מחלוקת ושנאת חינם - חלק ב | הרב אמנון יצחק
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
‏קיצורי מקלדת
Shortcuts Open/Close/ or ?
‏עצור/נגן‏מקש רווח
‏הגבר עוצמת שמע
‏הנמך עוצמת שמע
‏העבר קדימה
‏העבר אחורה
‏הדלק / כבה כתוביותc
‏יציאה ממסך מלא/מסך מלאf
‏הפעל שמע/השתקm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
‏% העבר קדימה0-9
00:00
00:00
00:00
 

מחלוקת ושנאת חינם - חלק ב | הרב אמנון יצחק

 בית מדרש 'קהילות פז', בני ברק
 תאריך פרסום: 22.07.2019, שעה: 07:06

הורדת MP4 הורדת MP3


נציב יום: דניאל בן גנט, רפואת הנפש והגוף בתוך שאר עמו ישראל, תשובה שלמה אמתית, יזכה לכל מילי דמיטב לעבודתו יתברך מהרה אמן.

חלק ב' מחלוקת ושנאת חינם: כל מחלוקת שבין איש לרעהו - סופה להיות כמחלוקת קורח. המחבר הרב פרידמן כותב שהוא אמר את הדברים הבאים במעמד של הרב שמואל וואזנר זכר צדיק לברכה, בקונטרס "אשיחה בחוקיך" בפרשת קורח. קושיה מהרב הגאון רבי שמואל יעקב ברנשטיין שליט"א ראש ישיבת "קרית מלך": על מה שאמרו: "כל המחזיק במחלוקת עובר על לאו "ולא יהיה כקורח וכעדתו". לכאורה מה שאמרו זכרונם לברכה: "מחזיק במחלוקת" זה כל סוג של מחלוקת, אפילו מחלוקת על הסכם ממונות, אפילו בדין ודברים בין איש לרעהו, ואם כן פלא! מה זה דומה למחלוקת קורח? וזה יהיה נכלל בלאו של "ולא יהיה כקורח וכעדתו".

הרי מחלוקת קורח היתה כנגד עיקרי האמונה, הוא כפר בנבואת משה רבנו עליו השלום ובתורה מן השמים. ואיך יהיה זה המחזיק המחלוקת סתם, בדברים שבין אדם לחברו, יהיה בכלל הלאו "ולא יהיה כקורח ועדתו"? וכיצד יש שייכות למחלוקת שבין אדם לחברו לחומר הנורא של מחלוקת קורח ועדתו עד שקורין עליו: "ולא יהיה כקורח ועדתו". אפילו שמחזיק במחלוקת רגילה שאין לה שום זיקה לענייני האמונה והתורה. קושיה.

ואמרתי לתרץ את התמיה הזו על פי מעשה שבא לידי, מחלוקת גדולה היתה בין שני סוחרים, אודות עסק של "נכסי דלא נידיי", מה שנקרא באינגליש: REAL STATE. וכל אחד מהצדדים לקח לעצמו עורך דין ממוחה, מה שנקרא באיגליש LAWER, העולה הון רב. והמחלוקת ליהטה כאש עד לב השמים. פניתי לאחד מהם בניסיון לפשר להשכין שלום ביניהם, ושח לי האיש שבזבז על הוצאות עורכי דין וערכאות סכום עצום יותר משווי הנכס שעליו הם מריבים.

ואף על פי כן הוא אומר: "לא אעצור מזה, אמשיך להילחם בשני, ואפזר כל הוני, להכניע ולקבור את בכל הפלוגתא שלי. עד הקבר!!".

שאלתי אותו: "האם התייעצת עם הרב שלך? האם אתה נוהג על פי דין תורה?"

השיב לי: "ודאי! שאלתי את הרב שלי דעת תורה!"

כן ואומר: "ומה הוא השיב לך?"

-       "הרב אמר לי שאני לא צודק, ועלי להסתלק מן העניין! אך הרב לא יודע מה הוא מדבר! והתחיל לשפוך אש וגופרית על הרב ועל הדעת תורה שלו".

ואמרתי ועניתי מהמעשה הזה נמצאנו למדים: שגם ממחלוקת פשוטה על עסקי קרקע - זה מתחיל בממון וגומר באפיקורסות. כשזה מגיע לזלזל בדעת תורה - ואם כן שפיר עובר הבעל מחלוקת על "ולא יהיה כקורח ועדתו" ובסופו להגיע לזלזל בעיקרי התורה, מסורת וקבלת חכמים, ולהתלוצץ מדעת תורה. אם חברך עשה לך איזה רעה - מחול לו מיד ותדון אותו לכף זכות. פה זה מדובר בין אנשים בין אדם לחברו, לא בעיקרי התורה שיש מחלוקת בין כמו שמאי והלל ודברים שתכף נעמוד.

כתב השל"ה הקדוש ב"שער באותיות" אות ב' "בריות": "אם חברך חס ושלום עשה לך איזה רעה - מחול לו מיד, כי אתה צריך לאהוב אותו כנפשו, ומה נפשך? אם יד אחת הכתה בחברתה "כי נשל הברזל" - האם תחזור היד ותנקום בראשונה? ותאמר בלבך: מהשם היתה זאת לך, כי כל מה שאירע לאדם - הוא שליחות מהקב"ה לאיזה עונש. יש בזה דברים שצריכים להבין אותם, זה דברים כלליים, אבל צריך להיכנס לכל דבר ולהבין אותו. הרי כל נביאי הבעל חלקו לאליהו הנביא , אז מה, הוא היה צריך למחול להם ולשתוק והכל ופה ושם? בשביל מה הוא עשה את המעשה בהר הכרמל? זה לא כל דבר, צריך לדעת ולהבין. כולם נתפסים "מחלוקת" כן וזה זה..... צריך לדעת.

