על האדם ללמוד מתורת הבהמה | הרב אמנון יצחק שליט"א
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
‏קיצורי מקלדת
Shortcuts Open/Close/ or ?
‏עצור/נגן‏מקש רווח
‏הגבר עוצמת שמע
‏הנמך עוצמת שמע
‏העבר קדימה
‏העבר אחורה
‏הדלק / כבה כתוביותc
‏יציאה ממסך מלא/מסך מלאf
‏הפעל שמע/השתקm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
‏% העבר קדימה0-9
00:00
00:00
00:00
 

על האדם ללמוד מתורת הבהמה | הרב אמנון יצחק שליט"א

 בית כנסת מקדש מעט, בני ברק
 תאריך פרסום: 04.04.2013, שעה: 15:03

הורדת MP4 הורדת MP3


http://live.shofar-tv.com/videos/2839
4-4-13
"וידבר ה' לאמר בקרובי אקדש" טבע האש - אי אפשר לשנות טבעו בשום אופן, האש בוער, מים טבעו לכבות, וטבע אי אפשר לשנות בשום אופן. וזה כלל בטבעים הגשמיים, וזה גם בטבעים הרוחניים. גם טבעים רוחניים לא משתנים בשום אופן, אין לנו השגה במהות המציאות של כח, מהות המציאות של תכונה, במחשבה שלנו דומה ענין של כח או של תכונה כדבר הפורח באויר, רוחניות בעינינו זה כמו סתם בועה, בועת סבון, חס ושלום מזאת הדעה.
שימו לב, שימו על לב את הדבר הזה היטב, אין דברים פורחים באויר, הכל זה טבע, כח באדם זה טבע, תכונה באדם זה טבע, ואין חילוק אם כוחות והתכונות שלו מירושת אבות, אפילו משל אבות אבותיו, גם הם כולם טבעים ממש, גם תכונות הנמצאות איתו ולקוחות מן החוץ, ונתדבקו בו משכנים או חברים, שלכאורה הם לא עצם מעצמיו, גם אלה טבעים, גם אלה לא תשנם בשום אופן, כי טבע לא מזיזים ולא משנים. מי יתן טהור מטמא, לא אחד, כגון אברהם מתרח, מי עשה כן? מי ציווה כן? מי גזר כן? לא יחידו של עולם? מי יכול לשנות את הטבע שמתרח יוצא אברהם, כל המוליד בדומה לו מוליד, אז איך יכול לצאת ההפוך לגמרי? אז ז"א בשביל להגיד שיכול לצאת מצב כזה צריך להיות רק הקב"ה שיוציא דבר כזה, מי יתן טהור זה אברהם מטמא זה תרח, לא אחד? בלי אחד אפשר שזה יקרה? סוד כזה הוא טבע כי ממש לא יתכן לשנות את זה, אברהם שיצא מתרח זה קריעת ים סוף ממש, זה ניסים גלויים. וכבר צריכים לבוא לסוד האחדות בשביל להבין דבר כזה, עד כדי כך הוא סוד אי השתנות הטבעים, רק בסוד האחדות זה יכול להיות, בסוד היחוד שלמדנו, בלמען שמו יתברך, בעתיקא, שהקב"ה מביא את העולם לתיקון השלם ולתכלית - שמה יכולים להיות דברים כאלה, אבל טבע לשנות?
אחרי הבטחת ה' לאברהם אבינו ע"ה, "וירא ה' אל אברהם ויאמר, לזרעך אתן את הארץ הזאת ושמתי את זרעך כעפר הארץ" ועם כל זה "ויאמר אברם ה' אלהים מה תתן לי, ואנכי הולך ערירי הן לי לא נתת זרע" אברהם אבינו בידעו את סוד הטבע שטבע אי אפשר לשנות, על כן חשב כי לא יתכן כי יהיה לו זרע. כך אמרו בגמרא, "ויוצא אותו החוצה", אמר אברהם לפני הקב"ה, רבונו של עולם, בן ביתי יורש אותי, אמר לו כי אם אשר יצא ממעך, אמר רבונו של עולם, נסתכלתי באיצטגננות שלי ואיני ראוי להוליד בן, אמר לו צא מאיצטגננות שלך שאין מזל לישראל.
ובמדרש מוסיף, "ויוצא אותו החוצה", וכי מחוץ לעולם הוציאו? אמר רבי יהודה בשם רבי יוחנן, העלה אותו למעלה מכיפת הרקיע, הוא דאמר ליה, הבט נא השמימה, אין הבטה אלא מלמעלה למטה, ואמר רבי לוי, עד דסנדלא ברגלך דרוס קובא, כל זמן שיש לך סנדלים ברגליים אתה יכול לדרוס על הקוצים. וכל מי שהוא נתון למטה מהם הוא מתיירא מהם, מהמלאכים, אבל עד שאתה נתון למעלה מהם דיישם, מלשון לדוש. רואים אנו מזה שטבע לא יתכן להזיזו בשום אופן, עד כדי כך שאברהם אבינו ע"ה היה תמה איך אפשר שיהיה לו זרע, אפילו אחרי הבטחת ה', עד שהוצרך הקב"ה להוציאו החוצה ונתנו למעלה מן עולם הטבע ואת שאת נתון למעלה דיישם, ומאידך הלא ראוי, אחרי כל מה שאמרנו בבירור גמור, מאידך מה אנחנו רואים - כי ניתנה תורה, ותכלית עבודת האדם להשתנות, ולהשתלמות עצמית - להשלים את עצמו וניתנה לכל הכלל ישראל בשווה כקטון כגדול, אז עלינו לומר כי תורה מיוסדת לשנות טבעים. אי אפשר לשנות טבע, אבל התורה יכולה לשנות טבע, בשביל זה היא ניתנה, ולכן היא דורשת - תשתנה, תשתפר, תשתלם. והרי עומדת השאלה, איך זה אמנם מתהווה כן? הלא כלל בידינו שטבעים אינם משתנים? מפה אנחנו רואים ראיה ברורה, שתורה היא מן השמים. תורה מן השמים למעלה מן הטבע. חפצא כזאת זה למעלה מן הטבע, כל מילה, כל הגה של תורה, א' שבה היא מציאות של למעלה מן הטבע. ומסגולתה היא אשר תחתיה הטבע כפוף ומשועבד, והוא משתנה בתכלית. יש כח בתורה לשנות את הטבע את הבריאה כולה, שהרי איך נברא העולם - ספר יצירה, ספר יצירה זה אותיות, צירופי אותיות הקב"ה בורא את העולם, אז זה הגאים שאתה מוציא מהפה שלך זה משנה את הבריאה, אתה עם הפה שלך יכול לשנות בריאה.

