ביאורים ומעשים על הגדה של הרב שטיינמן בחלק נרצה - א | הרב אמנון יצחק
תאריך פרסום: 24.05.2021, שעה: 07:40
אנחנו בביאורים ומעשים מתוך ההגדה של הרב שטיינמן בחלק של הסדר שנקרא נרצַה.
נכנסו לרב שטיינמן ראשי קהילה בגרמניה מהקהילות שמנוהלות תחת הנהגתו. ועמם היה יהודי שגילה נכונות לתרום להם כמה מאות אלפי דולרים להחזקת הקהילה והביאו אותו שיקבל עידוד מהרב כך שהדבר יהווה דחף עבורו לתרום. הציגו אותו בפני הרב והוא הושיט לו את היד בקרירות ולא הוסיף מילה אחת. כיוון שראו כך החליטו לחמם קצת את האווירה חזרו ואמרו לרב: 'שאם היהודי ייתן את מה שמצפים ממנו זה יהיה ממש הצלה לקהילה ויש לו נכונות!'.
הרב סובב את גבו לעבר אותו עסקן ואמר לו בעוד הגביר שומע את דבריו: 'אברך כולל שתורם 200 שקל - הרבה יותר נרצה לפני הקב"ה!'. הגביר ששמע את הדברים עמד מאובן במקום ויחד עמו כל העסקנים שהביאוהו זה טיסה מגרמניה בשביל לעודד אותו שיתרום. היה להם ברור שהם כבר לא יראו דולר אחד מהגביר לחצו את ידי הרב ויצאו לעבר פתח הדירה, והרב עבר לחדר התפילה שלו בחדר הקטן בו הוא לומד. בעוד הם יוצאים מהבית נשאר הגביר על עמדו בפתח הבית כולו מהורהר ביקש שוב להיכנס לחדרו של הרב הכניסוהו ביחידות,
והוא שאל: 'ואם אתרום שני מיליון דולר מעשיי כן יהיו רצויים בפני הבורא?' ענה לו הרב: 'לא!' – 'ושלושה מיליון?' – 'לא!' – 'אז מה עליי לעשות כדי שהצדקות שלי תהיינה רצויות בפני הבורא?' שאל. אמר לו הרב: 'אתה באמת רוצה לדעת מה לעשות?' אמר לו: 'בוודאי? מדוע אתן כל כך הרבה כסף ובסופו של דבר מעשיי לא יהיו רצויים?'
חייך אליו הרב ביקש שיישב לידו שאל אותו: 'אמור לי אם תתרום שלושה מיליון דולרים אתה תיסע לבית מלון אחד פחות בשנה? או שתבחר בית מלון פחות יוקרתי בגלל זה? לא! אבל האברך כשתורם 200 שקל - לא יוכל למרוח חמאה על הלחם במשך כמה ימים! הוא יצטרך לאכול לחם יבש!! לכן מעשיו הרבה יותר רצויים לקב"ה אם את רוצה שמעשיך יהיו רצויים אז מכל סכום שאתה מרוויח תפריש מיד חומש!! כך תרגיש מיד בחסרון הממון ואז מעשיך יהיו רצויים מאוד! פישטייסט (מובן)? אז זהו. כך אמרנו גם בזמנו שעני שתורם מהעשרה שקלים חמישה שקלים, העשיר שיש לו מיליארד צריך לתת חצי מיליארד בשביל להשתוות לו. ה' לא מתפעל מהכמות של הכסף, אלא כמה מתוך מה שיש לך נתת? ועם כמה הסכמת להישאר...
סיפר אחד ממקורביו ביום כיפור תשל"ד כשהלכתי להתפלל ותיקין ראיתי את כבוד הרב צועד לכולל חזון איש מכיוון רחוב רשב"ם. שאלתי אותו: 'מדוע הוא מגיע משם לבית הכנסת ולא מביתו?' והיה לי הדבר פלא! מספר לו הרב: 'בעת שישנתי' זה ביום כיפור 'נראו לי המילים "קרע שטן" כשהאות ר' שב"קרע" מנותקת ומרחפת מעל התיבה'. מעל התיבה הכוונה מעל המילה "קרע". 'התעוררתי ופחד ובעתה אחזוני! הן ליל כיפורים היום וחיזיון זה מה טיבו? שמא סימן רע הוא? מיד קמתי והלכתי למרן הסטייפלר זֵכֶר צַדִּיק לִבְרָכָה וסיפרתי לו את החלום. הוא לקח ספר תהילים ונתן לי ושנינו אמרנו זמן ממושך פרקי תהילים! וכעת אני הולך מביתו להתפלל תפילת ותיקין'. באותו היום נפתחה מלחמת יום כיפור.