וצריך גם לדון לכף זכות מכל שכן שלא תתקוטט כי הרעה הגדולה שבעולם היא שהמחלוקת שהיא קשה מעבודה זרה. ואמרו רבותינו במדרש: "דורו של אחאב היו מנצחין במלחמותיהן אפילו שהיו עובדי עבודה זרה למה? מפני ש"חבור עצבים אפרים הנח לו". אם הם חבורים ושלום ביניהם - מנצחין. "ודורו של שאול היו מנוצחין במלחמה, אף על פי שלא היה בהן חטא, מפני שהיו דלטורים והיו מחרחרין ריב ביניהם". זאת אומרת: היו מספרי לשון הרב והיו מחרחרי ריב ביניהם. גורם פירוד, גורם להפסיד. החיבור אפילו של הרשעים האלה עובדי עבודה זרה - גורם להם לנצח. סוד העניין, שאנחנו כנסת ישראל המאוחדים בסוד האחד האמיתי, וכשיש מחלוקת אז יש חס ושלום חלוקה ופירוד למעלה בקיצוץ בנטיעות.

איסור מחלוקת הוא במשהו, כי מניצוץ אחד של אש - תגדל המדורה בר מינן, ואש עד אבדון תאכל. וכך אמרו חכמים בסנהדרין ז' על הפסוק: "פוטר מים ראשית מדון האי תגרא דמיא לצינורא דמיא". זאת אומרת: המחלוקת הריב הוא כמו הצינור של המים דהיינו סכר שנפרץ ושוטף אחר כך אי אפשר לעצור. יש רמז נאה במילה "מחלוקת" בגאון, משיירי הגאון המופלג כבוד הרב פנחס סגל זכר צדיק לברכה נאמר רמז באותיות מחלוקת: מ' - יש לה פתח קטן מלמטה, תחילת המחלוקת מתחילה עם פתח קטן. כמו המ' למטה. אחר כך מתרבה ונעשה פתח פתוח כמו ח', מח, מח.

אחר כך מתלהב האש למחלוקת עד למעלה כמו ה - ל', עולה למעלה כמו מגדל הפורח. אחר כך יורד למטה עד התהום, כמו ה - ק' יורד עד למטה. אז מרום הרקיע עד עומק הארץ. אחר כך נמשך זמן גדול, וכבר יש לו מעמד, זה צורת ה - ת' יש לה שתי רגליים. ויש את ה - ו' שמשתיקה, זה משענת המטה שבידו להחזיק את המחלוקת והמטה הזה נהפך לנחש. על כן מי שמצפה לראות לזכות לראות פני שכינה - ירוץ מזוהמת הנחש וירחיק ממחלוקת אפילו ממיעוט קטן, ומה להאריך את המחלוקת כל הספרים מלאים מזה. אז נקוט את הכלל הזה בידך, כי עוון מחלוקת יותר קשה מעוון עבודה זרה, כמו שמצינו באחאב ושאול, אחאב היו מחוברים בלי מחלוקת - ניצחו, שאול אפילו שלא היה בהם חטא היו חלוקים - לכן הפסידו.

כתב "בספר הזיכרונות" זיכרון י': "אנחנו בגלותנו ישבנו גם בכינו בזכרנו את ציון החרבה והשוממה על השנאה ועל הנטירה. כמו שאמרו רבותינו זכרונם לברכה: "ובזו תשובה ורפואתה" ואין לך דבר המעכב את הגאולה - כחסרון השלום ומיעוט האחווה. ועתה, יראה הנוקם והנוטר משים דמי מלחמה בין איש ובין אחיו ובין קהל - מה יהיה משפטו ומעשיו. הרי הוא מעכב את תשועת השם ועיזוזו ונפלאותיו אשר ייעשה". וכן כתב בספר "פלא יועץ": "כל זמן שאין אנו נטהרים מחטא זה - אי אפשר להיגאל, כמו שאמרו רבותינו זכרונם לברכה על הקב"ה: "אתם גרמתם לי שהחרבתי את ביתי, ושרפתי את היכלי!, על ידי שנאת חינם, "בקשו שלום ואתם נגאלים, שנאמר: "שאלו שלום ירושלים".

בספר "פרדס יוסף" פירש בזה מה שאמרו סנהדרין: "אין משיח בא אלא בדור שכולו זכאי או כולו חייב". יש לומר על פי הילקוט בעמוס רמז תקמט': "אין נגאלין עד שיעשו אגודה אחת". זה הפירוש: אפילו שיהיו חייבין - ייגאלו, אבל בתנאי שיהיה כולו באגודה אחת. או בדור שכולו או בדור שכולו.... אגודה אחת, אפילו כולו חייב. אבל כולו. כמו "חבור עצבים אפרים".

הגאון רבי חיים פלאג'י זכר צדיק לברכה כותב בספרו "רפואה וחיים": "כי אני הגבר ראתה עיני מיום שעמדתי על דעתי, כי כל איש ואישה משפחה ומשפחה, מדינה ומדינה, עיר ועיר שהיו ביניהם מחלוקת - לא יצאו נקיים משתי כיתות ולקו בין בגופם בין בממונם, ומי שיש בו דעת יעמיק בזה מאוד, ולעולם יוותר משלו, בין בגופו בין בממונו ויצא הפסדו בשכרו, שיהיה לו שכר טוב בעולם הזה ובעולם הבא, מהסיבה שהוא אוהב שלום ורודף שלום".

הרמב"ם כתב "באיגרת המוסר" לבנו בזה הלשון: "אל תשקצו את נפשותיכם במחלוקת המכלה גוף ונפש וממון, ראיתי לבנים שהשחירו, ומשפחות נספחו, וישרים נפסדו, ואנשי אמנה אבדו, ונכבדים נתבזו בסיבת המחלוקת. הנביאים נבאו והחכמים חכמו, ויספו לספר רעת המחלוקת, ולא הגיעו לתכליתה! לכן שנאו אותה ונוסו מפניה, והתרחקו מכל אוהביה וגואליה ורעיה, וגם אל כל שאר בשרכם שאוהב מדנים ומריבות - התנכרו ורחקו קירבתם פן תיספו בכל חטאתם". היצר הרע מתחיל עם כוונות לשם שמים,

כתב הגאון רבי יונתן אייבישיץ זכר צדיק לברכה "ביערות דבש", חלק א' דרוש ה: "דרכו של יצר הרע לילך לאט לאט, היום כך ומחר כך, הוא מתחילה בכוונה לשם שמים וכל מעשיו לשם מצווה, הן בעניין מחלוקת יבוא. "מחויב אתה לקנאות קינאת השם וכדומה. עד שמביא אש וקטטה בלבו, ואחר כך די למים הזדונים השוטפים בזעם. כמו שאמרו בסנהדרין ז', "דמיא לבידקא דמיא". כמו פרץ המים שמתפרץ. ולכן זה צריך שמירה ביותר כי באמת ראוי להתקנאות בעושי עוול אבל מבלי להרבות במחלוקת.

