טוען...
ואהבת לרעך כמוך. כיצד לקיים מצוה זאת? - ה | הרב אמנון יצחק
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
‏קיצורי מקלדת
Shortcuts Open/Close/ or ?
‏עצור/נגן‏מקש רווח
‏הגבר עוצמת שמע
‏הנמך עוצמת שמע
‏העבר קדימה
‏העבר אחורה
‏הדלק / כבה כתוביותc
‏יציאה ממסך מלא/מסך מלאf
‏הפעל שמע/השתקm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
‏% העבר קדימה0-9
00:00
00:00
00:00
 

ואהבת לרעך כמוך. כיצד לקיים מצוה זאת? - ה | הרב אמנון יצחק

 בית מדרש 'קהילות פז', בני ברק
 תאריך פרסום: 05.06.2019, שעה: 07:23

הורדת MP4 הורדת MP3


בס"ד ואהבת לרעך כמוך כיצד לקיים מצוה זאת? חלק ה 05-06-2019

נציב יום: הצלחה ליעקב בן מזל ומשה שיצא זכאי במשפט

חלק ה "ואהבת לרעך כמוך"

כתב "בספר חסידים" סימן שמט': "יכול אדם לומר: "איני מקפיד על מי שמבזה אותי - כך אני אבזה אדם אחר".

-         "כמו שאני לא מקפיד - שגם הוא לא יקפיד, ואני אבזה אותו! מה הבעיה?. למה? התורה ציוות "ואהבת לרעך כמוך" לאהוב אותו כמוך אבל לא יותר ממך, לא יותר, אז אם לא מקפיד כשמבזים אותי- אז גם שלא יקפיד".

ואם מקפיד הרי אמרו: "בטל רצונך מפני רצונו", דהיינו בטל רצונך מפני רצון חברך, ורצון חברך מפני רצון הקב"ה. אבל חכמים אמרו שאתה צריך לבטל את הרצון שלך מפני הרצון של החבר שלך, ואת הרצון של החבר שלך מפני הרצון של הקב"ה. זאת אומרת: שעומד הרצון, חבר שלך רוצה משהו והשם רוצה משהו - כמובן שאתה צריך לבטל את הרצון של החבר במידה כזו.

"ואתה אל בינתך אל תשען", זה המביא עצמו לידי ניסיון, אתה צריך לעשות מה שחכמים אמרו, מה שהתורה אמרה, "ואתה אל בינתך אל תשען" אל תביא את עצמך לידי ניסיון.

כך גם דעת זקנים ובעלי "התוספות" על הפסוק: "זה ספר תולדות אדם" וזה לשונם: "ואהבת לרעך כמוך" אמר רבי עקיבא: "זה כלל גדול בתורה", בן עזאי אומר זה "ספר תולדות אדם", גדול יותר,

מה פירשו?

מה שבן עזאי אומר הכוונה היא על סוף הפסוק שכתוב: "בדמות אלוקים עזה אותו", כבר למדנו את זה בשיעורים קודמים.

ומהפסוק של רבי עקיבא אנחנו לא שומעים רק "מה ששנואי לחברך - לא תעשה!" בא בן עזאי ואומר: אפילו אם אתה לא חושש בכבוד עצמך - יש לך לחוש לכבוד חברך, למה? כפי שאתה רואה את דמות החבר ולא רואה את דמות עצמך. "בדמות אלוקים עשה אותו". אל תסתכל על הדמות שלך איך אתה מתנהג, אתה לא מקפיד שמבזים אותך, אתה תסתכל על הדמות שלו, "בדמות אלוקים עשה אותו". ולזה אמר שהמקרא הזה עזאי אמר: שהוא כולל יותר מ"ואהבת לרעך כמוך" כי מ"ואהבת לרעך כמוך" אמרנו מה ששנוא עליך לא תעשה לחבר שלך, אבל אם לא שנוא?

-         "לא שנוא עלי שמבזים אותי – שיבזו".

לא שומעים שבמצב כזה אתה צריך לא לעשות כן לחברך, אתה יכול ללמוד "כמוך" אני לא מתבזה -שהוא לא יתבזה. לא שומעים, אבל מהפסוק שמביא בן עזאי זה ספר "תולדות אדם" שסיומו "בדמות אלוקים עשה אותו" אז אל תתחשב בדמות שלך ואיך שאתה מרגיש, תתייחס לדמות אלוקים שעשה אותו. זה שומעים יותר אז לפסוק הזה יש יותר תוקף לפי דברי בן עזאי זה כלל גדול יותר!.

החיד"א בהגהותיו לספר "חסידים", כתב שאפשר לומר: שרבי עקיבא כך דורש, "ואהבת לרעך כמוך" מה שעליך שנוא לחברך אל תעשה, ויש בכלל הזה שאם מידתך להקפיד - היה רצונך שלא יבזוך ולא יתנו לך מקום להקפיד, וכן תעשה לרעך שהוא מקפיד, שלא תעשה לו דבר שיקפיד, והגם שאין אתה מקפיד. מכל מקום אם היית מקפיד רצונך שלא יעברו על דעתך, יש בה "ואהבת לרעך כמוך".

אבל זה לא מפורש כל כך. ולכן, עזאי נקט "זה ספר תולדות אדם" ללמוד משם. ובודאי שלא נעלם גם מרבי עקיבא הכוונה הזאת, אך סבר שזה כלול בתוך "ואהבת לרעך כמוך".

