ספר מוסר שמתאים לכל איש יהודי עד ביאת גואל צדק!
בסופה של הקדמתו לספר "חפץ חיים" מעיר המחבר. בא להפליא בעיני הקורא הדבר: מאחר שהספר מיוסד כולו על עיקרי ההלכה, משום מה הוא מסתמך על הספר "שערי תשובה" לרבנו יונה? שמשתייך לספרי המוסר. התשובה על כך היא: כי בספר שערי תשובה ובמיוחד בענייני לשון הרע, נדיר הוא מאוד שרבנו יונה יחרוג בדרישותיו מעבר לתחומי ההלכה. כלומר, הוא לא דרש יותר מכפי שקובע הדין. ואומר היה בשם הגאון רבי חיים מוולוז'ין זצ"ל, ספרי המוסר השונים אינם שווים לכל נפש. לאחד מתאים הספר "ראשית חוכמה", בעוד שלשני מתאים הספר "שבט מוסר", או "חובת הלבבות", או "מסילת ישרים" וכדומה. אולם ספר אחד ישנו שהוא מתאים לכל איש יהודי, בכל הזמנים ובכל התקופות עד ביאת גואל צדק, הלא הוא ספרי "שערי תשובה" לרבנו יונה.
(שעתיים בתענית דיבור, שלושה חודשים וחצי שעה. רבנו יונה, שלושה חודשים).
ההסבר לכך הוא פשוט, כיוון שהספר "שערי תשובה" מיוסד בעיקרו על ההלכה ומחברו נמנה על גדולי הפוסקים בראשונים. וההלכה הלא אינה משתנה לעולמים ואינה מוציאה שום אחד מישראל מן הכלל.
בשיחותיו לפני בני הישיבה, היה החפץ חיים מחזיק בתמידות את הספר "שערי תשובה" ועליו הייתה דרכו לבסס את דבריו. היה קורה פעם שמישהו מן התלמידים היה מכין לפני ספר מוסר אחר. והיה החפץ חיים דורש להושיט לו במקומו את הספר "שערי תשובה".