הפלא ופלא - אות ר - חלק א | הרב אמנון יצחק
- - - אין זה התמלול, אלא עיקרי הדברים מהספר 'הפלא ופלא' באדיבות הרב המחבר ר' יהודה חיון שליט"א (לכתבה על ספריו 'לכתחילה' לחץ כאן) - - -
ראיה
מרחק הראיה של קבוצת אנשים גדולה המביטים יחדיו, הוא רב יותר ממרחק הראיה של קבוצת אנשים קטנה יותר או של אדם בודד. כן מבואר בספר "שער השמים" (מאמר ט, דף כז, א): "אם יתקבצו אנשים רבים במקום אחד, יתחזק ראותם וישיגו המוחש היטב ויותר מרחוק ממה שאם לא יהא שם כי אם איש אחד או אנשים מועטים, כי ניצוץ הרוח יתקבץ שם ויתרבה לריבוי האנשים ויתחזק, כי כל אחד ואחד עוזר לחברו".
\
תשתדל שיביט בך אדם צדיק, כי בהבטתו הוא מקרין עליך טובה וברכה; ותברח מהבטתו של אדם רשע, כי בהבטתו הוא מקרין עליך רוע ונזק. הסיבה לכך היא, משום שחוש הראיה מקבל כח אדיר מהנשמה, לכן, "אם הנשמה קדושה – יזול רוב טוב דרך מעיין העין, ואם טמאה היא – ייצאו מהעין ניצוצים רעים ומזיקים". כן כתב בעל "אגרא דפרקא" (סימן קס).
\
ישנם בני אדם שיכולים להזיק את הזולת בעצם ראייתם אותו. דרך קוי אור שיוצאים מעיניהם – הם שולחים חצי ארס לזולת. בלעם היה כזה. בהבטתו הוא היה שולח חיצי ארס לכל מי שיחפוץ. כן כתב הר"ן בדרשותיו (פרק שמיני).
\
אדם שמביט על דבר מגונה – הבטה מגונה זו נחקקת בנפש. כן כתב ה"אבן עזרא" (דברים כג, יד): "כל דבר נראה לעיניים והוא מגונה – יוליד דמות גנאי בנפש".
\
המרחק המקסימלי שעינו של אדם יכולה לראות הוא: ששה עשר מיל ("ילקוט ראובני" בראשית מ), ויש אומרים: עשרים מיל ("בית דוד" משניות טהרות פ"ו, מ"ט).
במה דברים אמורים, בראיה כללית, אך אם רוצים לראות דבר מסויים, כגון לראות אדם שיוצא מן הים – "אפילו מיל לא שליט עינא לראות דבר פרטי כזה". כן מבואר בשו"ת "חוט המשולש" (סימן ו).
\
אדם שרוצה לשפר את מאור עיניו שכהה במשך השבוע כתוצאה מפסיעותיו הגסות, ישמור יין מקידוש ליל שבת הנערך בבית הכנסת – ויש אומרים: אף יין מקידוש ליל שבת שעורך בביתו – ובמוצאי שבת ימרח אותו על עיניו. כך מבואר במסכת ברכות (מג, ב. כשיטת רבי נטוראי גאון המובאת בתוס' פסחים ק, ב, ד"ה ידי קידוש. דברי ה"יש אומרים" הם שיטת ה"אבי עזרי").
\
ההסתכלות במים משפרת את הראיה. מסיבה זו – כותב ה"אבן עזרא" (שמות ח, טז) – "נהגו המלכים לצאת בבוקר אל הנהר, כי ראות המים טוב לעיניים".
\
אדם שמרבה בישיבה – כח ראייתו נחלש. כן כתב המהרש"א (יומא כח, א): "יצחק ויעקב שהיו סגי נהור בזקנותם, מתוך שהיו מרבים בישיבה – הותש כח הראיה מהם".
\
ישנם שלושה דברים שאסור להסתכל עליהם, וכל המסתכל עליהם – עיניו כהות. והם: א קשת; ב נשיא; ג כהנים, בזמן שהיו עומדים על דוכנם בבית המקדש ומברכים את ישראל בשם המפורש. כן מבואר במסכת חגיגה (טז, א).
ראיית פני השכינה
אדם שאינו עוצם את עיניו בתפילת שמונה עשרה, וגם אינו מסתכל בסידור, אלא עיניו משוטטות לכל עבר – אינו זוכה לראות את פני השכינה בצאת נפשו ("משנה ברורה" סימן צה, ס"ק ה).
ראיית זיו השכינה הינה תענוג עצום והנאה נפלאה, שלה זוכה כל אדם מישראל בצאת נפשו, ואפילו רשע, פרט למי שעיניו משוטטות בתפילה.
ב"זוהר" (מצורע נג) מבואר, שכאשר האדם רואה את זיו השכינה, הוא מתמלא רצון עז להידבק בקדושת השכינה. מחמת רצונו העז להידבק בקדושת השכינה, נשמתו יוצאת מגופו לקראת השכינה. מסיבה זו נשארות עיניו של הנפטר פקוחות ופתוחות בשעת הפטירה, בגלל ההנאה והתענוג העצום ממראה השכינה.