"אני לא מקפיד!" בסדר, אבל אם הייתי מקפיד הייתי רוצה שיכעיסו אותי שיבזו אותי? לא הייתי רוצה. זה שאני לא מקפיד זה לא אומר שאני יכול לגרום לשני שגם הוא יהיה... "יתבזה! מה יש? לא קרה כלום".

-         לא! "ואהבת לרעך כמוך" שאם אתה היית מקפיד גם לא היית רוצה שהשני יתבזה, זה לא אומר שאם אתה לא מקפיד - אז שגם השני לא יקפיד, כי ב"ואהבת לרעך כמוך" זה גם בתנאים שאם היית במצב הפוך, לא רק איך שאתה וכו'

אבל זה לא משתמע בברור, זה הבנה שזה כולל "ואהבת לרעך כמוך". לו יצויר שהיית מקפיד - היית רוצה שהשני יתבזה? לא! כמו שאתה לא רוצה שיבזו אותך אז גם השני אך תבזה.... זה שאתה בינתיים לא אכפת לך – בסדר, אתה במצב כזה, אבל מה היה קורה במקרה וכן היית מקפיד? לכן תתייחס אליו בהתאם. אבל זה כלול ב"ואהבת לרעך כמוך" אבל זה לא בדיוק, כאילו יותר משמע מהפסוק של בן עזאי "זה ספר תולדות אדם" והסיפא שלו: "בדמות אלוקים עשה אותו".

אז מכל מקום מי שיחשוב לומר: שמה שכתוב "ואהבת לרעך כמוך"

-         "אני אוהב שנותנים כאפות - הוא גם יקבל כפות!"

-         "לא! לא, לא, לא, אל תגזים! אל תגזים, זה כלול בתוך זה "בדמות אלוקים, ובטל רצונך מפני רצון חברך, ורצון חברך מפני רצון המקום, לאט לאט! תרגע, זה כלול ב"ואהבת" אומנם זה לא...

והכלל השני של בן עזאי היה יותר חזק לפי דבריו - אבל רבי עקיבא אומר גם זה כלול ב"ואהבת לרעך" זה פשוט זה ברור שלא....

פעם הסתתר אחד מחסידי קוצק בשבת פרשת קדושים מאחורי הדלת של הרבי, רוצה לשמוע איך הוא קורא את פרשת השבוע, הגיע לפסוק "ואהבת לרעך כמוך" אז החסיד שומע את הרבי מקוצק הוא אומר ככה: "ואהבת לרעך...... אה, כמוך? אחרי הפסקה של כמה רגעים שומע אומר: "כמוך!", לא הבין מה זה השאלה ומזה התשובה.

פנה לנאמן ביתו של הרבי ושמו רבי צבי הרש,

ושאל אותו: "מה פשר הדבר?"

והוא הסביר לו ככה: "הרבי שאל את עצמו: איך התורה מצוה אדם לאהוב את חברו "כמוך"? וכי מותר לאדם לאהוב את עצמו?! הרי בתורת קוצק, "אהבה עצמית? מביאה לידי זיוף, רמאות, הונאה, ועצלות המחשבה!" ועוד כמה דברים שליליים, מי שחולה על עצמו, מי שאוהב את עצמו, הקוצק! אין דבר כזה.

אז הרבי קורא: "ואהבת לרעך כמוך" כמוך! מה מותר לאהוב את עצמו? איך מותר לאהוב את עצמו? איך התורה אומרת דבר כזה? שתאהב אותו כמוך - מה מותר לך לאהוב את עצמך?

ובסוף היתה התשובה בניחותא: כמוך!, כמו שאתה חייב לשנוא את עצמך! תכלית השנאה - כך אתה חייב לאהוב אחרים תכלית אהבה! איך אתה תקיים ואהבת לרעך? כמוך. מה כמוך? מותר לאהוב את עצמך? לא, מה פתאום. מה זה שנאה? הרחקה, אתה צריך לשנוא את עצמך תכלית השנאה.

 זאת אומרת: שאתה לא האגו ולא אנוכיות, ולא זה ינחה אותך, כי זה תמיד יביא אותך לזיוף למרמה להונאה כי אתה תמיד תדאג לעצמך וזה על חשבון אחרים כמובן, אז ודאי שהתורה לא אומרת שאתה צריך לאהוב את עצמך,

אז מה כן? אתה צריך לשנוא את עצמך, מה פירוש? להרחיק את ה"אני" להרחיק את ה"אני", "אני" אני" זה ס"א בגימטרייה סיטרא אחרא, אני, "לא יהיה בך אל זר" לא תעבוד את עצמך, תרחיק את האני, עובדים - אחד.

אז הוא אומר: כמו ש"כמוך" ב"כמוך" הכוונה שאתה צריך לשנוא את עצמך, אבל התורה אומרת: "ואהבת לרעך" איך תאהב אותו? "כמוך", כמו שב"כמוך" אתה צריך לשנוא את עצמך בתכלית במקסימום של שנאה – לאהוב - אתה צריך לאהוב בתכלית האהבה. "ואהבת לרעך כמוך". מזה ה"כמוך"? בתכלית! אתה כלפי עצמך צריך להתנהג בשנאה, אז לחברך התורה מצוה "ואהבת" איך לאהוב אותו? לרעך, כמוך, בתכלית האהבה.

