כיצד זוכים לידידות מהבורא? | הרב אמנון יצחק
תאריך פרסום: 30.03.2021, שעה: 08:04
נציבי יום: תקוה בת שמחה, היא וכל משפחתה יזכו לחזרה בתשובה שלימה ואמיתית בבריאות איתנה, זיווגים הגונים לגאולה השלימה ברחמים, לראות פני משיח צדקנו בבנין אריאל במהרה בימינו אמן.
דוד חי בן אזדנק צביה, רפואה שלימה בגוף והנפש בכל האברים והגידים ובפרט במוח, אמן.
כיצד זוכים לידידות מהבורא?
חמשת חומשי התורה מסתיימים בגדולתו של משה רבנו, המנהיג הגדול ביותר שקם בעם ישראל בפקודתו של הקב"ה. בחתימה הזאת: "וְלֹא קָם נָבִיא עוֹד בְּיִשְׂרָאֵל כְּמֹשֶׁה אֲשֶׁר יְדָעוֹ ה' פָּנִים אֶל פָּנִים" (דברים לד, י) בחתימה הזו מונחת הכרזה: 'כָּזֶה רְאֵה וְקַדֵּשׁ' (רש"י שמות יב, ב). זהו האדם האידיאלי והראוי ביותר מבחינת התורה, זה האדם שהצליח לכבוש את הפסגה הגבוהה ביותר בעבודת האלוקים ולכן בוחרת התורה לסיים דווקא בו ולא בכדי, משה רבנו בשונה משאר הנביאים המדברים עם הבורא בחלום או במראה. אצל משה רבנו הדיבור היה "כַּאֲשֶׁר יְדַבֵּר אִישׁ אֶל רֵעֵהוּ" (שמות לג, יא) "פָּנִים אֶל פָּנִים" (שם) "וּמַרְאֶה וְלֹא בְחִידֹת" (במדבר יב, ח) משה רבנו זוכה לקרבה גדולה מאת האלוקים, מה שלא זוכה אף יצור אנוש מאז ששת ימי בראשית.
הביטוי הזה של הידידות מאת הבורא בא לידי ביטוי גם בצורה בה פונה הבורא אל משה רבנו, כשמשה עומד ליד הסנה ולא מבין "מַדּוּעַ לֹא יִבְעַר הַסְּנֶה?" (שמות ג, ג)
פונה אליו הבורא מתוך הסנה ואומר: "וַיִּקְרָא אֵלָיו אֱלֹהִים מִתּוֹךְ הַסְּנֶה וַיֹּאמֶר מֹשֶׁה מֹשֶׁה וַיֹּאמֶר הִנֵּנִי" (שמות ג, ד) הקב"ה כופל את שמו של משה לאות חיבה וידידות.
ולמרות שגם אצל אברהם מצינו שכפל הקב"ה בשמו בעקדת יצחק, רגע לפני שאברהם מניף את הסכין, קורא לו הבורא ואומר: "אַבְרָהָם אַבְרָהָם" (בראשית כב, יא) אך הבדל יש בין שתי הקריאות. אם נתבונן בפסוקים נראה שאצל אברהם יש טעם מפסיק בין "אַבְרָהָם" הראשון לשני ("אַבְרָהָ֣ם ׀ אַבְרָהָ֑ם") מה שאין כן ב: "מֹשֶׁה מֹשֶׁה" אין שום טעם מפסיק ("וַיֹּ֛אמֶר מֹשֶׁ֥ה מֹשֶׁ֖ה").
וזה מלמד אותנו שהקריאה שקורא הקב"ה למשה קריאה של ידידות, כאדם הקורא לרעהו ואומר לו: 'פלוני-פלוני! עזור נא לי רגע לפרוק את המשא מעל החמור'. כך גם הקב"ה קורא למשה ואומר לו "מֹשֶׁה מֹשֶׁה פרוק נא את עול משא מצרים מעל בניי הנתונים שם בצרה ובשביה".
מהו הסוד של משה רבנו? בזכות מה זוכה דווקא משה רבנו למנה גדושה של ידידות מאת הבורא? וכיצד נהפך לידיד של הקב"ה?
