תשבור את המידות - תראה ניסים!
הדבר שעלינו לתקן זה את המידות, מי גורם לנו לעבירות? – המידות! אם יש מידות לא טובות - הם דוחפות אותנו לעשות עבירות. אם יש מידות טובות - זה דוחף אותנו לעשות מעשים טובים!
אם בן אדם לא מתחזק תמיד-תמיד בשבירת המידות, שזה העיקר של החיוּת של האדם, אומר הגאון מוילנא: 'למה לו חיים?!' בשביל מה הוא חי בכלל?! כל המטרה שאדם בא לעולם, זה לשבור את המידות הרעות ולתקנם!
'אוהב לפרוק ושונא לטעון - מצווה בשונא!' יש לך בן אדם שאתה אוהב אותו, הוא אוהב אותך, אתם בסדר, חיים בשלווה, הכל והוא צריך לפרוק מעל החמור, לכאורה צריך ללכת לפרוק.
ויש לך עכשיו בן אדם שאתה רואה שהוא שונא שלך ואתה שונא שלו והוא צריך לטעון, להרים משא על הבהמה, מה אומרת הגמרא? – 'מצווה בשונא!' לך ותעזור לשונא לטעון משא ואל תלך לאוהב לפרוק משא.
אֶה! זה נגד הדין שאמרנו קודם, הלא בפריקה יש צער בעלי חיים! ואם 'צער בעלי חיים זה מן התורה!' איך אנחנו נקדים טעינה לפני פריקה?!
מתרצת הגמרא: 'אפילו הכי' אתה צודק, נכון, זה באמת צריך לפרוק קודם ואחר כך לטעון, אבל אומרת: 'לכוף את יצרו עדיף!' היות והוא השונא, אז בן אדם מבסוט דווקא שהשונא יש לו בלאגן, הוא לא יכול לטעון, קשה לו להרים: 'שיתקע...'
- 'לא!' אומרת הגמרא: 'עדיף שתעזור לשונא! בשביל שאתה תכוף את יצר הרע שלך שרוצה כמו שאומרים לנקום בו...'
עדיף! למה? - כי בזה אתה שובר את המידות שלך!
המידה שלך אומרת: 'אם השונא שלי יש לו בלאגן - שישאר בבלאגן! אני לא עוזר לו!!'
אז רואים מה? שלשבור מידות - זה עיקר העבודה שלנו! וזה דוחה גם מצוות חמורות!! לא יאומן כי יסופר. וזה עיקר התורה: שיכוף אדם את יצרו! ויכניע את ליבו מן התאוות הגשמיות, שלא יבוא בדבר מהם כנגד השם יתעלה!
עד כדי כך חשוב לשבור את המידות!
אז זאת אומרת אדם צריך להבין: אם אתה תשבור את הטבע - ישברו את הטבע! אתה תזכה לראות ניסים!! איך שוברים טבע? - שוברים את המידות; יש לך מידות לא טובות? - תשבור אותם, שבור - תזכה לניסים!
[מוזיקה] 'ושמחת בימיך והיית אך שמח...'