טוען...

מאמר נפלא! על 'שימוש חכמים' מתוך הספר 'לכתחילה'

  פורסם בתאריך: 28.02.2023, 09:13 • מערכת שופר

בס"ד

הסדרה המדהימה 'לכתחילה' (ראה כתבה)

הולכת וגדלה!

ועכשיו! הספר 'הדרך לעלות'

ומתוכו מאמר: 'שימוש חכמים'

[להורדת הקובץ בפורמט PDF לקריאה והדפסה - לחץ כאן]

לכתחילה, הדרך לעלות, פרק כב' שימוש חכמים עמ' קה-קט.

א. אחד מקניני התורה הוא: 'שמוש חכמים' ע"י שימוש חכמים הבחורים לומדים מרבם באופן ישיר ובאופן עקיף - מה נכון לומר, מה אפשר לומר ומה אסור לומר. כך הם מקבלים שכל ישר. (הגר"ג אדלשטיין, דרכי החיזוק ח"א ע"נ).

ב. הציוי 'עשה לך רב' נצרך לכל תחומי החיים: לימוד הלכה, מוסר, השקפה ועוד. בחור שלא מתייעץ עם רב – הוא מתיעץ עם יצרו 'יצרו הוא רבו'. (שם).

ג. כמעט כל עניני 'השקפה' – לדעת מה צריך לקרב ומה צריך לרחק – נקנים רק ע"י שימוש ת"ח. (בן תורה וישיבה, עי"ט).

ד. שימושה של תורה הוא בעצם הקשר עם הרב וההימצאות עמו, גם מבלי הלימוד בפועל. (כמבואר בברכות, ז: 'גדולה שמושה יותר מלימודה' שהרי באלישע נאמר: "אֲשֶׁר יָצַק מַיִם עַל יְדֵי אֵלִיָּהוּ" (מלכים-ב ג, יא) ולא נאמר אשר למד).

ה. הלימוד העיקרי לבחורים – הוא: לא מה שמלמדים אותם, אלא מה שהם רואים. 'דוגמא אישית של אדם המעלה – המלמדם ללא הפסקה את עדינות הנפש ואת אצילות הרוח, והם מרגישים אהבה והערצה אליו, ומשתדלים להדמות אליו וללכת בדרכיו. (הגר"ח גריינמן, מכתבי התעוררות, ח"ב עצ"ה).

ו. תלמיד שלא שימש כל צורכו, 'אפילו אם יהיה ראש ישיבה ופוסק הלכות – בר סמכא בתורה לעולם הוא לא יהיה'. (הגר"ש וולבה, עלי שור, ח"א עע"ו).

ז. מצות עשה לדבוק בת"ח מתוך מטרה ללמוד ממעשיהם, שנאמר: "וּבוֹ תִדְבָּק" (דברים י, כ) (רמב"ם דעות פ"ו ה"ב).

ח. הדבק בת"ח כדי לזכות בברכותיהם, או כדי ליהנות מעצותיהם, או כדי שיתפללו עליו, ולא כדי ללמוד ממעשיהם, לא קיים מצוה זו. (ספר המצות לרמב"ם, מ"ע ו).

ט. תלמיד המבקש את קרבת רבו – ראוי ונכון שיחניף לו, וזה בכלל שימושה של תורה ובקשת התורה. (ואף שחנופה מידה גרועה היא – הכא שאני. ר' לייב מאלין, גבעות עולם).

אופן השימוש

י. בחור שרוצה להתעלות – צריך שיהיה לו קשר תמידי עם רבותיו, הן בלימוד והן בשאר הענינים. רק כך הוא יושפע מאשיותם. (הגר"ג אדלשטיין, דרכה של תורה, עצ"ה).

יא. חשוב מאוד להתקשר לפחות עם אחד מרבני הישיבה, עם ראש הישיבה או אחד הרמ"ים, עם המנהל הרוחני, או המשגיח. (שימוש חכמים).

יב. כדאי לבחור להעזר בדעת תורה של הרב. מה גם שברוב הפעמים הבחור טועה בשימת דגש על דברים פעוטי ערך לעומת דברים חשובים. (שם).

יג. קיימת סכנה גדולה לרוחניות של הבחור כאשר הוא מוטרד, מבולבל, שרוי בבעיה, נמצא במצב של חוסר ישוב הדעת. (דבר זה גרם לחטא העגל. הבלבול, מחמת שמשה בושש לבוא, גרם את האפשרות לשטן לשכנע לעשות את העגל).