כמו שאמר הרמ"א "ביורה דעה" סוף סימן של"ד, וב"חושן משפט" סימן יב' סעיף א': "מיום שגברו בעלי זרוע, אי אפשר להעמיד הדת על תילה, וכן ראוי לכל איש ירא חטא, ישקול בפלס טרם יכנס מחלוקת אף שהיא לשם שמים, ובל יהיה חס ושלום אחר כך דמיא לבידקא דמיא. על זאת אמר דוד (תהלים לב, ו): "עַל זֹאת יִתְפַּלֵּל כָּל חָסִיד אֵלֶיךָ לְעֵת מְצֹא רַק לְשֵׁטֶף מַיִם רַבִּים אֵלָיו לֹא יַגִּיעוּ", כי החסיד רוצה להתגנות ברשעים להתגרות בם, אבל יתפלל שלא יהיה דמיא לבידקא דמיא.

וכלל אמרו חכמים זכרונם לברכה "באבות"  פרק ה משנה יז': "איזה מחלוקת לשם שמים? מחלוקת הלל ושמאי, וכל זה בתורה וזולתו - אין כאן שיחול עליו לשם שמים כי אף שהוא לשם שמים תמיד הסיטרא אחרא יש לו חלק בו וסופו רע, רע בעוונות הרבים, זה דרך היצר הרע לומר: ש"זה לשם שמים!" וכך מטעה אדם לכל דרכיו. אז מחלוקת שמותרת זה הלל ושמאי בתורה. איך נדע מחלוקת לשם שמים? בעוונות הרבים כל מחלוקת, שמה הוא כותב גם, תהיה מה שתהיה, היצר הרע מפתה ואומר שהיא לשם שמים, ומצוה גדולה להכניע בוגדים, ולשבר זרוע רמה, וכאלה דברים רבים.

כללו של דבר - אין לך מחלוקת של היצר הרע מפתה ואומר - שכל הכוונה לשם שמים, וחס ושלום לומר על מחלוקת שהיא לא לשם שמים. אם כן במה ייוודע איפה האמת אם היא באמת לשם שמים? הלא, בזאת ייוודע: אם המחולק הוא בעלי ריבות זולת הדבר שחלקו בו, ומנגדים לזה לזה והן אוהבים גמורים בלב ובנפש - זה אות במחלוקתם לשם שמים. אבל אם אויבים שנאה זה לזה על ידי מחלוקת - זה לא לשם שמים, והיא תצא והשטן בתוכה.

אז הסימן מסרו לנו חכמים: איזו היא מחלוקת לשם שמים? וכל מחלוקת אומרים שהיא לשם שמים, אמרו דוקא מחלוקת שמאי והלל, כי הם אהבו זה את זה וכבדו זה את זה, והיו נאהבים ונעימים, זה אות של מחלוקת לשם שמים.  אבל מחלוקת קורח ועדתו - הם היו נוטרים איבה ושנאה, וכמעט סקלו למשה, זה היה לא לשם שמים. זה לאות נאמן לכל מחלוקת להבין אם היא לשם שמים אם לאו. מחלוקת שמאי והלל, ומחלוקת קורח ועדתו, משנה באבות: "כל מחלוקת שהיא לשם שמים סופה להתקיים, איזו היא מחלוקת שהיא לשם שמים - מחלוקת שמאי והלל, אינה לשם שמים? מחלוקת קורח וכל עדתו".

בספר הקדוש "נועם אלימלך" דקדק: מה זה שאמרו מחלוקת קורח וכל עדתו? אלא מחלוקת קורח משה ואהרן, מפרש: קורח היה חולק עם עדתו, הם עצמם גם כן שונאים זה את זה, וכל אחד רצה להיות ראש {כמו בשס} רק מפני שרצו לחלוק על משה רבינו ואהרן עשו שלום לפי שעה. {כמו שאמרתי לכם: תלמידי חכמים מרבים שלום בעולם, אמרתי מה הראייה שאני תלמיד חכם - שעשיתי שלום ביניהם ביחד, אפילו שהם שונאים זה לזה שיצאו נגדי} וזו מחלוקת קורח וכל עדתו שבין קורח ועדתו היה גם כן מחלוקת.

בספר הקדוש "מאור ושמש",  כתב להרחיב הביאור: יש לדקדק במשנה, למה אמר המשנה זאת מחלוקת בית שמאי ובית הלל? למה מחלוקת שמאי והלל? אומר שנקט דוקא שמאי והלל - כי שמאי והלל נקטו לשם שמים דוקא, זה אמר הלכה כך, כך צריך להיות תכשיטי כלה, וזה אמר לא כך, כל הלכה וכך צריכה להיות תכשיטי כלה, ולא היתה כוונתם לשום פניה בעולם כלל רק לשם שמים.

אבל תלמידיהם בית שמאי ובית הלל, ביניהם נמצא כמה וכמה שכוונתם היתה לאיזה פניה, כי זה אמר: "הרבי שלי גדול ביותר ואיש אלוקים", וזה אמר: "הרבי שלי גדול יותר", והיה מעורב בזה גאות וגדלות ופניות אחרות, והגם שהיה קיום למחלוקת שלהם גם כן, זה מפני שבמחלוקת שלהם היה מעורב עם אמת, אז זה נתן קיום להחזיק את המחלוקת שיהיה לה קיום! אבל כולה לשם שמים לא היה, רק המחלוקת של שמאי להלל עצמה צלולה וברורה לשם שמים. לכן התנא אמר: "איזו מחלוקת לשם שמים?" רק "שמאי והלל". שני האישים האלה! לא תלמידיהם. ההיפוך מחלוקת קורח וכל עדתו, לא היה שמה שום נדנוד של אמת, {"למה עשה מפלגה?!"} שום נדנוד של אמת כלל וכלל, אפילו כחוט השערה, על כן לא היה קיום כלל.