ש. למה הקב"ה אמר לאברהם אבינו צא מאיצטגננות שלך, היה אומר לו עסוק בתורה

הרב: ואז

ש. תשתנה

הרב: מה זה תשתנה

ש. אז המזל שלך ישתנה, אין לך בן, עכשיו במקום שיגיד לו צא מאיצטגננות שלך יגיד לו תעסוק בתורה והתורה תשנה.

הרב: כן, אבל לא היה לו תורה, הוא רק הסיק תורה בשכלו, אבל לא היה לו את התורה,

ש. אבל האבות למדו תורה

הרב: אבל לא היה לו תורה כתובה, תורה שהושגה בשכל, תורה שהושגה בשכל,

ש. מה שהיה לו

הרב: דהיינו לדעת איזה מצוות צריך לקיים, לא תורה כתובה עם הגאים ואותיות שיש בכוחה לשנות הכל,

ש. רק את המצוות

הרב: את המצוות הוא השיג, מהסתכלות בטבע בבריאה אברהם אבינו השיג את כל המצוות, הוא לא קיבל תורה כתובה מסורה איש מפי איש, כח התורה מאז שהיא נכתבה, יש לה את הכח הזה לשנות את טבעו של האדם לגמרי. אמנם כל מי שילמד תורה כמו שלמד יעקב אבינו היא תזכך אותו והכל כי עצם העסק בתורה, בשכליות שלה וכו' וכו', אבל אין בה עדיין את הכח לשנות את המזל, הוא ראה שהוא במזל שלו לא מוליד, אז אם במזל שלו הוא לא מוליד אז לא מוליד, לא מוליד, יש אנשים שהם במזל שלהם והם לא יולידו, כמו האבן עזרא, היה עני נולד במזל עני - לא עזר לו עד היום האחרון. הוא אמר לו צא מעל המזל, אז מה רואים, שכוחו של הקב"ה לשלוט מעל המזל, ולשלוט מעל הטבע, כשהוא נתן תורה הוא נתן אותה בשביל לשנות את הטבע, כשהוא נתן תורה, אז יש בכוחה לשנות את הטבע. אז לכן כל הגה שבה זה מעל הטבע, כי יש לו כח בצירופים מסוימים או במצוות מסוימות או בלימוד מסוים לשנות טבע, אבל כשאתה הוגה בתורה הכתובה.
אז הנה, רואים מזה שתורה מן השמים, תורה מן השמים היא למעלה מן הטבע, וחפצא כזאת של למעלה מן הטבע כל מילה וכל הגה של תורה, הא' שבה היא מציאות למעלה מן הטבע ומסגולתה היא שתחתיה הטבע כפוף ומשועבד ומשתנה בתכלית.
אמרו בגמרא במנחות מ"ד, תניא אמר רבי נתן, אין לך מצוה קלה שכתובה בתורה שאין מתן שכרה בעולם הזה ולעולם הבא. למה הוא אומר פה תניא אמר רבי נתן, אין לך מצוה קלה שכתובה בתורה, שבתורה, בין אם השגת את התורה ככה או ככה או ככה או ככה, שכתובה בתורה, שאין מתן שכרה בעולם הזה ולעולם הבא. איני יודע כמה, איני יודע כמה, כמה השכר שלה בעולם הזה ולעולם הבא, רבי נתן אומר, אין לך מצוה קלה שכתובה בתורה שאין מתן שכרה בעולם הזה ולעולם הבא, ואיני יודע כמה. צא ולמד ממצות ציצית, מנחות מ"ד, צא ולמד ממצות ציצית, מעשה באדם אחד שהיה זהיר במצות ציצית, שמע שיש, אני אומר בלשון נקיה, שמע שיש יונה בכרכי הים, אנחנו מתביישים אפילו לדבר מזה, וחכמים ז"ל קדושים קדושי עליון לא התביישו כלל וכלל. טיפלו בכל דבר אך ורק ללמדנו להועיל, מזה רואים את גודל חסדם של חכמים ז"ל הקדושים, ויסכר פיהם של מדברי שקר שמבקרים מה שהחכמים ז"ל מביאים סיפורים כמו אלה. והנה הוא רק שמע ומעולם לא ראה אותם, וכבר הנה לפנינו תוקף כזה של תאוה עד ששיגר לארבע מאות זהובים בשכרם, הנה גם סכום גדול כזה לא עצר אותו, ובודאי עבר זמן רב לכל הכנה שלו, והוא שיגר את הכסף, ועד שהוא בא למקום וזה בכרכי הים, צריך לעבור ים אוקינוס, כלום לא עצר אותו, והתירוץ הוא איך יכול להיות דבר כזה, כי לייבש ים זועף כזה של תאוה זה מן הנמנע, ושם כתוב עוד שהגיע זמנו נכנס והציע לו שבע מיטות של כסף ואחת של זהב, ובין כל אחת ואחת סולם של כסף ועליונה של זהב, ואם יכול אדם להתבונן במצב שכזה הרי כמה פועל עליו, אפילו גם רק יום בהיר לעשותו הרי לאיש אחר לגמרי.
כתוב "ואכלת ושבעת... השמרו לכם פן יפתה לבבכם", שמעתם? ואכלת ושבעת, תשמעו איזה אזהרה התורה אומרת, השמרו לכם פן יפתה לבבכם וסרתם ועבדתם אלהים אחרים, ממה? מסנדוויץ'? ממה? פלאפל? אוי וי, השמרו לכם שלא תבעטו, הנה לא נאמר כמה כמות האכילה, כמה, כמה מה מדובר? חצי פיתה? פיתה וחצי? כמה? יתכן שאכל אפילו רק פת לחם אלא שאכל כדי שביעה, "ואכלת ושבעת" כבר הוא עומד לבוא לתוצאות כאלה שהתורה מזהירה, תזהר, אתה תעבוד עבודה זרה מהאכול. ומעתה מי יכול לתאר, אם מפרוסת לחם אפשר להגיע לזה, במצב שהגמרא מספרת במנחות מ"ד וגם אחרי כל ההכנות שעברו עליו, יכול אדם לידע איך הוא באותו מעשה יכול לעבור? ועל ענין כזה אמר בתהילים ס"ט, "תבעתי ביוון מצולה ואין מעמד" כפשוטו, תופסים ומתאחזים באיזה רגב אדמה וגם זו האדמה מתנתקת ונופלת ואין מעמד.
מה קרה בסוף איתו הבחור הזה? באו ארבע ציציות וטפחו לו על פניו. כשהוא הוריד את הציציות לעלות למעלה, הציציות טפחו לו בפנים, בם, הוא היה זהיר במצוות ציצית, וואו, מה אני הולך לעשות, ציצית פה, וואו, נשמט וישב לו על גבי קרקע, לא הלך, לא ברח, לא יכול לזוז, כפות לא יכול. צריך להתבונן מה זה, זה קריעת ים סוף ממש. לים סוף אין יצר הרע, פוקדים עליו הוא נקרע, זה בן אדם. קריעת ים סוף, גם קריעת ים סוף זה לא דמיון ללמעלה מן הטבע של זה המעשה, זה למעלה מן הטבע שבן אדם יכול לבלום את עצמו במצב כזה, זה למעלה מן הטבע, קריעת ים סוף זה קטן לעומת מה שהוא עשה. והיא בחנה את המקרה, שאלה אותו שמא אתה מצאת איזה כיעור? ואז הוא אמר לה לא, הציציות האלה וכו', והיא הבינה, והיא הכירה את הפלאות של המעשה והעושה, ומספרת הגמרא מה שהיא אמנם עשתה, היא הלכה, שאלה אותו מאיזה עיר הוא, הלכה לחפש אותו בעיר ההיא, עזבה את כל כרכי הים, מכרה את כל מה שהיה לה, באה עם המיטות ונסעה, חיפשה, והגיעה לרבי שלו, אמר לו אצלך לומד פלוני אלמוני? אמר לה כן, שמא נתת עינייך בו? סיפרה לו את המעשה ואמרה לו שרצונה להתגייר. אם יש דבר כזה, תורה כזאת שיכולה לגרום לבן אדם מצוה אחת שיכולה לעצור אותו במצב כזה, זה לא אנושי, זה מלאך. איזה מלאך, לפני שהוא הלך לשמה מה הוא היה? הפושט שבפושטים, מלאך המוות, אז איך זה? מצוה אחת של ציצית טפחה לו בפנים, מצוה אחת של ציצית. והתגיירה ונהפכה לקצה האחרון, והתחתנה איתו וקיבל את כל הרכוש שלה והכל עם המיטות, ושניהם לעולם הבא.
שומעים כמה זה סוד למעלה מן הטבע של מצוות, הרי זה לא הגיוני שמצוה יכולה. אומרת לו נראית לי כשושנה, פורש מיד כאילו היא קישון נחש, מה זה, זה הגיוני שבן אדם, מה זה? זה הגיוני? זה לא טבע, זה מעל הטבע. שומעים כמה הסוד למעלה מן הטבע של המצוות, זה שאמרו בקידושין ל"ט, אין לך כל מצוה ומצוה שכתובה בתורה שמתן שכרה בצידה שאין תחיית המתים תלויה בה, זה גם כן למה? לפי מה שלמדנו? כי כל מצוה היא למעלה מהטבע, אז תחיית המתים זה למעלה מן הטבע אז זה מתאים, מצוות שהן למעלה מן הטבע גורמות למעלה מן הטבע, אז גם עם מתים אפשר לקום, זה מעל הטבע. בטבע לא קמים, אבל מה עשית - מצוות, מה המצוות? מעל הטבע, אז הטבע נכלם מפניך ממילא אתה יכול לקום מהאדמה. כי סוד המצוות כולן

