טוען...

ואהבת לרעך כמוך. כיצד לקיים מצוה זאת? חלק יט | הרב אמנון יצחק

 בית מדרש 'קהילות פז', בני ברק
 תאריך פרסום: 07.07.2019, שעה: 06:26



בס"ד ואהבת לרעך כמוך כיצד לקיים מצוה זאת? חלק יט' 07-07-2019

נציב יום: להצלחת בן ציון בזאלה בכל העניינים א מ ן !!

חלק יט' "ואהבת לרעך כמוך"; בספר "אורחות צדיקים", בשער האהבה, מאריך לבאר את התועלת הדגולה למי שנוהג בחיבה וברעות עם בני האדם וזה לשונו: "תועלת האחת בעולם הזה: שמתנהג באהבה עם כל אדם יעזרוהו הכל, אם ייפול ירבו עוזריו וסומכיו, ואם יעמוד אדם נגדו לריב עמו – רבים ידחיקו את הדברים הרעים והמכלימים אותם, יכלימו אותם. ואם תבוא עליו צרה, הכל מצטערים עליו ונותנים לו יד. ואם יבוא לידי דוחק ועוני, רבים ירחמוהו בנתינת מתנותיהם. אז זה הרוח והתועלת לפי שמתנהג באהבה עם כל אדם. אז ירבו עוזריו וסומכיו".

בספר "חובת הלבבות" בשער חשבון הנפש פרק ג' מבאר כי האדם על ידי התערבו עם בני אדם בתקנת העולם: מחרישה וקצירה, ממקח וממכר, והעניינים שנעזרים בהם קצת בני אדם בקצתם על ישוב העולם, שיאהב להם מה שיאהב לנפשו מהם, וישנא להם מה שישנא שנפשו מהם, וימחל עליהם וידחה מהם כפי יכולתו מה שיזיקם, כמו שכתוב: "ואהבת לרעך כמוך".

והמשל בזה: אנשים הלכו לארץ רחוקה דרך עקוב, ויש להם ללון במחנים מרובים, ויש להם בהמות רבות טעונות המשאות גדולים, והאנשים מתי מעט, ולכל אחד בהמות רבות, והוא צריך לפרוק ולטעון פעמים רבות.

אם יעזרו איש את אחיו לפרוק ולטעון, ויהיה חפצם בשלום הכל, ולהקל מעליהם ויהיו שווים בסיוע ובעזר מביניהם-אז יגיעו לטוב שבעניינים. ואם חילק לבם, ולא יסכימו לעצה אחת? וישתדל כל אחד מהם לעזור לעצמו בלבד? יכלו רובם.

זאת אומרת: שמאוגדים ומאוחדים יותר קל לנהל את החיים, כל אחד עוזר לשני, אין מצב שמישהו לא צריך עזרה, ואז תמיד יעמדו לימינו. על כן השתדל אחי לקנות רעים נאמנים ואוהבים זכים, ויהיו לך לעזר על תורתך ועל עולמך. מתי? בהיות לבך שלם עמהם, ומצפונך זך להם, ושיהיו חביבים עליך כנפשך-שתמצא ידך מישהו ראוי לזה מהם.

דבר נוסף:  

רבי דוד לידה "בהנהגות ואזהרות" אומר: "הסיבה הגדולה המונעת כעס ושנאה וקנאה - שיסכים האדם בלבו לקיים מצווה "ואהבת לרעך כמוך" בזה לא יבזה את חברו, לא יחרפו, כמו שרוצה על עצמו שלא יבזה אותו שום אדם.

וסיבה גדולה מביאה לאדם לידי ענוה היא - אהבת חברים. בהרחקת המחלוקת ורדיפת השלום, כי ישפוט האדם משפט אחד לעצמו ואינו רואה חובה לעצמו, ומפשט אחד לזולתו שלא בפניו, בלי שום טעם ואמתלאה. "סוף דבר הכל נשמע" - להורות שלום בעולם ועל שם כך אנו נקראים: בנים למקום, הדא הוא דכתיב: "ורב שלום בניך".

ואבות דרבי נתן פרק טז': "רבי שמעון בן אלעזר אומר: "בשבועה גדולה נאמר דבר זה, "ואהבת לרעך כמוך אני השם" בראתיו: אם אתה אוהבו - אני נאמן לשלם לך שכר טוב, ואם לאו: אני דיין לפרוע.

