ובא לציון גואל - חלק טז | הרב אמנון יצחק
תאריך פרסום: 04.12.2022, שעה: 08:46
- - - אין זה התמלול! אלא עיקרי הדברים מהספר 'ובא לציון גואל' (עמודים צד-צז) שחיברו הרב יוסף רובינשטיין שליט"א - - -
נס החזרה בתשובה
הדבר שרואים בו נס גלוי ממש! ואין לכך שום הסבר מלבד זה שהקב"ה ברוב רחמיו מסבב אותנו שנוכל לזכות לגאולה ברחמים הוא ענין 'החזרה בתשובה' הגדולה בימינו כי הנה הדבר העיקרי המבואר בתורה ובחז"ל שבו תלוי הגאולה הוא החזרה בתשובה לשוב לה' ולקבל עול תורה ומצוות ואז ה' ישוב אלינו וכפי שהאריך בזה הח"ח (להלן שער ב).
וכן כתב מרן הגרא"מ שך זצ"ל: 'ברמב"ם לא מוזכר כלל שום סימנים לביאת המשיח מלבד סימן אחד בהלכות תשובה (פרק ו' הלכה ה'): 'אין ישראל נגאלין אלא בזכות התשובה! הבטיחה התורה: שסוף ישראל לעשות תשובה בסוף גלותן ומיד הן נגאלין!' (מכתבים ומאמרים חלק א' יט').
והנה אילולי ראינו - לא האמנו! אבל כולנו עדים לנס הגדול שירדה סיעתא דשמיא עצומה משמים! עד שישנה התעוררות עצומה לחזרה בתשובה מרצון ועשרות אלפים חוזרים בתשובה!
כידוע לפני כ-45 שנה היו בארץ ישראל בעלי תשובה בודדים שיכלו לספור אותם באצבעות ועד כדי כך זה היה נדיר עד שבכל מקום שנודע שיש איזה 'בעל תשובה' היו מגיעים רבים להסתכל עליו והיו מפרסמים אותו בקול רעש גדול! כדבר משונה מאוד וכיום ב"ה בפתע פתאום ירדה 'רוח טהרה' לעולם ואלפים רבים חזרו ועוד רבים חוזרים מידי שנה! האין כאן נס נגלה?!
כל אחד יודע איך קשה לו לעצמו לעשות תשובה עם קבלה לעתיד ושינוי כראוי בכל יום הכיפורים והנה אנו רואים חזיון מדהים! שעשרות אלפים עוזבים את דרכי חייהם ואת משפחתם וסביבתם ובמסירות נפש ממש! שומרים שבת וטהרה ומוכנים לסבול בושות ובזיונות רבים ולהתערב בחרדים שהיו עד כה שנואים עליהם ומבוזים אצלם מוכרח להיות שזה סיעתא דשמיא שנשפך עליהם משמים.
כמדומה שמאז שעם ישראל חזרו בתשובה לפני בניית בית שני כאשר קם עליהם המן הרשע: 'והדר קיבלוה באהבה!' (שבת פח') לא היה עוד דור כזה שעם ישראל חזר בתשובה לאלפים ולרבבות כבדורנו!
ויתרה מזו שאז תחילת החזרה בתשובה היה מחמת הפחד מהמלך הקשה המן ורק אחר כך קיבלו עליהם את התורה מאהבת ה' כשראו את נס ההצלה הגדול שהיה להם ובימינו חוזרים מרצון ובלי שום סיבה מכריחה כולנו יודעים שמאז החורבן היה רק ירידת הדורות ירידה וירידה כל הזמן מדור לדור התרבו החוטאים והפושעים והמסיתים ומדיחים! כגון; מתיוונים, צדוקים, ביתוסים, בריונים, קראים, עמי הארץ, משכילים, ציונים, חופשיים וכדו' ופתאום מתחילה עליה חזרה! לאתר כאלפים (2,000) שנות גלות פתאום מתחילה חזרה ועליה בעם ישראל אלפים ורבבות חוזרים בתשובה האין כאן גילוי שכינה והכנה לגאולה!
וביותר שבדור שלנו הנס הוא הרבה יותר גדול כיון שמחד גיסא ירידת הדורות בשנים האחרונות היא עשרות פעמים יותר מהר מאשר הירידה בעבר! וכפי שכבר כתב הח"ח בזמנו בכמה מכתבים וכפי שאנו רואים בעינינו בשנים אלו שעל ידי ריבוי המכשירים הטמאים והפריצות והתאוות רבים מאוד התדרדרו לעומק התהום במהירות רח"ל! ומסברא בדורנו היה צריך להיות הכי קשה לחזור בתשובה!! כי מעולם עוד לא היה דור כזה שיהיה להם כל כך הרבה ריבוי תאוות ופריצות והנאות מזומנות בפני כל אחד ואנחנו רואים את ההיפך! כי דווקא בדור זה היפך כל הירידה והיפך כל התחזיות והסתברויות ישנם רבבות הפורשים מרצונם מהעולם החילוני והתאווני ומקבלים על עצמם עול מלכות שמים!