"בספר הברית" ניתן לפרש "ואהבת לרעך כמוך": "פן תאמר בלבבך: "איך אפשר לי לאהוב אותו? אהה... אני שלם! והוא חסר, אני צדיק! והוא ככה חפיף, הלא יש בו פחיתות מידה פלונית, או הוא עושה מעשה מגונה פלוני",

כי טבע האדם שהוא רואה תמיד חסרון ופחיתות בכל אדם, אם מעט ואם רב, הכל לפי משהו אדם, "ותכהנה עיניו לראות נגע עצמו לעולם", אדם לא רואה חסרון בעצמו, "אין אדם רואה נגעי עצמו", הוא שלם!. שלם בדעתו בכל מיני שלמות ואיננו חסר לנפשו, לא תחסר נפשו מן המעלות והשלמות. כך האדם חי ומרגיש שהוא בסדר גמור. וגם אם יש לו פאלטות - יש סיבות מוצדקות, ואם מישהו היה עומד במצבו - ודאי היה יותר גרוע, "שמע! - אני יודע מי אני...".

לכן התורה אמרה "כמוך - אני השם!" הלו... הלו, אתה תאהב את רעך "כמוך, אני השם", מה זה אומר? אני מעיד בדבר שהוא כמוך בעניין השלמות. כמו שאתה לא שלם ככה הוא לא שלם, כמו שהוא לא שלם - גם אתה לא שלם. אני מעיד! אומר השם "אני השם אני השם" ואם אין הפחיתות והמחסור שלך כמו האיש ההוא - ואין לך את החיסרון שיש בו, אבל, יש לך חסרון אחר!, יש לך חסרון אחר. "זכור נא! מי הוא נקי אבד?" חסיד - אלא שאין אתה יודע ממחסורך.

את שלך המחסור אתה לא רואה, ואתה רואה חסרונות של אחרים, אבל אני מעיד שהוא כמוך בעניין הפחיתות, מצאת בו משהו? כן, ואני מצאתי בך יותר, ממוצא דבר אז תבין ותשכיל שצריך לאהוב כל אדם עם החסרון שלו! אל תקפיד על החסרון שלו! שזה לא יפריד בין הדבקים ויכבה את האהבה. שאם אתה לא תעשה כך, תקפיד אך למחסור, כל דבר תמצא מחסור בו - לא תוכל לקיים מצות "ואהבת לרעך" לעולם, "כי אין צדיק בארץ אשר יעשה טוב ולא יחטא". אין דבר כזה שאין שום חסרון, בבן אדם שהוא שלם בכל השלמות, אז לכן אל תעשה חשבונות "ואהבת לרעך – כמוך, כמוך"

אל תגיד: "אני זה, והוא זה, אני זה, והוא זה",

-         "לא, לא! לא, לא, אני השם! אני השם, כמה מסתיים הפסוק, "ואהבת לרעך כמוך אני השם" אני אני יודע, מה אתה אומר.... אתה לא יותר טוב, ולכן אני מבקש ממך: "ואהבת לרעך" הוא כמוך אל תדאג הוא כמוך, מה מצאת בו? פחיתות? גם אתה, כמוך! בדיוק כמוך",

מי אומר?

"אני! אני השם".

הפלא ופלא!

תראו כמה פרושים כבר קיבלנו בהבנה של "ואהבת" כל התחמונים שתרצה לתחמן "אה אהאה" התורה כבר הכילה את הכול בתוך הפסוק הקטן הזה.

נסיים את השיעור בסיפור יפה:

הגאון המגיד הירושלמי רבי בן ציון ידלר זכר צדיק לברכה: מספר בספר "בטוב ירושלים" פרק יג' על הגאון רבי יהושוע לייב דיסקין זכותו תגן עלינו אמן, הוא היה אב בית דין בריסק, ובסוף ימיו היה בעיר הקודש ירושלים תבנה ותכונן.

בין הדברים הוא מספר דבר נפלא בגדר מצות "ואהבת לרעך כמוך" שהוא למד מפי קודשו של הגאון מבריסק זכר צדיק לברכה: "זוכרני, ככה הוא מספר, שנוסדה חברה חשאית, מטרת יסודה היה, שכל אחד מהחברה יעזור לרעהו בחברה וחוזר חלילה. כמו שיש אצל החסידים שזה נקרא? אנ"ש. אנשי שלומינו. "אנשי שלומנו", דואגים רק לאנשי שלומנו. תורמים לאנשי שלומנו, עוזרים לאנשי שלמונו. אז נתווצרה חברה שאחד דואג לשני בחבר'ה.

נכנסתי בפני הרב מבריסק, שאלתי את דעתו על זה, מה הוא אומר על החברה החשאית הזאת שנוסדה?"

בראשונה אמר לי: "מה נפקא מינה לך? מה יוצא לך מזה? מה אכפת לך?"

רק אחרי שאמרתי לו שעל פי דעתי דבר נכון הוא, כי הרי יסוד החברה הזאת מצות "ואהבת לרעך כמוך" שכל אחד דואג לשני וכו' וכו'.

אמר לי: "עניין זה אינו בכלל בגדר "ואהבת לרעך" אלא אהבת עצמו הוא! שכעת דואג הוא לחברו -ואחר כך חברו לו, וזה נגד מצות התורה! שצריך לאהוב את כל אחד מישראל, אפילו שאינו חבר בחברה הזאת. ואף במי שעשה לו רעה נאמר: "לא תיקום ולא תיטור", וצריך להיטיב לו, איך זה כתוב? כתוב: "לא תיקום ולא תיטור את בני עמך "ואהבת לרעך כמוך"".

