תוכחת מגולה מפי הסבא מקלם
ועכשיו תשמעו פעם אחת כמו שצריך 'תּוֹכַחַת מְגֻלָּה' מפי 'הסבא מקלם' למאן דהוא:
"הנה עסקתי עמך לא כבר ימים רבים והכבדתי עלי כידוע!" זאת אומרת אני עסקתי עמך כבר מספר ימים רבים וזה גרם שאני הכבדתי עלי, וזה ידוע לך כמובן מה עשיתי בשבילך. "ומהראוי היה שתשיבני מתוך דרכך שנסעת לספק טובתך". אז אתה בדרך – תעדכן אותי, תודיע לי, תשיב לי! אתה נסעת לדרך רק כדי לספק טובתך. "ולכל הפחות להשיב לי כי עשית שליחותי" הוא שלח אותו לעשות משהו לצורכי רבים – אז תשיב לי שעשית! אני מחכה לדעת: האם השליחות יצאה לפועל או לא?
"וזה בעבור תשלום גמול שעסקתי עמך בטובתך הוודאית!" הרי עסקתי לטובתך ימים רבים! איפה הכרת הגמול? אז אתה לא מדווח, לא אומר כלום? "ואם היה שליחותי טובתי" וכל זה מדובר שאפילו אם כל השליחות הזאת היתה רק לטובתי, "מכל שכן שזה היה טובת הרבים!" מה שאני שלחתי אותך זה טובת הרבים. ואם זה טובת הרבים – "אני ואתה שווים בזה! כי כל זה הוא טובתך!". מי שעושה בשביל הרבים - זה טובה שלו גם. "ומלבד שלא השבתני מתוך נסיעתך, כמצופה וכנדרש, אף גם מביתך!" גם כשהגעת הביתה לא אמרת לי כלום ולא דיווחת לי.
ועוד יותר גרוע – "וגם כתבת לי מכתב ולא הזכרתני שום דבר מהדברים שאני רוצה וצריך לדעת זאת. ולא שמת ליבך על זה. אין זה רק כי 'עסק הרבים' זר אצלך! ואין זה שלך" בשבילך עסק הרבים זה שום דבר. אתה אינטרסנט במילים אחרות. 'רק דואג לעצמך לספק טובתך'. "אין זה אלא כי עסק הרבים זר אצלך ואין זה שלך. והנה האשמה רבה מאוד בזה. אמנם יש לי זכות עליך, כי אין זאת רק מחמת בלבול הדעת" אז אני מלמד זכות עליך: 'שאתה מבולבל, ובלבול הדעת גרם לך!'.
"אבל ה' יצילנו מזכויות כאלה" ה' יצילנו אם צריך ללמד עליך זאת כזאת: שאתה מבולבל? ולא חושב? נשלחת – צריך לדווח וכו' "והרי זה אין התנצלות יותר גדולה לאוויל כאיוולתו!". מה ההתנצלות של האוויל?
- 'נו, מה אתה מצפה ממני? אתה יודע שאני אהבל!'... מה ההתנצלות של אוויל? אווילותו.
"אף כי אין שום התנצלות לחכם בחוכמתו עם שגיאתו!" חכם, גם על שגיאה – לא יעזור לו, לא אמורה לצאת שום שגיאה מתחת ידיו של חכם.
והוא מסיים: "נזכה אני ואתה להיות איש שַׂם עיניו על דרכיו ונהיה לאנשים 'שרבים צריכים להם!' (שזה המעלה הגדולה) ואז נדע כי חיים אנחנו!" זה נקרא לחיות, 'חיים': שהרבים צריכים לך. "ונזכה לכל טוב תמיד בכל כלל ישראל!" ככה הוא מסיים את המכתב.
אתם שומעים? אמא דואגת! - לא מצלצל, לא מדווח, לא שום דבר. שלחו אותך שליח – תודיע שביצעת את השליחות, שהגעת לשלום, שמסרת, שקיבלו, שחתמו לך, שמה – תגיד משהו. שום דבר. ועוד 'צורכי רבים!' והוא מחכה. שום דבר. נוסע רק לספק לטובתו ולא מעניין אותו. איי איי איי. איי איי איי.
עכשיו תארו לכם בן אדם נשלח מהשמים בשליחות לחזור עם מלאנתאלפים מצוות ותורה! הוא מגיע בחזרה – אני כבר מדבר על החזרה, - אין לו מה לדווח. – 'מה עשית?' – 'מה עשיתי? אה.... מה עשיתי? עשיתי משהו, לא זכור לי כרגע מה עשיתי, אבל עשיתי משהו...'