ש. אז זה לא כלול באדם

הרב: בטח אם לא היה מכין את עצמו עם המצוות הוא לא היה קם, אם הוא לומד תורה טל אורות מחיה אותו, מה זה טל אורות? הוא למד תורה שיש בה טל תחיה ואז התורה הזאת שהיא מעל הטבע ויש בה את הטל תחיה יכולה להקים אותו מהעפר שזה לא טבע, אבל כיון שהיא מעל הטבע היא יכולה לעשות בטבע מה שהיא רוצה.

ש. אבל אנחנו מברכים את הקב"ה אתה ה' מחיה המתים

הרב: נכון, זה שהוא נתן לנו את התורה וע"י התורה הוא מחיה את המתים. אוטומט אתה תקום בגלל שלמדת תורה. אם לא לקחת ריבית, לא נתת ריבית, כל הדברים האלה שמונעים.

ש. אז ממה הכח שמעל הטבע, זה מהלימוד תורה או מקיום תורה?

הרב: מקיום התורה מצוותיה ולימודה. אין לך כל מצוה ומצוה שכתובה בתורה שמתן שכרה בצידה שאין תחיית המתים תלויה בה, למה? כי סוד המצוות כולם הינם למעלה מן הטבע, הרי הקב"ה הוציא אותו מכיפת הרקיע עד שאמר לו, עד שסנדלך ברגלך דרוס קובא, כל זמן שיש לך נעליים ברגליים תדרוך על הקוצים, והיא מגדלתו ומרוממתו מעל כל המעשים. ולא עוד, אלא גם הרי זה מתעלה, התורה הקדושה מעלה את האדם למעלה מכל הטבעים, וראשונים שהיו מוסרים את נפשם היו איפה למעלה מכל טבע, כי זהו סוד התורה, כי תיכף עם הא' שלה הוא כבר מתעלה, כבר שמתחילים עם תורה כבר מתעלים.
היוצא לנו מזה, כי סוד המצוות בעיקר הוא, שעם המצוה צריך שיהיה איש למעלה מן הטבע, ואם יש לו טבעים ישברם כליל בכח המצוות, איך שוברים? אומר הרמב"ם, אם אדם יש לו מאה שקלים לחלק לצדקה, יחלק מאה שקלים בנפרד, לא יתן לאחד, כי אם יתן לאחד זה צדקה מכובדת, אבל הוא לא יקבל את מידת הנדיבות, אבל אם הוא יחלק מאה פעמים הוא יבנה את כח הנדיבות, והמצוה הזאת תשנה את טבעו.
היה עשיר אחד קמצן שלא היה כמוהו, הלכו לרב אמרו כבוד הרב, הקמצן הזה יכול לפרנס את כל המדינה, אמר תשלחו אותו אלי, שלחו אותו אמר לו תשמע, אני רוצה לעשות דברים בסתר, אני לא רוצה שידעו שאני עושה את מה שאני אומר לך, אני מבקש ממך טובה וחסד, אני אתן לך סכום הגון שאתה תחלק כל החודש לאנשים מאה עניים כל יום לפחות אתה מחלק להם כל אחד עשרה שקלים. העשיר היה מבסוט, מה אכפת לו לחלק של מישהו אחר וגם יגידו שהוא נדיב וגם זה וןיכבדו אותו, הוא הודיע שמאה הראשונים שמגיעים כל יום מקבלים צ'יק צ'יק צ'יק, התחילו להגיע אליו אנשים והוא מבסוט, מחכים לו בתור והוא מחלק, אחרי חודש - הרב אמר לו שנגמר לו התקציב, תודה רבה, היית טוב מאד, מה אתה מפסיק עכשיו, עכשיו כולם התרגלו לבוא אלי, עכשיו יחכו לי בתור אני צריך לחלק, מה אני אגיד להם שזה לא שלי, אמר לו בעיה שלך. אתה מבין?
אז ז"א,