אחרי תקופה כשהיה אותו מקורב אצל הסטייפלר סח לו הסטייפלר שמי יודע מה היה יכול לקרות ללא אותם פרקי תהילים שאמרו בליל יום הכיפורים כי זה היה עוד קודם הצרה! וכתוב 'תפילה לפני צרה - מועילה הרבה יותר מאשר בתוך הצרה!' 'לעולם יקדים אדם תפילה לצרה' והתפללו שהחלום הזה לא יהיה עד כדי כך! כמו שאומרים.
סיפרה הרבנית עליה השלום שבליל שבת קודש ט"ו חשוון תשי"ד בו נפטר מרן החזון איש חלם הרב שטיינמן שהיה גר אז בכפר סבא! בבוקר של שבת הוא צם תענית חלום וביום א' צם תענית לתעניתו - מי שמתענה בשבת צם עוד יום על התענית שהוא התענה בשבת, וכך גם ביום ההלוויה היה שרוי בתענית. כמובן שהוא עוד לא ידע שהוא נפטר, בשבת הוא עוד לא ידע שהוא נפטר. אז זאת אומרת מחלימים צדיקים דברים ומראים להם רמזים ועניינים.
בשנת תשנ"א כשכלל ישראל ישבו בחרדה נוכח איום הטילים של שליט עיראק היה חשש שישוגרו טילים בעלי ראש נפץ כימי! - כולם היו עם מסכות הרבה מתו מזה! הפחד היה נורא ואיום!! בסופו של דבר נפלו על ארץ הקודש ל"ט טילי סקאד רבי עוצמה ואחר כל המתקפה נהרסו כמה וכמה בניינים ולא מת שום אדם חוץ ממחלל שבת בפרהסיא מפורסם! זה היה אחד ששם ראש של חזיר בבית כנסת הגדול בבני ברק! הוא היה בדרך למקלט ובכניסה למקלט - פגע בו הטיל! וכיוון שרוב הטילים כוונו למרכז הארץ - היו תושבי בני ברק בפחד גדול! כששאלו את רבנו הרב שטיינמן אמר גם הוא: 'כי אין שום חשש! שהרי בני ברק מוגנת היטב!'. לשאלת בן ביתו 'במה היא מוגנת? מה, יש ממ"דים?' אמר: 'כלום אינך רואה מיליוני דפי גמרא מקיפים את העיר?' אז זאת אומרת יש הגנה באופן הזה. אז זה לא דבר פשוט.
לְאִישׁ חֲמוּדוֹת נִגְִלָה רָז חֲזוֹת לַיְלָה - סיפר הרב שטיינמן שבאחד הימים פנה אליו רבי יענקלה גלינסקי זֵכֶר צַדִּיק לִבְרָכָה וסיפר שהיה לו חבר שלמד עמו בישיבה בנובהרדוק 'ושנה ופרש' רחמנא ליצלן! בשנה זו הוא נפטר ונתגלה אליו בחלום ואמר: 'שלא טוב לו בשמים! וביקש שיעזור לו!!' אז הוא שאל הרב גלינסקי את הרב שטיינמן: 'האם להודיע על כך לבני משפחתו של אותו אדם שהיא משפחה מפורסמת ואינה שומרת תורה ומצוות?' אמר לו הרב שטיינמן: 'אל תדבר עמהם! רק אתה תלמד משניות לעילוי נשמתו' סיפר רבי יענקלה: 'שאחר תקופה שעשה כן התגלה אליו שוב חברו בחלום ואמר לו 'שכעת הוטב לו קצת בזכותו!'.