לפעמים טרדה קטנה - יכולה להטריד מאוד. לפעמים בעיה פשוטה – עושה את הבעיה לבלתי נסבלת. בכגון דא – חובה לגשת לאחד מרבני הישיבה. (לפעמים עצם הרצאת הבעיה המטרידה, היא כשלעצמה מהוה חלק נכר בפתרון. בעצם אמירת הבעיה – מסתדרים הדברים – וכל בפרט נראה במימד האמיתי שלו. במצב כזה הפתרון הוא הרבה יותר קל ומהיר).

יד. מי שמשתדל לקבל מרבו בכל זמן ובכל נושא, לא רק בתורה, אלא בכל תחום, בהליכותיו ובהנהגותיו – זוכה לרכוש את קנין 'שימוש חכמים' בהידור רב. (ראה להלן).

התבטלות והכנעה

טו. בזמנינו עיקר 'שימוש חכמים' הוא ההתבטלות לדברי הרב, לעשות ככל אשר יורהו הרב. (הגר"ג אדלשטיין, דרכי החיזוק, ח"ב עמ"ה).

טז. כדי לקנות תורה מרבני הישיבה – חובה להפעיל את מידת ההתבטלות בשיעור ניכר, הן בלימוד והן בכל שטחי החיים. (חינוך, מצוה תצה-תצו).

יז. אחד מסודות ההצלחה: ההכנעה לרב, 'שיהיה נכנע לשמוע לקבל דברי הרב, וכל שמשים עצמו כנער במידת ההכנעה, ומטה אוזנו להיות שומע – הוא שמצליח לעלות ולהתעלות'. (הגרמ"י ליפקוביץ, דרכי החיים, עשי"ד, מעיד: 'אנחנו רואים מן הנסיון שפעמים מתחיל תלמיד את השנה והרי הוא פחות ברמת ההבנה, וכן אינו מצטין בכשרונותיו, ובמשך הזמן עולה ומתעלה אף יותר מחבריו שבתחילת השנה הצטיינו ממנו, והרואים משתאים לדעת מהי סיבת הצלחתו, אלא שכל זה מכח שהיה נכנע לשמוע לקבל דברי הרב'. אדם שהכיר את הגרא"מ שך בצעירותו סיפר להגר"ג אדלשטיין, שלא היו נכרים על הגרא"מ שך דברים מיוחדים, אבל דבר אחד הוא זוכר שהיה בו מיוחד, שהיה הולך אחר הגרא"ז מלצר כל הזמן והיה מדבר אתו ושואל אותו, ולא היה עוזב אותו, וזו באמת הסיבה שנעשה גדול הדור: שימוש חכמים, שע"י ששימש את הגרא"ז – הלך בדרכו של הגרא"ז, דרכה של תורה, עצ"ה).

יח. תלמיד שמעריך את רבו ונכנע לו – יוכל להשתמש בראיייתו הבהירה והיו לו לעינים בכל אשר יפנה, הן בהנהגה מעשית והן בהשקפות עולם. (מכתב מאליהו, ח"א ענ"ט).

יט. ככל שהתלמידים ירצו יותר לקבל מרבם, כך יפתחו לרבם מעיינות החכמה משמים. (חת"ס, דרשות, ח"ב רלז ב).

כ. מידי פעם ידמין לעצמו כאילו רבו או אחד מגדולי הדור עומד לידו ומשוחח עמו שיתנהג בדרך התורה. (מלבד התועלת העצמית שבדבר, ע"י זה גם יקל עליו להמחיש לעצמו 'שהמלך הגדול, הקב"ה, אשר "מְלֹא כָל הָאָרֶץ כְּבוֹדוֹ" (ישעיה ו, ג) – עומד עליו ורואה במעשיו, כדברי הרמ"א (ס"א ס"א). ראה ליקוטים יקרים (אות פו) צעטיל קטן (אות יב) והנהגת האדם להרר"א ליזענסק (אות טו).

כא. קבלה בידינו, כי החכמה שלמד אדם מרבו – אינה מושגת באופן סופי אלא לאחר הפרידה מהרב. (חת"ס, פתיחה לדרוש ש"ש תק"ע).

 

להצלחה ברוחניות ובגשמיות ליבלטאל בן מלכה והאימנוט בת דנקה. 

ולע"נ יחיא זכריא בן עוואד ז"ל ורומיה בת סאלם ז"ל.