והרב סיים: "חלילה לך מלהיכנס לחברה זו והיא נגד התורה!.

שמעתם?

"רבי חנניה בן עקשיא אומר: "רצה הקב"ה לזכות את ישראל לפיכך הרבה להם תורה ומצוות שנאמר: "השם חפץ למען צדקו יגדיל תורה ויאדיר".

  •    שיתוף   

הכרת הטוב לרב שליט"א

  • 24.04 11:01

    [ריקוד של אמונה – תודה על החיזוק] כבוד הרב ב"ה הרצאה באילת היתה ממש מרגשת ומיוחדת (כחה של מצוה אחת 23.04.2025 shofar.tv/lectures/1656) רגע השיא לדעתי זה היה כשאֵם הבן החולה שהקימה את ההרצאה - דיברה וביקשה ברכת הרב לרפואת בנה והרב יעץ לה את סגולת השמחה: 'לשיר ולרקוד "עִבְדוּ" 15 דקות כל יום במשך חודש ימים!' ("עִבְדוּ אֶת ה' בְּשִׂמְחָה בֹּאוּ לְפָנָיו בִּרְנָנָה"! (תהלים ק, ב) כמה תקוה ואמונה העצה הזאת נותנת לאנשים בנסיונות החיים וגם לי באופן אישי וכמה חשוב להפיץ אותה כדי שיזכו כולם לעבוד את ה' יתברך בשמחה (אמן) חזק וברוך👏 (לסגולת השמחה shofar.tv/articles/15096).

  • 24.04 10:39

    [מעשים של גיבורים – תודה על ההשראה] כבוד הרב שלום ובוקר טוב🌸 ב"ה הרצאה יפייפיה (אילת 23.4.25) התחברתי מאד לסיפור של הנטילת ידיים. ויחודה של מצווה בכוונה באופן תמידי. והנעילת נעליים... - מעשים של גיבורים ממש! ישר כח.

  • 24.04 10:38

    [מעיין חי של תורה וחסד] בוקר אור לרב היקר! ישר כח עצום על הרצאה נפלאה ומרגשת מאוד. (אילת 23.4.25) החלק הראשון בו הרב היקר העביר את הדרשה כדרכו בקודש באופן ברור ורהוט מאוד משולב בפרקטיקות ליישום לכל אדם מישראל ששומע. בחלק השני שאלות ובקשות הציבור, מאוד ריגש! - הרב היקר סיפק תשובות ועצות שונות בהתאמה לכל השואלים ומבקשי הברכות שנכחו (גם שלא הגיעו פיזית). יה"ר שכל הברכות הכתובות בתורה יחולו על הרב היקר שמהווה דוגמה אישית באופן בולט לעשיית רצון האל יתברך כרצונו!!! (אמן).

  • 24.04 10:37

    [השגחה פרטית מחט מחט – תודה על ההרצאה שחדרה ללב] תודה רבה על ההרצאה קודם כל! (אילת 23.4.25) ראשית כל כשנשלחה התמונה של סט מחטים בצהריים - לא הבנתי: למה נשלחה תמונה של סט מחטים? אולי מישהו בהפצה שלח בטעות... אבל ברוך השם השגחה פרטית מדוייקת הסט מחטים ב"ה. והבחור עם העגילים. והרעיון לפתוח מסעדת בייגלה בשר. והסיפורים על ההשגחה פרטית - ב"ה חיזקוני מאוד! אז תודה רבה כבוד הרב שליט"א יה"ר שהשם יתברך ישמור לנו אותך עד ביאת גואל צדק וגם לאחר מכן אמכי"ר 🙏.

  • 23.04 10:14

    ["הודו לה' כי טוב" – בענווה ובשמחה] כבוד הרב ב"ה שיעור בוקר מרתק ומחזק הנפש על הענוה ומעלתה (הענווה ומעלתה - חלק ד' 23.04.2025, shofar.tv/videos/17841) להכיר את ערך עצמנו ולא החזיק טובה לעצמנו ושהכל מאיתו יתברך הידיעה שהקב"ה משפיע עלינו טובות וחסדים בכל עת - היא השמחה העצומה שבלב! חזק וברוך👏.

  • 22.04 11:29

    [ברכת הרב והישועה בצהרון: עבודה קבועה, ליד הבית, ובתנאים מופלאים] שלום כבוד הרב, ב"ה אתמול בירכת אותי שאעבוד בצהרונים אחרי העבודה. ולמרות שסוף שנה, מצאו לי לעבוד כמדריכה ויש איתי סייעת לעזר, 60 ש"ח לשעה, שעתיים וחצי, ליד הבית. חשוב לציין: שלמרות שהאחראית קצת קשוחה - היא באה לקראתי, אמרה לי: 'לפנות לצהרונים שיעזרו לי' והם אמרו: 'שאין להם משהו מתאים וגם שאין קביעות, אז אצטרך להסתובב וכל פעם ללכת לגן או בית ספר שיצטרכו ולהחליף את הצוות מתי שצריך...' יצאתי משם ואז האחראית ישבה בחוץ ואמרתי לה: 'שאין מקום' והלכתי לאחר שהתרחקתי ממש, היא קראה לי וביקשה: 'שאקרא למישהי' היא דיברה איתה, ממש ניסתה לעזור. ובדקו ומצאו לי משהו קבוע! ואפילו היה אופציה או בגן או בבית הספר. ב"ה כמו תמיד הרב מברך ויש הצלחה זוכים לישועה🌹! נ.ב. ואני גם לא מאכילה, אלא הסייעת דואגת להביא לילדים לאכול. תודה כבוד הרב.

