל מה לעשות, אלה נציגי הציבור שהולכים להקים מפלגות לעזור לעניים, הם הולכים לעזור לעניים, זה פשוט, כל כסף שהם ישיגו הם ודאי יחלקו אותו לעניים. ממש מדהים. לא יאומן כי יסופר. ודורעי אומר, שהוא הולך עכשיו שני קריטריונים אם לא הוא לא נכנס לשום ממשלה, שיורידו את המע"מ על מוצרי יסוד, ושיעלו את המשכורת מינימום לחמשת אלפים שקל, זה שתי פסקאות במצע של כח להשפיע, מתוך 28 סעיפים חברתיים כלכליים שאנחנו הצענו, הוא לא מסוגל לקחת שלשה, רק שניים הוא לקח. שניים הוא לקח ושכבר בלאו הכי ביבי אמר שהוא מסדר אותם. אז הוא מסדר לעצמו דבר שבטוח שלא יהווה מכשול לכניסתו לממשלתו של ביבי. הבנתם, הוא לא לקח איזה שני דברים שיהיה קשה לעשות, אלא כאלה שכבר הבטיח ביבי שיעשה, ואז ממילא אתם רואים, בגללי ביבי עשה ולכן אני נכנס. ימחרית, הוא כבר אמר לבד, עוד לפני שאתה ברחת וחזרת, שכחת? זה כתוב בעיתונים, יש תאריכים בעיתונים, תאריכים זה הדבר היותר מדויק שיש שם.

אבל מכל מקום ככה זה עובד רבותי, ה' ירחם, אנשים עוברים על התורה, לא לומדים תורה, לא מבינים תורה, גורנישט מיט גורנישט, סתם מגבעות על הראש חליפות, מגדלים זקן, מה, איפה, משה הרהור קטן, מילה לא במקום טטם, יבבי, לא תכנס לארץ. שלמה, זיוף קל עם כוונות קדושות וטהורות, לך תעמיס עליך עכשיו אלף נשים, מי יכול עם אחת, אלף, בשביל מה הוא צריך אלף? בשביל לשנות את כל העולם. ועם כל זה טעויות כאלה קטנות קלות שנאמר שהם לא חטאו, רק בנה את המקדש החריב את המקדש, אתם שומעים מה זה איך הולך חשבון שמים, ואנשים לא פוחדים עושים עבירות למכביר, מה זה עבירות בלי סוף, וחיים בשלוה בשקט ובבטחה כאילו מנהלים את העולם, הם מסתכלים על מעלה ככה, מה מי הולך פה, מי דיבר? מי אמר? אל תדאג מוצאי שבת יהיה שמה נידוי וחרם וקללות אל תדאג אל תדאג, לכל שבת יש מוצאי שבת. מה זה? זה אחדות שהם מדברים אחדות לקרב את ישראל, לאחד את כולם וכו' וכו', אייי.

יש ליצן אחד מבית שמש, ידוע ומפורסם, שאמר שהוא דיבר עם רובי והם סיכמו שאם אני אוריד את כל החומרים שאני מדבר עליהם באחרונה למשך שבוע וחצי אז הם יבואו ויתנצלו כל הרבנים בפני ויגידו שמתחרטים על מה שהם עשו. שמעתם? אמרתי לו אני מכיר אותם כבר 35 שנה, הרי הם אמרו לי כבר אז, אם תסגור את המפלגה תהיה במועצת החכמים, עכשיו הם סנדלו את רובי, הכניסו אותו למועצת החכמים בעל כרחו, למה? בטוח יהיה להם עוד כמה מאות תלמידים ועוד כמה אנשים וכו' וכו', זה נקרא לסנדל, אבל כבר עכשיו מעלים לו פרשיות, לפסול אותו בגלל שהוא הורשע בפלילים וקיבל שמונה חדשים על תנאי, ושילם 250 אלף שקל על סיוע בשוחד של התלמיד שלו שלמה בניזרי, בן זמרי, שהוא ישב בכלא ארבע שנים.