ש. קמצן

הרב: אי אפשר זה כבר יקללו אותו, קודם שהוא לא נתן ידעו קמצן, עכשיו הוא חילק רגילים לכסף, קונים כל יום עוף, עכשיו אין כלום.
בקיצור, על ידי זה שסוד המצוות היוצא לנו שסוד המצוות בעיקר הוא שעם המצוה צריך שיהיה איש למעלה מן הטבע, ואם יש לו טבעים ישברם כליל, איך? בכח המצוות, ואם כן מה נואלו האנשים המשכימים שחרית מתעטפים בציצית, מניחים תפילין, קורין את שמע ומתפללים, מצוות אלה ענינם בעיקר הוא שכמוהן כן עושיהם, בסוד שלמעלה מן הטבע, הן עם כלביא יקום וכארי יתגבר, אלה שמשכימים בבוקר לעשות זה נגד הטבע, אדם רוצה לישון, תראה כמה קשה להגיע פה בנץ, אז ז"א זה לשבור את הטבע, זה אריה, כאריה. הוי עז כנמר קל כנשר וגיבור, ז"א זה שבירת הטבע, אז המצוות זה עם למעלה מן הטבע, זה עם למעלה מן הטבע. זה בסוד שכמוהם כן עושיהם, בסוד למעלה מן הטבע, ולבסוף את עיקר העיקרים הזה, הזה הם שוכחים לגמרי, אמנם שומרים את המצוות וכל ההלכות, אבל רק עד כמה שהטבע מתאים להם, אבל אם צריך להתקדם עם איזה רגעים, נגיד לקום מוקדם, או להאריך קצת בתפילה או משהו ולגבור על טבע רגילותו שזה העיקר של סוד התפילה, להתרומם ולהתעלות למעלה מכל הטבעים, אם החזן לדוגמא מאריך טיפה אז כבר אהההההה כי הטבע שלו אהההההה זריזות מהירות מהירות מהירות, ותפילתם מהרה תקבל ברצון, אז הוא רוצה מהר מהר, הוא לא יכול לשבור את הטבע, עוד דקה הוא לא יכול לחכות, לא יכול לחכות הוא כבר דופק בשולחן, לא יכול, בטבע, טבע, לא יכול, לא יכול, טרחא דציבורא, טרחא דציבורא, טרחא דציבורא, זהו, הוא היחידי, טרחא דציבורא, הוא כבר נהיה ציבור, אז להתנגד ולגבור על איזה טבע זה אי אפשר לפעול בשום אופן, ואדם כזה הוא אמנם חלילה מופרך לגמרי. אם בן אדם לא יכול עם התורה ועם המצוות בשעה שהוא כבר עושה אותם לא יכול לשנות את טבעו, אז זה לא בן אדם זה בעל חי, בעל חי לא משתנה. בהמה נשארת בהמה, היא לא יכולה לעלות למדרגה של אדם, היא לא יכולה, אבל עיר פרא אדם ייוולד, נולדנו כמו עיר פרא ואנחנו צריכים להוליד את האדם, מתוך העייר פרא להוציא את האדם יוולד, זה אנחנו צריכים לעשות, את האדם ייוולד זה התפקיד שלנו, ואיך אפשר לעשות? עם התורה הקדושה. טוב?
רבי חנניא בן עקשיא אומר, רצה הקב"ה לזכות את ישראל...

 

  •    שיתוף   

הכרת הטוב לרב שליט"א

  • 17.03 12:54

    ב"ה רוצה להודות לכבוד הרב על הסגולה של ה: "עִבְדוּ-עִבְדוּ..." ("עִבְדוּ אֶת ה' בְּשִׂמְחָה בֹּאוּ לְפָנָיו בִּרְנָנָה"! (תהלים ק, ב) סיפר: שאחותו נושעה לאחר שהוא שר את השיר, ולאחר בדיקה לסרטן יצא הכל נקי - ברוך השם! (לסגולת השמחה shofar.tv/articles/15096).

  • 17.03 10:14

    וואלה: 'מדען מאוניברסיטת הרווארד חושף נוסחה מתמטית שמוכיחה שאלוהים אמיתי - וואלה חדשות. אסטרופיזיקאי מאמין כי החוקים והתנאים הפיזיקליים של היקום הותאמו בדיוק לקיום חיים ושזה מאוד לא סביר שכדור הארץ נוצר כך במקרה. הנה הפרשנות שלו...' בוקר אור לרב היקר! ״יום אחד יגיעו המדענים מעבר להר וחכמי ישראל יגידו להם: 'סוף סוף הגעתם...״ פרופסורים לרב אמנון יצחק: "מה שעשית למדע ב-5 דקות אף אחד לא יכול לעשות!" (shofar.tv/videos/9703) הרב אמנון יצחק - מדענים מאמינים באלקים! תאוסופיה או העיקרון התיאוסופי השפיעו השפעה גדולה על אנשים ידועים רבים מאיינשטיין, דרך המדען בן המאה ה- 18, בנג'מין פרנקלין, ועד לחבר הוותיק בחברה התיאוסופית, תומאס אדיסון... (מתוך: 'מבראשית - נקודות למחשבה' shofar.tv/lectures/1036).