  • 22.04 11:26

    [ניצחון בזכות האמונה: הצלחה מלאה בתביעה ללא עו"ד בעקבות עצת הרב] שלום לכבוד רבי. שאלתי את הרב: 'האם לתבוע נכות עם עורך דין או לבד?' כי עם עוד היה נראה לי השתדלות יתרה! וב"ה כבודו הורה לי: 'לבד'. ואני רוצה לבשר: 'שהבורא עשה את כל העבודה! התביעה הצליחה מאה אחוז (100%) בזכות השם יתברך בלבד, רואים מעשי ידיו. הכל היה חלק וקל ומוצלח כמו שבחיים לא היה צפוי - אפילו עם עו"ד. תודה להשם יתברך ולכבוד הרב שעשיתי על פיך וברכה מצויה בכל מוצא פיך כבוד הרב. תודה רבה.

  • 20.04 20:36

    [בזכות כבוד הרב: ניצלנו משקוצי הנפש – מוסר מפרשת צו על מאכלות אסורות] כבוד הרב שליט"א, בלימוד של 'חוק לישראל' בחלק של המוסר מדבר על מאכלות אסורות, שיראו ממה ניצלנו ב"ה בזכות כבוד הרב! [חוק לישראל, פרשת צו יום שלישי, מוסר משערי קדושה ח"ב ש"ו] ציטוט: 'מַאֲכָלוֹת אֲסוּרוֹת יָדוּעַ כִּי אֲפִילוּ אֶת הַנֶּפֶשׁ הֵן מְשַׁקְצִין כְּמוֹ שֶׁכָּתוּב (ויקרא כ'): "וְלֹא תְשַׁקְצוּ אֶת נַפְשׁוֹתֵיכֶם" וְלֹא עוֹד אֶלָא שֶׁהַפּוֹרֵשׁ מֵהֶן נִקְרָא: 'קָדוֹשׁ!' כְּמוֹ שֶׁכָּתוּב: "וְלֹא תְשַׁקְצוּ אֶת נַפְשׁוֹתֵיכֶם וְגו' וְהִתְקַדְשְׁתֶּם וְגו' כִּי אֲנִי ה' הַמַּעֲלֶה וְגוֹ' וִהְיִיתֶם קְדוֹשִׁים כִּי קָדוֹשׁ אָנִי". וְיָדַעְתָּ כִּי הַקְדוּשָׁה מְבִיאָה לִידֵי רוּחַ הַקֹּדֶשׁ'. (לכתבה: חוק לישראל, סט כיס, 54 כרכים 145 ש"ח shofar.tv/articles/15320. לאשכול כשרות הבשר העוף והמאכלים בימינו shofar.tv/threads/9).

  • 20.04 19:07

    [מגיפה, מסכות וסנקציות – רמזים שנאמרו מפי הרב כבר בשנת תשס"ג] חלק משיעור, לפני 22 שנים! הרב שליט"א בהרצאה בקרית הרצוג בשם "בְּצֶדֶק תִּשְׁפֹּט עֲמִיתֶךָ" (ויקרא יט, טו. shofar.tv/lectures/1057) ומיד אחרי שהרב מספר על תלמידי רבי עקיבא 'שלא חלקו כבוד זה לזה...' ורבי עקיבא הזהיר את החמישה שנותרו: 'שלא יעשו כמעשיהם!... יצאו מיד ומילאו את כל הארץ תורה..." ואז כבוד הרב משלב עם זה את המגיפה 'סרס' שהתפרצה באותה שנה(2003) שידועה גם בשם: 'שקורונה'. ואומר: 'מגיפה עולמית שיכולה להיפרץ ואף מדבר על כמה בודדים שמתו ואלפים הולכים עם מסיכות...!' אכן, אפשר לומר: 'נבואה!' והנמשל ברור... לבסוף הקטע: 'רבי יהונתן אייבשיץ, מה זה שנאת חינם? - אף אחד לא דאג רוחנית אחד לשני! "וְהֶחֱזַקְתָּ בּוֹ" (ויקרא כה, לה) לא רק פיזית, אלא רוחנית!'