כמו שפירש רש"י: כל דבר שקר שאין בו קצת אמת - אין לו קיום, ומיד בבוקר היה קץ וסוף למחלוקת ונגמר הדבר מיד, ונעשה בהם דין, ואילו היה במחלוקת מעט מעורב אמת כלשהו - היה חלילה נמשך המחלוקת.

עכשיו, מה האופן שמותר לספר על בעלי מחלוקת? "בירושלמי פאה" פרק א': איתא מותר לספר לשון הרע על בעלי מחלוקת, מותר. לפי הסמ"ג במצוותיו והגהת מימונים בפרק ז' הלכות דעות, כתב החפץ חיים בכלל ח': כל זה דוקא שהוא רואה שעל ידי זה שיגלה לפני אנשים את גודל תרמיתם בזה העניין - ויראו שאין הדין עמם - מתוך זה תושבת המחלוקת, אבל בלאו הכי אין שום חילוק בדבר.

צריך בזה גם אלו הפרטים: דבר ראשון: שהדברים שעל ידם הסכים בדעתו שהם בעלי מחלוקת - יודע אותם מעצמו, ולא יסמוך על שמיעה מאחרים, אם לא שנתברר לו שזה אמת על ידי אחרים.

ב': צריך שיכוון לתועלת הזאת ולא מצד שנאה, דהיינו לגלות את תרמיתם של האנשים.

ג': אם באפשרותו להשקיט את המריבה באופן אחר שלא צריך לדבר עליהם - כגון על ידי הוכחה וכיוצא בזה, אסור לו לספר לשון הרע עליהם, אם לא שהוא ירא להוכיחם פן שידעו בעלי המחלוקת מזה שאין דעתו עמהם יפרו עצתו ושוב לא יהיה לו עצה איך לתקן את הדבר, אך בעניין כזה צריך שיקול דעת גדול, ולא ימהר להחליט את הדבר בדעתו להטיל שם בעלי המחלוקת על צד אחד, רק שיתבונן היטב על פי התורה ובעלי המחלוקת, ואם אינו יכול לברר דעתו הדין עם מי - שב ואל תעשה עדיף.

עד כאן להיום, המשך מחר.

"רבי חנניה בן עקשיא אומר: "רצה הקב"ה לזכות את ישראל לפיכך הרבה להם תורה ומצוות שנאמר: "השם חפץ למען צדקו יגדיל תורה ויאדיר".

  •    שיתוף   

הכרת הטוב לרב שליט"א

  • 23.04 10:14

    ["הודו לה' כי טוב" – בענווה ובשמחה] כבוד הרב ב"ה שיעור בוקר מרתק ומחזק הנפש על הענוה ומעלתה (הענווה ומעלתה - חלק ד' 23.04.2025, shofar.tv/videos/17841) להכיר את ערך עצמנו ולא החזיק טובה לעצמנו ושהכל מאיתו יתברך הידיעה שהקב"ה משפיע עלינו טובות וחסדים בכל עת - היא השמחה העצומה שבלב! חזק וברוך👏.

  • 22.04 11:29

    [ברכת הרב והישועה בצהרון: עבודה קבועה, ליד הבית, ובתנאים מופלאים] שלום כבוד הרב, ב"ה אתמול בירכת אותי שאעבוד בצהרונים אחרי העבודה. ולמרות שסוף שנה, מצאו לי לעבוד כמדריכה ויש איתי סייעת לעזר, 60 ש"ח לשעה, שעתיים וחצי, ליד הבית. חשוב לציין: שלמרות שהאחראית קצת קשוחה - היא באה לקראתי, אמרה לי: 'לפנות לצהרונים שיעזרו לי' והם אמרו: 'שאין להם משהו מתאים וגם שאין קביעות, אז אצטרך להסתובב וכל פעם ללכת לגן או בית ספר שיצטרכו ולהחליף את הצוות מתי שצריך...' יצאתי משם ואז האחראית ישבה בחוץ ואמרתי לה: 'שאין מקום' והלכתי לאחר שהתרחקתי ממש, היא קראה לי וביקשה: 'שאקרא למישהי' היא דיברה איתה, ממש ניסתה לעזור. ובדקו ומצאו לי משהו קבוע! ואפילו היה אופציה או בגן או בבית הספר. ב"ה כמו תמיד הרב מברך ויש הצלחה זוכים לישועה🌹! נ.ב. ואני גם לא מאכילה, אלא הסייעת דואגת להביא לילדים לאכול. תודה כבוד הרב.

  • 22.04 11:26

    [ניצחון בזכות האמונה: הצלחה מלאה בתביעה ללא עו"ד בעקבות עצת הרב] שלום לכבוד רבי. שאלתי את הרב: 'האם לתבוע נכות עם עורך דין או לבד?' כי עם עוד היה נראה לי השתדלות יתרה! וב"ה כבודו הורה לי: 'לבד'. ואני רוצה לבשר: 'שהבורא עשה את כל העבודה! התביעה הצליחה מאה אחוז (100%) בזכות השם יתברך בלבד, רואים מעשי ידיו. הכל היה חלק וקל ומוצלח כמו שבחיים לא היה צפוי - אפילו עם עו"ד. תודה להשם יתברך ולכבוד הרב שעשיתי על פיך וברכה מצויה בכל מוצא פיך כבוד הרב. תודה רבה.

  • 20.04 20:36

    [בזכות כבוד הרב: ניצלנו משקוצי הנפש – מוסר מפרשת צו על מאכלות אסורות] כבוד הרב שליט"א, בלימוד של 'חוק לישראל' בחלק של המוסר מדבר על מאכלות אסורות, שיראו ממה ניצלנו ב"ה בזכות כבוד הרב! [חוק לישראל, פרשת צו יום שלישי, מוסר משערי קדושה ח"ב ש"ו] ציטוט: 'מַאֲכָלוֹת אֲסוּרוֹת יָדוּעַ כִּי אֲפִילוּ אֶת הַנֶּפֶשׁ הֵן מְשַׁקְצִין כְּמוֹ שֶׁכָּתוּב (ויקרא כ'): "וְלֹא תְשַׁקְצוּ אֶת נַפְשׁוֹתֵיכֶם" וְלֹא עוֹד אֶלָא שֶׁהַפּוֹרֵשׁ מֵהֶן נִקְרָא: 'קָדוֹשׁ!' כְּמוֹ שֶׁכָּתוּב: "וְלֹא תְשַׁקְצוּ אֶת נַפְשׁוֹתֵיכֶם וְגו' וְהִתְקַדְשְׁתֶּם וְגו' כִּי אֲנִי ה' הַמַּעֲלֶה וְגוֹ' וִהְיִיתֶם קְדוֹשִׁים כִּי קָדוֹשׁ אָנִי". וְיָדַעְתָּ כִּי הַקְדוּשָׁה מְבִיאָה לִידֵי רוּחַ הַקֹּדֶשׁ'. (לכתבה: חוק לישראל, סט כיס, 54 כרכים 145 ש"ח shofar.tv/articles/15320. לאשכול כשרות הבשר העוף והמאכלים בימינו shofar.tv/threads/9).

