ואהבת לרעך כמוך. כיצד לקיים מצוה זאת? חלק יט | הרב אמנון יצחק
תאריך פרסום: 07.07.2019, שעה: 06:26
בס"ד ואהבת לרעך כמוך כיצד לקיים מצוה זאת? חלק יט' 07-07-2019
נציב יום: להצלחת בן ציון בזאלה בכל העניינים א מ ן !!
חלק יט' "ואהבת לרעך כמוך"; בספר "אורחות צדיקים", בשער האהבה, מאריך לבאר את התועלת הדגולה למי שנוהג בחיבה וברעות עם בני האדם וזה לשונו: "תועלת האחת בעולם הזה: שמתנהג באהבה עם כל אדם יעזרוהו הכל, אם ייפול ירבו עוזריו וסומכיו, ואם יעמוד אדם נגדו לריב עמו – רבים ידחיקו את הדברים הרעים והמכלימים אותם, יכלימו אותם. ואם תבוא עליו צרה, הכל מצטערים עליו ונותנים לו יד. ואם יבוא לידי דוחק ועוני, רבים ירחמוהו בנתינת מתנותיהם. אז זה הרוח והתועלת לפי שמתנהג באהבה עם כל אדם. אז ירבו עוזריו וסומכיו".
בספר "חובת הלבבות" בשער חשבון הנפש פרק ג' מבאר כי האדם על ידי התערבו עם בני אדם בתקנת העולם: מחרישה וקצירה, ממקח וממכר, והעניינים שנעזרים בהם קצת בני אדם בקצתם על ישוב העולם, שיאהב להם מה שיאהב לנפשו מהם, וישנא להם מה שישנא שנפשו מהם, וימחל עליהם וידחה מהם כפי יכולתו מה שיזיקם, כמו שכתוב: "ואהבת לרעך כמוך".
והמשל בזה: אנשים הלכו לארץ רחוקה דרך עקוב, ויש להם ללון במחנים מרובים, ויש להם בהמות רבות טעונות המשאות גדולים, והאנשים מתי מעט, ולכל אחד בהמות רבות, והוא צריך לפרוק ולטעון פעמים רבות.
אם יעזרו איש את אחיו לפרוק ולטעון, ויהיה חפצם בשלום הכל, ולהקל מעליהם ויהיו שווים בסיוע ובעזר מביניהם-אז יגיעו לטוב שבעניינים. ואם חילק לבם, ולא יסכימו לעצה אחת? וישתדל כל אחד מהם לעזור לעצמו בלבד? יכלו רובם.
זאת אומרת: שמאוגדים ומאוחדים יותר קל לנהל את החיים, כל אחד עוזר לשני, אין מצב שמישהו לא צריך עזרה, ואז תמיד יעמדו לימינו. על כן השתדל אחי לקנות רעים נאמנים ואוהבים זכים, ויהיו לך לעזר על תורתך ועל עולמך. מתי? בהיות לבך שלם עמהם, ומצפונך זך להם, ושיהיו חביבים עליך כנפשך-שתמצא ידך מישהו ראוי לזה מהם.
דבר נוסף:
רבי דוד לידה "בהנהגות ואזהרות" אומר: "הסיבה הגדולה המונעת כעס ושנאה וקנאה - שיסכים האדם בלבו לקיים מצווה "ואהבת לרעך כמוך" בזה לא יבזה את חברו, לא יחרפו, כמו שרוצה על עצמו שלא יבזה אותו שום אדם.
וסיבה גדולה מביאה לאדם לידי ענוה היא - אהבת חברים. בהרחקת המחלוקת ורדיפת השלום, כי ישפוט האדם משפט אחד לעצמו ואינו רואה חובה לעצמו, ומפשט אחד לזולתו שלא בפניו, בלי שום טעם ואמתלאה. "סוף דבר הכל נשמע" - להורות שלום בעולם ועל שם כך אנו נקראים: בנים למקום, הדא הוא דכתיב: "ורב שלום בניך".
ואבות דרבי נתן פרק טז': "רבי שמעון בן אלעזר אומר: "בשבועה גדולה נאמר דבר זה, "ואהבת לרעך כמוך אני השם" בראתיו: אם אתה אוהבו - אני נאמן לשלם לך שכר טוב, ואם לאו: אני דיין לפרוע.
