מה ההבדל בין דין לחשבון?
עֲקַבְיָא בֶּן מַהֲלַלְאֵל אוֹמֵר: הִסְתַּכֵּל בִּשְׁלֹשָׁה דְּבָרִים וְאֵין אַתָּה בָּא לִידֵי עֲבֵרָה. דַּע, מֵאַיִן בָּאתָ וּלְאָן אַתָּה הוֹלֵךְ וְלִפְנֵי מִי אַתָּה עָתִיד לִתֵּן דִּין וְחֶשְׁבּוֹן' (אבות)
הוא שואל: מה ההבדל בין דין לחשבון? והוא אומר: דין - נותנים על המעשים הרעים. למה לא שמעת בקול ה'? חשבון עושים לאדם על העברות שאחרים עשו בגללו. לא צריך שהאדם יגרום לאנשים לעשות עברות בפועל, מה שהוא עושה - משפיע אוטומטית על הסביבה.
ואז מחיבים אותו בחשבון שזה גם אתה אשם! לא רק במישרין, גם בעקיפין. זאת אומרת רוח הטומאה שאתה הפצת בסביבתך בגלל מעשיך, השפיעה על אחרים רעות. הם לא יודעים שזה ממך אפילו ואתה תשלם על זה, יעשו לך חשבון.
אותו דבר להבדיל, כמובן 'מידה טובה מרובה!' אם עשית מעשים טובים ונפלאים. השפעת על אחרים וזה גם בחשבון שלך שתקבל שכר. אז זה תלוי מה עשית.