  • 20.04 18:03

    [העקידה באור חדש – חידוש מהרצאה שפתר לי קושיות של שנים] מועדים לשמחה רבינו היקר! ב"ה באמת חידוש גדול ומחייב לימדתנו בהרצאה (בני ברק - הקבלת פני רבו "מעלת הזריזות" 18.04.2025 shofar.tv/lectures/1655) ונפתרו לי כמה קושיות שהיו לי בעניין העקידה תמיד שאלתי 1. למה עקידת יצחק נספר ונמדד כניסיון לאברהם ולא גם ליצחק? הרי בכל זאת הוא הנעקד! 2. מה כבר הניסיון לעקוד את הבן אחרי שכבר קפץ לאש ויצא למלחמה בודד נגד מיליונים וכו' הרי כל חייו נתן את כל כולו להשי"ת! 3. "כִּי עַתָּה יָדַעְתִּי כִּי יְרֵא אֱלֹהִים אַתָּה" (בראשית כב, יב) קצת מבייש שרק עכשיו הוכתר כירא שמים?! אחרי כל מה שעבר אברהם בחייו למען הבורא! אבל עכשיו אחרי החידוש הנפלא! שהניסיון היה על אופן ביצוע העקידה שאפילו ביקע לבדו את העצים ובזריזות ב"ה זה פותר את כל השאלות! לעיל, כדלהלן: 1. דווקא אברהם שהיה אז בן 137 ניסיון הזריזות גדול לאין שיעור מיצחק שהיה בן 37. 2. באמת העקדה עצמה היא לא הנקודה אלא הזריזות, מה שלא היה שייך לבדיקה בשאר הניסיונות. ואם נבוא ונקשה: הרי במלחמה נגד 4 המלכים, אברהם הריק את חניכיו בזריזות? אין זה דומה, כיוון ששם ההצלה תלויה בזמן! כי הצבאות הולכים ומתרחקים, מה שאין כן העקידה שהיצר טוען: 'שום דבר לא בוער...' 3. כאן אברהם הוכיח לבורא וגילה על כל מפעל חייו שאכן היה בשמחה! בזכות הזריזות, כמו שהסביר הרב בהרצאה. ישר כוח!!! עד כאן תאוריה נפלאה מאד מאד, מכאן החלק הפרקטי, יה"ר שנזכה לקיים, חג שמח (אמן).

