הפלא ופלא - אות ו | הרב אמנון יצחק
- - - אין זה התמלול, אלא עיקרי הדברים מהספר 'הפלא ופלא' (לכתבה על ספריו - לחץ כאן) באדיבות הרב המחבר שליט"א - ישר כחו! - - -
אות ו'
ובא לציון
הרוצה להשיג השגות גבוהות ברוחניות, ולעלות מעלה מעלה בתורה ויראת שמים, ולזכות לרוח הקודש – יקפיד לומר את תפילת "ובא לציון" מידי יום ביומו במתינות, בדקדוק, בכוונה ובשמחה. כן מבואר ב"רוקח" (הו"ד ב"בית יוסף" ובספר "הזכירה").
\
קבלה בידינו, שכל מי שאומר את תפילת "ובא לציון" בנועם, בשמחה ומתוך התבוננות בתוכנה – "מובטח לו שינצל מדינה של גיהנם". כן מבואר בספר "ימלט נפשו" (כג, ו).
\
קבלה ביד הרא"ש, שעל תרגום הפסוק "ה' ימלוך לעולם וגו'", הנאמר בתפילת "ובא לציון", יצאה בת קול ואמרה ליונתן בן עוזיאל: "מי הוא זה שמגלה סתרי לבני אדם, מפני שיש בו קץ משיח". כן מבואר ב"אבודרהם" (עמוד קכב).
\
אמירת "ברוך אלהינו שבראנו לכבודו" בכוונה ובשמחת הלב – בכוחה "להשרות רוח הקודש על האומר ולהביאו לידי השגות גבוהות". כן מבואר בספר "קיצור השל"ה" ובספר "מגיד צדק" לתלמיד הגר"א.
והאמר מר
קבלה ביד השל"ה, כי כל מקום שהגמרא מקשה בלשון "והאמר מר" ללא הזכרת שמו של האמורא ממנו מקשים, כוונת הגמרא להקשות מדברי רב, שהיה גדול האמוראים.
ועל אף שאמוראים יכולים לחלוק זה על זה, אין זאת אלא שידעה הגמ' שההלכה במקרה זה היא כדברי רב, או ששייך להקשות מדברי אמורא ותיק, דוגמת רב. כן מבואר בשל"ה (חלק תורה שבעל פה), וב"הליכות עולם" (שער ב, פ"ב, ס"ז).
ווסת
אשה שווסתה איננה כאורח שאר הנשים, אלא פעמים שהיא מקדימה לבוא ופעמים מאחרת, פעמים שהיא נמשכת זמן קצר ופעמים זמן ארוך – אם בעלה יעסוק במשניות מסדר נשים, ווסת אשתו תהיה כאורח שאר הנשים. כן כתב רבי אלימלך מליזענסק (הו"ד ב"ישועות ישראל" עמוד רלט).
\
עצה לסידור ווסת בלתי סדירה: בעת "קידוש לבנה", באמירת התיבות "שלא ישנו את תפקידם", יכוין בעלה שראשי התיבות של המילים "שלא ישנו את תפקידם" הם "אשתי", וישא תפילה לבורא עולם, ש"כשם שהלבנה במשך שני שבועות היא מתמלאת ובמשך שני שבועות היא נחסרת ואינה משנה את תפקידה – כן יעשה ה' שגם אשתי לא תשנה את תפקידה ותהיה שני שבועות טהורה. כן מבואר בספר "דברי יצחק", בשם הרב מראפשיץ.
ויהי בנסוע
הרוצה שלא להינזק מליסטים כל ימי חייו – בעת אמירת "ויהי בנסוע", יכוין בדעתו לחלק את האות ס של תיבת "בנסוע" לשני נונים. כן כתב בעל "מגלה עמוקות".
ויכוח
בדרך כלל בני אדם מנהלים ויכוח באופן שאחד טוען טענה, והשני משיב לו: "לא, אתה טועה, זה לא היה כך וכדומה". אולם, כשמשיבים באופן זה – בעצם שוללים את דעתו ומחשבתו של הזולת, ובו ברגע אבד הסיכוי לנצח בויכוח. השני, כבר לעולם לא ישתכנע.
הסיבה לכך היא, משום שכאשר השני שומע את המילים "אתה טועה", כל ה"נוגדנים" שלו מופעלים מיד נגד האדם שמתווכח עמו, ומרגע זה הוא כלל לא מנסה להבין את חברו, וכל מגמתו היא לחפש כל דרך כיצד לשלול את דברי חברו. והואיל וכל מוחו טרוד כיצד להפיל את חברו ולתפוס אותו באיזו מילה בלתי מדוייקת, איך אפשר לשכנעו?
\
עדיף לאדם הגוער בחברו, שחברו יענה לו ויתווכח עמו, יותר מאשר שחברו ישמע חרפתו וישתוק. כן מבואר ב"מדרש רבה", (קרח יח): "אדם הדן עם חברו ומתווכח ומשיבו – יש לו נחת רוח, ואם אינו משיבו – יש לו צער".
ותיקין
אדם שמתפלל כותיקין, ומתחיל להתפלל תפילת שמונה עשרה עם נץ החמה – מובטח לו שלא ינזק כל אותו היום (ברכות ט, ב).
ה"אורחות יושר" (ערך תפילה) כתב בשם ה"תומים", כי אם היו מתפללים כותיקין ביום חורבן בית המקדש, הרי שהחורבן לא היה מתבצע.
\
גדולי ישראל הורו לאנשים שרוצים לעשות חיזוק לזכות יקיריהם שחלו במחלות קשות – להקפיד להתפלל תפילת ותיקין.
הם הוסיפו, שכשאין הציבור מסוגל לעמוד בזה – לפחות שיקדימו את זמן התפילה ברבע שעה, ובזמן זה ילמדו לרפואתו השלימה. כן מיעץ הגאון רבי חיים קנייבסקי (הובאו דבריו ב"דרך שיחה" עמוד רמה), ועוד מגדולי ישראל.