בפרשת בראשית (ב, יט) אומר הפסוק: "וְכֹל אֲשֶׁר יִקְרָא לוֹ הָאָדָם נֶפֶשׁ חַיָּה הוּא שְׁמוֹ" כלומר השמות שנתן אדם הראשון לכל הנבראים, זה לא היה סתם באופן אקראי, אלא "הוּא שְׁמוֹ" כי השם מורה על המהות של אותו הנברא, השם מורה על הצורה של אותו הנברא, שהרי לכל נברא יש חומר וצורה.
לדוגמא מתכת היא חומר, אבל כשיתיכו אותה לתבנית אז המתכת תקבל צורה, צורת התבנית. כך גם כל הנבראים, הם בנויים ומורכבים מחומר וצורה. וגם האדם מורכב מכמה חומרים; אש, רוח, מים ועפר וכל אלה נמדדים בכמות מסוימת ומוכנסים לתוך תבנית מוגדרת. זאת אומרת, כל אחד מורכב שונה מהשני, אין אחד דומה למשנהו.
ביצירת האדם שותפים האיש והאשה. האיש מביא את הצורה והאשה מביאה את החומר. ובכל בוקר אנו אומרים 'אֱלֹהַי! נְשָׁמָה שֶׁנָּתַתָּ בִּי טְהוֹרָה הִיא' הקב"ה נתן בכל אחד ואחד מאיתנו צורה טובה מועילה וייחודית לחומר שממנו נוצרנו. אלא שאנו בחטאים בגלגול זה או בגלגולים אחרים משחיתים ופוגמים ברמה זו או אחרת בצורה המיוחדת שבה נבראנו.
לכן מוצאים בהרבה מקומות שקוראים לאנשים צדיקים 'אנשי צורה' (מועד קטן ט, א) כלומר שהם אנשים שכן הצליחו לשמר את הצורה שבה נבראו. צורה זה החלק הרוחני והחומר זה החומרי. זאת אומרת, אם הצורה, השכל האלוקי, שולט על החומר, אז משתמרת הצורה של האדם שנברא "בְּצֶלֶם אֱלֹהִים" (בראשית א, כז) אבל אם החומר מתגבר, הוא מאבד את הצורה.
כשהקב"ה כופל את שמו של משה, הדבר הזה בא לומר ששמו המורה על מהותו וצורתו לא השתנה כלל ולא נפגם ולו במעט מצורתו המקורית. הכפילות "מֹשֶׁה מֹשֶׁה" מורה על הרצון להדגיש את העוצמה והמדרגה הגבוהה שזכה משה רבנו בשימור צורתו.
כמו לפעמים שאנחנו כופלים מילים להדגיש את העוצמה. לדוגמה, אדם אומר לחברו 'החתונה של פלוני הייתה מאוד מאוד שמחה!', או 'החזק חזק חזק כדי שלא תיפול'. כך אצל משה רבנו, הקב"ה קורא לו "מֹשֶׁה מֹשֶׁה" בכפילות יש הכרזה מהבורא ששמו של משה רבנו מוכיח על מהותו וצורתו, שהוא נשאר שלם בעוצמה ללא שום פגם. השם שלו קבוע במסמרות של ברזל במהותו "הוּא מֹשֶׁה" (שמות ו, כז) בצדקתו מִתְּחִלָּה וְעַד סוֹף (ע"פ מגילה יא, א).
מסיבה זו גם משה רבנו לא מאבד את כוחו ואת צלילותו, כמו שמעידה התורה: "וּמֹשֶׁה בֶּן מֵאָה וְעֶשְׂרִים שָׁנָה בְּמֹתוֹ לֹא כָהֲתָה עֵינוֹ וְלֹא נָס לֵחֹה" (דברים לד, ז) הוא זוכה לבריאות, צלילות, זכה וברורה עד לרגע האחרון, חרף הזקנה המופלגת, כיוון שהרי החולשה המקור שלה הוא מהגוף. בצורה האלוקית לא שייך כלל חולשה ורפיון.
אך כל זה בתנאי שאין ערבוב בין שני הכוחות, שאחד לא משנה את משנהו, שהחומר לא ישפיע על הצורה, על הרוח. אצל משה רבנו היתה הפרדה מוחלטת בין החומר לצורה ולא היתה השפעה מן החומר על הצורה האלוקית שנטעה בו. ולכן לא שלטה בו חולשה הנובעת מהחומר ועד יום מותו נשאר באיתנו.