יוצרים קשר עם שופר

 משרדי שופר

 03-6777779

 דואר אלקטרוני

 main@shofar.tv

 מספר פקס

 03-6740578

 שופר קול

 02-372-4787 | שידור חי:  073-337-6900

תגובות, ראיונות ופרסומים אחרונים בתקשורת

קליפים וסרטונים

ניתן להשתמש בחצי המקלדת בכדי לנווט בין כפתורי הרכיב
",e=e.removeChild(e.firstChild)):"string"==typeof o.is?e=l.createElement(a,{is:o.is}):(e=l.createElement(a),"select"===a&&(l=e,o.multiple?l.multiple=!0:o.size&&(l.size=o.size))):e=l.createElementNS(e,a),e[Ni]=t,e[Pi]=o,Pl(e,t,!1,!1),t.stateNode=e,l=Ae(a,o),a){case"iframe":case"object":case"embed":Te("load",e),u=o;break;case"video":case"audio":for(u=0;u<$a.length;u++)Te($a[u],e);u=o;break;case"source":Te("error",e),u=o;break;case"img":case"image":case"link":Te("error",e),Te("load",e),u=o;break;case"form":Te("reset",e),Te("submit",e),u=o;break;case"details":Te("toggle",e),u=o;break;case"input":A(e,o),u=M(e,o),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;case"option":u=B(e,o);break;case"select":e._wrapperState={wasMultiple:!!o.multiple},u=Uo({},o,{value:void 0}),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;case"textarea":V(e,o),u=H(e,o),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;default:u=o}Me(a,u);var s=u;for(i in s)if(s.hasOwnProperty(i)){var c=s[i];"style"===i?ze(e,c):"dangerouslySetInnerHTML"===i?(c=c?c.__html:void 0,null!=c&&Aa(e,c)):"children"===i?"string"==typeof c?("textarea"!==a||""!==c)&&X(e,c):"number"==typeof c&&X(e,""+c):"suppressContentEditableWarning"!==i&&"suppressHydrationWarning"!==i&&"autoFocus"!==i&&(ea.hasOwnProperty(i)?null!=c&&Ie(n,i):null!=c&&x(e,i,c,l))}switch(a){case"input":L(e),j(e,o,!1);break;case"textarea":L(e),$(e);break;case"option":null!=o.value&&e.setAttribute("value",""+P(o.value));break;case"select":e.multiple=!!o.multiple,n=o.value,null!=n?q(e,!!o.multiple,n,!1):null!=o.defaultValue&&q(e,!!o.multiple,o.defaultValue,!0);break;default:"function"==typeof u.onClick&&(e.onclick=Fe)}Ve(a,o)&&(t.effectTag|=4)}null!==t.ref&&(t.effectTag|=128)}return null;case 6:if(e&&null!=t.stateNode)Ll(e,t,e.memoizedProps,o);else{if("string"!=typeof o&&null===t.stateNode)throw Error(r(166));n=yn(yu.current),yn(bu.current),Jn(t)?(n=t.stateNode,o=t.memoizedProps,n[Ni]=t,n.nodeValue!==o&&(t.effectTag|=4)):(n=(9===n.nodeType?n:n.ownerDocument).createTextNode(o),n[Ni]=t,t.stateNode=n)}return null;case 13:return zt(vu),o=t.memoizedState,0!==(64&t.effectTag)?(t.expirationTime=n,t):(n=null!==o,o=!1,null===e?void 0!==t.memoizedProps.fallback&&Jn(t):(a=e.memoizedState,o=null!==a,n||null===a||(a=e.child.sibling,null!==a&&(i=t.firstEffect,null!==i?(t.firstEffect=a,a.nextEffect=i):(t.firstEffect=t.lastEffect=a,a.nextEffect=null),a.effectTag=8))),n&&!o&&0!==(2&t.mode)&&(null===e&&!0!==t.memoizedProps.unstable_avoidThisFallback||0!==(1&vu.current)?rs===Qu&&(rs=Yu):(rs!==Qu&&rs!==Yu||(rs=Gu),0!==us&&null!==es&&(To(es,ns),Co(es,us)))),(n||o)&&(t.effectTag|=4),null);case 4:return wn(),Ol(t),null;case 10:return Zt(t),null;case 17:return It(t.type)&&Ft(),null;case 19:if(zt(vu),o=t.memoizedState,null===o)return null;if(a=0!==(64&t.effectTag),i=o.rendering,null===i){if(a)mr(o,!1);else if(rs!==Qu||null!==e&&0!==(64&e.effectTag))for(i=t.child;null!==i;){if(e=_n(i),null!==e){for(t.effectTag|=64,mr(o,!1),a=e.updateQueue,null!==a&&(t.updateQueue=a,t.effectTag|=4),null===o.lastEffect&&(t.firstEffect=null),t.lastEffect=o.lastEffect,o=t.child;null!==o;)a=o,i=n,a.effectTag&=2,a.nextEffect=null,a.firstEffect=null,a.lastEffect=null,e=a.alternate,null===e?(a.childExpirationTime=0,a.expirationTime=i,a.child=null,a.memoizedProps=null,a.memoizedState=null,a.updateQueue=null,a.dependencies=null):(a.childExpirationTime=e.childExpirationTime,a.expirationTime=e.expirationTime,a.child=e.child,a.memoizedProps=e.memoizedProps,a.memoizedState=e.memoizedState,a.updateQueue=e.updateQueue,i=e.dependencies,a.dependencies=null===i?null:{expirationTime:i.expirationTime,firstContext:i.firstContext,responders:i.responders}),o=o.sibling;return Mt(vu,1&vu.current|2),t.child}i=i.sibling}}else{if(!a)if(e=_n(i),null!==e){if(t.effectTag|=64,a=!0,n=e.updateQueue,null!==n&&(t.updateQueue=n,t.effectTag|=4),mr(o,!0),null===o.tail&&"hidden"===o.tailMode&&!i.alternate)return t=t.lastEffect=o.lastEffect,null!==t&&(t.nextEffect=null),null}else 2*ru()-o.renderingStartTime>o.tailExpiration&&1t)&&vs.set(e,t)))}}function Ur(e,t){e.expirationTimee?n:e,2>=e&&t!==e?0:e}function qr(e){if(0!==e.lastExpiredTime)e.callbackExpirationTime=1073741823,e.callbackPriority=99,e.callbackNode=$t(Vr.bind(null,e));else{var t=Br(e),n=e.callbackNode;if(0===t)null!==n&&(e.callbackNode=null,e.callbackExpirationTime=0,e.callbackPriority=90);else{var r=Fr();if(1073741823===t?r=99:1===t||2===t?r=95:(r=10*(1073741821-t)-10*(1073741821-r),r=0>=r?99:250>=r?98:5250>=r?97:95),null!==n){var o=e.callbackPriority;if(e.callbackExpirationTime===t&&o>=r)return;n!==Yl&&Bl(n)}e.callbackExpirationTime=t,e.callbackPriority=r,t=1073741823===t?$t(Vr.bind(null,e)):Wt(r,Hr.bind(null,e),{timeout:10*(1073741821-t)-ru()}),e.callbackNode=t}}}function Hr(e,t){if(ks=0,t)return t=Fr(),No(e,t),qr(e),null;var n=Br(e);if(0!