  • 20.04 19:07

    [מגיפה, מסכות וסנקציות – רמזים שנאמרו מפי הרב כבר בשנת תשס"ג] חלק משיעור, לפני 22 שנים! הרב שליט"א בהרצאה בקרית הרצוג בשם "בְּצֶדֶק תִּשְׁפֹּט עֲמִיתֶךָ" (ויקרא יט, טו. shofar.tv/lectures/1057) ומיד אחרי שהרב מספר על תלמידי רבי עקיבא 'שלא חלקו כבוד זה לזה...' ורבי עקיבא הזהיר את החמישה שנותרו: 'שלא יעשו כמעשיהם!... יצאו מיד ומילאו את כל הארץ תורה..." ואז כבוד הרב משלב עם זה את המגיפה 'סרס' שהתפרצה באותה שנה(2003) שידועה גם בשם: 'שקורונה'. ואומר: 'מגיפה עולמית שיכולה להיפרץ ואף מדבר על כמה בודדים שמתו ואלפים הולכים עם מסיכות...!' אכן, אפשר לומר: 'נבואה!' והנמשל ברור... לבסוף הקטע: 'רבי יהונתן אייבשיץ, מה זה שנאת חינם? - אף אחד לא דאג רוחנית אחד לשני! "וְהֶחֱזַקְתָּ בּוֹ" (ויקרא כה, לה) לא רק פיזית, אלא רוחנית!'

  • 20.04 18:03

    [העקידה באור חדש – חידוש מהרצאה שפתר לי קושיות של שנים] מועדים לשמחה רבינו היקר! ב"ה באמת חידוש גדול ומחייב לימדתנו בהרצאה (בני ברק - הקבלת פני רבו "מעלת הזריזות" 18.04.2025 shofar.tv/lectures/1655) ונפתרו לי כמה קושיות שהיו לי בעניין העקידה תמיד שאלתי 1. למה עקידת יצחק נספר ונמדד כניסיון לאברהם ולא גם ליצחק? הרי בכל זאת הוא הנעקד! 2. מה כבר הניסיון לעקוד את הבן אחרי שכבר קפץ לאש ויצא למלחמה בודד נגד מיליונים וכו' הרי כל חייו נתן את כל כולו להשי"ת! 3. "כִּי עַתָּה יָדַעְתִּי כִּי יְרֵא אֱלֹהִים אַתָּה" (בראשית כב, יב) קצת מבייש שרק עכשיו הוכתר כירא שמים?! אחרי כל מה שעבר אברהם בחייו למען הבורא! אבל עכשיו אחרי החידוש הנפלא! שהניסיון היה על אופן ביצוע העקידה שאפילו ביקע לבדו את העצים ובזריזות ב"ה זה פותר את כל השאלות! לעיל, כדלהלן: 1. דווקא אברהם שהיה אז בן 137 ניסיון הזריזות גדול לאין שיעור מיצחק שהיה בן 37. 2. באמת העקדה עצמה היא לא הנקודה אלא הזריזות, מה שלא היה שייך לבדיקה בשאר הניסיונות. ואם נבוא ונקשה: הרי במלחמה נגד 4 המלכים, אברהם הריק את חניכיו בזריזות? אין זה דומה, כיוון ששם ההצלה תלויה בזמן! כי הצבאות הולכים ומתרחקים, מה שאין כן העקידה שהיצר טוען: 'שום דבר לא בוער...' 3. כאן אברהם הוכיח לבורא וגילה על כל מפעל חייו שאכן היה בשמחה! בזכות הזריזות, כמו שהסביר הרב בהרצאה. ישר כוח!!! עד כאן תאוריה נפלאה מאד מאד, מכאן החלק הפרקטי, יה"ר שנזכה לקיים, חג שמח (אמן).

  • 20.04 17:26

    [תודה מכל הלב – בזכותכם עשרות משפחות חגגו את פסח בשמחה!] 💐 בס"ד, מועדים לשמחה לתורמים ולכולם! 🎞️ ב"ה ערכנו סרטון קצר כהוקרה לכל התורמים ששימחו עשרות משפחות למשך החג! כל הפעילות לא היתה אפשרית בלעדיכם! 🌟 חגים וזמנים לששון עד לגאולה השלמה ברחמים מהרה בניסן הזה אמן❣️ 💛עמותת בצדקה תכונני💛 פסח התשפ"ה (לכתבה: הגדה של פסח - בצדקה תכונני - כאשר ציוה השם shofar.tv/articles/15373).

  • 20.04 17:21

    [בזכות ההרצאה – זכיתי לעלות לארץ ישראל: סיפור של סגירת מעגל ונס גלוי] רבנו הקדוש, מועדים לשמחה. ב"ה בהרצאה שארגנתי באילת לפני שנה, בחודש שבט, נושא ההרצאה היה על עשרת הדברות ועל חודש סיון (29.01.2024 shofar.tv/lectures/1583) במעמד ההרצאה בירכת אותי: 'שאזכה לעלות לארץ ישראל!' וב"ה אחרי כמה חודשים בדיוק זכיתי לעלות לארץ ישראל בחודש סיון. ועכשיו יש 'סגירת מעגל' בחודש הגאולה, חודש ניסן, רגע לפני שהחודש של הגאולה חולף לו, שוב יש הרצאה באילת (23.04.2025) והפעם בעזרת השי"ת אזכה להגיע כאורחת באילת... אם ידעו כולם שבזכות זה שארגנתי הרצאה ועזרתי בהפצה זה מה שיפתח לי שערי שמים לעלות לארץ ישראל, כולם צריכים לרוץ לארגן הרצאה! ממש בריש גלי, זה ברור לי שרק בזכות זה זכיתי להגאל ממצרים. תודה רבנו, שבזכותך ניצלתי, כמו הרבה פעמים. תודה להשי"ת שאתה הוא רבנו. אשמח אם יפורסם הנס העצום הזה, זה המעט הכרת הטוב שלי, לרבנו היקר, עטרת ראשנו, להגיד בפשטות שיש לרבנו, תודה רבה על הכל.