  • 16.03 16:10

    שבוע טוב לכולם, ב"ה רציתי לשתף אתכם במעשה שהיה לנו השבת… כמה סגולת השמחה ("עִבְדוּ אֶת ה' בְּשִׂמְחָה בֹּאוּ לְפָנָיו בִּרְנָנָה"! (תהלים ק, ב) שפרסם הרב אמנון יצחק שליט״א חזקה ועצומה! ברוך השם אני נמצא בבית כנסת שיש בו תפילות, שיעורי תורה קבועים והכי חשוב תפילה בנץ כל השבוע, אך בשבת התפילה מאוחרת ולא בנץ. לחלק מהמתפללים היה חשוב כמוני להתפלל בנץ גם בשבת ויש כאלה שהיו סקפטיים שזה יצליח. ברוך השם החלטנו לעשות ניסיון ולפתוח תפילה בשבת בנץ פעם ראשונה, היינו בלחץ אם יהיו אנשים והאם יגיעו מספיק אנשים ויהיה מניין. בוקר שבת השעה 4:00 קמתי בהתרגשות מרובה שבעזרת השם נצליח להרים מניין חדש בנץ בשבת. כשהגעתי היה הגבאי שפתח את הבית כנסת אשריו שהוא נלחם על מניין בנץ, תוך כדי שאנחנו יושבים שם אני והוא כל אחד בתפילה שלו שב״ה שיגיעו אנשים מיד קפצה לי למחשבה הסגולה המפורסמת של רבינו שהשי"ת ישמור אותו. התחלתי לשיר: "עִבְדוּ אֶת ה' בְּשִׂמְחָה בֹּאוּ לְפָנָיו בִּרְנָנָה"! אחרי 20 דקות נכנס בחור - זה חיזק אותי עוד ועוד ובנתיים השעון רץ ותכף כבר מתחילים ואני ממשיך לשיר... ונכנס עוד בחור, הגבאי התחיל בנתיים להתפלל עד שלפחות יהיה מניין, אני בתוך הלב ממשיך להאמין ולשיר ועוד בחור נכנס, עמדנו על 5 מתפללים שאנחנו כבר ב: ״וַיְבָרֶךְ דָּוִיד...״ אמרתי בלב לבורא עולם: 'שאנחנו רוצים לעשות את רצונך שבבקשה תפילותינו יענו!' אני ממשיך לשיר בלב ועוד בחור נכנס ואני ממשיך לשיר ולשמח בלב והגיע עוד אחד אנחנו כבר שמונה עוד שתיים ואנחנו מתחילים את תפילת העמידה. עוד 10 דקות לתפילת הנץ בזמנה, כולם מחכים ולא בטוחים אם זה יקרה ואני לא מפסיק להאמין ולהודות לשם ולשיר… אחד המתפללים חשב לצאת לבחוץ אולי יראה מישהו? למרות שברוב הבתי הכנסת באזור התפילה לאחר הנץ לפתע הוא רואה מישהו שחשב להתפלל באזור אחר הוא שאל אותו: 'אם הוא יכול להצטרף למניין שלנו?' והוא נענה בחיוב יחד איתו עמדנו על 9 רק עוד אחד ואפשר להתפלל אני ממשיך ולא מפסיק לשיר: ״עִבְדוּ-עִבְדוּ…״ נשאר 6 דקות לנץ ואז הישועה מיהרה לבוא, השי"ת שמע את התפילות והגיע הבחור העשירי שסגר לנו את המניין ברוך השם. פעם ראשונה שפותחים נץ בשבת וכולנו היינו שמחים כל כך הרגשנו שהשם פשוט שמע את הבקשה שלנו למרות שאנשים היו סקפטיים ואמרו לנו שאף אחד לא יבאו בנץ ושאנחנו סתם נקום מוקדם ואנחנו המשכנו להאמין בכל הכוח. הלימוד הגדול מהסיפור הזה שאם אתה רוצה לעשות משהו לשם שמים ואתה בוטח בהשי"ת באמונה שלמה זה התקיים. זה פשוט חיזק אותי עוד בביטחון בהשי"ת אני רוצה להודות לרבי אמנון יצחק שליט"א יה"ר שהשי"ת יאריך ימיו ושנותיו בנעימים שהשי"ת יעצים את כוחותיו וימשיך להגדיל תורה ולאדירה ולתת כוח לכל עמו ישראל. זכיתי להידבק בביטחון שהוא משריש בנו והסגולה מתקיימת!!!! רק לשיר ולהודות להשי"ת תודה להשם יתברך ולרב אמנון יצחק שליט"א ושבוע טוב לכולם. (לסגולת השמחה shofar.tv/articles/15096).

  • 16.03 15:38

    רבנו הטהור והקדוש! פורים שמח! אשמח לעשות קידוש השם ולשתף את רבנו היקר בכך שהמצב הכלכלי לא פשוט תקופה ארוכה מאוד (ל"ע) ותודה להשי"ת כל פעם הקב"ה ממציא יש מאין ואיכשהו סוגרים את החודש. השיא היה היום! לא היה בידינו שכירות כלל וכלל והגענו למצב של חריגה במינוס והפעם החלטתי לא לדאוג בכלל וראיתי שגם בעלי לא מתרגש מהמצב וזה לא השפיע לנו על שמחת פורים כהוא זה, ואפילו הפוך. והיום משמים בעלי בדק את החשבון בנק וראינו שמשרד הבינוי והשיכון העביר לנו 5880₪ אחרי שכבר הודיעו לנו: 'שלא זכאים בכלל!' מרגיש כאילו הקב"ה בעצמו עשה עבורנו 'מתנות לאביונים!'. קיבלנו חיבוק מבורא עולם ורציתי לקדש שם שמים על השמחה!

  • 16.03 15:37

    בס"ד לכבוד גדול הדור מורנו ורבנו צדיק האמת הגדול בזיכויי הרבים והמחזיר בתשובה יחיד בדורנו הגאון עולם והמלומד בניסים ונפלאות רבי אמנון יצחק שליט"א ברכת פורים שמח ומכתב תודה והכרת הטוב תודה תודה תודה והנה לפני שלושה ימים שלחתי בקשה לברכה ותפילה לכבודו לברך את מרת אמי שתחי' אסתר בת עישה כשהיתה בדרך לבית החולים בניידת טיפול נמרץ עם דופק גבוה והתקף נשימתי וחום גבוה (ל"ע) ומיד שלחנו בקשה שיברך ויתפלל וגם קבלנו על עצמנו לעשות נציב יום ומיד כשקיבלנו תשובה: 'בירכתי...' והנה הפלא ופלא, יאומן כי יסופר! תוך דקות ספורות הדופק יורד מ 130 ל 85 ומתייצב וההתקף הנשימתי נעלם כלא היה והחום ירד כמו הוקוס פוקוס וב"ה חזרה לעצמה ועכשיו אמא שתחי' ברוך ה' השתחררה היום לבית בריאה ושלמה ולכן אנו מודים לקודשא בריך הוא שזכינו שיש לנו בדורנו את צדיק האמת גדול הדור רבי אמנון יצחק שליט"א מבטל הגזרות המברך והמתפלל על עמו ישראל תודה תודה תודה, פורים שמח!