כתוב "בספר חרדים" פרק ח': "פה צפת היה רבי יוסף סרגסי, רבו של הרב רבי דוד בן זימרה, שהיה משים שלום תמיד בין איש לאשתו, ובין אדם לחברו בישראל, ובין הגויים עשה זאת גם כן. וזכה לראות את אליהו הנביא. מי שמשים שלום - מה יעשה אליהו כשיבוא בסוף - ישים שלום.

בספר "אורחות צדיקים" שוב בשער האהבה כתב: "תועלת העולם הבא: מחמת שהוא נאהב לכל – אז דבריו נשמעים, ותהיה יכולת בידו להוכיח בני אדם שייטיבו מעשיהם. וגם מתוך האהבה יעמוד בשלום עם הכל, ומתוך האהבה הוא שקט ושלֵו, ופנוי ללמוד ולעשות מעשים טובים. וגם מתוך האהבה יעזרוהו, ויעשו מלאכתו ויגנו בעדו, וימצא הרווחה יתירה לעבודת הבורא יתברך עבודה שלימה. ומחמת האהבה - הוא נושא חן בעיני כל רואיו, ומעשיו הטובים יהיו מקובלים לכל, וכל אחד יחמוד לעשות כמעשהו. שאוהב את חברו נעשה שם הוויה שלם,

כל אדם שהוא עניו ואין לו קנאה ואוהב את חברו - נמצא מקיים כל התורה, כשהוא אומר על רגל אחת, שהיא "ואהבת לרעך כמוך".

אבל אם אינו אוהב את חברו? ומדבר עמו אחד בפה ואחד בלב - אז הוא חייב כרת, שנאמר: "יכרת השם כל שפתי חלקות". מזה שפתי חלקות? אחד בפה ואחד בלב, הוא לא אוהב את חברו סתם מחרטט אותו, אז כתוב: "יכרת כל שפתי חלקות".

וצריך להבין מה המידה כנגד מידה הוא זה שעונשו כרת? למה אם שפתיו חלקות אחד בפה ואחד בלב, והוא באמת לא אוהב את חברו ומספר סיפורים למה כרת? איפה המידה כנגד מידה?

אלא ידוע שאדם צריך לאהוב את עצמו כמו שנאמר: "ושנשמרתם מאוד לנפשותיכם", אדם לא יזלזל בנפשו ובגופו צריך לשמור על גופו וצריך לשמור על עצמו. "ונשמרתם מאוד לנפשותיכם". וגם כתוב: "הישמר לך ושמור נפשך", אז אדם צריך לאהוב את עצמו, ואם הוא אוהב עצמו אהבה גמורה? אז הוא מתקן חצי שם הויה, כי אהבה בגימטרייה - יג', אהבה עולה בגימטרייה 13 – יג', וכשהוא אוהב את חברו גם כן אהבה שלמה - אז זה גם יג', ביחד - כו' 26 שם הוויה.

אוהב את עצמו 13 אוהב את חברו 13 ביחד: שם הויה. "ואהבת" לרעך= 13, כמוך= עוד 13, אני השם, 26 אז השם {השם} שלם. וזהו סוד הפסוק: "ואהבת לרעך כמוך אני השם". רוצה לומר: אם תאהב את חברך כמוך אז יהיה שם שלם. ואיך תהיה אהבת חברך? למי הפשט כמוך בדיוק!

למשל: אם תכה עצמך בידך על רגלך בשוגג, ודאי לא תכה את היד לנקום בשביל הרגל שקיבלה מכה. או תישוך השן שלך את הלשון: בודאי לא תעקור את השן שלך. כי זה מגופך.

כך אם חברך עושה לך דבר גדול או קטן הן בדיבור או במעשה, אפילו אם יכה אותך- אל תנקום לעשות לו רעה בגמולו בראשו-כי הוא כמו גופך. זה הפרוש "ואהבת לרעך כמוך" של כוונת הלל העומד הגר על רגל אחת.

אבל אם אינו אוהב את חברו? אז אין השם שלם, ואם כן הוא כורת וחותך את השם חלילה לשניים, ולקח עונשו "יכרת השם כל שפתי חלקות" מידה כנגד מידה.

"רבי חנניה בן עקשיא אומר: "רצה הקב"ה לזכות את ישראל לפיכך הרבה להם תורה ומצוות שנאמר: "השם חפץ למען צדקו יגדיל תורה ויאדיר".