  •    שיתוף   

הכרת הטוב לרב שליט"א

  • 03.12 17:36

    שלום כבוד הרב, אני בהלם... ב"ה בסוף ההרצאה שלכם ברמלה (26.11.25) ביקשתי ממכם ברכה לתינוק בן שנה שמאושפז בטיפול נמרץ ומועמד לניתוח לקוצב לב (ל"ע), הרב בירך לרפואה ואמר: 'שיצא מבית החולים מהרה!' מאז הברכה התחילה הטבה בליבו ואתמול הוא חזר הביתה ללא ניתוח, וואו תודה רבה כבוד הרב יה"ר שהשי"ת ישמור עליכם תמיד! (אמן) (רמלה - והוא יהיה פרא אדם 26.11.2025 shofar.tv/lectures/1689).

  • 02.12 18:28

    כבוד הרב היקר שליט"א תודה רבה על ברכתכם, ב"ה קיבלתי היום תשובה שנתנו לי נכות כללית לעוד שנתיים. קיבלתי על עצמי לאסוף לפחות 10 נשים לומר יחד "מזמור לתודה" ו: 'נשמת כל חי'. אם אפשר בבקשה להפיץ לינק הצטרפות לקבוצה שפתחתי במיוחד לזה. תודה רבה כבוד הרב היקר שליט"א על הכל מכל וכל.

  • 27.11 14:05

    שלום כבוד הרב, יהודי שחי בצרפת, לקחתיו לשדה התעופה, חזר היום אחרי חופשה בארץ של כמה ימים, מוסר ד"ש ומשבח את הרב הוא מאוד אוהב את הרב הבאתי לו שני דיסק און קי של הרב הוא ממש התרגש! (מאגר השו"ת הגדול בעולם shofar.tv/articles/14569).

  • 27.11 13:10

    שלום עליכם כבוד הרב שליט''א, בדיוק מה שכבוד הרב דיבר בשיעור של הבוקר ,תודה לכבוד הרב שמכוון אותנו לאמת 🤗 (🎞 מדוע מבני עשיו באים להתגייר ולא מבני ישמעאל? shofar.tv/videos/16401).

  • 27.11 10:28

    בוקר אור לרב היקר והאהוב! יישר כח עצום לאין ערוך על עוד דרשה מרתקת ועמוקה ממש - ניתוח עברו של העם היהודי בהתאמה למציאות היומית בהווה היא הרבה יותר ממדהימה בעיניי (ללא ספק אזדקק לחזור לשמוע דרשה זו עוד מספר פעמים על אף הבהירות שהרב היקר והאהוב העביר את העניין בשלימות כדרכו בקודש). כמובן שהחלק של ההתייחסות לשאלות ולבקשות הציבור היה מרגש ועינייני. מכאן, אני רוצה לאחל לרב היקר והאהוב בלב שלם ונפש חפצה בריאות ואריכות ימים ושנים שהקדוש ברוך הוא יתברך ישמור ויצליח את דרכך בכל עניין ועניין לנצח נצחים. אמן ואמן!!! (רמלה - והוא יהיה פרא אדם 26.11.2025 shofar.tv/lectures/1689).

  • 26.11 10:14

    בוקר אור ומבורך לרב היקר והאהוב! יישר כח עצום על עוד דרשה מרתקת ומיוחדת כדרכך בקודש. (ועשה לי מטעמים 26.11.2025, shofar.tv/videos/18186) יה"ר שהקדוש ברוך הוא יתברך ירעיף על הרב היקר והאהוב כל מילי דמיטב ושמחה לנצח. אמן ואמן!!!

  • 23.11 18:00

    מורינו ורבינו הקדוש, ב"ה מאוד הזדהתי עם השיעור "לב שבור" (shofar.tv/videos/18174) גם אני הייתי תקופה ארוכה ללא ילדים (ל"ע). מה לא ניסינו?! טיפולים, תפילות, ברכות, סגולות... עד שיום אחד הייתי לבד בבית, התחלתי להתפלל ופתאום פרצתי בבכי ללא שליטה, ממש בכי חזק מלב שבור! התחננתי לזרע קודש, והיאומן!... ב"ה אחרי כחודש קיבלתי תשובה חיובית... 🥹☺️