==n){if(t=e.callbackNode,(Ju&(Wu|$u))!==Hu)throw Error(r(327));if(lo(),e===es&&n===ns||Kr(e,n),null!==ts){var o=Ju;Ju|=Wu;for(var a=Yr();;)try{eo();break}catch(t){Xr(e,t)}if(Gt(),Ju=o,Bu.current=a,rs===Ku)throw t=os,Kr(e,n),To(e,n),qr(e),t;if(null===ts)switch(a=e.finishedWork=e.current.alternate,e.finishedExpirationTime=n,o=rs,es=null,o){case Qu:case Ku:throw Error(r(345));case Xu:No(e,2=n){e.lastPingedTime=n,Kr(e,n);break}}if(i=Br(e),0!==i&&i!==n)break;if(0!==o&&o!==n){e.lastPingedTime=o;break}e.timeoutHandle=Si(oo.bind(null,e),a);break}oo(e);break;case Gu:if(To(e,n),o=e.lastSuspendedTime,n===o&&(e.nextKnownPendingLevel=ro(a)),ss&&(a=e.lastPingedTime,0===a||a>=n)){e.lastPingedTime=n,Kr(e,n);break}if(a=Br(e),0!==a&&a!==n)break;if(0!==o&&o!==n){e.lastPingedTime=o;break}if(1073741823!==is?o=10*(1073741821-is)-ru():1073741823===as?o=0:(o=10*(1073741821-as)-5e3,a=ru(),n=10*(1073741821-n)-a,o=a-o,0>o&&(o=0),o=(120>o?120:480>o?480:1080>o?1080:1920>o?1920:3e3>o?3e3:4320>o?4320:1960*Uu(o/1960))-o,n=o?o=0:(a=0|l.busyDelayMs,i=ru()-(10*(1073741821-i)-(0|l.timeoutMs||5e3)),o=i<=a?0:a+o-i),10 component higher in the tree to provide a loading indicator or placeholder to display."+N(i))}rs!==Zu&&(rs=Xu),l=yr(l,i),f=a;do{switch(f.tag){case 3:u=l,f.effectTag|=4096,f.expirationTime=t;var w=Ar(f,u,t);ln(f,w); break e;case 1:u=l;var E=f.type,k=f.stateNode;if(0===(64&f.effectTag)&&("function"==typeof E.getDerivedStateFromError||null!==k&&"function"==typeof k.componentDidCatch&&(null===ms||!ms.has(k)))){f.effectTag|=4096,f.expirationTime=t;var _=Ir(f,u,t);ln(f,_);break e}}f=f.return}while(null!==f)}ts=no(ts)}catch(e){t=e;continue}break}}function Yr(){var e=Bu.current;return Bu.current=Cu,null===e?Cu:e}function Gr(e,t){eus&&(us=e)}function Jr(){for(;null!==ts;)ts=to(ts)}function eo(){for(;null!==ts&&!Gl();)ts=to(ts)}function to(e){var t=Fu(e.alternate,e,ns);return e.memoizedProps=e.pendingProps,null===t&&(t=no(e)),qu.current=null,t}function no(e){ts=e;do{var t=ts.alternate;if(e=ts.return,0===(2048&ts.effectTag)){if(t=br(t,ts,ns),1===ns||1!==ts.childExpirationTime){for(var n=0,r=ts.child;null!==r;){var o=r.expirationTime,a=r.childExpirationTime;o>n&&(n=o),a>n&&(n=a),r=r.sibling}ts.childExpirationTime=n}if(null!==t)return t;null!==e&&0===(2048&e.effectTag)&&(null===e.firstEffect&&(e.firstEffect=ts.firstEffect),null!==ts.lastEffect&&(null!==e.lastEffect&&(e.lastEffect.nextEffect=ts.firstEffect),e.lastEffect=ts.lastEffect),1e?t:e}function oo(e){var t=qt();return Vt(99,ao.bind(null,e,t)),null}function ao(e,t){do lo();while(null!==gs);if((Ju&(Wu|$u))!==Hu)throw Error(r(327));var n=e.finishedWork,o=e.finishedExpirationTime;if(null===n)return null;if(e.finishedWork=null,e.finishedExpirationTime=0,n===e.current)throw Error(r(177));e.callbackNode=null,e.callbackExpirationTime=0,e.callbackPriority=90,e.nextKnownPendingLevel=0;var a=ro(n);if(e.firstPendingTime=a,o<=e.lastSuspendedTime?e.firstSuspendedTime=e.lastSuspendedTime=e.nextKnownPendingLevel=0:o<=e.firstSuspendedTime&&(e.firstSuspendedTime=o-1),o<=e.lastPingedTime&&(e.lastPingedTime=0),o<=e.lastExpiredTime&&(e.lastExpiredTime=0),e===es&&(ts=es=null,ns=0),1u&&(c=u,u=l,l=c),c=Ue(w,l),f=Ue(w,u),c&&f&&(1!==k.rangeCount||k.anchorNode!==c.node||k.anchorOffset!==c.offset||k.focusNode!==f.node||k.focusOffset!==f.offset)&&(E=E.createRange(),E.setStart(c.node,c.offset),k.removeAllRanges(),l>u?(k.addRange(E),k.extend(f.node,f.offset)):(E.setEnd(f.node,f.offset),k.addRange(E)))))),E=[];for(k=w;k=k.parentNode;)1===k.nodeType&&E.push({element:k,left:k.scrollLeft,top:k.scrollTop});for("function"==typeof w.focus&&w.focus(),w=0;w=t&&e<=t}function To(e,t){var n=e.firstSuspendedTime,r=e.lastSuspendedTime;nt||0===n)&&(e.lastSuspendedTime=t),t<=e.lastPingedTime&&(e.lastPingedTime=0),t<=e.lastExpiredTime&&(e.lastExpiredTime=0)}function Co(e,t){t>e.firstPendingTime&&(e.firstPendingTime=t);var n=e.firstSuspendedTime;0!==n&&(t>=n?e.firstSuspendedTime=e.lastSuspendedTime=e.nextKnownPendingLevel=0:t>=e.lastSuspendedTime&&(e.lastSuspendedTime=t+1),t>e.nextKnownPendingLevel&&(e.nextKnownPendingLevel=t))}function No(e,t){var n=e.lastExpiredTime;(0===n||n>t)&&(e.lastExpiredTime=t)}function Po(e,t,n,o){var a=t.current,i=Fr(),l=su.suspense;i=jr(i,a,l);e:if(n){n=n._reactInternalFiber;t:{if(J(n)!==n||1!==n.tag)throw Error(r(170));var u=n;do{switch(u.tag){case 3:u=u.stateNode.context;break t;case 1:if(It(u.type)){u=u.stateNode.__reactInternalMemoizedMergedChildContext;break t}}u=u.return}while(null!==u);throw Error(r(171))}if(1===n.tag){var s=n.type;if(It(s)){n=Dt(n,s,u);break e}}n=u}else n=Al;return null===t.context?t.context=n:t.pendingContext=n,t=on(i,l),t.payload={element:e},o=void 0===o?null:o,null!==o&&(t.callback=o),an(a,t),Dr(a,i),i}function Oo(e){if(e=e.current,!e.child)return null;switch(e.child.tag){case 5:return e.child.stateNode;default:return e.child.stateNode}}function Ro(e,t){e=e.memoizedState,null!==e&&null!==e.dehydrated&&e.retryTime