נגיעות בסכך - פריסתו ואחסונו | הרב משה ויא
הרב משה ויא שליט"א: נגיעות בסכך. סכך עלול להיות נגוע על ידי חרקים שונים. סכך טרי, כמו ענפים של עצים, או ענפי דקל, יכולים להיות נגוע בחרקים שבאים בשדות. אלו בדרך כלל, אפשר להוריד יחסית בקלות. לעומת זאת, סכך יבש כגון: קיינעס, במבוק, קני סוף, יכולים להיות נגועים בחרקים שמגיעים באחסון ממושך.
הדברים הם לא חדשים, כבר מוזכר בספר 'ערוך לנר', הוא כותב: "לא לתלות פרחים בסכך, שנופלים מהם תולעים ויתושים קטנים, וממש אי אפשר להיזהר מזה, ועל ידי זה, עושה מצוות סוכה, למצווה הבאה בעבירה, שבולע השרצים עם המאכלים". סכך שהוא נגוע, יכולים ליפול חרקים בזמן האכילה.
לדוגמה, סיפר לי יהודי אחד שפעם הוא התארח בסוכות, באיזה מושב. והנה, המושבניק עשה סוכה לתפארת, ושם בתוך סכך, את העלים, את הצמח והעלים של התירס. תירס זה דבר יכול להיות מאוד נגוע.
הוא אומר: "כל זמן שעשינו קידוש ואכלנו דגים, לא הרגשנו שום דבר. אבל כשהגענו למרק, פתאום מצאנו כל מיני שחיינים, בתוך המרק. היינו צריכים לעזוב את הסוכה".
לכן, בעבר, כשלוקחים ענפים של עצים שונים, יכול להיות נגיעות גבוהה.
אפילו, שמעתי יהודי מאנגליה, שמה לוקחים עצי אורן, שמצוי עם תולעים גדולות, הוא אומר: "אצלנו, בבית של ההורים שלי, היינו שמים את הצלחות מתחת למפה, וככה אוכלים".
היום, בימינו, כבר כמעט לא מסוככים עם ענפים של עצים רגילים, אלא עם ענפי דקל. זה בדרך כלל נקי, אבל עלול להיות נגוע.
עיקר הסכך בימינו, הוא עם מה שנקרא 'קיינעס', דהיינו; קני סוף, יש במבוק, אפילו רחבים, קני סוף מכל מיני סוגים, יש לנו כל מיני מחצלות מכל מיני סוגים, מכל מיני מינים, שמגיעים מכל מיני מדינות בעולם.
המשותף הוא, שבדרך כלל, זה מגיע מכל מיני ארצות פרימיטיביות, מעבדים את זה בצורה פרימיטיבית, לא שומרים על ניקיון סביבתי, וכבר יכול להינגע (בחרקים) בארץ המוצא. לאחר מכן, יכול להינגע כאן (בארץ) באחסון ממושך, אצל היבואן, או אצל הצרכן. שומרים סכך משנה לשנה, ושוב, יכול להינגע.
סכך יבש כגון 'קיינעס', קני סוף, יכולים להינגע בעיקר על ידי שני (2) סוגי חרקים: יש לנו כיני ספרים, אלו חרקים קטנים בגודל מילימטר, אנחנו רואים עם סרגל (תמונה שמראה גודל של כינת ספרים באמצעות סרגל), בצבע אפור כשהוא בוגר, כשהוא צעיר, הוא בצבע קרם, הם עוד יותר קטנים. אלו חרקים שעושים היום הרבה בעיות, נמצאים בהרבה בתים, יכולים להיות על קירות, על מצרכי מזון, קונים שקית קמח, סוכר או מלח, בכפלים, הם יכולים להימצא שם.
לפתוח שקיות קמח, סוכר, מלח, לאט לאט, לנגב עם מגבון, אם רואים דברים כהים קטנים, להיזהר שלא יפלו פנימה. נפלו לתוך הסוכר או מלח, זו בעיה.
קמח, אנחנו מנפים נפה צפופה, אז הם לא עוברים.
החרקים האלו יכולים להיות על הסכך, באופן חיצוני, בין הקנים.
בנוסף לזה, יכולים להיות חרקי ליקטוס, אלו חרקים בגודל שלוש (3) מילימטר, שעושים מחילות בתוך הקנים. אנחנו רואים פה מחילות (ברקע, תמונה), הם פה, ליד הקליפה של ה'קיינעס', והם פה מסתובבים, עושים מחילות, בסוף עושים נקב ויוצאים החוצה. חרקים אלו, גדולים וניכרים. פה רואים את הזחל שלו (ברקע, תמונה), והם, הבעיה היא, שהם מתפתחים בתוך הקנה.