  • 16.03 15:35

    שלום כבוד הרב. פורים שמח בעזרת השי"ת. רציתי לשתף את הרב בנס שקרה לי לפני כמה ימים... נהרס לי האוטו (ל"ע) ולא היה לי כסף לתקן אותו בסוף מכרתי אותו לפירוק ב- 1000 ש''ח, ב"ה קיבלתי באהבה וידעתי שאם השי"ת רוצה לשלוח לי רכב אז הוא יכול לתת לי גם אם אין לי כסף, בהתחלה היה לי קצת קשה אח''כ ברוך השם השתדלתי לעבוד על עצמי. וברוך השם לפני כמה ימים אחי מתקשר אלי אומר לי שאחת האחיות שלנו התקשרה אליו ורצתה לתת לו רכב, הוא אין לו רישיון נהיגה, אז ישר חשב עלי ואמר לה שאני צריך. בסוף היא נתנה לי רכב נראה כמו חדש!! שנת 2017 עם טסט וביטוח מקיף לשנה!!! הבעיה שהוא 5 מקומות ואני צריך יותר, אז השי"ת שלח לי עוד רכב מעוד אח שהחליט פתאום לתת לי, גם 5 מקומות ואז אוכל לנסוע עם כל המשפחה... פשוט להאמין! איך הקב"ה מנהיג את העולם ויודע בדיוק מה אני צריך ונותן גם בלי כסף ישתבח שמו, התחלתי לשיר "מזמור לתודה" ו: "עבדו את השם בשמחה" כל הדרך... תודה לרב על הכל שמלמד אותנו להתבונן ולראות איך השי"ת מנהל הכל איך שהוא רוצה... פורים שמח לרב ולמשפחתו היקרים, תודה רבה על מה שהרב שלח לנו עם מיכאל, ושהרב חושב עלינו זה לא מובן מאליו בכלל, ומאוד משמח אותנו תודה רבה על הכל על דרך חיים שלא הייתי מכיר בלעדי הרב! (לסגולת השמחה shofar.tv/articles/15096).

  • 16.03 15:33

    פורים שמח ישתבח שמו לעד מלכינו שלום וברכה כבוד הרב שיהיה לך ולמשפחתך פורים שמח תודה רבה לך על כל מה שאתה עושה בשבילנו על האור שאתה מכניס לחיינו שהצלת אותנו מכל הדברים הרעים בעולם על שאתה לא מפסיק לרגע להאיר את חיינו בשיעורי תורה וקיום המצוות יה"ר שהשי"ת יתן לך עוד שפע וברכה להמשיך ולהחזיר את כל עם ישראל בתשובה שלמה אמן.

  • 13.03 17:01

    הכרת הטוב. לפני חודש הצעתי [שיפוץ] לגבאי בית הכנסת בירושלים, הם עשו תוספת בניה מפנלים. והפנים שלו - לא היה יפה... הגבאי אמר: 'שאין לו כסף בקופה' אמרתי לו: 'בוא נשיר "עִבְדוּ-עִבְדוּ..." ("עִבְדוּ אֶת ה' בְּשִׂמְחָה בֹּאוּ לְפָנָיו בִּרְנָנָה"! (תהלים ק, ב). - כי הרב אמר: 'שהכול מסתדר אחר כך!...' והתחלנו לשיר אחרי 2 דקות הצעתי לגבאי: 'עבודה עליי! אני בעבודות גבס מבין, פעם הייתי עושה תקרות אקוסטיות...' הוא הסכים המשכנו לשיר: "עִבְדוּ-עִבְדוּ..." הגבאי התקשר למישהו שאל: 'אם יכול לתרום רק חומרים? עבודה - יש מי שיעשה בחינם!' הוא הסכים לתרום וכמובן היה שם שמחה גדולה! תוך כדי השמחה הקבלן שסיים את עבודת פנלים ומסגרות - הוא הסכים לעשות את העבודה בחינם!! ביום חמישי שבוע שעבר הוא סיים. הגבאי מיחס את הכול לזכותי למרות שלא תרמתי בפועל כלום רק שרנו: "עִבְדוּ" תודה רבה לכבוד הרב היקר ברוך תהיה. (לסגולת השמחה shofar.tv/articles/15096).

  • 13.03 13:06

    שלום לרב היקר שלנו! ב"ה הבוקר קיבלתי מילגה של 'כולל שישי' שאני לומד בו. ומילגה של עוד 'כולל' (שעזבתי בעצת הרב) וברוך השם ראיתי את השגחת השי"ת!!!!!! קיבלתי מילגות על סך 870 שקלים! וכשחזרתי הביתה אחרי עיסוקיי, ראיתי מכתב לתשלום חשמל וברוך השם!!! יצא לשלם לחשמל 864 כולל עמלת דואר 4 שקלים הרי יוצא 870 בדיוק שהיו לי בכיס!!!! בזכות שיעורי האמונה של הרב ובזכות המטר שתרמנו זכינו לראות את השגחת השי"ת בעין!!! יישר כוח לרב! פורים שמח ושבת שלום! 🤎🥳 (אמן) (לקמפיין שופר גדול charidy.com/shofar.tv).

  • 13.03 13:04

    כבוד הרב, תודה רבה להשי"ת שזכינו להיות בין המוזמנים לסעודת מלכים! כשמה כך היתה. סעודה כיד המלך עם כוונות לברכות וברכת המזון ואוכל בשפע טעים ומשובח!! כתיבת אות בספר התורה זכות גדולה וגם תמונה של הרב שקיבלנו למזכרת וכן הצילום של המגנטים שמפארים את המקרר שלנו. תודה רבה רבה. ויהי רצון שנזכה להוסיף על המטר עוד מטרים בעזרת השי"ת ושיקום מהרה שופר גדול בירושלים יחד עם בית המקדש במהרה בימינו!!! (אמן) (אשדוד - ערב הוקרה לתורמים 10.03.2025 shofar.tv/lectures/1652).