אז עכשיו את כל הג'יפה מוציאים לו, ואלי ישי עכשיו יש בקשה לפתיחת חקירה על זה שהוא קנה דירה על ידי נאמן כל שהוא, שכנראה אומרים שהוא היטיב לו והחזיר לו וכל מיני זה, ואלי ישי כמובן הסביר שהכל נעשה כחוק, אבל בינתיים הסרחון בא ולא צריך לנחש מי דאג לו שמה מהחבר'ה שיודעים להלשין, וכנראה שגם הוא יש לו חומרים ולא נתפלא אם יהיה חקירות עכשיו כלפי הצד השני וכן הלאה, וזה ממש אחדות, אחדות, יכול להיות שיתאחדו מאחורי התא כמה חברים ויוסיפו את מספר אלה שזכו להיות עבריינים.

רבי חנניה בן עקשיא אומר, רצה הקב"ה לזכות את ישראל לפיכך הרבה להם...

  •    שיתוף   

הכרת הטוב לרב שליט"א

  • 13.03 17:01

    הכרת הטוב. לפני חודש הצעתי [שיפוץ] לגבאי בית הכנסת בירושלים, הם עשו תוספת בניה מפנלים. והפנים שלו - לא היה יפה... הגבאי אמר: 'שאין לו כסף בקופה' אמרתי לו: 'בוא נשיר "עִבְדוּ-עִבְדוּ..." ("עִבְדוּ אֶת ה' בְּשִׂמְחָה בֹּאוּ לְפָנָיו בִּרְנָנָה"! (תהלים ק, ב). - כי הרב אמר: 'שהכול מסתדר אחר כך!...' והתחלנו לשיר אחרי 2 דקות הצעתי לגבאי: 'עבודה עליי! אני בעבודות גבס מבין, פעם הייתי עושה תקרות אקוסטיות...' הוא הסכים המשכנו לשיר: "עִבְדוּ-עִבְדוּ..." הגבאי התקשר למישהו שאל: 'אם יכול לתרום רק חומרים? עבודה - יש מי שיעשה בחינם!' הוא הסכים לתרום וכמובן היה שם שמחה גדולה! תוך כדי השמחה הקבלן שסיים את עבודת פנלים ומסגרות - הוא הסכים לעשות את העבודה בחינם!! ביום חמישי שבוע שעבר הוא סיים. הגבאי מיחס את הכול לזכותי למרות שלא תרמתי בפועל כלום רק שרנו: "עִבְדוּ" תודה רבה לכבוד הרב היקר ברוך תהיה. (לסגולת השמחה shofar.tv/articles/15096).

  • 13.03 13:06

    שלום לרב היקר שלנו! ב"ה הבוקר קיבלתי מילגה של 'כולל שישי' שאני לומד בו. ומילגה של עוד 'כולל' (שעזבתי בעצת הרב) וברוך השם ראיתי את השגחת השי"ת!!!!!! קיבלתי מילגות על סך 870 שקלים! וכשחזרתי הביתה אחרי עיסוקיי, ראיתי מכתב לתשלום חשמל וברוך השם!!! יצא לשלם לחשמל 864 כולל עמלת דואר 4 שקלים הרי יוצא 870 בדיוק שהיו לי בכיס!!!! בזכות שיעורי האמונה של הרב ובזכות המטר שתרמנו זכינו לראות את השגחת השי"ת בעין!!! יישר כוח לרב! פורים שמח ושבת שלום! 🤎🥳 (אמן) (לקמפיין שופר גדול charidy.com/shofar.tv).

  • 13.03 13:04

    כבוד הרב, תודה רבה להשי"ת שזכינו להיות בין המוזמנים לסעודת מלכים! כשמה כך היתה. סעודה כיד המלך עם כוונות לברכות וברכת המזון ואוכל בשפע טעים ומשובח!! כתיבת אות בספר התורה זכות גדולה וגם תמונה של הרב שקיבלנו למזכרת וכן הצילום של המגנטים שמפארים את המקרר שלנו. תודה רבה רבה. ויהי רצון שנזכה להוסיף על המטר עוד מטרים בעזרת השי"ת ושיקום מהרה שופר גדול בירושלים יחד עם בית המקדש במהרה בימינו!!! (אמן) (אשדוד - ערב הוקרה לתורמים 10.03.2025 shofar.tv/lectures/1652).