שׁוֹמְרִים הַפְקֵד לְעִירְךָ – מי הם השומרים האמיתיים של כל עיר? הווי אומר אלו התלמידי חכמים המתגוררים בה! בחיי מרן הרב שך אמר פעם הרב שליט"א הרב אליהו מן זֵכֶר צַדִּיק לִבְרָכָה שהנה בעל הטורים כותב בתחילת חומש דברים (א ג): בְּאַרְבָּעִים - שניים במסורה; וַיְהִי בְּאַרְבָּעִים שָׁנָה - מָגֵן אִם יֵרָאֶה וָרֹמַח בְּאַרְבָּעִים אֶלֶף בְּיִשְׂרָאֵל (שופטים ה ח) כלומר אם יהיה תלמיד חכם אחד בין ארבעים אלף - אין צריכים לא מגן ולא רומח! כי תלמיד חכם מגן עליהם מאויביהם!! - תנא דבי אליהו רבה פרק י'. וזה מדבר שם בתלמידי חכמים שנאמר (שופטים ה ט) לִבִּי לְחוֹקְקֵי יִשְׂרָאֵל וגם כתוב אחרי זה עניין התורה (דברים א ה) הוֹאִיל מֹשֶׁה בֵּאֵר אֶת הַתּוֹרָה. והנה כך אמר הרב שטיינמן: 'בבני ברק יש את הרב שך ואת הרב חיים קנייבסקי - נמצא שרוב תושבי בני ברק מוגנים!'. זאת אומרת אם כל אחד מגן על 40 אלף אז לא היו כמו שיש היו 190 אלף היה קצת יותר אז הוא אמר שרוב תושבי בני ברק מוגנים. וכשסיפר את זה הרב מן אחר כך את הדברים לרב חיים קנייבסקי שכך אמר הרב שטיינמן לא זעו פניו לא לחיוב ולא לשלילה.
לשמיעת שיעור זה ושיעורים אחרים בטל' 02-3724787
הבהרה קטנטנה, תודה על הזכות להאזין לנציב יום של היום בשופר קול, בשידור החוזר. ערב טוב אנו מבקשים למסור תודות מעומק הלב בראש ובראשונה - לכבוד הרב, על הזכות להאזין לנציב היום של היום 🙂. אשמח להעביר תודותינו לכל העוסקים במלאכת הקודש... על ההענות, היחס, המסירות והסבלנות... לא ברור מאליו. תהיה משכורתכם שלימה מן השמים. אמן. תודה ושבת שלום💐 משפחת ...
רבנו הטהור והקדוש! אני בהלם. ב"ה בהריון חודש 9 ואחרי 3 חודשים רצופים שבהם השתעלתי ללא הפסקה (ל"ע) עם שיעולים שההרגשה שנקרע הבטן בכל שיעול. לא היה לי יום ולא לילה. יום רביעי ביקשתי מרבנו שיברך: שיעלמו לי השיעולים והכאבים. ותודה רבה לבורא עולם שהעתיר לברכת הצדיק וגם עשיתי כעצת רבנו ושתיתי תה עם דבש והשיעולים פחתו באופן פלאי ממש!!! וגם אם יש שיעול אחת ל... זה לא כואב כפי שכאב. - אין מילים בפי. לא ברור לי איך לא פניתי לפני לרבנו שיברך. אני מודה לבורא עולם ולך רבנו היקר!! תודה על הברכה היקרה מפז! שתהיה שבת שלום ומבורכת לרבנו ולכל משפחתו💐💐 (אמן).
כבוד הרב היקר ב"ה אני באמצע בישולים לשבת קודש שומעת שו״ת ביוטיוב ועצרתי להקליט את הקטע הזה שריגש עד דמעות, כמה הרב איש חסד ועזרה לזולת, איך אכפת לו מכל יהודי. ושמחת את הבחור שלא היתה ידו משגת לתפילין והוא ממש הודה שמעו את השמחה שלו! איך הרב מתקתק את הענינים בכיתי מהשמחה של הבחור, והנדיבות של הרב והאכפתיות שיהודי יניח תפילין וגם הגדיל ודאג לו לתיק!! יה"ר שנזכה לדבוק בך ובאורחותיך תמיד לנצח! ישר כוח לרבנו הצדיק והיקר שהשי"ת ישמרהו אמן התרגשתי ממש!! זכינו בזכות גדולה שקשורים לכבוד הרב!!🌹
כבוד הרב היקר שליט"א שלום וברכה! רציתי לשתף לתועלת הציבור, היה לנו מקרה שהבת שלנו בכיתה ב' חזרה מצוברחת ושיתפה אותנו שיש ילדה שמציקה לה ואף שוברת לה את חפציה האישיים ועוד... (ל"ע) ב"ה בזכות כבוד הרב היקר שליט"א שלימד אותנו 'וקנה לך חבר...' - החלטנו לקנות מתנה קטנה בצירוף שוקולד קטן עטוף יפה באריזת מתנה עם פתק שהבת כתבה: "לחברה הכי טובה שלי" והיום מסרה את המתנה לילדה ה "מציקה"... - הילדה הייתה בהלם מוחלט וב"ה מאותו רגע השתנה בהתנהגות כלפי הבת שלי 360°, במקום שנאה מצאנו דרך להרבות אהבה! תודה רבה לכבוד הרב היקר שליט"א שמלמד אותנו חכמת התורה, הדבר הכי יקר בעולם!!!!!