יוצרים קשר עם שופר

 משרדי שופר

 03-6777779

 דואר אלקטרוני

 main@shofar.tv

 מספר פקס

 03-6740578

 שופר קול

 02-372-4787 | שידור חי:  073-337-6900

תגובות, ראיונות ופרסומים אחרונים בתקשורת

קליפים וסרטונים

ניתן להשתמש בחצי המקלדת בכדי לנווט בין כפתורי הרכיב
",e=e.removeChild(e.firstChild)):"string"==typeof o.is?e=l.createElement(a,{is:o.is}):(e=l.createElement(a),"select"===a&&(l=e,o.multiple?l.multiple=!0:o.size&&(l.size=o.size))):e=l.createElementNS(e,a),e[Ni]=t,e[Pi]=o,Pl(e,t,!1,!1),t.stateNode=e,l=Ae(a,o),a){case"iframe":case"object":case"embed":Te("load",e),u=o;break;case"video":case"audio":for(u=0;u<$a.length;u++)Te($a[u],e);u=o;break;case"source":Te("error",e),u=o;break;case"img":case"image":case"link":Te("error",e),Te("load",e),u=o;break;case"form":Te("reset",e),Te("submit",e),u=o;break;case"details":Te("toggle",e),u=o;break;case"input":A(e,o),u=M(e,o),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;case"option":u=B(e,o);break;case"select":e._wrapperState={wasMultiple:!!o.multiple},u=Uo({},o,{value:void 0}),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;case"textarea":V(e,o),u=H(e,o),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;default:u=o}Me(a,u);var s=u;for(i in s)if(s.hasOwnProperty(i)){var c=s[i];"style"===i?ze(e,c):"dangerouslySetInnerHTML"===i?(c=c?c.__html:void 0,null!=c&&Aa(e,c)):"children"===i?"string"==typeof c?("textarea"!==a||""!==c)&&X(e,c):"number"==typeof c&&X(e,""+c):"suppressContentEditableWarning"!==i&&"suppressHydrationWarning"!==i&&"autoFocus"!==i&&(ea.hasOwnProperty(i)?null!=c&&Ie(n,i):null!=c&&x(e,i,c,l))}switch(a){case"input":L(e),j(e,o,!1);break;case"textarea":L(e),$(e);break;case"option":null!=o.value&&e.setAttribute("value",""+P(o.value));break;case"select":e.multiple=!!o.multiple,n=o.value,null!=n?q(e,!!o.multiple,n,!1):null!=o.defaultValue&&q(e,!!o.multiple,o.defaultValue,!0);break;default:"function"==typeof u.onClick&&(e.onclick=Fe)}Ve(a,o)&&(t.effectTag|=4)}null!==t.ref&&(t.effectTag|=128)}return null;case 6:if(e&&null!=t.stateNode)Ll(e,t,e.memoizedProps,o);else{if("string"!=typeof o&&null===t.stateNode)throw Error(r(166));n=yn(yu.current),yn(bu.current),Jn(t)?(n=t.stateNode,o=t.memoizedProps,n[Ni]=t,n.nodeValue!==o&&(t.effectTag|=4)):(n=(9===n.nodeType?n:n.ownerDocument).createTextNode(o),n[Ni]=t,t.stateNode=n)}return null;case 13:return zt(vu),o=t.memoizedState,0!==(64&t.effectTag)?(t.expirationTime=n,t):(n=null!==o,o=!1,null===e?void 0!==t.memoizedProps.fallback&&Jn(t):(a=e.memoizedState,o=null!==a,n||null===a||(a=e.child.sibling,null!==a&&(i=t.firstEffect,null!==i?(t.firstEffect=a,a.nextEffect=i):(t.firstEffect=t.lastEffect=a,a.nextEffect=null),a.effectTag=8))),n&&!o&&0!==(2&t.mode)&&(null===e&&!0!==t.memoizedProps.unstable_avoidThisFallback||0!==(1&vu.current)?rs===Qu&&(rs=Yu):(rs!==Qu&&rs!==Yu||(rs=Gu),0!==us&&null!==es&&(To(es,ns),Co(es,us)))),(n||o)&&(t.effectTag|=4),null);case 4:return wn(),Ol(t),null;case 10:return Zt(t),null;case 17:return It(t.type)&&Ft(),null;case 19:if(zt(vu),o=t.memoizedState,null===o)return null;if(a=0!==(64&t.effectTag),i=o.rendering,null===i){if(a)mr(o,!1);else if(rs!==Qu||null!==e&&0!==(64&e.effectTag))for(i=t.child;null!==i;){if(e=_n(i),null!==e){for(t.effectTag|=64,mr(o,!1),a=e.updateQueue,null!==a&&(t.updateQueue=a,t.effectTag|=4),null===o.lastEffect&&(t.firstEffect=null),t.lastEffect=o.lastEffect,o=t.child;null!==o;)a=o,i=n,a.effectTag&=2,a.nextEffect=null,a.firstEffect=null,a.lastEffect=null,e=a.alternate,null===e?(a.childExpirationTime=0,a.expirationTime=i,a.child=null,a.memoizedProps=null,a.memoizedState=null,a.updateQueue=null,a.dependencies=null):(a.childExpirationTime=e.childExpirationTime,a.expirationTime=e.expirationTime,a.child=e.child,a.memoizedProps=e.memoizedProps,a.memoizedState=e.memoizedState,a.updateQueue=e.updateQueue,i=e.dependencies,a.dependencies=null===i?null:{expirationTime:i.expirationTime,firstContext:i.firstContext,responders:i.responders}),o=o.sibling;return Mt(vu,1&vu.current|2),t.child}i=i.sibling}}else{if(!a)if(e=_n(i),null!==e){if(t.effectTag|=64,a=!0,n=e.updateQueue,null!==n&&(t.updateQueue=n,t.effectTag|=4),mr(o,!0),null===o.tail&&"hidden"===o.tailMode&&!i.alternate)return t=t.lastEffect=o.lastEffect,null!==t&&(t.nextEffect=null),null}else 2*ru()-o.renderingStartTime>o.tailExpiration&&1t)&&vs.set(e,t)))}}function Ur(e,t){e.expirationTimee?n:e,2>=e&&t!==e?0:e}function qr(e){if(0!==e.lastExpiredTime)e.callbackExpirationTime=1073741823,e.callbackPriority=99,e.callbackNode=$t(Vr.bind(null,e));else{var t=Br(e),n=e.callbackNode;if(0===t)null!==n&&(e.callbackNode=null,e.callbackExpirationTime=0,e.callbackPriority=90);else{var r=Fr();if(1073741823===t?r=99:1===t||2===t?r=95:(r=10*(1073741821-t)-10*(1073741821-r),r=0>=r?99:250>=r?98:5250>=r?97:95),null!==n){var o=e.callbackPriority;if(e.callbackExpirationTime===t&&o>=r)return;n!==Yl&&Bl(n)}e.callbackExpirationTime=t,e.callbackPriority=r,t=1073741823===t?$t(Vr.bind(null,e)):Wt(r,Hr.bind(null,e),{timeout:10*(1073741821-t)-ru()}),e.callbackNode=t}}}function Hr(e,t){if(ks=0,t)return t=Fr(),No(e,t),qr(e),null;var n=Br(e);if(0!