  • 20.04 16:51

    [תפילות שמרעידות את השמים – סיפור על ניסים והכרת הטוב] בס"ד שלום וברכה, מועדים לשמחה חגים וזמנים לכבוד גדול הדור מורנו ורבנו עטרת ראשנו צדיק האמת בדורנו רבי אמנון יצחק שליט"א "מִזְמוֹר לְתוֹדָה הָרִיעוּ לַה' כָּל הָאָרֶץ: עִבְדוּ אֶת ה' בְּשִׂמְחָה בֹּאוּ לְפָנָיו בִּרְנָנָה: דְּעוּ כִּי ה' הוּא אֱלֹהִים הוּא עָשָׂנוּ ולא [וְלוֹ] אֲנַחְנוּ עַמּוֹ וְצֹאן מַרְעִיתוֹ: בֹּאוּ שְׁעָרָיו בְּתוֹדָה חֲצֵרֹתָיו בִּתְהִלָּה הוֹדוּ לוֹ בָּרְכוּ שְׁמוֹ: כִּי טוֹב ה' לְעוֹלָם חַסְדּוֹ וְעַד דֹּר וָדֹר אֱמוּנָתוֹ:" (תהלים פרק ק') תודה רבה למלך מלכי המלכים הקדוש ברוך הוא שנותן לנו מתנה גדולה ונפלאה בדורנו את מורנו ורבנו רבי אמנון יצחק שליט"א שמברך ומתפלל לקדוש ברוך הוא על עם ישראל בכל זמן וב"ה התפילות עושות פלאי פלאים בשמים, ניסים ונפלאות הכרת הטוב לרב, שהשיב: 'בירכתי'... תודה תודה תודה תודה תודה רבה הנה ב"ה אמא שתחי' השתחררה עכשיו מבית חולים בדרך לבית בריאה ושלמה יהי רצון מלפני אבינו שבשמים כשם שהרב שליט"א מברך ומתפלל על עם ישראל ומשמח אותם כך מן השמים ישמחו אותו ואת אשתו ובניו ובנותיו וכל יוצאי חלציו, בריאות ואריכות ימים ויוקויים בו הפסוק: "כִּי אֹרֶךְ יָמִים וּשְׁנוֹת חַיִּים וְשָׁלוֹם יוֹסִיפוּ לָךְ" (משלי ג, ב) ולכל הברכות הכתובות בספר התורה אמן ואמן ברכת: מועדים לשמחה חגים וזמנים לששון, פסח כשר ושמח.

  • 20.04 16:40

    [ברכת הצדיק שהביאה שלום לביתנו] ביום רביעי, שעבר, אימי ביקשה מכבודו: 'שיברך את הבית לשלום' מפני המחלוקת, מה שלא היה בעבר הרחוק הרחוק... 'ושיהיה חג שמח! ושלא תהיה מחלוקת בחג בין האחים'. וממש בדרך של נס! השי"ת מקשיב לצדיק וב"ה החג היה כיף מלא באהבה בין האחים, גם מי שלא מדבר - היה בשקט וברוגע, הבית היה עם שלווה בלי שום מריבה, אלא, חג שמח ושלום. ולכן רציתי לפרסם את זה ולהודות לכבוד הרב. מועדים לשמחה 🌹🌹.