כבוד הרב, יישר כוח על המסירות וההשקעה בהדרכת הציבור. כל מי שמבין את הדרך האמיתית של התורה והערכים שלה, יודע שכבוד הרב הוא חלק בלתי נפרד מכבוד התורה וזיכוי הרבים. לעיתים מופיעים כותבים או פעולות מתוך עין צרה, אך המסר החשוב נשאר – ב"ה הרב מוביל בדרך נכונה, חכמה ומחנכת, ומאיר את הדרך לכלל הציבור (ילד של 20 אלף shofar.tv/videos/18475).
פששש, רבנו הטהור והקדוש! ב"ה מהרגע הראשון הרב ידע כיצד להתמודד עם השאלה המאתגרת מצד הבחורים, ומצליח להאיר את החכמה הגדולה שלו לכל הנוכחים. בזכות הרב, גם כאשר מופיעה עזות פנים או חוסר הבנה, ניתן ללמוד כיצד להבחין ולכוון את הלבבות בדרך התורה. גאווה גדולה להיות חלק מהדרך שהרב מתווה לנו, וללכת בעקבות חכמתו והדרכתו (ילד של 20 אלף shofar.tv/videos/18475).
תודה לרבנו היקר על מסירותו הבלתי נלאית למען הציבור ולמען התורה. ב"ה הרב מקדיש מזמנו הפרטי והאישי כדי ללמד, לעודד, לחלק ספרי קודש ולחנך – לעיתים כמעט 20 שעות ביממה למען כולם. הסיפור עם הבחורים שמתקשים להבין את המסירות הגדולה שלו ממחיש עד כמה רב ההבדל בין העשייה הגדולה של הרב לבין התנהגות חסרת ניסיון או חוסר הבנה של צעירים. הרב ממשיך להוות דוגמה חיה של מסירות, השקעה ונחישות למען התורה והציבור (ילד של 20 אלף shofar.tv/videos/18475).
שלום וברכה, יישר כוח לכבוד הרב על המסירות וההשקעה בהדרכת תלמידי הדור. גם כאשר מופיעות שאלות או התנהגויות לא מכבדות מצד צעירים, ב"ה הרב ממשיך להאיר את הדרך בחכמה ובסבלנות. מי ייתן ונראה עוד רבים לומדים להעריך את כבוד הרב ולשאוף בעקבותיו בדרך התורה והיראת שמים (ילד של 20 אלף shofar.tv/videos/18475).
שלום וברכה לכבוד הרב שליט"א, תודה על ההדרכה וההרצאה המרתקת (פתח תקוה 8.12.25) גם כאשר הופיעה קנאה או חוסר הבנה מצד צעירים, ב"ה הרב ממשיך במסירות ובחכמה לקרב יהודים רחוקים לאביהם שבשמים. נאחל לרב שכל מה שעבר יהיה לתועלת ולכפרה. ויה"ר שימשיך בכל הכוח ובבריאות איתנה, ושהקב"ה ישפיע עליו שפע וברכה, כפי שהיה לרבי יהודה הנשיא זצוק"ל ואף יותר (אמן) תודה על המסירות, החכמה וההשקעה בחינוך ובהדרכה (ילד של 20 אלף shofar.tv/videos/18475).
תודה לרבנו על ההדרכה הנבונה ועל היכולת לענות גם לשאלות שמקורן בחוסר בשלות ובהשפעות חיצוניות. במקום שבו צעירים מושפעים ממראית העין ומתפיסות חיצוניות, ב"ה הרב מצליח להאיר את הדרך ולהעמיד את הדברים על דיוקם. אשרינו שזכינו לרב שמכוון, מחנך ומיישר את הלבבות בדרך טובה ובהירה (ילד של 20 אלף shofar.tv/videos/18475).