אנחנו רואים פה בצד הפנימי של הקנה (ברקע, תמונה), חצינו את הקנה, ורואים פה את הזחל, פה בפנים, עושה מחילות, הרבה נסורת, ובסוף הוא עושה נקב ויוצא החוצה. כמו שאנחנו רואים פה (ברקע, תמונה) בתוך הקנה, הרבה נסורת, נקב, ואז הוא יוצא החוצה. רואים אותם כאן (ברקע, תמונה), והם יכולים ליפול החוצה, בזמן שאנחנו סועדים, וליפול לתוך המאכלים.
בארה"ב, לפני כמה שנים, לא האמינו שיש שמה חרקים, והסברנו שמגיעים עם הסכך, ועשו ניסוי.
אדמו"ר חשוב, אמר לחסידים שלו לבנות את הסוכה, כמה ימים יותר מוקדם, ולהניח שולחן עם מפה לבנה מתחת לסכך, ואצל כולם מצאו שמה חרקים שנפלו מהסכך.
לכן, אנחנו צריכים עם הזהירות, כאשר אנחנו באים לקנות את הסכך. לבוא למוכר עם גיליון נייר לבן, או מפה לבנה, מוציאים את הסכך מהנרתיק שלו, ומנערים אותו היטב מעל גבי הגיליון נייר לבן (ברקע, תמונה), או מפה לבנה, מגביהים וטופחים אותו, לטפוח עם הידיים מהצדדים, ולהתבונן על הנייר אם יש רק נסורת, או גם חרקים קטנים.
אם יש חרקים קטנים, צריך להתבונן, האם מדובר בכיני ספרים, או מדובר בחרקי ליקטוס.
אם מדובר בכיני ספרים, כמה פתרונות: אם יש רק חרקים בודדים, לנער היטב היטב את הסכך, טוב על ידי טפיחות, וזה בדרך כלל מספיק.
אם יש הרבה כיני ספרים, כמה פתרונות: אפשר לשטוף את הסכך עם מים חמים מאוד, אפשר לקחת ישר מקומקום חשמלי דולק, ולשפוך ככה לאורך הקנים, משני הצדדים, ו/או לשטוף היטב, או לאחר שמתייבש, לנער היטב, או לעבור עם שואב אבק, להוציא את החרקים שנותרו, אחרי שמתו.
אפשר גם לרסס את הסכך עם תרסיס קוטל חרקים, כגון K-600, K-300 (ברקע, תמונה). הבעיה שמאשרים ... משרד הבריאות הוציא כל מיני חומרים פעילים, והחומרים האלו היום חלשים.
אופן, מרססים את הסכך משני (2) הצדדים, סוגרים אותו בעטיפה אטומה, כגון שרוול פלסטיק, היום מוכרים שרוולי פלסטיק לאחסן את הסכך, שרוולים אטומים. או לקחת גליל של פלסטיק נצמד, יש היום גלילים רחבים, ולעטוף אותו היטב היטב מכל הצדדים, לסגור את זה עם סרטי הדבקה, להשאיר את זה לפחות כמה שעות, ולאחר מכן לנער את הסכך היטב היטב.
עוד אפשרות, אפשר להשתמש בקיטורן, מה שמנקים איתו לקראת פסח, מכשיר שמוציא קיטור, ולעבור ככה על הסכך כסדר, לכל האורך שלו, כמו שאמרנו עם המים החמים. בדרך כלל, זה מספיק בשביל כיני ספרים.
אם יש בסכך נגיעות של חרקי ליקטוס, החרקים שמתפתחים בתוך הקנה, ועושים נקב ויוצאים החוצה, זו כבר בעיה יותר גדולה. היות והם מתפתחים בתוך הקנים עצמם, זה יכול להיות גם כן בבמבוק, בתוך העובי של הבמבוק. פה יש לנו בעיה יותר גדולה, היות והריסוס או מים חמים, לא משפיעים בצד הפנימי של הקנה.
לכן, העצה היחידה כנגד חרקי ליקטוס, זה איוד מקצועי. איוד מקצועי, צריך לעשות את זה על ידי מדביר מוסמך, שצריך לקחת את הסכך למקום אטום, שמה לשים גז, וזה צריך להישאר שמה כעשרה (+-10) ימים, עד שהכל נשמד בפנים.
למעשה, על פי החוק, כל מוצרי עץ שמיובאים לארץ, מחויבים לעבור איוד בחוץ לארץ, ולאחר מכן, פה, צריך לעבור איוד נוסף בנמל. במציאות, אנחנו מוצאים חרקים, שכנראה מגיעים משם, הם הולכים ומתרבים, הארץ מלאה מזה, הם יכולים לעבור גם לרהיטים, גם למשקופים של דלתות, וכדומה. אם אנחנו מוצאים את זה בזמן הקנייה, בשום אופן לא לרכוש סכך כזה, כי זה יכול להתפתח וגם לעבור לכל הבית.
אם יש לנו כבר סכך ישן, והוא נגוע, יש פתרון אחד: האיוד שאמרנו. הבעיה, שלפני סוכות, לא תמיד יש את הזמן המספיק לעשות. ישנו מדביר, שהוא מארגן לאסוף סכך מאה (100) בתים, לעשות איוד ולהחזיר, טלפון שלו: 053-3131341. אבל, לפני סוכות לא תמיד יש מספיק זמן לעשות.