יוצרים קשר עם שופר

 משרדי שופר

 03-6777779

 דואר אלקטרוני

 main@shofar.tv

 מספר פקס

 03-6740578

 שופר קול

 02-372-4787 | שידור חי:  073-337-6900

תגובות, ראיונות ופרסומים אחרונים בתקשורת

קליפים וסרטונים

ניתן להשתמש בחצי המקלדת בכדי לנווט בין כפתורי הרכיב
",e=e.removeChild(e.firstChild)):"string"==typeof o.is?e=l.createElement(a,{is:o.is}):(e=l.createElement(a),"select"===a&&(l=e,o.multiple?l.multiple=!0:o.size&&(l.size=o.size))):e=l.createElementNS(e,a),e[Ni]=t,e[Pi]=o,Pl(e,t,!1,!1),t.stateNode=e,l=Ae(a,o),a){case"iframe":case"object":case"embed":Te("load",e),u=o;break;case"video":case"audio":for(u=0;u<$a.length;u++)Te($a[u],e);u=o;break;case"source":Te("error",e),u=o;break;case"img":case"image":case"link":Te("error",e),Te("load",e),u=o;break;case"form":Te("reset",e),Te("submit",e),u=o;break;case"details":Te("toggle",e),u=o;break;case"input":A(e,o),u=M(e,o),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;case"option":u=B(e,o);break;case"select":e._wrapperState={wasMultiple:!!o.multiple},u=Uo({},o,{value:void 0}),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;case"textarea":V(e,o),u=H(e,o),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;default:u=o}Me(a,u);var s=u;for(i in s)if(s.hasOwnProperty(i)){var c=s[i];"style"===i?ze(e,c):"dangerouslySetInnerHTML"===i?(c=c?c.__html:void 0,null!=c&&Aa(e,c)):"children"===i?"string"==typeof c?("textarea"!==a||""!==c)&&X(e,c):"number"==typeof c&&X(e,""+c):"suppressContentEditableWarning"!==i&&"suppressHydrationWarning"!==i&&"autoFocus"!==i&&(ea.hasOwnProperty(i)?null!=c&&Ie(n,i):null!=c&&x(e,i,c,l))}switch(a){case"input":L(e),j(e,o,!1);break;case"textarea":L(e),$(e);break;case"option":null!=o.value&&e.setAttribute("value",""+P(o.value));break;case"select":e.multiple=!!o.multiple,n=o.value,null!=n?q(e,!!o.multiple,n,!1):null!=o.defaultValue&&q(e,!!o.multiple,o.defaultValue,!0);break;default:"function"==typeof u.onClick&&(e.onclick=Fe)}Ve(a,o)&&(t.effectTag|=4)}null!==t.ref&&(t.effectTag|=128)}return null;case 6:if(e&&null!=t.stateNode)Ll(e,t,e.memoizedProps,o);else{if("string"!=typeof o&&null===t.stateNode)throw Error(r(166));n=yn(yu.current),yn(bu.current),Jn(t)?(n=t.stateNode,o=t.memoizedProps,n[Ni]=t,n.nodeValue!==o&&(t.effectTag|=4)):(n=(9===n.nodeType?n:n.ownerDocument).createTextNode(o),n[Ni]=t,t.stateNode=n)}return null;case 13:return zt(vu),o=t.memoizedState,0!==(64&t.effectTag)?(t.expirationTime=n,t):(n=null!==o,o=!1,null===e?void 0!==t.memoizedProps.fallback&&Jn(t):(a=e.memoizedState,o=null!==a,n||null===a||(a=e.child.sibling,null!==a&&(i=t.firstEffect,null!==i?(t.firstEffect=a,a.nextEffect=i):(t.firstEffect=t.lastEffect=a,a.nextEffect=null),a.effectTag=8))),n&&!o&&0!==(2&t.mode)&&(null===e&&!0!==t.memoizedProps.unstable_avoidThisFallback||0!==(1&vu.current)?rs===Qu&&(rs=Yu):(rs!==Qu&&rs!==Yu||(rs=Gu),0!==us&&null!==es&&(To(es,ns),Co(es,us)))),(n||o)&&(t.effectTag|=4),null);case 4:return wn(),Ol(t),null;case 10:return Zt(t),null;case 17:return It(t.type)&&Ft(),null;case 19:if(zt(vu),o=t.memoizedState,null===o)return null;if(a=0!==(64&t.effectTag),i=o.rendering,null===i){if(a)mr(o,!1);else if(rs!==Qu||null!==e&&0!==(64&e.effectTag))for(i=t.child;null!==i;){if(e=_n(i),null!==e){for(t.effectTag|=64,mr(o,!1),a=e.updateQueue,null!==a&&(t.updateQueue=a,t.effectTag|=4),null===o.lastEffect&&(t.firstEffect=null),t.lastEffect=o.lastEffect,o=t.child;null!==o;)a=o,i=n,a.effectTag&=2,a.nextEffect=null,a.firstEffect=null,a.lastEffect=null,e=a.alternate,null===e?(a.childExpirationTime=0,a.expirationTime=i,a.child=null,a.memoizedProps=null,a.memoizedState=null,a.updateQueue=null,a.dependencies=null):(a.childExpirationTime=e.childExpirationTime,a.expirationTime=e.expirationTime,a.child=e.child,a.memoizedProps=e.memoizedProps,a.memoizedState=e.memoizedState,a.updateQueue=e.updateQueue,i=e.dependencies,a.dependencies=null===i?null:{expirationTime:i.expirationTime,firstContext:i.firstContext,responders:i.responders}),o=o.sibling;return Mt(vu,1&vu.current|2),t.child}i=i.sibling}}else{if(!a)if(e=_n(i),null!==e){if(t.effectTag|=64,a=!0,n=e.updateQueue,null!==n&&(t.updateQueue=n,t.effectTag|=4),mr(o,!0),null===o.tail&&"hidden"===o.tailMode&&!i.alternate)return t=t.lastEffect=o.lastEffect,null!==t&&(t.nextEffect=null),null}else 2*ru()-o.renderingStartTime>o.tailExpiration&&1t)&&vs.set(e,t)))}}function Ur(e,t){e.expirationTimee?n:e,2>=e&&t!==e?0:e}function qr(e){if(0!==e.lastExpiredTime)e.callbackExpirationTime=1073741823,e.callbackPriority=99,e.callbackNode=$t(Vr.bind(null,e));else{var t=Br(e),n=e.callbackNode;if(0===t)null!==n&&(e.callbackNode=null,e.callbackExpirationTime=0,e.callbackPriority=90);else{var r=Fr();if(1073741823===t?r=99:1===t||2===t?r=95:(r=10*(1073741821-t)-10*(1073741821-r),r=0>=r?99:250>=r?98:5250>=r?97:95),null!==n){var o=e.callbackPriority;if(e.callbackExpirationTime===t&&o>=r)return;n!==Yl&&Bl(n)}e.callbackExpirationTime=t,e.callbackPriority=r,t=1073741823===t?$t(Vr.bind(null,e)):Wt(r,Hr.bind(null,e),{timeout:10*(1073741821-t)-ru()}),e.callbackNode=t}}}function Hr(e,t){if(ks=0,t)return t=Fr(),No(e,t),qr(e),null;var n=Br(e);if(0!