  • 13.03 13:03

    מומלץ אף על גדר חובה לשמוע את ההרצאות האלו לפני פורים... כדי שנוכל לחוג את החג כראוי באמת... כי לצערנו עיוותו לנו את דרכי עבודת השם יתברך עשו מהטפל עיקר ומהעיקר טפל... יה"ר שנזכה להתקדש ולהתעלות אמן (פורים - השגחה פרטית 12.03.2025, shofar.tv/videos/17783).

  • 13.03 13:02

    כבוד הרב היקר זה הודעה שב"ה קבלתי הרגע מאחת העובדות, אחרי שאמרתי לה להוריד סכום מסוים כשהייתי חולה (ל"ע) ולא הגעתי... חסדי השי"ת תודה לקב״ה זה הברכה היקרה של כבוד הרב שהתקבלה תודה רבנו! (ציטוט:) 'היי י...! השארתי לך כסף אצל... לא הורדתי לך מהשכר. רק בריאות. אם צריך חומרי ניקוי אז תקני. יום טוב.'

  • 13.03 13:01

    כבוד הרב רב האמונה והבטחון בה' יתברך שיעור בוקר מדהים על השגחה פרטית👏 (פורים - השגחה פרטית 12.03.2025, shofar.tv/videos/17783).

  • 11.03 14:31

    כבוד הרב בוקר טוב! נרגשת לספר ולשתף את כבודו על הקהילה המדהימה שלנו! ברוך ה' ותודה לבורא עולם! לפני כשבוע פניתי לגב' לאה דרעי תחי' בבקשה להשלמה בשכירות כיוון שידעתי שיש לה קבוצה של תורמים ושהיא מגייסת שם כספים לנזקקים. זה לא היה קל! התביישתי! אבל מצד שני לא היתה לי ברירה. תודה להשי"ת תוך כמה שעות גוייסו 2,000 שקלים. לשבת השתמשנו במה שהיה בבית וב-50 שקלים שמישהי החזירה על פעם שנתתי לה, השלמנו קצת ירקות להרטיב קצת את האורז... אחרי שבת יום ראשון נגמר הלחם ולא היה לי קמח. גם הנייר נגמר והטישו הלך להיגמר כל רגע... ביקשתי שוב אם אפשר רק עוד 200 כדי לקנות קמח ללחם וקצת ירקות. כבוד הרב! אין לי איך לתאר את ההלם שקיבלנו כשנחתו לנו שקיות מקניות אונליין שהשי"ת שלח את שליחיו הנאמנים דרך גב' לאה תחי' שסידרה הכל. וגם העבירה לנו את התרומות שתרמו (500 ₪). הילדים קיפצו משקית לשקית והתלהבו שיש גם ממתקים שנוכל להכין 'משלוחי מנות'!! ולאחר מכן גב' לאה בישרה: שזה לא הכל! כי לא היה הכל ב: 'סופר' הקודם אז הם מצאו 'סופר' אחר והיום יגיעו עוד דברים. לילדים היה שיעור באמונה!! כי כל פעם שנגמר משהו - אמרתי להם: 'שמשכנו שפע משבת לכל יום מימות השבוע בסגולת הביסים של סעודה שלישית אז בעזרת השי"ת - ה' ישלח!!' (סגולת הביסים...) ראיתי לנכון לשתף את הרב ולשמח את כבודו בקהילה המקסימה שכל הזכויות שמורות לכבוד הרב המדריכנו בדרך ישרה! יה"ר שהשי"ת ישמרכם! ושה' הטוב יזכנו להשיב טובה תחת טובה לכל העוזרים והתורמים בשמחות בעזרת השי"ת! בברכת פורים שמח🥳 וכל הישועות!! (אמן). [סגולת הביסים...shofar.tv/videos/14773].

  • 11.03 12:05

    כבוד הרב שלום וברכה רצינו להודות מעומקא דליבא על מחשבה ועל דאגה לפרטים הקטנים ביותר על ערב בלתי נשכח וסעודה כיד המלך ממש יהי רצון שהפורים הזה יהיה: "וְנַהֲפוֹךְ הוּא" (אסתר ט, א) וכל הסכום להקמת בניין 'שופר גדול' יצא לפועל השנה ויקויים בנו הפסוק: "לַיְּהוּדִים הָיְתָה אוֹרָה וְשִׂמְחָה וְשָׂשֹׂן וִיקָר" (אסתר ח, טז) ומשם יצא שופרו של משיח👑 ברוכים תהיו להשי"ת (אמן) מעריכים משפחת אברהם. (אשדוד - ערב הוקרה לתורמים 10.03.2025 shofar.tv/lectures/1652).

