כלב נובח... מה אכפת לך?
ש. אמרתם שלשה דברים שמוציאים את האדם מן העולם, איך אפשר להוציא, איך אפשר להתגבר עליהם, על ידי מה?
הרב: פשוט מאד, קנאה עוזרת לך?
ש. זה מידות שאצל כל אחד
הרב: שואל, היא עוזרת
ש. אה, אם היא עוזרת
הרב: אם אתה מקנא נגיד במישהו שיש לו משקפיים יפות, סתם דוגמא, זה עוזר לך?
ש. לא לגבי קנאה, לגבי נגיד דברים אחרים, האגו כל הדברים
הרב: תאוה, כבוד, כבוד
ש. בדיוק, איך אפשר להנצל מהם?
הרב: אם אתה מכבד את עצמך פירושו שאתה מכיר ומזהה ומכיר את מקומך מה אתה באמת נחשב אצל הקב"ה, מה אתה צריך בכלל הסכמה מאחרים? נגיד אתה מחזיק בכיס שלך עכשיו עשרים אלף שקל, ואתה אומר לאחד שמע אני יש לי עשרים אלף שקל בכיס, והוא מלגלג עליך ואומר לך איזה שטויות, אתה לא שווה לירה בכלל, נמו, אתה צריך להתקוטט איתו עכשיו כן יש לך ולהוציא ולהראות לו שיש לך? הרי זה טפשות שאין כדוגמתה, אם יש לך אז יש לך, למה אתה צריך שהוא יסכים שיש לך? ראית פעם את הסרט האוניברסיטה שהייתי פעם?
ש. כן
הרב: ראית את התרגיל שעשיתי להם?
ש. כן
הרב: ראית איך עבדתי על הכבוד שלהם, ובגלל שהם בעלי כבוד וגאוה שהם חושבים שסטודנט זה משהו חשוב, אז אמרתי להם אני לא מאמין תראו לי את התעודות, אז הטפשים האלו הוציאו תעודות והראו לי הנה הנה הנה הנה אני סטודנט סטודנטית, אז מה אמרתי להם, עכשיו אני יודע שסטודנטים מתנהגים ככה. נו, איפה תפסתי אותם? בכבוד שלהם. מה עשיתי להם עם זה - יו-יו. אדם שיש לו מידות לא טובות קל מאד לפגוע בו, לנער אותו, מה שאתה רוצה אתה יכול לעשות איתו.
ש. באמת איך אפשר לצאת מהם
הרב: אז נתתי לך דוגמא, אם אתה מחשיב את עצמך על פי מה שאתה באמת כלפי הקב"ה אתה לא צריך כבוד מאף אחד, מה אתה צריך שמישהו יגיד לך פלוני אלמוני או ישבח אותך, מה זה עוזר? זה ישנה במהות שלך? אם אתה חכם, אם הוא יגיד לך חכם הוא לא הוסיף לך כלום, אם הוא יגיד שאתה טיפש הוא גם לא הוסיף לך כלום, הוא לא גרע ממך כלום, אז מה אכפת לך מה אומרים עליך? אם אתה הולך ברחוב, וכלב נובח כלפיך, אתה עוצר ושואל אותו מה אמרת? אכפת לך מה הוא אמר? למה לא אכפת לך, אולי הוא אמר לך משהו חשוב, ואולי הוא התפעל מהחגורה שלך ורצה להגיד לך האוה או האוה או, מאיפה אתה יודע? זה לא מעניין אותך, נכון? ככה אתה צריך שאנשים מדברים עליך לא מעניין אותך מה הם אומרים, טוב או רע, הרי לעולם אמרו חכמים יחזיק אדם עצמו כרשע, שאם יאמרו לך צדיק אתה תחזיק מעצמך רשע, למה? כי אם יגידו לך צדיק אתה כבר תתספק, זהו העולם מכיר בי צדיק לא צריך לעבוד. יש לי כבר את התואר. אדם לא יחזיק מעצמו כי באמת אנחנו לא יוצאים ידי חובת עבודת הבורא כלום כמעט, אז על מה תחזיק את עצמך צדיק? מה עשית שאתה צדיק? הבנת?