גופו של משה רבנו לא רצה להיפרד מהנשמה , כמו שכתוב במדרש רבה בסוף "וְזֹאת הַבְּרָכָה" (דברים רבה יא, י) זאת אומרת, הגוף נתאווה להישאר עם הנשמה הזאת. 'איפה?! איפה יש נשמה כזאת עוד טהורה?!' לא יאומן כי יסופר. הגוף שלו העיד עליו: שמימיו לא הפיח. לא יאומן כי יסופר, איזה שליטה.
משה רבנו זה המודל 'כָּזֶה רְאֵה וְקַדֵּשׁ' שלא לאבד את הצורה, לא לאבד את הצורה! לא לתת לחומר להתגבר על הצורה הרוחנית. ולשמור על זה כדי שנוכל לזכות לבוא לפני הבורא יתברך כבעלי צורה ולא כחומר, מה שנקרא 'חמורים...'
הבהרה קטנטנה, תודה על הזכות להאזין לנציב יום של היום בשופר קול, בשידור החוזר. ערב טוב אנו מבקשים למסור תודות מעומק הלב בראש ובראשונה - לכבוד הרב, על הזכות להאזין לנציב היום של היום 🙂. אשמח להעביר תודותינו לכל העוסקים במלאכת הקודש... על ההענות, היחס, המסירות והסבלנות... לא ברור מאליו. תהיה משכורתכם שלימה מן השמים. אמן. תודה ושבת שלום💐 משפחת ...
רבנו הטהור והקדוש! אני בהלם. ב"ה בהריון חודש 9 ואחרי 3 חודשים רצופים שבהם השתעלתי ללא הפסקה (ל"ע) עם שיעולים שההרגשה שנקרע הבטן בכל שיעול. לא היה לי יום ולא לילה. יום רביעי ביקשתי מרבנו שיברך: שיעלמו לי השיעולים והכאבים. ותודה רבה לבורא עולם שהעתיר לברכת הצדיק וגם עשיתי כעצת רבנו ושתיתי תה עם דבש והשיעולים פחתו באופן פלאי ממש!!! וגם אם יש שיעול אחת ל... זה לא כואב כפי שכאב. - אין מילים בפי. לא ברור לי איך לא פניתי לפני לרבנו שיברך. אני מודה לבורא עולם ולך רבנו היקר!! תודה על הברכה היקרה מפז! שתהיה שבת שלום ומבורכת לרבנו ולכל משפחתו💐💐 (אמן).
כבוד הרב היקר ב"ה אני באמצע בישולים לשבת קודש שומעת שו״ת ביוטיוב ועצרתי להקליט את הקטע הזה שריגש עד דמעות, כמה הרב איש חסד ועזרה לזולת, איך אכפת לו מכל יהודי. ושמחת את הבחור שלא היתה ידו משגת לתפילין והוא ממש הודה שמעו את השמחה שלו! איך הרב מתקתק את הענינים בכיתי מהשמחה של הבחור, והנדיבות של הרב והאכפתיות שיהודי יניח תפילין וגם הגדיל ודאג לו לתיק!! יה"ר שנזכה לדבוק בך ובאורחותיך תמיד לנצח! ישר כוח לרבנו הצדיק והיקר שהשי"ת ישמרהו אמן התרגשתי ממש!! זכינו בזכות גדולה שקשורים לכבוד הרב!!🌹
כבוד הרב היקר שליט"א שלום וברכה! רציתי לשתף לתועלת הציבור, היה לנו מקרה שהבת שלנו בכיתה ב' חזרה מצוברחת ושיתפה אותנו שיש ילדה שמציקה לה ואף שוברת לה את חפציה האישיים ועוד... (ל"ע) ב"ה בזכות כבוד הרב היקר שליט"א שלימד אותנו 'וקנה לך חבר...' - החלטנו לקנות מתנה קטנה בצירוף שוקולד קטן עטוף יפה באריזת מתנה עם פתק שהבת כתבה: "לחברה הכי טובה שלי" והיום מסרה את המתנה לילדה ה "מציקה"... - הילדה הייתה בהלם מוחלט וב"ה מאותו רגע השתנה בהתנהגות כלפי הבת שלי 360°, במקום שנאה מצאנו דרך להרבות אהבה! תודה רבה לכבוד הרב היקר שליט"א שמלמד אותנו חכמת התורה, הדבר הכי יקר בעולם!!!!!