בתור עזרה ראשונה, אם אנחנו מוצאים קצת ליקטוס, אם יש הרבה, והרבה נסורת, והרבה מחילות, לא כדאי להתעסק עם סכך כזה, כבר מאוד נגוע, ורק יעשה לנו בעיות משך החג. אם יש קצת חרקי ליקטוס, בתור עזרה ראשונה, אפשר לשפוך עליו מים חמים מאוד, עדיף רותחים, על הקנים מכל הצדדים, זה הורג את אלו שכבר עומדים לצאת (מהמחילות). אלו שיותר פנימה, קרוב לודאי שלא יצאו בסוכות (במשך החג). אז אפשר לשפוך ככה, מים רותחים, עוד יותר טוב אחר כך, גם כן, לרסס עם תרסיס, ולנער טוב את הסכך.
ענפי דקל, הם על פי רוב, נקיים. כשאנחנו קונים אותם, לנער חלק מהם על גיליון נייר לבן, ולראות אם ישנם חרקים. אם יש חרקים, אז להניח אותם על הרצפה, ולהבריש אותם עם מטאטא או מברשת, עם מי סבון, או מים ואקונומיקה בשני (2) הצדדים, לשטוף היטב, ובדרך כלל זה מספיק. המלצות לאחסון הסכך, לאחר חג הסוכות: סכך שהוא נגוע, חייב טיפול, אם זה כיני ספרים, כמו שאמרנו מקודם. אם זה חרקי ליקטוס, חייב איוד מקצועי, לפי הפרטים שאמרנו מקודם.
סכך שנראה נקי, או יש חרקים בודדים, למנוע התפתחות של החרקים, גם סכך נקי, מומלץ לטפל בו באופן יסודי. אנחנו מרססים את הסכך עם תרסיס ארוך טווח, כגון K-600, K-300, K-2000, יכול להיות מחברות שונות, לרסס היטב משני (2) הצדדים, לחכות שהסכך יבש לחלוטין, לפזר כדורי נפטלין, כדורים נגד עש של בגדים. פה צריך זהירות, כי לצערנו יש חלק מזויף, שהוא לא מוציא את הגזים שלו. זה כדורים שלאט לאט הוא מוציא את הגז, יכול לעמוד שנה שלמה. והוא מועיל להדברת המזיקים.
עוטפים את הסכך, או בניילון אטום, שרוולים כגון מגן סכך, שרוולים מפלסטיק, או עם ניילון נצמד, כמו שאמרנו מקודם, גלילים רחבים, עוטפים אותו כמה פעמים, סוגרים היטב בכל הקצוות, מדביקים עם סרטי דבק, וככה משאירים לשנה הבאה.
בשנה הבאה, כשפותחים את הסכך, לבדוק אותו. יש פעמים רבות, אנחנו עושים את הטיפול המונע, וזה עוזר בצורה נפלאה, ויש לצערנו, שמדי פעם נהיה נגוע. כנראה שהיו עדיין ביצים בפנים, או הגיע משכן, או מישהו אחסן את הסכך לידנו, והם יכולים לעבור מסכך לסכך, ויכול להינגע. כאמור, קיימים הרבה סוגים של סכך.
אין אף סכך עם אחריות מצד ועד הכשרות, על נגיעות, אין אפשרות לתת. אפילו אם הסכך מגיע נקי, יכול אחר כך משך השימוש, להינגע. בוודאי ובוודאי, שאי אפשר לתת אחריות כשהוא מגיע נקי לחלוטין. מגיע מחוץ לארץ, מכל מיני ארצות, עובר דרכים ארוכות, ויכול להינגע. אם כן, לסיכום: סכך עלול להיות נגוע, בעיקר כיני ספרים קטנים בחוץ, או חרקי ליקטוס בפנים. חרקים הקטנים, אפשר או לרסס, או לשטוף אותו היטב עם מים חמים, לייבש היטב את הסכך.
הליקטוס חייב טיפול של איוד. טיפול של עזרה ראשונה, את זה צריך להוציא כבר בערב החג, יש קצת חרקים כאלו, לשפוך על הסכך מים רותחים מכל הצדדים, ולשטוף היטב, טוב גם לרסס. אחסון סכך לאחר החג, בין סכך נקי, בין סכך נגוע, לרסס עם תרסיס, לשים כדורי נפטלין, ולעטוף את זה היטב בצורה אטומה. האריזות שמגיעות עם הסכך, הם לא אטומות. זה בד, זה, יש חורים, ומשמה יכולים להתפתח ולהיכנס חרקים.
לכן, לעטוף טוב טוב עם ניילון נצמד, כמה פעמים, אז אפשר לשים את זה בתוך הנרתיק שאנחנו מקבלים אותו עם הסכך. אז ש, חג כשר ושמח, גם בחג הסוכות.