  • 11.03 11:18

    כבוד הרב ב"ה רצינו להודות לך על הכל בפרט על התעלות רוחנית הגדולה אתמול על הזכות לשמוע דברים מחזקים מכבוד הרב, זכות להיות שותפים בכתיבת ספר תורה, והחשיבה על כל פרט ופרט כדי שכולם יהנו, ולהרבות אחדות בעם ישראל (אשדוד - ערב הוקרה לתורמים 10.03.2025 shofar.tv/lectures/1652).

  • 11.03 11:17

    בוקר טוב ומבורך כבוד הרב שליט"א. רצינו להודות על ערב מהנה, מרגש, טעים, מכבד ומכובד במיוחד. על חשיבה של כל פרט ופרט שב"ה כולם יצאו שבעי רצון. על שירה נעימה וישתבח הבורא לא פסולה... סוף-סוף אפשר להנות מבשר כשר מעשרות הכי מהודרת שרק יכולה להיות . שאי אפשר לאכול בשום מקום אחר. תודה על הזכות של הבעלים על כתיבת אות בספר התורה. תודה על תמונה יפה במתנה של כבוד הרב שמאוד רצינו לקנות עוד אחת לבית. ומשמים שכמעט יצאנו מהאולם עם שתים ושמנו לב אז החזרנו אחת ישתבח הבורא! ומעל הכל תודה לבורא עולם ולכבוד הרב שזכינו להיות בקהילתינו הקדושה. (אשדוד - ערב הוקרה לתורמים 10.03.2025 shofar.tv/lectures/1652).