כבוד הרב, יישר כוח על המסירות וההשקעה בהדרכת הציבור. כל מי שמבין את הדרך האמיתית של התורה והערכים שלה, יודע שכבוד הרב הוא חלק בלתי נפרד מכבוד התורה וזיכוי הרבים. לעיתים מופיעים כותבים או פעולות מתוך עין צרה, אך המסר החשוב נשאר – ב"ה הרב מוביל בדרך נכונה, חכמה ומחנכת, ומאיר את הדרך לכלל הציבור (ילד של 20 אלף shofar.tv/videos/18475).
פששש, רבנו הטהור והקדוש! ב"ה מהרגע הראשון הרב ידע כיצד להתמודד עם השאלה המאתגרת מצד הבחורים, ומצליח להאיר את החכמה הגדולה שלו לכל הנוכחים. בזכות הרב, גם כאשר מופיעה עזות פנים או חוסר הבנה, ניתן ללמוד כיצד להבחין ולכוון את הלבבות בדרך התורה. גאווה גדולה להיות חלק מהדרך שהרב מתווה לנו, וללכת בעקבות חכמתו והדרכתו (ילד של 20 אלף shofar.tv/videos/18475).
תודה לרבנו היקר על מסירותו הבלתי נלאית למען הציבור ולמען התורה. ב"ה הרב מקדיש מזמנו הפרטי והאישי כדי ללמד, לעודד, לחלק ספרי קודש ולחנך – לעיתים כמעט 20 שעות ביממה למען כולם. הסיפור עם הבחורים שמתקשים להבין את המסירות הגדולה שלו ממחיש עד כמה רב ההבדל בין העשייה הגדולה של הרב לבין התנהגות חסרת ניסיון או חוסר הבנה של צעירים. הרב ממשיך להוות דוגמה חיה של מסירות, השקעה ונחישות למען התורה והציבור (ילד של 20 אלף shofar.tv/videos/18475).
שלום וברכה, יישר כוח לכבוד הרב על המסירות וההשקעה בהדרכת תלמידי הדור. גם כאשר מופיעות שאלות או התנהגויות לא מכבדות מצד צעירים, ב"ה הרב ממשיך להאיר את הדרך בחכמה ובסבלנות. מי ייתן ונראה עוד רבים לומדים להעריך את כבוד הרב ולשאוף בעקבותיו בדרך התורה והיראת שמים (ילד של 20 אלף shofar.tv/videos/18475).
שלום וברכה לכבוד הרב שליט"א, תודה על ההדרכה וההרצאה המרתקת (פתח תקוה 8.12.25) גם כאשר הופיעה קנאה או חוסר הבנה מצד צעירים, ב"ה הרב ממשיך במסירות ובחכמה לקרב יהודים רחוקים לאביהם שבשמים. נאחל לרב שכל מה שעבר יהיה לתועלת ולכפרה. ויה"ר שימשיך בכל הכוח ובבריאות איתנה, ושהקב"ה ישפיע עליו שפע וברכה, כפי שהיה לרבי יהודה הנשיא זצוק"ל ואף יותר (אמן) תודה על המסירות, החכמה וההשקעה בחינוך ובהדרכה (ילד של 20 אלף shofar.tv/videos/18475).
תודה לרבנו על ההדרכה הנבונה ועל היכולת לענות גם לשאלות שמקורן בחוסר בשלות ובהשפעות חיצוניות. במקום שבו צעירים מושפעים ממראית העין ומתפיסות חיצוניות, ב"ה הרב מצליח להאיר את הדרך ולהעמיד את הדברים על דיוקם. אשרינו שזכינו לרב שמכוון, מחנך ומיישר את הלבבות בדרך טובה ובהירה (ילד של 20 אלף shofar.tv/videos/18475).