עיין מכתבים ומאמרים (כח) שמה שבעבר ירד בשנה - בזמנינו יורד ביום!
ואם נתבונן נראה: שהקב"ה סיבב בזמנינו נמה ענינים הגורמים שהחזרה בתשובה תהיה יותר קלה! ראשית הקב"ה סובב את הבריאה באופן כזה שהתנפץ לחילוניים כל האידיאולוגיות והרוחניות שהאמינו בהם וכביכול נתן להם סיפוק כמו הציונות וכדו' והם רואים את משבר הערכים והחינוך שלהם ואין להם עוד שום אמונה במדינה או בצבא אחרי שאינם מצליחים לעשות כלום נגד הערבים וק"ו שאין להם אימון בראשי המדינה שמתגלים כמושחתים.
הקב"ה מסובב שישובו מרצון
ובאן המקום להראות דבר נפלא! דהנה בגמרא (סנהדרין צז') מבואר: 'כי לכולי עלמא אין ישראל נגאלין בלא תשובה! אלא שנחלקו ר' אליעזר ור' יהושע אם צריך דווקא תשובה מרצון או שמספיק תשובה בעל כרחם מפחד'. וזה לשון הגמרא שם: 'רבי אליעזר אומר: 'אם ישראל עושין תשובה מרצון - נגאלין ואם לאו - אין נגאלין' אמר ליה רבי יהושע: 'אם אין עושין תשובה - אין נגאלין?! אלא הקב"ה מעמיד להן מלך שגזירותיו קשות כהמן וישראל עושין תשובה ומחזירן למוטב!'. והנה לפי דעת ר' אליעזר יש כאן קושיא עצומה דאם זה תלוי בתשובה מרצון אם כן מה יקרה אם ח"ו לא כל ישראל ירצו לשוב בתשובה וכי לא יגאלו? אם כן כל הגאולה תלויה בספק ח"ו?!
אמנם כבר כתב על זה הרמב"ן (ספר הגאולה ש"ב): דזה לא יתכן! כי אין איש מאנשי תורתנו שיחלוק על הקץ שנחתך וכן כתב המהר"ל (שם) ופירש: דלדעת ר' אליעזר: על כרחך אם עם ישראל לא ישובו לבד אז ה' יסובב שמעצמם הם ישובו מרצון על ידי שיסיר מהם את חולי הנפש! וכדכתיב: "ומל ה' א-לקיך את לבבך" ולכן ודאי יעשו תשובה.
והנה אם יאמר לנו אדם: 'שתוך כמה שנים יחזרו כל החילוניים בתשובה מרצון אף בלא שיהיה להם שום פחד ממלך קשה וכדו'!' - יהיה קשה להאמין לזה! אבל האמת היא שאם לפני 50 שנה היו אומרים לנו: 'שעשרות אלפים יחזרו בתשובה מרצון!' - גם לא היינו מאמינים! אבל המציאות טופחת על פנינו!! ואנחנו רואים את הנס שה' אכן מסובב שישובו מרצון וכדברי רבי אליעזר ואם כן אין שום סיבה שלא לחשוב שתוך זמן קצר יחזרו כל החילוניים בתשובה מרצון! ואולם כיון שמסקנת הגמרא שם כדעת רבי יהושע - אם כן אין הכרח שאכן כולם ישובו מרצון אבל מכל מקום אגו רואים שהקב"ה ברוב רחמיו רוצה לזכות אותנו בתשובה בבחירתנו ועלינו לנצל את ההזדמנות.
"מעלה" נוספת יש לחילוניים בזמנינו המקרבת אותם לתשובה
דהנה המהר"ל מפרש את הגמרא (סנהדרין צח'): 'שאם לא זכו - יבוא המשיח כעני ורוכב על החמור!' שאמנם חמור הוא בריה פשוטה ואין לו שום דעת וחכמה אבל סוף סוף הוא חומר פשוט היפך הנחש שיש בו ערמומיות ואין לה פשיטות.
ועל פי זה ביאר המכתב מאליהו (חלק ג עמוד 222) את הענין: 'שבן דוד יכול לבוא בדור שכולו חייב דהיינו; שיש מעלה בדור שכולו חייב שהוא כל כך חומרי כחמור ואין בו שום ערמומיות כנחש וממילא כיון שאין לו שום נדנוד קל של רוחניות - הוא יכול להיות קרוב יותר לתשובה! וכי אין לו במה להשלות את עצמו שהוא צדיק והוא מרגיש: 'שאם הוא לא יגאל ע"י ה' - הוא אבוד לגמרי! ואין לו על מי להשען אלא על אבינו שבשמים'.