כתוב "בספר חרדים" פרק ח': "פה צפת היה רבי יוסף סרגסי, רבו של הרב רבי דוד בן זימרה, שהיה משים שלום תמיד בין איש לאשתו, ובין אדם לחברו בישראל, ובין הגויים עשה זאת גם כן. וזכה לראות את אליהו הנביא. מי שמשים שלום - מה יעשה אליהו כשיבוא בסוף - ישים שלום.
בספר "אורחות צדיקים" שוב בשער האהבה כתב: "תועלת העולם הבא: מחמת שהוא נאהב לכל – אז דבריו נשמעים, ותהיה יכולת בידו להוכיח בני אדם שייטיבו מעשיהם. וגם מתוך האהבה יעמוד בשלום עם הכל, ומתוך האהבה הוא שקט ושלֵו, ופנוי ללמוד ולעשות מעשים טובים. וגם מתוך האהבה יעזרוהו, ויעשו מלאכתו ויגנו בעדו, וימצא הרווחה יתירה לעבודת הבורא יתברך עבודה שלימה. ומחמת האהבה - הוא נושא חן בעיני כל רואיו, ומעשיו הטובים יהיו מקובלים לכל, וכל אחד יחמוד לעשות כמעשהו. שאוהב את חברו נעשה שם הוויה שלם,
כל אדם שהוא עניו ואין לו קנאה ואוהב את חברו - נמצא מקיים כל התורה, כשהוא אומר על רגל אחת, שהיא "ואהבת לרעך כמוך".
אבל אם אינו אוהב את חברו? ומדבר עמו אחד בפה ואחד בלב - אז הוא חייב כרת, שנאמר: "יכרת השם כל שפתי חלקות". מזה שפתי חלקות? אחד בפה ואחד בלב, הוא לא אוהב את חברו סתם מחרטט אותו, אז כתוב: "יכרת כל שפתי חלקות".
וצריך להבין מה המידה כנגד מידה הוא זה שעונשו כרת? למה אם שפתיו חלקות אחד בפה ואחד בלב, והוא באמת לא אוהב את חברו ומספר סיפורים למה כרת? איפה המידה כנגד מידה?
אלא ידוע שאדם צריך לאהוב את עצמו כמו שנאמר: "ושנשמרתם מאוד לנפשותיכם", אדם לא יזלזל בנפשו ובגופו צריך לשמור על גופו וצריך לשמור על עצמו. "ונשמרתם מאוד לנפשותיכם". וגם כתוב: "הישמר לך ושמור נפשך", אז אדם צריך לאהוב את עצמו, ואם הוא אוהב עצמו אהבה גמורה? אז הוא מתקן חצי שם הויה, כי אהבה בגימטרייה - יג', אהבה עולה בגימטרייה 13 – יג', וכשהוא אוהב את חברו גם כן אהבה שלמה - אז זה גם יג', ביחד - כו' 26 שם הוויה.
אוהב את עצמו 13 אוהב את חברו 13 ביחד: שם הויה. "ואהבת" לרעך= 13, כמוך= עוד 13, אני השם, 26 אז השם {השם} שלם. וזהו סוד הפסוק: "ואהבת לרעך כמוך אני השם". רוצה לומר: אם תאהב את חברך כמוך אז יהיה שם שלם. ואיך תהיה אהבת חברך? למי הפשט כמוך בדיוק!
למשל: אם תכה עצמך בידך על רגלך בשוגג, ודאי לא תכה את היד לנקום בשביל הרגל שקיבלה מכה. או תישוך השן שלך את הלשון: בודאי לא תעקור את השן שלך. כי זה מגופך.
כך אם חברך עושה לך דבר גדול או קטן הן בדיבור או במעשה, אפילו אם יכה אותך- אל תנקום לעשות לו רעה בגמולו בראשו-כי הוא כמו גופך. זה הפרוש "ואהבת לרעך כמוך" של כוונת הלל העומד הגר על רגל אחת.
אבל אם אינו אוהב את חברו? אז אין השם שלם, ואם כן הוא כורת וחותך את השם חלילה לשניים, ולקח עונשו "יכרת השם כל שפתי חלקות" מידה כנגד מידה.
"רבי חנניה בן עקשיא אומר: "רצה הקב"ה לזכות את ישראל לפיכך הרבה להם תורה ומצוות שנאמר: "השם חפץ למען צדקו יגדיל תורה ויאדיר".