==n){if(t=e.callbackNode,(Ju&(Wu|$u))!==Hu)throw Error(r(327));if(lo(),e===es&&n===ns||Kr(e,n),null!==ts){var o=Ju;Ju|=Wu;for(var a=Yr();;)try{eo();break}catch(t){Xr(e,t)}if(Gt(),Ju=o,Bu.current=a,rs===Ku)throw t=os,Kr(e,n),To(e,n),qr(e),t;if(null===ts)switch(a=e.finishedWork=e.current.alternate,e.finishedExpirationTime=n,o=rs,es=null,o){case Qu:case Ku:throw Error(r(345));case Xu:No(e,2=n){e.lastPingedTime=n,Kr(e,n);break}}if(i=Br(e),0!==i&&i!==n)break;if(0!==o&&o!==n){e.lastPingedTime=o;break}e.timeoutHandle=Si(oo.bind(null,e),a);break}oo(e);break;case Gu:if(To(e,n),o=e.lastSuspendedTime,n===o&&(e.nextKnownPendingLevel=ro(a)),ss&&(a=e.lastPingedTime,0===a||a>=n)){e.lastPingedTime=n,Kr(e,n);break}if(a=Br(e),0!==a&&a!==n)break;if(0!==o&&o!==n){e.lastPingedTime=o;break}if(1073741823!==is?o=10*(1073741821-is)-ru():1073741823===as?o=0:(o=10*(1073741821-as)-5e3,a=ru(),n=10*(1073741821-n)-a,o=a-o,0>o&&(o=0),o=(120>o?120:480>o?480:1080>o?1080:1920>o?1920:3e3>o?3e3:4320>o?4320:1960*Uu(o/1960))-o,n=o?o=0:(a=0|l.busyDelayMs,i=ru()-(10*(1073741821-i)-(0|l.timeoutMs||5e3)),o=i<=a?0:a+o-i),10 component higher in the tree to provide a loading indicator or placeholder to display."+N(i))}rs!==Zu&&(rs=Xu),l=yr(l,i),f=a;do{switch(f.tag){case 3:u=l,f.effectTag|=4096,f.expirationTime=t;var w=Ar(f,u,t);ln(f,w); break e;case 1:u=l;var E=f.type,k=f.stateNode;if(0===(64&f.effectTag)&&("function"==typeof E.getDerivedStateFromError||null!==k&&"function"==typeof k.componentDidCatch&&(null===ms||!ms.has(k)))){f.effectTag|=4096,f.expirationTime=t;var _=Ir(f,u,t);ln(f,_);break e}}f=f.return}while(null!==f)}ts=no(ts)}catch(e){t=e;continue}break}}function Yr(){var e=Bu.current;return Bu.current=Cu,null===e?Cu:e}function Gr(e,t){eus&&(us=e)}function Jr(){for(;null!==ts;)ts=to(ts)}function eo(){for(;null!==ts&&!Gl();)ts=to(ts)}function to(e){var t=Fu(e.alternate,e,ns);return e.memoizedProps=e.pendingProps,null===t&&(t=no(e)),qu.current=null,t}function no(e){ts=e;do{var t=ts.alternate;if(e=ts.return,0===(2048&ts.effectTag)){if(t=br(t,ts,ns),1===ns||1!==ts.childExpirationTime){for(var n=0,r=ts.child;null!==r;){var o=r.expirationTime,a=r.childExpirationTime;o>n&&(n=o),a>n&&(n=a),r=r.sibling}ts.childExpirationTime=n}if(null!==t)return t;null!==e&&0===(2048&e.effectTag)&&(null===e.firstEffect&&(e.firstEffect=ts.firstEffect),null!==ts.lastEffect&&(null!==e.lastEffect&&(e.lastEffect.nextEffect=ts.firstEffect),e.lastEffect=ts.lastEffect),1e?t:e}function oo(e){var t=qt();return Vt(99,ao.bind(null,e,t)),null}function ao(e,t){do lo();while(null!==gs);if((Ju&(Wu|$u))!==Hu)throw Error(r(327));var n=e.finishedWork,o=e.finishedExpirationTime;if(null===n)return null;if(e.finishedWork=null,e.finishedExpirationTime=0,n===e.current)throw Error(r(177));e.callbackNode=null,e.callbackExpirationTime=0,e.callbackPriority=90,e.nextKnownPendingLevel=0;var a=ro(n);if(e.firstPendingTime=a,o<=e.lastSuspendedTime?e.firstSuspendedTime=e.lastSuspendedTime=e.nextKnownPendingLevel=0:o<=e.firstSuspendedTime&&(e.firstSuspendedTime=o-1),o<=e.lastPingedTime&&(e.lastPingedTime=0),o<=e.lastExpiredTime&&(e.lastExpiredTime=0),e===es&&(ts=es=null,ns=0),1u&&(c=u,u=l,l=c),c=Ue(w,l),f=Ue(w,u),c&&f&&(1!==k.rangeCount||k.anchorNode!==c.node||k.anchorOffset!==c.offset||k.focusNode!==f.node||k.focusOffset!==f.offset)&&(E=E.createRange(),E.setStart(c.node,c.offset),k.removeAllRanges(),l>u?(k.addRange(E),k.extend(f.node,f.offset)):(E.setEnd(f.node,f.offset),k.addRange(E)))))),E=[];for(k=w;k=k.parentNode;)1===k.nodeType&&E.push({element:k,left:k.scrollLeft,top:k.scrollTop});for("function"==typeof w.focus&&w.focus(),w=0;w=t&&e<=t}function To(e,t){var n=e.firstSuspendedTime,r=e.lastSuspendedTime;nt||0===n)&&(e.lastSuspendedTime=t),t<=e.lastPingedTime&&(e.lastPingedTime=0),t<=e.lastExpiredTime&&(e.lastExpiredTime=0)}function Co(e,t){t>e.firstPendingTime&&(e.firstPendingTime=t);var n=e.firstSuspendedTime;0!==n&&(t>=n?e.firstSuspendedTime=e.lastSuspendedTime=e.nextKnownPendingLevel=0:t>=e.lastSuspendedTime&&(e.lastSuspendedTime=t+1),t>e.nextKnownPendingLevel&&(e.nextKnownPendingLevel=t))}function No(e,t){var n=e.lastExpiredTime;(0===n||n>t)&&(e.lastExpiredTime=t)}function Po(e,t,n,o){var a=t.current,i=Fr(),l=su.suspense;i=jr(i,a,l);e:if(n){n=n._reactInternalFiber;t:{if(J(n)!==n||1!==n.tag)throw Error(r(170));var u=n;do{switch(u.tag){case 3:u=u.stateNode.context;break t;case 1:if(It(u.type)){u=u.stateNode.__reactInternalMemoizedMergedChildContext;break t}}u=u.return}while(null!==u);throw Error(r(171))}if(1===n.tag){var s=n.type;if(It(s)){n=Dt(n,s,u);break e}}n=u}else n=Al;return null===t.context?t.context=n:t.pendingContext=n,t=on(i,l),t.payload={element:e},o=void 0===o?null:o,null!==o&&(t.callback=o),an(a,t),Dr(a,i),i}function Oo(e){if(e=e.current,!e.child)return null;switch(e.child.tag){case 5:return e.child.stateNode;default:return e.child.stateNode}}function Ro(e,t){e=e.memoizedState,null!==e&&null!==e.dehydrated&&e.retryTime