  • 23.11 17:59

    🌺 שלום וברכה כבוד הרב היקר! חייב לשתף מה שהיה אתמול בערב בבני ברק: יעקב ברקולי הזמין אותנו לסעודת הודיה, לא אמר על מה, הגעתי מחולון עם מאור יהודה שותפי, אמרו שמתחילים עם סרט במקרן. הסרט התחיל עם לוגו העמותה שלנו ואז המון-המון חברים ממשפחות הקהילה מודים בוידאו לנו ולעמותה על כל השנים של התמיכה והעזרה הגדולה וכו', ממש ממש יפה ומרגש מאד! ❤️ היינו ממש מופתעים, לי אישית עדיין לא נפל האסימון ושאלתי את ברקולי 'ומה עכשיו? על מה הסעודת הודיה?'... ואמרו שכל הסעודה בשבילנו ולעמותה כהכרת הטוב! כל הארגון וההשקעה להוקיר טובה לעמותה ולנו היינו בהלם, מתרגשים מאד, שמחים מאד ולא ציפינו ולא חלמנו לדבר שכזה כי אנחנו לא מחפשים 'תודה' ושבחים, רק עושים באהבה בהתנדבות לשם שמים... היו אולי 30 חברים מהקהילה בבני ברק, חלק הגיעו מירושלים כמו אלחנן, בנצי ועוד, שי קדושים ניגן, הרב שמעון רחמים דיבר דברים מרגשים ומסר שיעור (צילמנו) כולם התארגנו והביאו לנו מתנות יפות ומושקעות מאד לי, למאור ולשלומי צעירי שמתנדב איתנו, תעודות הוקרה מרגשות, טרחו במיוחד לקייטרינג עם איתן אזולאי, בקיצור הרגשנו את ההשקעה בלב שלנו בצורה בלתי רגילה, כולם שמחו ששמעו על זה וחיכו להשתתף ולהוקיר טובה, פשוט מדהים ביותר! יישר כח ענק ליעקב ברקולי ואוריאל יפת הי"ו שארגנו את רוב הדברים והזמינו את כולם, הם אמרו שהלוואי שזה יהיה מעט מן המעט ממה שכל משפחות הקהילה יכולים להחזיר טובה! תודה לכבוד הרב היקר על כל העזרה וההכוונה מתחילת הדרך שלנו והלאה, לא מובן מאליו! יהי רצון שנזכה להגדיל את מפעל החסד והצדקה עשרות מונים, שנשמח את הבנים והבנות של הקב"ה ובזכות הצדקה נזכה לגאולה השלמה ברחמים בחיינו בימינו אמן ואמן! ארז ומאור, עמותת בצדקה תכונני (לכתבה הגדה של פסח מבית בצדקה תכונני shofar.tv/articles/15376).

  • 01.11 23:33

    כבוד הרב שלום שבוע טוב🌹קודם כל אני מודה לרב על הכל, אתמול בכניסת שבת בלחץ ב"ה בירכת את אימי, תודה. ביקשתי בנרות שבת שהשי"ת יתן לי סימן בתהילים שלא אדאג שקשור למילה של 'שופר' שאמא שלי תבריא בזכותך, ויצא לי תהילים (מז, ו) "עָלָה אֱלֹהִים בִּתְרוּעָה ה' בְּקוֹל שׁוֹפָר" ושמחתי ובכיתי שבזכותך אמא שלי תבריא . וב"ה השי"ת שומע בקולך כל כך. אמא שלי בדקה לחץ דם ויצא לה 167 ואחרי שעה בערך בדקה שוב ולפני אמרה: 'בזכות הרב אמנון יצחק יעבור לי!' הלחץ דם ירד ל144 תודה כבוד הרב. 🙂🙂 רציתי לפרסם את זה.

  • 25.10 19:44

    כל כך מודה לה' יתברך ולעוסקים במלאכה של אפלקצית הרב אמנון יצחק ללא ההפסקה, אין... ב"ה ממש לטהר את הלב והשכל מכל הטומאות שבעולם ומעניק שמחה ושלוות נפש לשמוע את הרב הקדוש הצדיק הפרוש והגאון שלנו (לכתבה shofar.tv/articles/15403 להורדה play.google.com/store/apps/details?id=tv.shofar.nonstop&pli=1).

יוצרים קשר עם שופר

 משרדי שופר

 03-6777779

 דואר אלקטרוני

 main@shofar.tv

 מספר פקס

 03-6740578

 שופר קול

077-353-2243 או 8724*
לשידור חי יש ללחוץ כוכבית (*) ואז 0

תגובות, ראיונות ופרסומים אחרונים בתקשורת

קליפים וסרטונים