  •    שיתוף   

הכרת הטוב לרב שליט"א

  • 03.12 17:36

    שלום כבוד הרב, אני בהלם... ב"ה בסוף ההרצאה שלכם ברמלה (26.11.25) ביקשתי ממכם ברכה לתינוק בן שנה שמאושפז בטיפול נמרץ ומועמד לניתוח לקוצב לב (ל"ע), הרב בירך לרפואה ואמר: 'שיצא מבית החולים מהרה!' מאז הברכה התחילה הטבה בליבו ואתמול הוא חזר הביתה ללא ניתוח, וואו תודה רבה כבוד הרב יה"ר שהשי"ת ישמור עליכם תמיד! (אמן) (רמלה - והוא יהיה פרא אדם 26.11.2025 shofar.tv/lectures/1689).

  • 02.12 18:28

    כבוד הרב היקר שליט"א תודה רבה על ברכתכם, ב"ה קיבלתי היום תשובה שנתנו לי נכות כללית לעוד שנתיים. קיבלתי על עצמי לאסוף לפחות 10 נשים לומר יחד "מזמור לתודה" ו: 'נשמת כל חי'. אם אפשר בבקשה להפיץ לינק הצטרפות לקבוצה שפתחתי במיוחד לזה. תודה רבה כבוד הרב היקר שליט"א על הכל מכל וכל.

  • 27.11 14:05

    שלום כבוד הרב, יהודי שחי בצרפת, לקחתיו לשדה התעופה, חזר היום אחרי חופשה בארץ של כמה ימים, מוסר ד"ש ומשבח את הרב הוא מאוד אוהב את הרב הבאתי לו שני דיסק און קי של הרב הוא ממש התרגש! (מאגר השו"ת הגדול בעולם shofar.tv/articles/14569).

  • 27.11 13:10

    שלום עליכם כבוד הרב שליט''א, בדיוק מה שכבוד הרב דיבר בשיעור של הבוקר ,תודה לכבוד הרב שמכוון אותנו לאמת 🤗 (🎞 מדוע מבני עשיו באים להתגייר ולא מבני ישמעאל? shofar.tv/videos/16401).

  • 27.11 10:28

    בוקר אור לרב היקר והאהוב! יישר כח עצום לאין ערוך על עוד דרשה מרתקת ועמוקה ממש - ניתוח עברו של העם היהודי בהתאמה למציאות היומית בהווה היא הרבה יותר ממדהימה בעיניי (ללא ספק אזדקק לחזור לשמוע דרשה זו עוד מספר פעמים על אף הבהירות שהרב היקר והאהוב העביר את העניין בשלימות כדרכו בקודש). כמובן שהחלק של ההתייחסות לשאלות ולבקשות הציבור היה מרגש ועינייני. מכאן, אני רוצה לאחל לרב היקר והאהוב בלב שלם ונפש חפצה בריאות ואריכות ימים ושנים שהקדוש ברוך הוא יתברך ישמור ויצליח את דרכך בכל עניין ועניין לנצח נצחים. אמן ואמן!!! (רמלה - והוא יהיה פרא אדם 26.11.2025 shofar.tv/lectures/1689).

  • 26.11 10:14

    בוקר אור ומבורך לרב היקר והאהוב! יישר כח עצום על עוד דרשה מרתקת ומיוחדת כדרכך בקודש. (ועשה לי מטעמים 26.11.2025, shofar.tv/videos/18186) יה"ר שהקדוש ברוך הוא יתברך ירעיף על הרב היקר והאהוב כל מילי דמיטב ושמחה לנצח. אמן ואמן!!!

  • 23.11 18:00

    מורינו ורבינו הקדוש, ב"ה מאוד הזדהתי עם השיעור "לב שבור" (shofar.tv/videos/18174) גם אני הייתי תקופה ארוכה ללא ילדים (ל"ע). מה לא ניסינו?! טיפולים, תפילות, ברכות, סגולות... עד שיום אחד הייתי לבד בבית, התחלתי להתפלל ופתאום פרצתי בבכי ללא שליטה, ממש בכי חזק מלב שבור! התחננתי לזרע קודש, והיאומן!... ב"ה אחרי כחודש קיבלתי תשובה חיובית... 🥹☺️