יוצרים קשר עם שופר

 משרדי שופר

 03-6777779

 דואר אלקטרוני

 main@shofar.tv

 מספר פקס

 03-6740578

 שופר קול

 02-372-4787 | שידור חי:  073-337-6900

תגובות, ראיונות ופרסומים אחרונים בתקשורת

קליפים וסרטונים

ניתן להשתמש בחצי המקלדת בכדי לנווט בין כפתורי הרכיב
",e=e.removeChild(e.firstChild)):"string"==typeof o.is?e=l.createElement(a,{is:o.is}):(e=l.createElement(a),"select"===a&&(l=e,o.multiple?l.multiple=!0:o.size&&(l.size=o.size))):e=l.createElementNS(e,a),e[Ni]=t,e[Pi]=o,Pl(e,t,!1,!1),t.stateNode=e,l=Ae(a,o),a){case"iframe":case"object":case"embed":Te("load",e),u=o;break;case"video":case"audio":for(u=0;u<$a.length;u++)Te($a[u],e);u=o;break;case"source":Te("error",e),u=o;break;case"img":case"image":case"link":Te("error",e),Te("load",e),u=o;break;case"form":Te("reset",e),Te("submit",e),u=o;break;case"details":Te("toggle",e),u=o;break;case"input":A(e,o),u=M(e,o),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;case"option":u=B(e,o);break;case"select":e._wrapperState={wasMultiple:!!o.multiple},u=Uo({},o,{value:void 0}),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;case"textarea":V(e,o),u=H(e,o),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;default:u=o}Me(a,u);var s=u;for(i in s)if(s.hasOwnProperty(i)){var c=s[i];"style"===i?ze(e,c):"dangerouslySetInnerHTML"===i?(c=c?c.__html:void 0,null!=c&&Aa(e,c)):"children"===i?"string"==typeof c?("textarea"!==a||""!==c)&&X(e,c):"number"==typeof c&&X(e,""+c):"suppressContentEditableWarning"!==i&&"suppressHydrationWarning"!==i&&"autoFocus"!==i&&(ea.hasOwnProperty(i)?null!=c&&Ie(n,i):null!=c&&x(e,i,c,l))}switch(a){case"input":L(e),j(e,o,!1);break;case"textarea":L(e),$(e);break;case"option":null!=o.value&&e.setAttribute("value",""+P(o.value));break;case"select":e.multiple=!!o.multiple,n=o.value,null!=n?q(e,!!o.multiple,n,!1):null!=o.defaultValue&&q(e,!!o.multiple,o.defaultValue,!0);break;default:"function"==typeof u.onClick&&(e.onclick=Fe)}Ve(a,o)&&(t.effectTag|=4)}null!==t.ref&&(t.effectTag|=128)}return null;case 6:if(e&&null!=t.stateNode)Ll(e,t,e.memoizedProps,o);else{if("string"!=typeof o&&null===t.stateNode)throw Error(r(166));n=yn(yu.current),yn(bu.current),Jn(t)?(n=t.stateNode,o=t.memoizedProps,n[Ni]=t,n.nodeValue!==o&&(t.effectTag|=4)):(n=(9===n.nodeType?n:n.ownerDocument).createTextNode(o),n[Ni]=t,t.stateNode=n)}return null;case 13:return zt(vu),o=t.memoizedState,0!==(64&t.effectTag)?(t.expirationTime=n,t):(n=null!==o,o=!1,null===e?void 0!==t.memoizedProps.fallback&&Jn(t):(a=e.memoizedState,o=null!==a,n||null===a||(a=e.child.sibling,null!==a&&(i=t.firstEffect,null!==i?(t.firstEffect=a,a.nextEffect=i):(t.firstEffect=t.lastEffect=a,a.nextEffect=null),a.effectTag=8))),n&&!o&&0!==(2&t.mode)&&(null===e&&!0!==t.memoizedProps.unstable_avoidThisFallback||0!==(1&vu.current)?rs===Qu&&(rs=Yu):(rs!==Qu&&rs!==Yu||(rs=Gu),0!==us&&null!==es&&(To(es,ns),Co(es,us)))),(n||o)&&(t.effectTag|=4),null);case 4:return wn(),Ol(t),null;case 10:return Zt(t),null;case 17:return It(t.type)&&Ft(),null;case 19:if(zt(vu),o=t.memoizedState,null===o)return null;if(a=0!==(64&t.effectTag),i=o.rendering,null===i){if(a)mr(o,!1);else if(rs!==Qu||null!==e&&0!==(64&e.effectTag))for(i=t.child;null!==i;){if(e=_n(i),null!==e){for(t.effectTag|=64,mr(o,!1),a=e.updateQueue,null!==a&&(t.updateQueue=a,t.effectTag|=4),null===o.lastEffect&&(t.firstEffect=null),t.lastEffect=o.lastEffect,o=t.child;null!