==n){if(t=e.callbackNode,(Ju&(Wu|$u))!==Hu)throw Error(r(327));if(lo(),e===es&&n===ns||Kr(e,n),null!==ts){var o=Ju;Ju|=Wu;for(var a=Yr();;)try{eo();break}catch(t){Xr(e,t)}if(Gt(),Ju=o,Bu.current=a,rs===Ku)throw t=os,Kr(e,n),To(e,n),qr(e),t;if(null===ts)switch(a=e.finishedWork=e.current.alternate,e.finishedExpirationTime=n,o=rs,es=null,o){case Qu:case Ku:throw Error(r(345));case Xu:No(e,2=n){e.lastPingedTime=n,Kr(e,n);break}}if(i=Br(e),0!==i&&i!==n)break;if(0!==o&&o!==n){e.lastPingedTime=o;break}e.timeoutHandle=Si(oo.bind(null,e),a);break}oo(e);break;case Gu:if(To(e,n),o=e.lastSuspendedTime,n===o&&(e.nextKnownPendingLevel=ro(a)),ss&&(a=e.lastPingedTime,0===a||a>=n)){e.lastPingedTime=n,Kr(e,n);break}if(a=Br(e),0!==a&&a!==n)break;if(0!==o&&o!==n){e.lastPingedTime=o;break}if(1073741823!==is?o=10*(1073741821-is)-ru():1073741823===as?o=0:(o=10*(1073741821-as)-5e3,a=ru(),n=10*(1073741821-n)-a,o=a-o,0>o&&(o=0),o=(120>o?120:480>o?480:1080>o?1080:1920>o?1920:3e3>o?3e3:4320>o?4320:1960*Uu(o/1960))-o,n=o?o=0:(a=0|l.busyDelayMs,i=ru()-(10*(1073741821-i)-(0|l.timeoutMs||5e3)),o=i<=a?0:a+o-i),10 component higher in the tree to provide a loading indicator or placeholder to display."+N(i))}rs!==Zu&&(rs=Xu),l=yr(l,i),f=a;do{switch(f.tag){case 3:u=l,f.effectTag|=4096,f.expirationTime=t;var w=Ar(f,u,t);ln(f,w); break e;case 1:u=l;var E=f.type,k=f.stateNode;if(0===(64&f.effectTag)&&("function"==typeof E.getDerivedStateFromError||null!==k&&"function"==typeof k.componentDidCatch&&(null===ms||!ms.has(k)))){f.effectTag|=4096,f.expirationTime=t;var _=Ir(f,u,t);ln(f,_);break e}}f=f.return}while(null!==f)}ts=no(ts)}catch(e){t=e;continue}break}}function Yr(){var e=Bu.current;return Bu.current=Cu,null===e?Cu:e}function Gr(e,t){eus&&(us=e)}function Jr(){for(;null!==ts;)ts=to(ts)}function eo(){for(;null!==ts&&!Gl();)ts=to(ts)}function to(e){var t=Fu(e.alternate,e,ns);return e.memoizedProps=e.pendingProps,null===t&&(t=no(e)),qu.current=null,t}function no(e){ts=e;do{var t=ts.alternate;if(e=ts.return,0===(2048&ts.effectTag)){if(t=br(t,ts,ns),1===ns||1!==ts.childExpirationTime){for(var n=0,r=ts.child;null!==r;){var o=r.expirationTime,a=r.childExpirationTime;o>n&&(n=o),a>n&&(n=a),r=r.sibling}ts.childExpirationTime=n}if(null!==t)return t;null!==e&&0===(2048&e.effectTag)&&(null===e.firstEffect&&(e.firstEffect=ts.firstEffect),null!==ts.lastEffect&&(null!==e.lastEffect&&(e.lastEffect.nextEffect=ts.firstEffect),e.lastEffect=ts.lastEffect),1e?t:e}function oo(e){var t=qt();return Vt(99,ao.bind(null,e,t)),null}function ao(e,t){do lo();while(null!==gs);if((Ju&(Wu|$u))!==Hu)throw Error(r(327));var n=e.finishedWork,o=e.finishedExpirationTime;if(null===n)return null;if(e.finishedWork=null,e.finishedExpirationTime=0,n===e.current)throw Error(r(177));e.callbackNode=null,e.callbackExpirationTime=0,e.callbackPriority=90,e.nextKnownPendingLevel=0;var a=ro(n);if(e.firstPendingTime=a,o<=e.lastSuspendedTime?e.firstSuspendedTime=e.lastSuspendedTime=e.nextKnownPendingLevel=0:o<=e.firstSuspendedTime&&(e.firstSuspendedTime=o-1),o<=e.lastPingedTime&&(e.lastPingedTime=0),o<=e.lastExpiredTime&&(e.lastExpiredTime=0),e===es&&(ts=es=null,ns=0),1u&&(c=u,u=l,l=c),c=Ue(w,l),f=Ue(w,u),c&&f&&(1!==k.rangeCount||k.anchorNode!==c.node||k.anchorOffset!==c.offset||k.focusNode!==f.node||k.focusOffset!==f.offset)&&(E=E.createRange(),E.setStart(c.node,c.offset),k.removeAllRanges(),l>u?(k.addRange(E),k.extend(f.node,f.offset)):(E.setEnd(f.node,f.offset),k.addRange(E)))))),E=[];for(k=w;k=k.parentNode;)1===k.nodeType&&E.push({element:k,left:k.scrollLeft,top:k.scrollTop});for("function"==typeof w.focus&&w.focus(),w=0;w=t&&e<=t}function To(e,t){var n=e.firstSuspendedTime,r=e.lastSuspendedTime;nt||0===n)&&(e.lastSuspendedTime=t),t<=e.lastPingedTime&&(e.lastPingedTime=0),t<=e.lastExpiredTime&&(e.lastExpiredTime=0)}function Co(e,t){t>e.firstPendingTime&&(e.firstPendingTime=t);var n=e.firstSuspendedTime;0!==n&&(t>=n?e.firstSuspendedTime=e.lastSuspendedTime=e.nextKnownPendingLevel=0:t>=e.lastSuspendedTime&&(e.lastSuspendedTime=t+1),t>e.nextKnownPendingLevel&&(e.nextKnownPendingLevel=t))}function No(e,t){var n=e.lastExpiredTime;(0===n||n>t)&&(e.lastExpiredTime=t)}function Po(e,t,n,o){var a=t.current,i=Fr(),l=su.suspense;i=jr(i,a,l);e:if(n){n=n._reactInternalFiber;t:{if(J(n)!==n||1!==n.tag)throw Error(r(170));var u=n;do{switch(u.tag){case 3:u=u.stateNode.context;break t;case 1:if(It(u.type)){u=u.stateNode.__reactInternalMemoizedMergedChildContext;break t}}u=u.return}while(null!==u);throw Error(r(171))}if(1===n.tag){var s=n.type;if(It(s)){n=Dt(n,s,u);break e}}n=u}else n=Al;return null===t.context?t.context=n:t.pendingContext=n,t=on(i,l),t.payload={element:e},o=void 0===o?null:o,null!==o&&(t.callback=o),an(a,t),Dr(a,i),i}function Oo(e){if(e=e.current,!e.child)return null;switch(e.child.tag){case 5:return e.child.stateNode;default:return e.child.stateNode}}function Ro(e,t){e=e.memoizedState,null!==e&&null!==e.dehydrated&&e.retryTime