ומלבד זה סיבב הקב"ה בזמנינו הרבה גילויים לחיזוק האמונה שאותם מראים בסמינרים לבעלי תשובה (עיין לעיל הערה) כן ביארו המהרש"א והמהר"ל שם על פי גירסתנו וכן משמע ביד רמ"ח ועוד עיין בנספח בסוף הספר.
הבטחת התורה: שנשוב בתשובה!
והנה ידוע כי בעצם התורה הקדושה כבר הבטיחה: 'שעם ישראל ישובו בתשובה לפני ביאת המשיח!' דהנה בפרשת נצבים נתפרש להדיא ענין הגאולה העתידה וקיבוץ גליות ושעם ישראל יחזור לארץ ישראל לאחר כל שנות הגלות עד שכתב הרמב"ן (ויקרא כז, טו): 'שהבטחת הגאולה העתידה - מבוארת בפרשה זו יותר מכל חזיונות דניאל! ושם מפורש: שקודם לכן ישובו בתשובה!'
ור' יהושע סבירא ליה: שלא יתכן שהגאולה תהיה תלויה בבחירה של עם ישראל אלא גם אם הם לא יבחרו ולא ירצו אף על פי כן יכוף אותם לשוב מחמת פחד מהמלך הקשה כהמן.
וידועים דברי הרמב"ן (ויקרא שם) שפרשת הקללות שבחוקותי - מכוונים לחורבן בית ראשון, ועניני הגאולה הנזכרים שם - הם על גאולת בניית בית שני, והקללות שבפרשת כי תבוא - רומז לחורבן בית שני, וכל הגלות וההבטחה שבפרשת הגאולה בנצבים - היא הבטחת גאולה שלימה לכל שבטי ישראל שיהיה לעתיד לבוא ויכרתו ויכלו אלו שמגלים אותנו.
הבהרה קטנטנה, תודה על הזכות להאזין לנציב יום של היום בשופר קול, בשידור החוזר. ערב טוב אנו מבקשים למסור תודות מעומק הלב בראש ובראשונה - לכבוד הרב, על הזכות להאזין לנציב היום של היום 🙂. אשמח להעביר תודותינו לכל העוסקים במלאכת הקודש... על ההענות, היחס, המסירות והסבלנות... לא ברור מאליו. תהיה משכורתכם שלימה מן השמים. אמן. תודה ושבת שלום💐 משפחת ...
רבנו הטהור והקדוש! אני בהלם. ב"ה בהריון חודש 9 ואחרי 3 חודשים רצופים שבהם השתעלתי ללא הפסקה (ל"ע) עם שיעולים שההרגשה שנקרע הבטן בכל שיעול. לא היה לי יום ולא לילה. יום רביעי ביקשתי מרבנו שיברך: שיעלמו לי השיעולים והכאבים. ותודה רבה לבורא עולם שהעתיר לברכת הצדיק וגם עשיתי כעצת רבנו ושתיתי תה עם דבש והשיעולים פחתו באופן פלאי ממש!!! וגם אם יש שיעול אחת ל... זה לא כואב כפי שכאב. - אין מילים בפי. לא ברור לי איך לא פניתי לפני לרבנו שיברך. אני מודה לבורא עולם ולך רבנו היקר!! תודה על הברכה היקרה מפז! שתהיה שבת שלום ומבורכת לרבנו ולכל משפחתו💐💐 (אמן).
כבוד הרב היקר ב"ה אני באמצע בישולים לשבת קודש שומעת שו״ת ביוטיוב ועצרתי להקליט את הקטע הזה שריגש עד דמעות, כמה הרב איש חסד ועזרה לזולת, איך אכפת לו מכל יהודי. ושמחת את הבחור שלא היתה ידו משגת לתפילין והוא ממש הודה שמעו את השמחה שלו! איך הרב מתקתק את הענינים בכיתי מהשמחה של הבחור, והנדיבות של הרב והאכפתיות שיהודי יניח תפילין וגם הגדיל ודאג לו לתיק!! יה"ר שנזכה לדבוק בך ובאורחותיך תמיד לנצח! ישר כוח לרבנו הצדיק והיקר שהשי"ת ישמרהו אמן התרגשתי ממש!! זכינו בזכות גדולה שקשורים לכבוד הרב!!🌹
כבוד הרב היקר שליט"א שלום וברכה! רציתי לשתף לתועלת הציבור, היה לנו מקרה שהבת שלנו בכיתה ב' חזרה מצוברחת ושיתפה אותנו שיש ילדה שמציקה לה ואף שוברת לה את חפציה האישיים ועוד... (ל"ע) ב"ה בזכות כבוד הרב היקר שליט"א שלימד אותנו 'וקנה לך חבר...' - החלטנו לקנות מתנה קטנה בצירוף שוקולד קטן עטוף יפה באריזת מתנה עם פתק שהבת כתבה: "לחברה הכי טובה שלי" והיום מסרה את המתנה לילדה ה "מציקה"... - הילדה הייתה בהלם מוחלט וב"ה מאותו רגע השתנה בהתנהגות כלפי הבת שלי 360°, במקום שנאה מצאנו דרך להרבות אהבה! תודה רבה לכבוד הרב היקר שליט"א שמלמד אותנו חכמת התורה, הדבר הכי יקר בעולם!!!!!