==o;)a=o,i=n,a.effectTag&=2,a.nextEffect=null,a.firstEffect=null,a.lastEffect=null,e=a.alternate,null===e?(a.childExpirationTime=0,a.expirationTime=i,a.child=null,a.memoizedProps=null,a.memoizedState=null,a.updateQueue=null,a.dependencies=null):(a.childExpirationTime=e.childExpirationTime,a.expirationTime=e.expirationTime,a.child=e.child,a.memoizedProps=e.memoizedProps,a.memoizedState=e.memoizedState,a.updateQueue=e.updateQueue,i=e.dependencies,a.dependencies=null===i?null:{expirationTime:i.expirationTime,firstContext:i.firstContext,responders:i.responders}),o=o.sibling;return Mt(vu,1&vu.current|2),t.child}i=i.sibling}}else{if(!a)if(e=_n(i),null!==e){if(t.effectTag|=64,a=!0,n=e.updateQueue,null!==n&&(t.updateQueue=n,t.effectTag|=4),mr(o,!0),null===o.tail&&"hidden"===o.tailMode&&!i.alternate)return t=t.lastEffect=o.lastEffect,null!==t&&(t.nextEffect=null),null}else 2*ru()-o.renderingStartTime>o.tailExpiration&&1t)&&vs.set(e,t)))}}function Ur(e,t){e.expirationTimee?n:e,2>=e&&t!==e?0:e}function qr(e){if(0!==e.lastExpiredTime)e.callbackExpirationTime=1073741823,e.callbackPriority=99,e.callbackNode=$t(Vr.bind(null,e));else{var t=Br(e),n=e.callbackNode;if(0===t)null!==n&&(e.callbackNode=null,e.callbackExpirationTime=0,e.callbackPriority=90);else{var r=Fr();if(1073741823===t?r=99:1===t||2===t?r=95:(r=10*(1073741821-t)-10*(1073741821-r),r=0>=r?99:250>=r?98:5250>=r?97:95),null!==n){var o=e.callbackPriority;if(e.callbackExpirationTime===t&&o>=r)return;n!==Yl&&Bl(n)}e.callbackExpirationTime=t,e.callbackPriority=r,t=1073741823===t?$t(Vr.bind(null,e)):Wt(r,Hr.bind(null,e),{timeout:10*(1073741821-t)-ru()}),e.callbackNode=t}}}function Hr(e,t){if(ks=0,t)return t=Fr(),No(e,t),qr(e),null;var n=Br(e);if(0!==n){if(t=e.callbackNode,(Ju&(Wu|$u))!==Hu)throw Error(r(327));if(lo(),e===es&&n===ns||Kr(e,n),null!==ts){var o=Ju;Ju|=Wu;for(var a=Yr();;)try{eo();break}catch(t){Xr(e,t)}if(Gt(),Ju=o,Bu.current=a,rs===Ku)throw t=os,Kr(e,n),To(e,n),qr(e),t;if(null===ts)switch(a=e.finishedWork=e.current.alternate,e.finishedExpirationTime=n,o=rs,es=null,o){case Qu:case Ku:throw Error(r(345));case Xu:No(e,2=n){e.lastPingedTime=n,Kr(e,n);break}}if(i=Br(e),0!==i&&i!==n)break;if(0!==o&&o!==n){e.lastPingedTime=o;break}e.timeoutHandle=Si(oo.bind(null,e),a);break}oo(e);break;case Gu:if(To(e,n),o=e.lastSuspendedTime,n===o&&(e.nextKnownPendingLevel=ro(a)),ss&&(a=e.lastPingedTime,0===a||a>=n)){e.lastPingedTime=n,Kr(e,n);break}if(a=Br(e),0!==a&&a!==n)break;if(0!==o&&o!==n){e.lastPingedTime=o;break}if(1073741823!==is?o=10*(1073741821-is)-ru():1073741823===as?o=0:(o=10*(1073741821-as)-5e3,a=ru(),n=10*(1073741821-n)-a,o=a-o,0>o&&(o=0),o=(120>o?120:480>o?480:1080>o?1080:1920>o?1920:3e3>o?3e3:4320>o?4320:1960*Uu(o/1960))-o,n=o?o=0:(a=0|l.busyDelayMs,i=ru()-(10*(1073741821-i)-(0|l.timeoutMs||5e3)),o=i<=a?0:a+o-i),10 component higher in the tree to provide a loading indicator or placeholder to display."+N(i))}rs!==Zu&&(rs=Xu),l=yr(l,i),f=a;do{switch(f.tag){case 3:u=l,f.effectTag|=4096,f.expirationTime=t;var w=Ar(f,u,t);ln(f,w); break e;case 1:u=l;var E=f.type,k=f.stateNode;if(0===(64&f.effectTag)&&("function"==typeof E.getDerivedStateFromError||null!==k&&"function"==typeof k.componentDidCatch&&(null===ms||!ms.has(k)))){f.effectTag|=4096,f.expirationTime=t;var _=Ir(f,u,t);ln(f,_);break e}}f=f.return}while(null!