  • 23.11 17:59

    🌺 שלום וברכה כבוד הרב היקר! חייב לשתף מה שהיה אתמול בערב בבני ברק: יעקב ברקולי הזמין אותנו לסעודת הודיה, לא אמר על מה, הגעתי מחולון עם מאור יהודה שותפי, אמרו שמתחילים עם סרט במקרן. הסרט התחיל עם לוגו העמותה שלנו ואז המון-המון חברים ממשפחות הקהילה מודים בוידאו לנו ולעמותה על כל השנים של התמיכה והעזרה הגדולה וכו', ממש ממש יפה ומרגש מאד! ❤️ היינו ממש מופתעים, לי אישית עדיין לא נפל האסימון ושאלתי את ברקולי 'ומה עכשיו? על מה הסעודת הודיה?'... ואמרו שכל הסעודה בשבילנו ולעמותה כהכרת הטוב! כל הארגון וההשקעה להוקיר טובה לעמותה ולנו היינו בהלם, מתרגשים מאד, שמחים מאד ולא ציפינו ולא חלמנו לדבר שכזה כי אנחנו לא מחפשים 'תודה' ושבחים, רק עושים באהבה בהתנדבות לשם שמים... היו אולי 30 חברים מהקהילה בבני ברק, חלק הגיעו מירושלים כמו אלחנן, בנצי ועוד, שי קדושים ניגן, הרב שמעון רחמים דיבר דברים מרגשים ומסר שיעור (צילמנו) כולם התארגנו והביאו לנו מתנות יפות ומושקעות מאד לי, למאור ולשלומי צעירי שמתנדב איתנו, תעודות הוקרה מרגשות, טרחו במיוחד לקייטרינג עם איתן אזולאי, בקיצור הרגשנו את ההשקעה בלב שלנו בצורה בלתי רגילה, כולם שמחו ששמעו על זה וחיכו להשתתף ולהוקיר טובה, פשוט מדהים ביותר! יישר כח ענק ליעקב ברקולי ואוריאל יפת הי"ו שארגנו את רוב הדברים והזמינו את כולם, הם אמרו שהלוואי שזה יהיה מעט מן המעט ממה שכל משפחות הקהילה יכולים להחזיר טובה! תודה לכבוד הרב היקר על כל העזרה וההכוונה מתחילת הדרך שלנו והלאה, לא מובן מאליו! יהי רצון שנזכה להגדיל את מפעל החסד והצדקה עשרות מונים, שנשמח את הבנים והבנות של הקב"ה ובזכות הצדקה נזכה לגאולה השלמה ברחמים בחיינו בימינו אמן ואמן! ארז ומאור, עמותת בצדקה תכונני (לכתבה הגדה של פסח מבית בצדקה תכונני shofar.tv/articles/15376).

  • 01.11 23:33

    כבוד הרב שלום שבוע טוב🌹קודם כל אני מודה לרב על הכל, אתמול בכניסת שבת בלחץ ב"ה בירכת את אימי, תודה. ביקשתי בנרות שבת שהשי"ת יתן לי סימן בתהילים שלא אדאג שקשור למילה של 'שופר' שאמא שלי תבריא בזכותך, ויצא לי תהילים (מז, ו) "עָלָה אֱלֹהִים בִּתְרוּעָה ה' בְּקוֹל שׁוֹפָר" ושמחתי ובכיתי שבזכותך אמא שלי תבריא . וב"ה השי"ת שומע בקולך כל כך. אמא שלי בדקה לחץ דם ויצא לה 167 ואחרי שעה בערך בדקה שוב ולפני אמרה: 'בזכות הרב אמנון יצחק יעבור לי!' הלחץ דם ירד ל144 תודה כבוד הרב. 🙂🙂 רציתי לפרסם את זה.

  • 25.10 19:44

    כל כך מודה לה' יתברך ולעוסקים במלאכה של אפלקצית הרב אמנון יצחק ללא ההפסקה, אין... ב"ה ממש לטהר את הלב והשכל מכל הטומאות שבעולם ומעניק שמחה ושלוות נפש לשמוע את הרב הקדוש הצדיק הפרוש והגאון שלנו (לכתבה shofar.tv/articles/15403 להורדה play.google.com/store/apps/details?id=tv.shofar.nonstop&pli=1).

יוצרים קשר עם שופר

 משרדי שופר

 03-6777779

 דואר אלקטרוני

 main@shofar.tv

 מספר פקס

 03-6740578

 שופר קול

077-353-2243 או 8724*
לשידור חי יש ללחוץ כוכבית (*) ואז 0

תגובות, ראיונות ופרסומים אחרונים בתקשורת

קליפים וסרטונים