כבוד הרב, יישר כוח על המסירות וההשקעה בהדרכת הציבור. כל מי שמבין את הדרך האמיתית של התורה והערכים שלה, יודע שכבוד הרב הוא חלק בלתי נפרד מכבוד התורה וזיכוי הרבים. לעיתים מופיעים כותבים או פעולות מתוך עין צרה, אך המסר החשוב נשאר – ב"ה הרב מוביל בדרך נכונה, חכמה ומחנכת, ומאיר את הדרך לכלל הציבור (ילד של 20 אלף shofar.tv/videos/18475).
פששש, רבנו הטהור והקדוש! ב"ה מהרגע הראשון הרב ידע כיצד להתמודד עם השאלה המאתגרת מצד הבחורים, ומצליח להאיר את החכמה הגדולה שלו לכל הנוכחים. בזכות הרב, גם כאשר מופיעה עזות פנים או חוסר הבנה, ניתן ללמוד כיצד להבחין ולכוון את הלבבות בדרך התורה. גאווה גדולה להיות חלק מהדרך שהרב מתווה לנו, וללכת בעקבות חכמתו והדרכתו (ילד של 20 אלף shofar.tv/videos/18475).
תודה לרבנו היקר על מסירותו הבלתי נלאית למען הציבור ולמען התורה. ב"ה הרב מקדיש מזמנו הפרטי והאישי כדי ללמד, לעודד, לחלק ספרי קודש ולחנך – לעיתים כמעט 20 שעות ביממה למען כולם. הסיפור עם הבחורים שמתקשים להבין את המסירות הגדולה שלו ממחיש עד כמה רב ההבדל בין העשייה הגדולה של הרב לבין התנהגות חסרת ניסיון או חוסר הבנה של צעירים. הרב ממשיך להוות דוגמה חיה של מסירות, השקעה ונחישות למען התורה והציבור (ילד של 20 אלף shofar.tv/videos/18475).
שלום וברכה, יישר כוח לכבוד הרב על המסירות וההשקעה בהדרכת תלמידי הדור. גם כאשר מופיעות שאלות או התנהגויות לא מכבדות מצד צעירים, ב"ה הרב ממשיך להאיר את הדרך בחכמה ובסבלנות. מי ייתן ונראה עוד רבים לומדים להעריך את כבוד הרב ולשאוף בעקבותיו בדרך התורה והיראת שמים (ילד של 20 אלף shofar.tv/videos/18475).
שלום וברכה לכבוד הרב שליט"א, תודה על ההדרכה וההרצאה המרתקת (פתח תקוה 8.12.25) גם כאשר הופיעה קנאה או חוסר הבנה מצד צעירים, ב"ה הרב ממשיך במסירות ובחכמה לקרב יהודים רחוקים לאביהם שבשמים. נאחל לרב שכל מה שעבר יהיה לתועלת ולכפרה. ויה"ר שימשיך בכל הכוח ובבריאות איתנה, ושהקב"ה ישפיע עליו שפע וברכה, כפי שהיה לרבי יהודה הנשיא זצוק"ל ואף יותר (אמן) תודה על המסירות, החכמה וההשקעה בחינוך ובהדרכה (ילד של 20 אלף shofar.tv/videos/18475).
תודה לרבנו על ההדרכה הנבונה ועל היכולת לענות גם לשאלות שמקורן בחוסר בשלות ובהשפעות חיצוניות. במקום שבו צעירים מושפעים ממראית העין ומתפיסות חיצוניות, ב"ה הרב מצליח להאיר את הדרך ולהעמיד את הדברים על דיוקם. אשרינו שזכינו לרב שמכוון, מחנך ומיישר את הלבבות בדרך טובה ובהירה (ילד של 20 אלף shofar.tv/videos/18475).