==f)}ts=no(ts)}catch(e){t=e;continue}break}}function Yr(){var e=Bu.current;return Bu.current=Cu,null===e?Cu:e}function Gr(e,t){eus&&(us=e)}function Jr(){for(;null!==ts;)ts=to(ts)}function eo(){for(;null!==ts&&!Gl();)ts=to(ts)}function to(e){var t=Fu(e.alternate,e,ns);return e.memoizedProps=e.pendingProps,null===t&&(t=no(e)),qu.current=null,t}function no(e){ts=e;do{var t=ts.alternate;if(e=ts.return,0===(2048&ts.effectTag)){if(t=br(t,ts,ns),1===ns||1!==ts.childExpirationTime){for(var n=0,r=ts.child;null!==r;){var o=r.expirationTime,a=r.childExpirationTime;o>n&&(n=o),a>n&&(n=a),r=r.sibling}ts.childExpirationTime=n}if(null!==t)return t;null!==e&&0===(2048&e.effectTag)&&(null===e.firstEffect&&(e.firstEffect=ts.firstEffect),null!==ts.lastEffect&&(null!==e.lastEffect&&(e.lastEffect.nextEffect=ts.firstEffect),e.lastEffect=ts.lastEffect),1e?t:e}function oo(e){var t=qt();return Vt(99,ao.bind(null,e,t)),null}function ao(e,t){do lo();while(null!==gs);if((Ju&(Wu|$u))!==Hu)throw Error(r(327));var n=e.finishedWork,o=e.finishedExpirationTime;if(null===n)return null;if(e.finishedWork=null,e.finishedExpirationTime=0,n===e.current)throw Error(r(177));e.callbackNode=null,e.callbackExpirationTime=0,e.callbackPriority=90,e.nextKnownPendingLevel=0;var a=ro(n);if(e.firstPendingTime=a,o<=e.lastSuspendedTime?e.firstSuspendedTime=e.lastSuspendedTime=e.nextKnownPendingLevel=0:o<=e.firstSuspendedTime&&(e.firstSuspendedTime=o-1),o<=e.lastPingedTime&&(e.lastPingedTime=0),o<=e.lastExpiredTime&&(e.lastExpiredTime=0),e===es&&(ts=es=null,ns=0),1u&&(c=u,u=l,l=c),c=Ue(w,l),f=Ue(w,u),c&&f&&(1!==k.rangeCount||k.anchorNode!==c.node||k.anchorOffset!==c.offset||k.focusNode!==f.node||k.focusOffset!==f.offset)&&(E=E.createRange(),E.setStart(c.node,c.offset),k.removeAllRanges(),l>u?(k.addRange(E),k.extend(f.node,f.offset)):(E.setEnd(f.node,f.offset),k.addRange(E)))))),E=[];for(k=w;k=k.parentNode;)1===k.nodeType&&E.push({element:k,left:k.scrollLeft,top:k.scrollTop});for("function"==typeof w.focus&&w.focus(),w=0;w=t&&e<=t}function To(e,t){var n=e.firstSuspendedTime,r=e.lastSuspendedTime;nt||0===n)&&(e.lastSuspendedTime=t),t<=e.lastPingedTime&&(e.lastPingedTime=0),t<=e.lastExpiredTime&&(e.lastExpiredTime=0)}function Co(e,t){t>e.firstPendingTime&&(e.firstPendingTime=t);var n=e.firstSuspendedTime;0!==n&&(t>=n?e.firstSuspendedTime=e.lastSuspendedTime=e.nextKnownPendingLevel=0:t>=e.lastSuspendedTime&&(e.lastSuspendedTime=t+1),t>e.nextKnownPendingLevel&&(e.nextKnownPendingLevel=t))}function No(e,t){var n=e.lastExpiredTime;(0===n||n>t)&&(e.lastExpiredTime=t)}function Po(e,t,n,o){var a=t.current,i=Fr(),l=su.suspense;i=jr(i,a,l);e:if(n){n=n._reactInternalFiber;t:{if(J(n)!==n||1!==n.tag)throw Error(r(170));var u=n;do{switch(u.tag){case 3:u=u.stateNode.context;break t;case 1:if(It(u.type)){u=u.stateNode.__reactInternalMemoizedMergedChildContext;break t}}u=u.return}while(null!==u);throw Error(r(171))}if(1===n.tag){var s=n.type;if(It(s)){n=Dt(n,s,u);break e}}n=u}else n=Al;return null===t.context?t.context=n:t.pendingContext=n,t=on(i,l),t.payload={element:e},o=void 0===o?null:o,null!==o&&(t.callback=o),an(a,t),Dr(a,i),i}function Oo(e){if(e=e.current,!e.child)return null;switch(e.child.tag){case 5:return e.child.stateNode;default:return e.child.stateNode}}function Ro(e,t){e=e.memoizedState,null!==e&&null!==e.dehydrated&&e.retryTime